F1 takımları 'Ekonomik Geri Çekilme' Endişelerini Önemsemiyor

yazar:

kategori:

Autosport dergisinin yarın satışa sunulacak sayısında yapılan çok özel araştırmaya göre sporun ‘likitide krizi’ diye adlandırılan ekonomik geri çekilme ile zor durumda olacağı endişelerini Formula 1 takım patronları önemsemiyor.

Yıllık geliri yaklaşık olarak 4 milyar dolara yaklaştığı hesaplanan Formula 1 ve spor hakkında önceden belirlenemeyen finansal bir krizin etkisi altında kalabileceği ve özellikle dünyanın bir kısmında yaklaşan ekonomik çekilmenin büyümesi hakkındaki konuşmaların olması bazı endişelere neden olmaya başladı.

Super Aguri’nin bu sezonun erken zamanlarında yaşadığı maliz kriz sonucu spordan çekilmesi Formula 1 takımlarının bütçesel koşullarla karşı karşıya kaldığının bir kanıtı oldu. Sponsor firmaların yaptıkları yatırımlarda artık daha dikkatli davranmalarına rağmen bazı takımlar panik yaratacak bir durumun olmadığına inanıyor.

Takımının portfolyosunda Çin bilgisayar firması Lenovo ile uzun süreli sponsorluk anlaşmasına sahip olan Frank Williams, bir öncesesinde ilk işaretlerini aldığı likitide krizinden bu yana çok güçlü finansal pozisyonda olduklarını söyledi.

Williams ayrıca krizin dünya çapındaki sorunların üzerini kapatamayacağına inandığını söyledi ve ‘batı’nın finansal kaynakların azalması periyoduyla uğraşırken, Çin gibi gelişen ülkeler hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve ekonomileri gelişiyor.

" Sponsorlar çok dikkatli, fakat dünya daha büyük. İnsanların çoğu hala para kazanıyor ve ürünleri satmaya ihtiyacı var. Çok iyi bir şekilde çalışıyoruz ve önceki yılda hiç olmadığımız kadar daha iyi durumdayız."

Toyota Racing başkanı John Howett ticari sponsor anlaşmalarının etkili olabileceğine karşın diğer alanlarda bulunacak yatırımlar var.

" Eğer bir ekonomik geri çekilme varsa bu sponsor sahibi olmayı daha da zorlaştıracak fakat global anlamda normal olarak genişleyecek şirketlere sahipsiniz."

" Çin’in gelişmesinden dolayı şu anda enerji ve çelik şirketleri büyük miktarlarda kâr elde ediyor. Çekiciliğini arttırmak ve marka olmalarını sağlayacak kişiler bulmaları ve sponsorluk anlaşmaları için uygun kaynaklar bulması gerekiyor."

" Tarihe baktığımızda ekonomik geri çekilmeler olmasına rağmen sponsorlar daima varolmuştur. Daha da dayanıklı olacak fakat Formula 1’in diğer spor dallarında olduğu gibi çok kötü bir durumda olacağına inanmıyorum."


Yorumlar

  1. Frank Wiiliams şimdi rahat konuşuyor ama prodrive olsaydı o bazı önemli sponsorları bulamayacaktı.Prodrive alınmaması için en çok ses çıkartanda williams tı tabi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir