Newey: “Sezonun İlk Bölümünde Motorları Konuşacağız”

Red Bull’un Teknik Patronu Adrian Newey, 2014 Formula 1 sezonunun özellikle ilk bölümünde yeni turbo motorların gündemi meşgul edeceğini düşünüyor.

Geçen hafta Jerez’de gerçekleştirilen testlerde Renault ve Red Bull yeni motor konusunda bazı sıkıntılar yaşanmıştı.

Newey “En azından sezonun ilk bölümünde yeni motor formülünü konuşuyor olacağız.”

“Dayanıklılık, güç, yakıt tüketimi belirleyici faktörler olacak. Tüm bunlar olgunlaştıktan sonra aerodinami gerçek manada önemli hale gelecek.”

“Ancak sadece Renault’nun güç ünitesine bel bağladığımız söylenmemeli, başka üreticiler de var.”

“Ve her biri modern Formula 1’in gelişim hızına ayak uydurmalı.” dedi.


Yorumlar

“Newey: “Sezonun İlk Bölümünde Motorları Konuşacağız”” için 30 yanıt

  1. asıl sorunda ordaya hep aero diye diye buraya kadar bence.delinecek ve gri bölge sayısı azaldı..

    kahinlik konusuna gelince beraber bakıp görelim

  2. albert parkda hüsran o biçim adam hala aero peşinde..))

    bu sporun bir motor sporu olduğunu, bu adama ve neyin kafasında olduğunu birileri sormalı

    sanırım zamanları azalıyor

    1. Adam aerodinami uzmanı. Elbette ki aero peşinde olacak. İşi bu.

      F1 motor sporu diye uzmanlık alanını mı değiştirsin adam?

      Sen neyin kafasındasın?

    2. Gelecekle ilgili kahinlik bizim millete özel herhalde

      Adamlar 1 test sürecinde sıkıntı yaşadı (ki geçmiş senelerde de onca takım elbet 1-2 test sürecinde yaşamıştır) yok efendim Redbull bitti yok efendim puan alamazlar yok efendim bu sezon şampiyon olamazlar.Gerçekten bonzai veya jamaika içenler ancak böyle yorumlar yapabilir.

      Sezon daha başlamadı neyin hüsranı kendiniz yazıyorsunuz kendiniz oynuyorsunuz bunu bırakın önce tamam V6 motorlar belki tasarım ve sistemi etkilemiş olabilir ama F1 Motor+Aero birleşenlerini temel alan bir organizasyondur.Onca kanat onca yapısal değişiklik motorlamı ilgili sanıyorsunuz.Amaç en dayanıklı en güçlü olmasının yanında
      en hızlı olmakta yatar.

      En hızlı olmak nedir Doğaya bakın Çita dünyanın en hızlı koşan hayvanı Startı F1 aracından bile daha hızlı tasarımı baş yapısından kuyruk yapısına kadar tam bir aero tasarımdır.Allah bile doğadaki en hızlı varlıkların tasarımını saf güç değil onun yanında aero temelleri üzerine yaparken hız ve F1 in motordan ibaret olduğunu ancak kör bir F1 izleyicisi düşünebilir.

      Sırf motorla şampiyon olunsaydı Honda 100 Ferrari 100 Mercedes 100 Renault 100 defa şampiyon olurdu.Ama demekki sırf motor olmuyor bazı şeylerde olucak T-A-S-A-R-I-M gibi

      1. Takımın aerodinami uzmanına aerodinami yapıyor diye kızıyor.

        Adam Einstein beyler.

    3. MichaelJackson avatarı
      MichaelJackson

      Aerodinami Uzmanı Newey’in Aerodinami’den başka birşeyin peşinde olması mantıksız olurdu bence öyle değil mi arkadaşım.1 testten Redbull’u yerin dibine sokan sanırım sadece Türkiye’deki F1 taraftarlarına özgüdür.

      Adamların önemli bir dezavantajla başladıkları zaten ortada ama bu takımın ne para sıkıntısı var ne de mühendis.En başarılı mühendislere sahip takımların başında gelir Redbull bu bir gerçek.Ayrıca sezon içi gelişiminde de Redbull gerçekten bayağı iyi.

      Bana kalırsa ilk birkaç yarış sendeleyebilirler ama Redbull’da çalışan motor departmanı mühendisleriyle Renault mühendisleri ortak bir çözüm bulacaklardır yeni sezona da 40 gün falan var halen.Bahreyn’deki son testler ilk birkaç yarış için biraz bişey gösterebilir ama bunu tüm sezona yaymak mantıksızlık olur.

      1. Sonuçta balık hafızalı bi milletiz sorsan kimse bilmez 2009 ve 2010’un ilk testlerini komple kaçıran tek takım olan redbull olduğunu

  3. Ancak sadece Renault’nun güç ünitesine bel bağladığımız söylenmemeli, başka üreticiler de var.

    Çok büyük ültimatom. Ve takımın sağlığı için söylenmesi uygun olmayan bir laf. Aralar fena açılmış olmalı.

    Red Bull Mercedes veya Ferrari’den motor alamaz, alsa bile birinci kalite olanını alamaz. Renault’dan başka şansları yok. Belki seneye Honda verir ki Mclaren ile anlaşmalarında 2015 tek tedarikçi şartı olabilir.

    Renault’nun da Red Bull’dan başka şansı yok. Red Bull olmazsa şampiyonluğu 20 yıl rüyalarında görürler. Takım patronunu bile tutamayan Lotus’la mı şampiyon olacaklar?

    1. O kadar kesin konuşmamak lazım.Newey bu cümleyi ediyorsa ilerisi ve görüşülen bazı şeyler var demektir.

      Geçmişte Mercedes ile epey görüşmüşlerdi esasında bütün üreticiler Redbull a motor verir.O konuda bir sıkıntı olmaz neticede motor ve şasi verileri üreticilerlede paylaşıldığından bundan üretici takımları epey bir fayda kazanırki kendi takımlarınada bu faydayı yansıtır.

      Bu konu takımın sağlığı ile ilgili değil Motor kompanentlerini veren ekip başka takım başkadır takım zaten Renault tarafından rahatsız.Bu konuda yapılıcak şeyler söylenen sözler belli madem 4-5 sezondur bu motor ile başarı geliyor o zaman üreticide ona göre çalışmasını yapmak zorundadır.

      Honda kısmında öyle bir şartname yok öyle bir şartnamede oluşturulmuyor rekabet kuralına aykırı olduğundan ötürü takımların öyle bir kural maddesi kullanması yasaktır.Anca üretici isterse tedarikçiyi seçme ve verme özgürlüğüne sahiptir.

      1. redbull reno’yu bırakırsa şampiyonluk için yarışan mercedes ve ferrari’nin red bull’a motor vermeyeceği açık.

        rekabet kuralına aykırı olduğundan ötürü takımların öyle bir kural maddesi kullanması yasaktır.

        ,

        bir de şu bahsettiğin yasak tam olarak nerde yazıyor?

  4. kcor@yksigorta.com.tr avatarı
    kcor@yksigorta.com.tr

    Red Bull’un Ferrari motoru kullandığı dönemde Newey Ferrari’nin motorun ısı üretimine ilişkin verileri hatalı verdiğini söylemişti.Şimdi aynı olay Reno motoru ile ilgili olarak yaşanıyor.Aracın her parçası bu ısı üretim verisine göre şekillenir.Radyatörleri,hava girişlerini,soğutma sıvısı hacmini her şeyi büyütmeniz gerekir.
    Geçmişte Mclarenin yaptığı gibi acilen bir B otomobili yapmaları gerekiyor.Bu da bir kaç ay sürer.
    Sezon ortasında motor değişimi olur mu?Bence olabilir.Motorlar için getirilen kısıtlamalar nedeniyle boyut ve ağırlıklar nerdeyse aynı.Mclaren seneye bırakıyor.Mercedes bir kaç motor fazladan üretebilir.

    1. Valla Ferrari motoruyla zannedersem sadece geldiği 2006 yılında çalıştı o zamanlarda v8’e yeni geçiliyordu. Toro Rosso da bildiğiniz gibi Scuderia yani Fiat bünyesindeki Minardiydi onu da herhalde Tera Rossa toprağından esinlenip isimlendirdiler.

      Şimdi Newey henüz V8’lere yeni geçilmiş daha ak kara belli değil. Red Bull spora gireli 1.5 yıl olmuş hemen Ferrariyi eleştiriyor. Sen adam gibi dayanıklı araç üretemiyorsun. Tasarımların tamam limitte de o limit için neleri feragat ettiğinin haddi hesabı yok. Bu zamana kadar tasarladığın araçların çoğu hızlı ama dayanıksız utanmadan Ferrariye laf atıyorsun. Peki tamam Ferrari de eleştirilebilirde o beğenmediğin Ferrari ile neden Toro Rosso 7 sezon gitti bunu bir açıkla?

      Beğendiğin Renault motoru sürekli alternatör sorunu çıkartıyordu, gelişim izni çıkarttınız beğenmediğin Ferrari’nin hızını mıknatıstaki rotora kopyaladınız. Lotusun düzlük hızına bakıyorsun sonlarda Red Bull ilk 4 ‘e oynuyor. Bunlar nasıl oldu Newey efendi diye sormak lazım.

      Ben eskiden başka sitelerde Red Bull ilk kez yükselişe geçtiği zaman desteklerdim. Yarışlara rekabet geliyor diye mutlu olurdum. Ama 2010’dan itibaren gördük ki bunlar kazanmanında cılkını adım adım çıkarmaya başladılar. O değilde kendi elinle büyüttüğün varlık sana canavar olur mu? oluyormuş. Mateschitzin aklına girip Red Bull’u spora çeken Montezemolo, Minardi’yi Mateschitze satan Fiatla beraber Montezemolo. Red Bull’a sen yeterki gel ilk motorun bizden diyen yine Ferrari. Sonradan rekabetin dozunu fazla kaçırdılar.

      Newey zaten yılar yılı 5 sezon Rory’e yenildi, öncesinde Benottonda yine Rory’e yenildi. Bunun ezilmişliği var ya adamı Rory’ni bulunduğu takımın motorundan soğutur. Ferrariyi 2000 öncesi kibrinden reddetti. Sonra pişman oldu ama iş Rory’e kalmıştı. Ta oradan kalan Ferrari garezi var bu Newey’İn. Yani bulunduğu ve tasarladığı araçlarda Ferrari’nin ismini geçirtmez. Nasıl 2006’da 1 yıl geçirdi hayret ederim. Zaten o zamanlarda sizin söylediğiniz gibi ısınmadan dem vurmuş.

      Valla Newey uzun yıllar F1 de olduğu için tasarımda Rory’den önde görünüyor fakat Rory Bryne bana göre gelmiş geçmiş en yaratıcı tasarımcıdır. Williams ve Mclarenin tozu dumana katığı 90’Larda zekası ve birazda Schumi sayesinde Benettona 2 şampiyonluk kazandırdı. Ferrari 96’da yeniden yapılanmasa ve temellendirdiği Benettonda devam etse idi benetton şayet maddiyatı da elverirse Rory ile birkaç şampiyonluk daha kazanabilirdi.

      Sözün özü Newey’in Ferrari acısı eskilere dayanır. Newey bana göre paranın tasarımcısıdır. Tasarlamış olduğu takımlar döneminin en zengin 2 aracından biriydi hatta Mclaren 90’ların en zengin takımıydı. Williamsta o zamanlar Mclaren kadar zeengindi. Yani diyorum ki Newey Lotusa gelip Byrne’ın Benetton da yaptığını yapamazsa asla dahi bir tasarımcı olamaz gözümde. Paranın dahiliği kolaydır. Babayiğitsen düşük bütçeli takımda yap bakalım dahiliğini.

      Para sayesinde şampiyon oluyorsan da çıkıp suçu motorlara atamazsın. daha bir dur bakalım v6’lı dönemin başı. Kim garanti edebilir Renaultun bundan sonra 2015’te hızla gelişemeyeceğini? Ben Ferrari taraftarıyım fakat Renaultun da düşük bütçelerle biraz sui tabir sefaletle yaptığı motorlar v8 dönemine damga vurdu. O yüzden Renaultu da küçümsememek lazım. Newey yeni motor üreticileri arayacağına tasarladığı arabaları daraltmasın. Sonuçta bu spor motor sporu. Uçak gibi tasarım yapacak Red Bull Airway’e gitsin. Uçağın önünü arkasını daraltabilirsin sonunda kara ile teması sadece kalkışta. havada iken aerodinamiden yararlanırsın. Ama kara araçlarını uçak gibi yapacam dersen hem motor üreticilerine, hem araçların iç dinamiklerine hem de pilotlara eziyet çektirirsin.

      Eğer dahiysen Newey paranın oluk oluk akmadığı ama gayette rekabetçi bir takıma git mesela Lotusa. Orada kanıtla kendini. Eleştirmeden önce iğneyi bir batır kendine. Bu durum benim içinde geçerli. Başkasını eleştirmeden önce iğneyi bir kendime batırayım önce. Ama tabii burada tarihi gerçekler var, geçmişe sitem var o yüzden kötünün iyisi kadar masumum. ☺

      1. sınan matias avatarı
        sınan matias

        güzel yorum

      2. Toro Rosso da bildiğiniz gibi Scuderia yani Fiat bünyesindeki Minardiydi onu da herhalde Tera Rossa toprağından esinlenip isimlendirdiler.

        Hahahahahah! Yok yok Terra Novadır kesin 🙂

        1. Niye güldünki Rossa veya Rosso italyancada kırmızı-kızıl anlamına geliyor. Tora italik roma dillerinde boğa demek. Terra’da boğa arazisi gibi bir şeye denk geliyor aşağı yukarı.

          Terra Rossa=Kırmızı Arazi ya da Kızıltoprak

          Toro Rosso= Kırmızı Boğa

          Şimdi Toro’nun Terra çekiminden geldiğini de çoğu bilmez. İtalyancam iyi olduğu için bazı dilbilgisi kurallarını biliyorum. Terra yayılım arazisi ya da arazi ise kızıl arazi üstünde ya da alp yaylarında genelde boğa ve inekler yayılır.

          Şimdi insanların kelimeleri gökten zxeplinle indirmesine imkan yok. Buldukları bir kavrama daha önceki kavramla ilişki kurarak isim verebiliyorlar. Dil doğadan bağımsız değil. Terra=Arazi yayılım alanı vb. anlamlarda. yayılım alanlarında genelde yüksek dağlarda inek ve boğa gördükleri için Toro demişler. Genelde akdeniz ülkelerinin yaylalarında inek ve boğalar yayılır yani buna da itiraz edecek yoktur. Toro italik roma dil ailesinin hepsine geçmiş bir kelimedir. İspanyolcada Toro=Boğa. Kelimenin buluşunu akdenizliler yaptığı için Terra ile ilişkilendirmeleri gayet normal.

          Ama Royal doğru yönden eleştirmiş. Ben ayrıntı vermediğim için tabii insanlar inanmadı ama durum bu. İstediğiniz herhengi büyük cilt italyanca sözlüklere bakın. İnternetten değil lakin özellikle italyanca dil bilgisi kuralları yazan geniş kapsamlı sözlük silsilesi şeklinde kitaplara bakın. Ancak o kitaplarda yazar böyle bilgiler. İnternette yüzeysel geçer. Ben de anne karnında öğrenmedim merakla araştırarak öğrendim yani. Royal kelimenin asıl anlamını yazmış. Evet pistlerde iki tane Red Bull yarışıyor. Biri Avusturya’nın Red Bull’u, biri İtalya’nın Red Bull’u. Doğru eleştirisinden ötürü Royali kutlarım.

      3. toro rosso italyanca red bull demek.

      4. Scuderia, Fiat bunyesi, Minardi ? ne demek bu ? Toro Rosso’nun neden Toro Rosso oldugunu Italyanca bilmeden F1 izleyicileri zaten biliyordu. Sen muhtesem italyancan ile bunu Tera Rossa falan onlara baglarsan insanlar güler tabi… Ha onu biliyordun da özellikle Tera Rossa’dan bahsettin desem o da italyanca bildigini millete göstermek icin yaptigin konu disi ve gereksiz bir yoruma donusturuyor yorumunu…

        Scuderia Minardi Fiat olayinda da dalga geciyorsundur diye tahmin etmek istiyorum, gerci daha once suralarda yazdiklarini da okudugum icin, komple bir sakadan ibaret olsan, ona bile sasirmam…

        neyse belki ben hataliyimdir, malum ilk paragraftan sonra gerisini okumadigim icin yorumunun, ve genelde tum yorumlarini pas geciyorum ama xtrabit oyle bir vurgulamis ki yazdigini, pas gecmekte zorlanip okumak zorunda kaldim 🙂

        1. Giancarlo Minardi’nin hayatını okumadan bunları söylemen çok normal. Nasıl olsa eleştir gitsin gerisi önemli değil.

          Yahu Adam zamanında Fiat bayiliği ve İveco bayilikleri aldı. 94 yılında Scueria Italia yani İtalyan takımı adlı kuruluştan (ki kuruluş İtalyadaki tüm otomobillerin yatırımcılarının ortak oluşturduğu ve fiat tarafından organize edilen bir kuruluş)yardım alarak ve hisse satarak ayakta tuttu takımı.

          Scuderia Italia bünyesine katılmış bir takımın nasıl olurda Fiatla ilişkisi olmaz? herşeyi geç adam Fiat bayililiği açmış, Fiat araçlarının belli bölgesindeki satıştan sorumlu. Bu adamın kurduğu F1 takımı Fiat bünyesine olmaz mı? Koskoca Ferrari, Alfa Romeo, Maseratti fiat bünyesinde olacak ve bu Minardi Scuderia Italia ekibine katılacak ve Fiatla ilişkisi olmayacak öyle mi? araştırmadan öyle demek kolay.

          Onun için bir şeyi eleştirmeden önce iyi araştırmak önemlidir. Bunlar hep kibir mekanizmasının ürünü. Sanıyorlar ki herşey birbirinden bağımsız herkes istediği atı koşturur. Yok öyle bir Dünya. İtalya da bir otomobil şirketi kurulacak bu Fiattan bağımsız olacak. İtalyanlar böyle birlik beraberlik içinde olduğu için tüm otomobil serilerinde öyle ya da böyle isimlerini duyuruyor. Bizimkiler de başına buyruk iş yapacam diye daha otomobil yapmayı beceremiyor.

          Benim şaka olduğumu düşünmekte de herkes serbest. İstirham edeyim arada sırada da olsa motor sesiydi, pilot piyasasaydı bunları bir kenara bırakıp bu otomobillerin tarihçesi nedir? nasıl bu noktaya gelmişler, finansal açıdan ne yapmışlar bunlara da bakın. Yoksa eleştiri yapmak o kadar kolayki. Açarsın telefondan Türkçe karakterlere dikkat etmeden eleştirirsin. Buna da lafım yok. Ama sadece eleştirmek içinde eleştirilmez.

        2. öncelikle telefondan degil bilgisayardan yaziyorum, calistigim sirketin klavyesi almanca oldugundan, ayarlari degistirmeden yaptigim her yorum bu karakterle gidiyor.

          bir digeri, Red Bull takimi satin aldiginda takimin sahibi Paul Stoddartti, Giancarlo Minardi degil.

          daha da ilerleyelim, adam gencliginde Fiat bayisi acti diye yaris takiminin Fiatla iliskisi mi olmasi gerekiyordu ? Belki onceden vardi ama gecmis mazi olmustur bir kere…

          Fiatla o kadar iliskileri olsa Sauber gibi senelerce Ferrari motoru kullanirlardi, benim izlemeye basladigim donemde Minardi Ferrari motoru hic kullanmadi

          takimin sahibi zaten Paul Stoddartti gerci ozaman…

          italya da bir otomobil sirketi kurulunca Fiatla baglantisi olmasi gerekmedigi gibi, Minardi yol otomobili üreten bir firma zaten degildi, her yaris takimi Fiat a mi bagli ? asil oyle yagma yok

          bir sey biliyormus gibi gozukmeyi ancak sayili insanlara yedirirsin. Her haber altina sacma sapan 5 paragraf yazi yaziyorsun…

          Sen benim F1’i nasil takip ettigimi, hatta otomobil bilgimi, zamaninda da teknik bilgimi elestirdigin gibi elestiriyorsun ama, sen burda forumlarda kuru ski yorum atarken benim gercek hayatta yaptigim seyleri belki hayal edersin, o da belki…

          ben önceleri yaptigim gibi seni gormemezlikten gelmeye devam edecegim, aslinda senin hakkinda genel gorus ne alemde bilemiyorum ama, Kimi RAikkonen icin Herkül, Red Bull ve Vettel icin Rambo ne ise, Ferrari icinde sen benim gozumde o sun.

          türkce karakter olayininda kusuruna bakmayin artik…

        3. İşte kibir mekanizmasının ürünü. Halen araştırmadan yazmakta ısrarcı ve dahası sen benim yaptığım işleri hayal bile edemezsin diyerek söylemiş olduğum kibir mekanizmasını haklı çıkartıyor.

          Sen kimsin güzel dostum? isim soyisim ver. Bak güzel dostum İtalyan spor otomobillerinin Fiat bünyesinde olmadığını bilmeyen yok. Minardi ‘nin neden geçmişte Cosworth motoru kullandığını da Fia bilir. Bu şuna benziyor Red Bull ve Toro Rosso’nun sahipleri aynı ama Red Bull 2007’den beri Renault kullanıyor, Toro Rosso ise Ferrari kullandı.

          Fiat bünyesindeki her takımın Ferrari kullanma zorunluluğu yok. Yahu bu minardi Scuderia Italia birliğine katıldı 94’te diyorum sen halen benim izlediğim dönem diyorsun. Takım patronu olmak ayrıdır takımı kurmak ayrıdır. Ferrariyi de zamanında Enzo Ferrari kurdu ama yanlış hatırlamıyorsam 89 da büyük çoğunluk hisseyi Fiat’a devretti. Minardi 2006’da Mateschitze satılana kadar belli oranda hisseleri Scuderia Italia birliğindeydi. Hatta çok azda olsa şu an bile hisseleri var. takımın ismi halen italyanca ve kelime anlamı Toro Rosso yani Kırmızı Boğa takımı.

          Önce efendi gibi tartışma üslubunu öğreneceksin, vay efendim sen benim mevkimi hayal bile edemezsin vay Rambodan farkın yok bunlar son derece gereksiz ve saygılı tartışmayı bitiren unsurlar. Ben Rambo gibi 3 satır yazıp haydi eyvallah benim lafımla birbirinize düşün demiyorum. Mehmet Günaydın gibi sinirlenip zamanında çok koymuşuz da demiyorum. gayet edepli biçimde bazen Newey’i bazen Red Bull’u kimi zaman özeleştiri yaparak bizim Ferrari’yi eleştiriyorum. Arada sırada testler de kendime göre analiz yapıyorum katılmayana da illa bu doğru katılacaksın ulenn demiyorum.

          Ben yapıcı eleştiriye açığım. Royali kutladım. Adam tek cümleyle eksik bıraktığım noktayı doldurmuş. Ama bazen öyle düşünceler oluyorki amaç eleştirmek değil, kıskançlıktan bel altı vurmak. Adam bakıyor, bunun nicki komik trollce bir nick. Bu herif nasıl oluyorda bu kadar uzun yazıyor diye içten içe çekememezlik var.

          Valla şunu söyleyim eleştirmek isteyen her durumda eleştirecek bir şey bulur. Benim eleştiriye önyargım yok. Acımasızca vuranlara tepkiliyim. Beni dikkate almıyorsan kendi tasarrufundur ne yapalım yani. Bana söylemene ne gerek var. Ben cevabı xtrabite yazmışım olaya müdahil olan sensin. Oysa ben senin hakkında bir Ferrari haberi altında üstat diye bahsetmişim. İşte benim tepkim bu noktada. Yahu saygı duyduğum ve açıkçası birebir tanımadığım bir insan nasıl olur da böyle şeyler söyleyebilir. Yani üslup kin ve nefret üslubu.

          Herşeyi geçtim bu bir insanlık ayıbı. İşin ilginç yanı benle polemiğe girenlerin ortak yanı beni dikkate almamaları. Bereketki dkkate almıyorlar; dikkate alsalar herhalde idam sehpasına götürecekler. ☺Şimdi açıkçası bu arkadaşlara da hak veriyorum şehir hayatının stresi, gerginliği, iş yoğunluğu bazen günah çıkartacak argüman gerektirir. ben de herhalde fazla sakin olduğum için zıt yükler birbirini çekiyor. Benim daha anlayışlı olmam lazım. Bundan böyle beni herhangi bir şekilde eleştirenlere anlayışlı davaranacağım. Mümkünse cevapta vermeyeceğim. belki bu olayda da bazı kaynaklar beni yanıltmış ya da yanlış yorumlamış olabilirm. Herkes hata yapabilir.

          Bende kibir kendini beğenme yoktur. Onca sene doğa bilimleri okudum. Hiçbir zaman makam mevki peşinde koşup insanları ezmeye çalışmadım. İnsanlardan çok aır sözlerde işitiim, faydasız, umursamaz.. daha neler neler. O Yüzden bünye biraz alışık . Ve özeleştiride yapacak olursam ben nasılki Newey ve Red Bull’u biraz ağır dille eleştirdiysem beni de eleştiren çıkacaktır. Mesela Xtrabit’in eleştiriside gayet makuldu. İnanmadığı bir durumu espri ve ironiye vurarak eleştirdi. Şöyle de diyebilirdi yahu dostum senin abartmalarının ve palavralarının sonu gelmiyor ne ayaksın sen? çapın ne? git kumda oyna da diyebilirdi. Bu eleştiriden çok aşağılama ve hakir görme olarak yorumlanırdı. kendi saygınlığını kaybederdi ama adam eleştirmeyi biliyor.

          O yüzden evet hatasız değilim. Bazen yazının heyecanıyla abarttığım noktalarda oluyor ama bu demek değilki %100 yanlış. Yazımın içinde %51 doğru varsa ve herhangi bir vicdan sahibi sağ duyulu dostum güzel yorum demişse benim için kazanç noktası orasıdır. Geri kalan %49’lık kısmı zaman içinde düzeltiriz. fakat %100 doğruya da ulaşmak mümkün değil. kaynaklar bizi yanıltabilir, heyecanlar yanıltabilir. Çok emin olmak yanıltabilir vs. o yüzden fazlada uzatmak istemiyorum. kafasını ağrıttığımız ve polemiğe okumak suretiyle ortak ettiğimiz dostlardan özür diliyorum.

        4. Sen benim F1’i nasil takip ettigimi, hatta otomobil bilgimi, zamaninda da teknik bilgimi elestirdigin gibi elestiriyorsun ama, sen burda forumlarda kuru ski yorum atarken benim gercek hayatta yaptigim seyleri belki hayal edersin, o da belki…

          Bayağılık da bir seviyedir ama bu zihniyet resmen çukur.

  5. Aklın yolu bir. 1 hafta önce sezonun en azından 5-6 yarışlık bölümünde motoru olanlar götürecek, bu testler bu açıdan önemli diyordum. Newey de aynı çizgiye gelmiş.

    Benim diğer teorimde şunun üzerineydi. Geçmiş yıllarda tamam ilk 4-5 yarış afalladıktan sonra hızlanma mümkündü. Bu da belli bir temele dayanıyordu. Eğer aracınızın bir temeli varsa ve sağlamsa ona istediğiniz zaan, istdiğiniz büyüklüte kat çıkabiliyordunuz. fakat bu sene bu durum söz konusu olmayacak.

    Temel en baştır. Temel Jerez 1.gündür. O gün temeli atamazsanız artık vay bahreyndi vay avustralya ilk yarıştı vay ispanya’dan sonraydı debelenip durursunuz. Bu Ferrari’nin 2009’da temel atamayıpta sonradan Ferrari motor dayanıklılığı ve Red Bull alternatör sorunu+Alonso’nun bireysel başarısı sayesinde şampiyonluğu son yarışlara taşıyıp temeli olmadığı için son yarışlarda kaybetmesine benziyor.

    Şans ve Bireysel form’da bir yere kadardır. Alonso müthiş işler yaptı bunda aracın dayanıklılığı ve istikrarı etkendi ama tabii temel olmayınca sonunu getiremiyorsunuz.

    http://www.gpupdate.net/en/testresults/1086/formula-1-test-at-circuito-permanente-de-jerez-9-february-2009/ Bu linkte ve linki açtığınızda sayfanın yanında 2009 test takvimi yer alıyor. bakıyorsunuz çoğu zaman testlere 1 tek pilot katılmış, millet ciddiye almamış, kersi falan oturtmak için ağırdan almışlar soucunu gördük. 5 sezonun 4’ünde Red Bull hegemonyası ve 5 sezonun 5 inde de güçlü araç.

    İşte bu işler temele bakar. Buradaki Jerez 1. gün varya önümüzdeki belki de 5 sezonun ilk temeliydi ya da en azından araziden toprak temizleme ve beton atma çalışmasıydı. Kimisinin arazisinin altından su çıktı onlar şimdi yeni arazi arama peşindeler.(motor üreticileri kastedilmiştir) Ama herkes sezon başı arazi temin ettiği için sulu mulu o araziye dikeceksin binayı.(Renaultun su koyvermesi kastedilmiştir) Şimdi o suyu durdurmak için bazı önlemler alınır ama gelecekte her an temelden su çıkma tehlikesi çıkacaktır ve binayı güvensiz temellendireceksiniz demektir. Böyle olunca Red Bull’un işi çok zor görünüyor.

    Yine de profosyonellikte bekleyip görme diye bir tanım vardır. Süreçleri yaşamadan varsayımlarla bu iş yürümez ama tahmin ve varsayımlar da beklentiler için öngörüdür. Doğruya yakınlık bakımından son derece önemli ve geleceğe yönelik planlar için olmazsa olmazdır.

  6. motor konusulacak tabi sporu sevenler sporun önceliginin motor oldugunu bilir sen ve yaptigin iş her zaman ikinci plandır bir kac yıldır öncelikli oldugunuzdan dolayı cok konusuldunuz. artık yeter herkes kendi yerine hadi oradan boş boş kalabalık yapma.

  7. Adrian baba demişki … ‘ bu sezon motor olanları göreceğiz’ 🙂

  8. resmen renoya adam gibi motor yap sıkıntı yaşarsak değiştiririz demiş 🙂

    1. RBR e mevcuttakilerden kimse motor vermez.Cosworh birde Hında seçenek olurmu onuda bilmem… Renault yu bıraktığı gün Infiniti de eyvallah eder… sadece kendi içlerinde hesaplaşma yapıyorlar o kadar.

      Geçen sezon o kadar hızlı olmaları hep aerolarına bağlı değildi… Renault güç sistemleri felan derken birşeyler takviye ettide o kadar aşırı hızlandılar (mevcut hızları dahi diğer araçlardan iyi idi ama 1 sn üzerinde fark açıyorlardı).

  9. 2009 daki gibi çözülmesi gereken sorunlar çözülür sonraki seneler de aero ile altın vuruşu yaparız demek gibi bir şey bu açıklama.Tabi o dönem motor ön planda değildi.Ama rbr harika bir gelişim kaydetti aero olarak. Bakalım motoru anlamaları ne kadar alacak.Gerisi kolay zaten.

  10. ilk bir kaç yarıştan sonra redbulun sıkıcılığı başlayacaktır.tabi izleyene

  11. Adam halâ aerodinami düşünüyor. 😀 Senin işin bu zaten amcacım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir