2014 Jerez Testleri 1. Gün – Raikkonen Lider!

18:10 – JEREZ’DE İLK GÜNÜN LİDERİ FERRARI VE RAIKKONEN

2014 Formula 1 sezonu öncesinde Jerez’de gerçekleştirilen testlerin ilk gününü Ferrari pilotu Kimi Raikkonen ilk sırada tamamladı.

Bir çok takımın piste çıkmakta zorlandığı turbo motorlarla ilk test gününde günün ilk yarısını Mercedes pilotu Lewis Hamilton ilk sırada tamamlarken ikinci yarısında Ferrari pilotu Kimi Raikkonen öne çıktı.

Hamilton öğlende kaza yapana kadar 1.27.820 ile en hızlı isimdi ve en çok tur atan isim oldu. Öğleden sonra ise Ferrari ve Kimi Raikkonen ön plana çıktı. Ferrari pilotu 1.27.1’lik derecesiyle Jerez’de ilk günü ilk sırada tamamladı. Raikkonen sabah ilk kırmızı bayraklara sebep olan isimdi ancak Ferrari bunun önlem amaçlı olduğunu söyledi.

Williams ile son anda piste çıkan Valtteri Bottas 3. olurken onu son anda 1.33’lü derece elde eden Force India pilotu Sergio Perez takip etti. Bugün zaman turu kaydeden diğer isimler Vergne ve Gutierrez oldular.

Son 4 senenin şampiyonu Sebastian Vettel son anda piste çıkmayı başarırken zaman turu kaydedemedi. Aynısı Caterham ile Formula 1’e merhaba diyen Marcus Ericsson oldu.

Elektrik ve hidrolik sorunu yaşayan Mclaren bugün piste çıkamadı.

1  Raikkonen Ferrari  1m27.104s
2  Hamilton Mercedes  1m27.820s  +0.716
3  Bottas Williams  1m30.082s  +2.978
4  Perez Force India  1m33.161s  +6.057
5  Vergne Toro Rosso  1m36.530s  +9.426
6  Gutierrez Sauber  1m42.257s  +15.153

 

[vc_row][vc_column width=”2/3″][vc_column_text]


[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width="1/3"][td_ad_box spot_name="Adsense spot -- 160 dik"][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

15:40 - HAMILTON'UN KAZA ANI GÖRÜNTÜSÜ ORTAYA ÇıKTI

https://www.youtube.com/watch?v=qcCT4pQaaFc

 14:55 - SABAH BÖLÜMÜNÜN LİDERİ HAMILTON

Jerez testlerinin birinci gününde sabah bölümünün lideri Mercedes pilotu Lewis Hamilton oldu.

Sezon öncesi testlerde normalde resmi bir öğle arası bulunmuyor. 14.55 itibariyle Hamilton, kaza yapmasına rağmen seansın lideri durumunda.

Sabah bölümünde çoğu kısa olmak üzere 17 tur atan Hamilton, 1.27.820 ile ilk sırada bulunuyor.

Sabah ilk turunda önlem amacıyla yolda kalan ve ilk kırmızı bayraklara sebep olan Raikkonen, Hamilton'un kazasından sonra hızlandı ve hızlı turlar atmaya başladı. Raikkonen 1.29.474 ile ikinci sırada bulunurken onu Toro Rosso pilotu Vergne 1.36.530 ile takip ediyor.

Bu 3 sürücü dışında henüz kimse hızlı tur atmayı başaramadı. Red Bull, Mclaren, Williams, Caterham daha piste dahi çıkamadı.

P Pilot Takım Süre
1  Hamilton Mercedes  1m27.820s
2  Raikkonen Ferrari  1m29.474s  +1.654
3  Vergne Toro Rosso  1m36.530s  +8.710

 

14:00 - LEWIS HAMILTON KAZA YAPTI

Günün en çalışkan ismi Mercedes pilotu Lewis Hamilton, 13:45 gibi ilk viraja girerken kaza yaptı. Mercedes takımı, kazadan önce Hamilton'un ön kanadının kırıldığı bu yüzden Mercedes sürücüsünün yapacak bir şeyinin olmadığını söylediler.

Hamilton kazadan yara almadan kurtulurken aracın tekrar piste çıkmadan önce tamir edilmesi gerekecek.

13:45 - Bugüne ait bazı videolar:

https://www.youtube.com/watch?v=VXDNTDscqvA

https://www.youtube.com/watch?v=_mObBlx-K2M

11.55 - Bugünden bazı kareler:

10:10 - Testlerle ilgili gün boyunca yaşanan gelişmeleri sayfanın üst bölümünde yer alan Twitter kutusundan takip edebilirsiniz.

07:30 -  2014 Formula 1 sezonu öncesinde gerçekleşecek olan ilk test seansı bugün İspanya'nın Jerez pistinde başlıyor. Testleri takip etmek için tıklayınız.

Araç lansmanlarıyla başlayan Formula 1 sezonu bugün ilk kez toplu test seansı ile pistlere taşınıyor. 2014 kış testleri, özellikle yeni turbo motorların ve enerji dönüşüm sistemlerinin tanınması açısından büyük önem taşıyor.

Jerez'de başlayacak olan testler 4 gün sürecek ve ardından takımlar 8 günlük test için Bahreyn'e gidecekler.

Jerez testleri, şimdiye kadar alışkın olduğumuz testlerden muhtemelen daha farklı geçecek. Son yollarda özellikle stabil kurallar olması ve motorların dondurulması nedeniyle testlerde çok fazla kırmızı bayrak görmüyorduk. Ancak yeni motorlarla birlikte çok fazla dayanıklılık sorunu olması ve seansın sık sık kırmızı bayraklarla durması bekleniyor.

Testlerin ilk gününün özellikle yeni motorlarla elektronik sistemlerin çalışıp çalışmadığının kontrolüyle geçmesi bekleniyor. Takımlar bu tür şeylerin çalıştığını tam olarak anlamadan performans avına çıkmayı göze almayacaktır. Özellikle günün ilk bölümünde uzun süre sürücülerin keşif turu atıp pite geri dönmeleri bekleniyor.

Testlerin ilk günü, takımların yeni araçları tanımasının yanında bizlerin görmediğimiz araçları görmesi açısından da önemli olacak. Şu ana kadar Mclaren, Ferrari ve Sauber araçlarının gerçeklerini görme şansımız olurken Force India, Williams ve Lotus araçlarının çizimlerini gördük. Formula 1 dünyası özellikle Mercedes ve Red Bull araçlarını görmeyi heyecanla bekliyor.

Bugün ayrıca turbo motorların seslerinin bizlerde uyandıracağı hisler açısından da çok önemli olacak. Şimdiye kadar Ferrari, Renault ve Mercedes'in turbo motorlarına ait sesleri çeşitli şekillerde duyduk. Ancak henüz gerçek pistte, gerçek lastiklerle tam performans altında sesleri duymadık. Bugün o açıdan da önemli olacak. Bunun yanında en son 1988 yılında Formula 1'de görülen turbo motorlar Formula 1'de ikinci dönemine bugün başlıyor. Peki ya hangi üreticinin motoru daha güçlü olacak? Bunu anlamamız uzun vakit alacak.

Aslında bugünden itibaren Formula 1'de yeni bir döneme giriş yapıyoruz. Yakıt tasarrufunun üst seviyede olmasının gerektiği yeni dönem Formula 1'de sürücülerin de mevcut durumlara göre sürüş stillerini adapte etmeleri gerekecek. Eskiden sürücüler her bir virajda farklı sürüşler gerçekleştirebiliyordu ancak artık bu pek mümkün olmayacak gibi.  Yakıt tüketimi ve elektrik torku istikrarlı olmak zorunda olduğu için sürücülerin de çok istikrarlı sürüşler gerçekleştirmesi gerekecek.

Jerez Testleri Takvimi

Lotus haricinde tüm takımların Jerez testlerine katılması bekleniyordu ve tüm takımlar sürücü kadrolarını açıklamışlardı. Ancak Marussia son anda bir açıklama yaparak, araçta farkedilen bir hata nedeniyle testlere geç katılabileceğini duyurdu. Ortaya çıkan sorunu pist yerinde fabrikada halletmek isteyen Marussia, sorunu çözer çözmez aracı Jerez'e yollayacağını açıkladı.

Bunun yanında Jerez testlerinde bir çok sürücü yeni takımına ve aracına alışmak durumunda olacak. Red Bull'da Daniel Ricciardo, Ferrari'de Kimi Raikkonen, Force India'da Sergio Perez ve Nico Hulkenberg, Sauber'de Adrian Sutil, Williams'ta Felipe Massa Formula 1 kariyerlerine yeni takımlarıyla devam edecekler. Bunun dışında Kevin Magnussen Mclaren ile, Daniil Kvyat Toro Rosso ile, Marcus Ericsson Caterham ile Formula 1'e merhaba diyecekler. Kamui Kobayashi ise Caterham ile spora dönüş yapacak.

Takım 28 Ocak 29 Ocak 30 Ocak 31 Ocak
Red Bull Sebastian Vettel Sebastian Vettel Daniel Ricciardo Daniel Ricciardo
Mercedes Lewis Hamilton Nico Rosberg Lewis Hamilton Nico Rosberg
Ferrari Kimi Raikkonen Kimi Raikkonen Fernando Alonso Fernando Alonso
McLaren Jenson Button Jenson Button Kevin Magnussen Kevin Magnussen
Force India Sergio Perez Nico Hulkenberg Daniel Juncadella TBC
Sauber Esteban Gutierrez Esteban Gutierrez Adrian Sutil Adrian Sutil
Toro Rosso Jean-Eric Vergne Daniil Kvyat Jean-Eric Vergne Daniil Kvyat
Williams Valtteri Bottas Valtteri Bottas Felipe Massa Felipe Massa
Marussia Max Chilton Jules Bianchi Max Chilton Jules Bianchi
Caterham Marcus Ericsson Marcus Ericsson Robin Frijns Kamui Kobayashi

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[/vc_column_text][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]


Yorumlar

“2014 Jerez Testleri 1. Gün – Raikkonen Lider!” için 111 yanıt

  1. Ne kadar tuhaf, Ferrari ve Mercedes birazda Toro Rosso haric diger tum takimlar kurulum turu atabildiler, 1 tur atan takimlar basariydi diyor, son gune mi sakladiniz herseyi arkadas? Yani 1 gun sonra olsaydi test herkes sorunsuz cikacakti teste, Allah Allah!

    1. sorun araçların ilk kez piste inip tur atmaları. yani araç fabrikadan hiç tur atmadan buraya geliyor.

      1 gün geç olsa da aynı sorunları 1 gün ertelenmiş yaşayacaklardı.

  2. çok şükür…

    Allah bahtını açık etsin kimi…
    motoruna kuvvet…

    1. FerrariFanTR avatarı
      FerrariFanTR

      Ferrarimize kuvvet

  3. ferrari ve mercedesin tasarımları çok aşırı benziyor neredeyse aynı gibi. birde raikkonen sürüş his çok fazla değişmedi demiş. rainin bu tarz öngörüleri tutar. demekki bu yıl ers yardımı ve motorların daha fazla tork üretmesi ve daha yeni teknoloji ile üretimiş olasından ötürü araçların hızı çok etkilenmeyecek sezonun ilerleyen dönemlerinde dahada hızlanacak

  4. FerrariFanTR avatarı
    FerrariFanTR

    ya arkadaşlar tamam iyi güzel başladık da bu rbr’nin ön kanat ucundakı mekanızma sankı araç hızlandıkca o panel açılıp içeri hava alıcak böylece bir çeşit f-duct etkisi yaratıcak gibime geliyor. yani o durum beni biraz düşündürüyor. bu sistem rbr’yi önde tutmada yardımcı olabilir. tabii ki bütün performans tek bir parçaya bağlı değil ama düşündüğüm gibiyse çok azda olsa mutlaka getirisi vardır. haa getirisi kadar götürüsü var mıdır? göreceğiz…

  5. Aslında bakarsanız şu garip burunlar olmasa araçlar güzel genel olarak. Büyük ihtimalle de seneye kalkacaktır.
    Ancak gel gelelim bu araçlarda yıllardır alışkın olduğumuz ton harici sesler gelmesine alışmamız biraz uzun sürebilir. Motor seslerini bağımsız bi düşünceyle yargılarsak güzel elbet bana çift turbolu modifiyeli japon araçlarını (supra skyline vb) hatırlatıyo ki sevdiğim hoşuma giden şeylerdir. 90’lı yılların ortasından beri bildiğim bir şey var ki oda formula 1’in o zaman küçükken babamla beraber izlediğimizde ‘vay be şu araçların sesine baksana” dediği günlerin bana vermiş olduğu mutlulukla, bugüne taşınan, ilgi sınırlarını zorlayan etrafımdaki birçok insanın anlamakta zorlandığı bir dünya. Ortaokuldayken kağıdı alıp o bildiğimiz v10ların viyuvf sesini çıkarıp(süper yapardım) insanları kendimce etkilediğim günlerden bu günler aklıma geliyor.(30’a dayandık)

    Formula 1 elbetteki teknolojiye ayak uyduracaktır. Kerstir Erstir bunlara asla karşı değilim ancak yinede o ince motor tınısının olmayışı belkide ilerde yaşlandığımızda bir yerlerde duyduğumuzda bugün eski şarkıları dinleyen insanların duygulandığı anlarda olduğu gibi eskiye götürecektir. O günleri yad etmek için şöyle mika ve schuminin aynı karede olduğu kocaman bi resim çerçeve yaptırıp odamın en güzel yerine asacağım.

    Umarım wrc gibi olmazsın Formula 1.

  6. göz alıcı,canlı bir araç RB10

    hele ön tarafı yakıyor yakıyor

    cidden Newey bu işi biliyor.

    1. görüyoruzki izmitteki cahil mühendisler 3 yılda ders almamış sanki.yağmur lastiklerinin halini gördük.rezillikten başka birşey değil. yağmurlu bir yarış için dua eden biri olarak artık yağmurlu yarışları rüyalarımızda izleyeceğiz sanırım. spa 98 ingiltere 98 brezilya 2003 macaristan 206 fuji ve avrupa 07.ingiltere italya ve brezilya 08 malezya durdurulmadan önce,ve çin 2009.bridgestone zamanı formula 1 varmış.

    2. Gerçekten de biliyor motorun da etkisi ile her zaman ki gibi dar bir arka kısım aerodinamik kazanımlar yadsınamaz.

  7. video koyma kaldırılmış galiba, bugun teste gidenlerden birisi çekmiş. 36 sn normal yarış açısı gibi izleyebiliyorsunuz, kimi yükleniyor :))

    1. link çıkmamış sistem bozuk galiba.

      http://www.youtube.com/watch?v=Vf5hN6Rer6Q

  8. bu sene ferrari ve mercedes’in büyük avantaja sahip olacağı çok net belli oldu. Üretici olmak çok ayrı birşey, herşeyi anında çözebiliyorsun. Bu bir test olabilir ancak diğer takımların nasıl süründüğünü ve aciz kaldığını görünce yolun sonu net gözüküyor. Araçların dizaynından bile bazı şeyler belli, sadece iki tane üreticinin aynı tasarımı yapmaları tesadüf olamaz. Şimdi f1 teknik yorumcuları ferrari ve mercedes’in seçtiği yolun daha iyi olabileceğini yazıyor. Ön bölümde df’yi yüksek tutup dingil mesafelerini uzatarak, sidepod ve arka bölümün harika paketlenmesiyle arkada kaybedilen df’yi geri kazanıyorlar. Diğer tüm takımlar düz mantık bakmış önden ne yapsakta fazla hava akışını alsak diye :))

    Ferrari sabah telemetri verileri yanlış geldiği için aracı bilerek pist üstünde durdurmuş, mercedes’in bilindiği gibi ön kanat kırıldı. Diğer garaj takımlarına ikram geldi ama onlar daha kendilerini bilmiyor.

    Mercedes ve ferrari çok net ayrı dünyada olacaklar bu sene, hele birde mekanik yol tutuşu ve motorlar çok önemli, tam iki takıma göre bi ortam. RBR ise kaybettiği df’lerin etkisiyle market raflarına geri dönmeyi düşünecektir.

    Motor sesi olarak ferrari güzeldi, mercedes’te öyle. Renault’u ise her zamanki gibi beğenmedim, paketleme olarakta en berbat dizayna sahipler. La stampa’da çıkan habere göre ferrari motoru 810hp üretebiliyormuş ERS ile beraber ancak yakıt sınırlaması nedeniyle takımlar bu güçleri kullanamayacaklar malesef.

  9. Yarrabi nedir o cathraem toro roso red bul burunları resmen geçen seneki burunların sonuna birer gaga eklemişler . Red Bull da çok manidar gerçekten . Araçın kokpiti resmen yere sürtecek . Riccardo sığsın diye Newey neler yapmış . Bu adam kadar zekisini de görmedim 😀

  10. yarında en az 40 tur atarsak rai açısından verimli geçer bu testlerinde şakasının olmadığını düşünürsek aslında fena bir başlangıç yapmadık hele ki rbr ve mclarenin bu günü değerlendiremediğini öngörürsek

  11. Şimdilik motor üreticileri avantajlı başladı diyebiliriz ama çok erken herşey için… Dayanıklılık evet önemli ama performans kazanılması daha zor olacaktır, özellikle araçta major bir sıkıntı varsa…

  12. ForzaFerrari avatarı
    ForzaFerrari

    Fena bir başlangıç yapmadık. Bu sene dayanıklılık belkide hiç olmadığı kadar önemli olacak. Bu yüzden ciddi sorunlar yaşamadan ilk gün 30 tur atmak bizim için oldukça önemli. Mercedes de aynı şekilde daha hazırmış imajı verdi, Hamilton kaza yapmasa belkide bizden daha fazla tur atacaklardı ancak ön kanadın kopması buna müsade etmedi. Hiç kimse Jereze garajda oturmak için gelmiyodur, herkes mümkün olduğunca fazla bir şekilde pistte turlamak için geliyor. Bugün bunu yapamayan takımlar gördük. Bunu ne hız saklamaya ne de bu takımların iddialarının kalmadığına yoralım. Ancak sorun yaşadıkları veya bazı şeyleri göze alamadıkları açık. Diğer takımların ne yaptığına aldırış etmeden kendi hedefimize odaklanmalıyız. ilk gün için güzel veriler elde edilmiştir. Umarım diğer günlerde de sorunsuz test günleri geçirip testlerden alabildiğimizce geribildirim alırız.

  13. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Sizce en güzel motor sesi kimde?Ben pek beğenmedim bu sesleri ama alışırız.

    1. Bence Mercedes ve Ferrari motorunun sesi kulak tınısına daha uygun. Renault’un asil 2 takımı Red Bull ve Lotus bugün tam tur atmadığı için ve Lotus tur atamayacağı için yoru yapmam doğru olmaz ama Ferrari ve Mercedes 1 adım önde.

      Benim bildiğim bir gerçeği Metin Mete yeni öğrenmiş. Red Bull’un bugün piste geç çıkma sebebi kaza ünitesinde 1-2 aksaklık yaşamalarıydı. Motoru ancak 6500 devirde çalıştırabilecekleri durum var. Yani kaza testi üst sınırı. Böyle olunca test yapmaya değmez diyip çıkmadıkları aşikar. Zaten kaza testinden geçmeyen otomobilin bazı aksamlarının güncellenmesi gerekmekte. Bu yüzden motoru çalıştırmanında anlamı yok. Red Bull geçen senenin şampiyonu olduğu için formalite icabı çıktı ama muhtemelen yarında düşük torkta 10-15 tur anca atacaklar. Nereden bakarsan bak kayıp.

      Kaza testinin en baba takımı pek tabii dayanıklılığı dillere destan ferrarimiz. Öyleki Fia gözü kapalı geç hemşehrim geç sana da mı test uygulayacağız diyebilir? ☺ Mclaren yine kaza ünite aksaklıklarıyla sorunlu bir sezona başladı. Bir ihtimale göre 4 günü de boş geçebilirler. Ha Lotusun gelmeyişi ha Mclarenin gelişi.

      Dereyi görmeden okyanusa açılma diyenler var, tekrar ediyorum bu sene herkes yeni bir bina dikecek. hayır hazır binan olsa içinde istediğin dekorasyonu yaparsın dışardan kimseler görmez iç mimariyi zenginleştirirsin. Ama bu sene herkes temelden emek emek, taş taş bina yapıyor. herkesin koyduğu harç, tuğla, birket vs ortada olacak. temeli atmak içinde bol test yapmak şart. Bu günler bir daha gelmez ferrari 31 tur attı bu da mı tesadüf? ☺

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        İnşallah sen haklısındır dostum.Bizim araç gözüme çok hantal geldi.Sanki startlarda bu sene geride kalıcaz gibi bir hisse kapıldım.Bak!Ben cidden bir bakışta anlarım hee hem de rüyamda gördüysem tamam 🙁 Mesela Vettel yine en önde gidiyordu,arkasında Mercedesler hatta Massa vardı biz ortalardaydık 🙁

        Eğer Mercedes tarzı bir burun oturtabilirsek süper olur kanaatindeyim.Belki de bu süspansiyon izin vermiyordur demiştim ama şimdi gördüm ki yapılabilir.Çünkü onlar farklı süspansiyon kullanıyor.İnşallah takım bu ön tarafta pullrod ısrarında haklı çıkar.Şu an tek endişem o.Soğutma vs değil.Sadece dayanıklı olalım ama oldukça muhafazakar kalsın araç diye düşünmüş olmalarını istemiyorum çünkü aerodinami her zaman 1 numara bu sporda.O kadar ekip için eleman aldık,teknolojiyi güncelledik falan yine sıralama da yarım saniye-1sn yiceklerse bıraksınlar bu işi.Son olarak Bahreyn de burun değişecekmiş diye duydum

      2. yav memo bir yanım diyorki bu sene inan şu takıma diyo bir yanımda diyo ki 4 sene inandında ne oldu diyo arkadaş ya

  14. Ilk gün için takımlar 9000 devir civarı çalışmışlar, ve bence 7 8 sn daha hızlanmalari mümkün.

    Şuan kesin olan tek şey Ferrari ve Mercedesin diğer bütün takımlardan program olarak önde olması, bugün 2 takımda araçtaki herşeyi tam halletmiş gelişim programına başladılar.Diğerleri daha aracı piste bile çıkaramamışken.Tabiki performanslar belli değil ancak Ferrari ve Mercedesin bu kadar yeniliğin olduğu bir sezonda diğerlerinden fazla veri elde etmesi çok yardımcı olacaktır…

    1. Ferrari Singapurda 2014’e odaklanmışlardı herhalde ? 😀

  15. F1 kariyerimde ilk defa bu kadar az tur atmalar görüyorum bu kadar değişikliğin olduğu bir dönemde herkes garajda yada pist üzerinde farklı metotlar deniyorlardır diye düşünüyorum.

    Bu gün bütün takımların sorun yaşadığını gördüm her ne kadar fazla takip edemesem de. McLaren Motorda sorun yaşadığını açıkladı bu günü çöpe atmak zorunda kaldılar. Mercedes çok iyi başladı testlere Lewisin viraj da çok dengeli olduğunu gördüm videodan da olsa ufak bir fikir veriyor. Ferrari bu gün diğerlerine göre fazla tur attı ama sorunsuz değillerdi. Red Bull maalesef süspansiyon sorunu yaşadı ve Vettel üç tur atabildi.

    Genel olarak baktığımız da bu tür sorunlar olabilir bu testlerin amacı da bu tür sorunları sezon öncesi analiz edip çözmektir.

    Motor seslerine gelirsek objektif olarak en güzel motor sesi Renault motorunun sesi en güzel tasarım ise Mercedes W05. Önemli olan sorunsuz ve istikrarlı olarak turlar atıp kışın belirlenen programı tamamlamak.

    1. “F1 kariyerim”, “objektif en güzel ses”

      Birisi nolur ustume toprak atsın

      1. Objektiflikten kırılacak adam. Hahah ☺

  16. Arkadaşlar henüz etkisinden kurtulamadığımız 2013 Redbull darbesinden ötürü bu testler dahi olsa Ferrari lider kelimesi bizi mutlu ediyor 🙂 Daha çok lider Kelimesi duymak umuduyla :)) <3

  17. FirariKimi avatarı

    Kimi nin arac hakkinda ki demeclerini çok merak ediyorum. ne diyecek acaba motor ve burunlar için.

  18. Test derecelerini çok fazla ciddiye almamak lazım. Özellikle de Red Bull ve Mclaren’in piste çıkmadığını Mercedes’in de kaza yaptığını düşünecek olursak.

  19. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Cuma antremanı gibi bir test seansı mübarek.Saçma sapan bir gündü bence 😀

    1. 30 turu geçtik, bunlar önemsiz gibi görünse de çok önemli dataylar. Yarın da 45 tur çıkarırsak bence ilk 2 gün Raikkonen adına çok verimli geçti diyebiliriz. raikkonen normalde çok fazla test sürüşü yapmayı sevmez ama sevmemesine rağmen 31 tur atıyorsa, Alonso 60 tur atar. Motorun istikrarı beni mutlu etti. Mercedesle beraber en güçlü motor olduğu konusunda şüphem yok. Williamsta sanırım Mercedese geçmişti.

      Ferrari motorlu marussia’nın piste çıkamaması beni biraz üzdü açıkçası. En azından 1 tur atsınlar diye bekledim ama galiba bazı veriler riskli gelince ilk günden Ferrari motoru güm etti demesinler diye Ferrarinin talimatıyla çıkmadılar diye tahmin ediyorum. Mclaren’in kaza testinden dolayı çıkamadığını tahmin ediyorum. Adını geldi etmek için geldikleri çok açık belki son gün magnussen çıkabilir.

      Bunlar altın değerinde testler. İlk adım, ilk temel çok önemli. Geçen senelere benzemez bu, nasıl olsa kurallar aynı, geçen senenin aracının evrimi bizde diye rahat durup hız saklama şansı yok kimsenin. V8 motorlara da Renault bol test yaparak girmişti 8 sezondur damga vurdular. Yeni motorlarda kim daha iyi test yaparsa, aracı motora göre kim iyi uyarlarsa önümüzdeki 4-5 sezon baskınlıkları olur. Bu açıdan Ferrrinin fazla tur atması önemli. Herkes geçen seneleri düşünüp, red bull yine bir şeyler saklıyor diye öngörü yapıyor ama papaz bu kez pilav yemeyecek. Bu 4 günkü toplam turlar V6 motorlu senelerin temeli anlamında çok önemli olacak. Bir şanssızlık olmazsa Ferrari şimdilik güzel başladı. şampiyonluk için çok erken ama temel atma açısından umutlandım. Haydi hayırlısı bakalım

      1. Memo brom lütfen mclaren ve redbull’u görmeden daha fazla yorum yapma yoksa biri ağır şekilde küfredecek sakin ol biladerim 🙂

  20. Redbull’u belçikadan sonra görün siz 😀 şimdiden ferrari testte iyi diye sevinmeyelim 😀

    1. Hakanım Red Bull Yırtınsa da çatlasa da patlasa da ilk 5-6 yarışları güme gitti. Bak bu kadar emin konuşuyorum. Sezon sonu görüşürüz diyenlerin isimlerini alın, bu sene Mercedes ya da Ferrariden biri şampiyon olamazsa acılı adana ısmarlayacam iddiaya girenlere. ☺

      1. Hepimiz bunu istiyoruz biladerim ama hep umutlarımız çöpe gidiyor yalancı çoban hikayesi gibi ferrariye güvenemiyorum 🙂

      2. Kardeşim aynen öyle nedense bu sene Ferrari veya Mercedes bir sürpriz yapacak gibi . 😀

  21. FerrariFanTR avatarı
    FerrariFanTR

    mclaren büyük ihtimal yarını da es geçicekmiş

  22. Kimi Raikkonen, hafif bir gazı açtı liderliğe oturdu. Ferrari’nin istikarara bak istikrara. Zorlasa 1.25’e iner ilk gün için süper sonuç. Millet tur dahi atamıyor. Ferrari bugün sabah şanssızlık yaşamasa 30 tur rahat atardı. Geliyoruz bu sene gümbür gümbür.

    1. FerrariFanTR avatarı
      FerrariFanTR

      aman hocam naptın şu dereceler geçen seneki derecen 10 saniyeden daha fazla yavaş. mclaren ve redbullun tek bir tur dahi atamadığı günde turlamak veri elde etmek tabii ki çok iyi ama öyle derecelere bakıp kendimizi şampiyon ilan etmeyelim sonra adımız test şampiyonuna çıkıyor.

      1. Dün Renault yetkilisi dedi ya, bu sene milletin hız saklama şansı yok, herkes neyse o olacak, misalen Toro Rosso en az 3 saniye yavaş, sauber 4 saniye yavaş. millet tur atamıyorsa motoruna güvenemiyor demektir. hamilton motora güvendi gazı açtı 1.27 yaptı, ferrari adım adım giti, önce keşif turu akabinde zaman turu ve en son hızlı turla bugünü galiba noktaladı.

        Test şampiyonundan ziyade bu sene herşey 0’dan olduğu için testi iyi geçiren en azından ilk 5-6 yaş alır götürür. Sonra dengeye gelsede temel iyi atıldığı için şampiyonluk gelir. Bu sene burunlardan da anlaşılacağı üzere ya mercedes ya ferrari şampiyon olacak, 2 ana fabrika takımının kapışmasını izleyeceğiz. Ferrari motorsuz toro rosso, red bull adına artık ferrari motor verisi sağlamıyor. Bu sene çok debelenecek red bull müsterih ol. daha kaza ünitesini bile geçmeye uğraşıyorlar. herşeyleri gecikmiş, sezonun 2. yarısı 9 yarış kazanacağız diye bu senenin temeli güme gitmiş.

        1. Evet ben de bu yorumlar ne zaman ve kimden gelecek diyordum.
          Tebrik ediyorum. Bu kadar istikrarlı ve şahane yorumlar olamazdı sanırım. İlk test gününden şampiyon ilan etme görevi bu sene sendeydi sanırım. Layıkıyla yerine getirdin.
          Hatta McLaren ve Red Bull bilerek bugün tur atmamışlar çünkü Ferrari ve Mercedes’in turlarından sonra şampiyon olamayacaklarını anladıkları için bavulları toplayıp gitmeye hazırlanıyorlarmış. Bi sonraki senenin aracına odaklanıcaklarmış. Çok doğru bi karar diyebiliriz lakin bu testler herşeyi o kadar net yansıttı ki. Ferrari şampiyon, Mercedes 2nci belli zaten. Bu seneye emek harcamaya değmez demişler.

        2. Hız saklama her daim olur merak etme pedal pilotta neticede 🙂

          Memo Amerika rüyasından uyan ve gerçeklere dön 🙂

  23. fatih kılıç avatarı
    fatih kılıç

    caterhamın burnunu yapan arkadaş… ne kullandıysan aynısını bende istiyorum.

  24. FerrariFanTR avatarı
    FerrariFanTR

    Henüz kimse adam gibi zorlamadı ama top speedler ne alemde acaba. hamilton arka düzlükte 270e cıkmış sadece ama umarım yarım gaz bile değildir.

  25. Ferrari motoru ıslık çalıyor sanki.. Düzlükte tam gaz giderken ses nasıl çıkıyor motorların onu merak ediyorum.

  26. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    bu arada Renault ve Mercedes’in,Fiaya Ferrari motoru için itirazları sonuçsuz kalmış.Ferrari motoru tam onayı aldığı için 3-4kglik levhadan kullanmak zorunda değil.Lobi faaliyetleri açısından ilk savaşı Ferrari aldı böylece.Gerçi tamamen yasal olan bir şey zaten.Ferrari bunu diğer takımlara opsiyon olarak sunuyor yani isteyen takabilir isteyen takmayabilir.

    1. FerraiFanTR avatarı

      önemsiz gibi gözükse de güzel haber bizim için. Dediğin doğru müşteri araçlarımız için opsiyonel bırakılmış isteyen takabilir motorun yapısı buna müsait

      1. Burak Karaküdük avatarı
        Burak Karaküdük

        Bu arada Toro Rosso dan Vergne,tam Kimi bir kaç tur için daha piste çıkmışken kırmızı bayrağa sebep oldu.4.5.viraj arasında bir yerde durmuş.

  27. Toto Wolf testlerin ilk gunu kaos olmasini beklemiyoruz demisti ama kaostan da ote su an 🙂 Gecen sene cogu takim ortalama 70 tur atmisti, bu sene toplasan hepsi 70 etmeyecek gibi 🙂

  28. araçların geçen seneye göre yavaş oldukları kesin ama ne kadar yavaş oldukları hakkında bişey demek yanlış olur takımların ilk başta ne kadar hızlıyız yerine ne kadar dayanıklıyız ile ilgili çalışacaklarını düşünüyorum

  29. arabaların hepsi iğrençyaa. korku filmi gibi. mercedes iyi falan dedik ama pistte hiç öyle durmuyor. arabaların hepsi domestos reklamlarındaki mikroplara benziyor.

    1. kötüyüm ben kötüyüm kötüyüm 😀

  30. McLaren madem piste çıkmayacaktınız ne diye geldiniz. Lotus gibi fabrikada çalışsaydınız. 🙁

  31. 1.18 nere 1.27 nere Gp2 den yavaş olabilir bu sene F1 araçları şu ERS sistemlerini V8 e monte etselerdi en azından ses ve hız bakımından sorun olmazdı.Monzada 300ü görseler bari modifiyeli araçlarla kapışıcak duruma getirdiler F1 araçlarını

  32. hiç hoşuma gitmedi.
    normal modifiyeli araç sesi

  33. Gün Sonu Dereceleri

    Poz Pilot Takım Süre Tur
    1 Button McLaren 1m18.861s 37
    2 Webber Red Bull 1m19.709s +0.848 73
    3 Grosjean Lotus 1m19.796s +0.935 54
    4 di Resta Force India 1m20.343s +1.482 89
    5 Ricciardo Toro Rosso 1m20.401s +1.540 70
    6 Massa Ferrari 1m20.536s +1.675 64
    7 Hulkenberg Sauber 1m20.699s +1.838 79
    8 Rosberg Mercedes 1m20.846s +1.985 11
    9 Maldonado Williams 1m20.864s +2.003 84
    10 vd Garde Caterham 1m21.915s +3.054 64
    11 Chilton Marussia 1m24.176s +5.315 29
    bu dereceler geçen yılın ilk gün dereceleri

    1. Saol. Umarım gün sonuna doğru bu derecelere yaklaşırlar ama hiçte umudum yok. Gerçekten izlenemeyecek hale getirdiler sporu.

    2. araçların geçen seneye göre yavaş oldukları kesin ama ne kadar yavaş oldukları hakkında bişey demek yanlış olur takımların ilk başta ne kadar hızlıyız yerine ne kadar dayanıklıyız ile ilgili çalışacaklarını düşünüyorum

  34. Lewis hamiltonun tur derecesini beğendim açıkçası. Bu sene şüphesiz Mercedes bir adım önde başladı. Bakalım Ferrari şapkadan tavşan çıkarabilecek mi?

  35. hami ilk günden pert etti aracı 🙂 sezona yansımaz umarım. ciddi hasar yoktur ve günün kalanına yetişirler inşallah.

    1. Günün kalanına yetişeceğini sanmıyorum.Hamiltondan başka adam gibi tur atan yoktu gün komple bitti sanırım.

      Jerez testlerine en hazır Mercedes gelmiş onunda kanadı koptu.Force İndia gibi şekil vermezsen kopar tabi adamlar nasıl sağlam yapmış o kısmı kopmasın diye 🙂

  36. Araçlar çok mu yavaş banamı öyle geldi ? Bide birisi geçen seneki jerez test sonuçlarını bulabilir mi bu senekilerle bi karşılaştıralım.

  37. ERS ünitesi düşmüş aracın altındaymış.

  38. McLaren piste çıkmıyor diye dertlenirken Lewis zaman turuda yaptı,kazada yaptı aferim sana 🙂

  39. Araçta olan bi sorun sonucu kaza meydana gelmiş. Durduk yerine bi sorun çıkınca kaza kaçınılmaz olmuş tabi de testler bunun için var zaten.
    Aracın ön kanat bağlantılarının çok ince olmasıyla ilgili endişeler vardı. Ki bu kazada da kanat yeri boylamış zaten. Acaba kanat koptu da kaza o yüzden mi oldu yoksa kaza sırasında mı kanat çıktı yerinden o merak konusu.

    1. Kaza ilk düşündüğümden daha ciddiymiş sanırım. Resme bakılırsa Mercedes dükkanı bugünlük kapatır herhalde.

  40. Motor sesi, Burunlar olmazsa güzel bence 🙂
    Lastiklerde pirelli yazısı yok çünkü bunlar pirellinin kış lastikleri, hava soğursa diye getirmişler.

  41. hamilton efendı yavas sursen bıraz daha hava soguk araba ya alısması lazımda turboya da gecmıs olsun

  42. Acaba araçlar 300 yapabilecekmi ?? :S

  43. hamiltonAMGTEAM avatarı
    hamiltonAMGTEAM

    canın sağolsun yeterki , parçala koçumm

  44. güzel derleme olmuş

  45. Yazık şu güzelim formula 1 ne hale geldi.Şu motorların seslerine bak sokak yarışı izliyorum sanki.Araçlar minicik çirkin görünüşler hayatımda gördüğüm en kötü F1 sezonu açılmıştır.

  46. Ya motorların V6 olması sesi biraz öldürüyor ama bence esas sıkıntı RPM sınırının 18 binlerden 15 bine düşmüş olması. Hem turbocharge’lı V6 motor hem de sınır da 15 bine düşünce baya karakteri zayıflamış seslerin maalesef.

  47. kimsenin dikkatini cektimi bilmiyorum ama redbull un burununun ucu bir garip.Sanki arac hizlandikca acilip iceriye hava alacakmis gibi

    1. Evet, direk zaten burnun ucunda 2ye yada3e ayrılan bi delik var. Oradan havayı içeri alıyor ve burnun üstünde, tam TOTAL logosunun olduğu yerden dışarı atıyor. Bi S-Duct tarzında olay var yine orda.

      http://i.imgur.com/HYPcnA9.jpg

      1. bence bu haksızlık. balıkçılların kursağı gibi altta bir bölüm ve devamı var.sanki rulo yada bir kapak gibi bir sistem var önde.fia bunu neden sorgulamıyor.

        1. Valla koca FIA mühendisleri aero şefleri ve bilmediğimiz bir çok uzman sizin gördüğünüzü görememiş olabilir.Hatta araçları milyon parçaya ayırıp bütün mühendislik çizimlerini ve aero paketlerini dırtıklamadan bakmışta olabilir.Buralarda harcanmayın derim bence.

      2. FerrariFanTR avatarı
        FerrariFanTR

        İşte bu çok kafamı karıştırdı ve biraz da canımı sıktı

  48. Lastiklerdeki pirelli yazısına ne oldu ? 😀

  49. 1.33 o tur en hızlı 1.29 olur öteye gitmez yani anlayacağınız araçlar 10 saniye yavaş 🙂

    1. Geçen sene Jerez’de atılan ilk hızlı zaman turu da 1:35:607ymiş yalnız.
      Böyle bakıcak olursak da araçlar bu sene 2 saniye daha hızlı diyelim madem.
      Hiç sanmıyorum araçların 10 saniye falan yavaş olacağını. Mümkün mü allah aşkına direk 1 sene önceki araçtan 10 saniye yavaş bi araç yapmak.

      1. bencede bunlar deneme turları zaten aracı tanıyor pilotlar f1 in 1 yılda 10 saniye yavaşlaması mümkün değil

  50. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    İngilizce’si olanlar için canlı anlatım.

      1. anthelious avatarı

        Ya da buradan da:

  51. Arkadaşlar galiba bugün saat 23.00 da skysport günün özetlerini yayınlayacakmış.

  52. İşte Jerez’den gerek bi görüntü gerçek bi ses. Biraz kısa da olsa video, elimizde bu var şimdilik napalım. 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=M8o9JlP1BFg

  53. canlı izleyen arkadaşlar bilgi verirse daha iyi olur..

  54. rai nın aracını hemen getırsınlerde baksınlar ne sorun varmıs sonra yola cıksın barı

  55. f1test.com gibi bi site vardı.geçtğimiz 2 sezon ordan dereceleri izleyebilmiştik.hatırlayan var mı o siteyi

      1. teşekkür ederim bu siteyi biliyorum ama bir site daha vardı o aklıma gelmiyo bir türlü .)

        1. bu siteyi diyorsun sen galiba

          http://f1tests.info/2013.php

          eğer bu site ise şu an aktif olmadı

          sanırım Bahreyn testlerinde akttif olur

          ama yinede ara sıra takip et her an aktif de olabilir.

    1. Bahsettiğin site http://f1tests.info/2013.php bu yıl dereceleri vermiyor hala geçen yılki sonuçlar duruyor

      1. evet bu site teşekkür ederim.

        http://www.f1-direct.fr/live-essais-prives.php birde böyle bi site var

  56. araçlar, motorlar, sistemler yeni.
    sorunlar çıkması normaldir.
    o yüzden adı test bunun 🙂

  57. Piste bekliyoruz gençler hadi ama 🙂

  58. ulan Rai şanssızlığını hemen belli etme taş gibi olucak bu araba 🙂

  59. Ferrarimizde sıkıntı yok sakin

  60. arkadaşlar sezon öncesi testlerin yayını olmaz. kameralar tv kanlalrı orda ama asla yayın olmaz. en azından son 12 13 yıldır yapılmıyor

    1. yanılmıyorsam geçen sene sky sport testlerin bir kısmını yayınlamıştı bu senede yayınlayabilir

  61. raikkonen e hoşgeldin dedi ferrari. red flag 🙂

  62. Malatyalı Hamilton koçum benim be.

  63. Link falan yok mu? Red Bull Tv’yi buldum onlarda yayınlamıyor. Link varsa paylaşınız.

  64. Yeni Sezon Motor Sporlarını Seven Herkese Hayırlı Olsun Kış Uykusundan Uyanma Vakti Geldi.

  65. Hadi hayırlı uğurlu olsun. Resmen başlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir