Toro Rosso, Renault Motorunda Sıkıntı Yaşamaya Devam Ediyor

Son haberlere göre Renault, Bahreyn testleri öncesinde henüz yeni turbo V6 motorunda yaşadığı sıkıntıları geride bırakmış değil.

Geçen hafta Lotus’un film çekimi kapsamında yaptığı testlerde sorun yaşamayan Renault, güncellemeler konusunda umutlanmıştı.

Ancak bir başka Renault müşterisi olan Toro Rosso takımı da film çekimi organizasyonu kapsamında Misano pistinde sürüşler gerçekleştirdi.

Haberlere göre 100 km olması planlanan testlerde Daniil Kvyat ancak 70 km kat edebildi ve gün içerisinde bir çok kez sorun yaşadı.

İtalya’da çıkan haberler, Jerez’deki batarya ve yazılım sorunlarının Misano’da da devam ettiği yönünde.


Yorumlar

“Toro Rosso, Renault Motorunda Sıkıntı Yaşamaya Devam Ediyor” için 22 yanıt

  1. lan memo beni şaşırtmaya devam ediyorsun:)

  2. Tost’um nerede Franz Tost’um. Vay dostum vay. Ferrari motorunu bırakınca böyle sendelersiniz işte.

    Tabii Ferrari mühendisleri geniş ekipmanla ekmek elden su gölden motorlarıyla ilgileniyordu. Renault ekibi zaten kısıtlı. Olanı da Red Bull ve Lotusla ilgilenince bunlar öksüz Emrah’a döndü.

    70 km aşağı yukarı 14-15 tur oluyor galiba Jerezde. Zaten normal. Çık Kobayashi’yi 50 turu gören Renaultçu yok. Görende zaten düşük devirde karting alıştırmaları yapıyor.

    Yalnız ben bir şey söyleyim eğer Renault böyle sorunlar yaşıyorsa mutlaka ilginç bir yaratacılık deniyorlardır. Eğer o yaratıcılığı bulurlar ve adapte ederlerse vay bizim halimize. Sonra Rambogiller’in dilinden kurtulamayız. Ne oldu gülüyordunuz bak Renault çatır çatır kazanıyor hüloğğ diyerek bize posta koyarlar.

    Onun için şu motorların dondurulacağı güne kadar beklemek lazım. Geçenlerde Renault motor depertmanından çaycı Şükrü ile konuştum motor yapmak bizim işimiz Mehmet abi dedi. Takımın aşçısı Tayyar usta ile konuştum efendım turbo muturları ben buldum demeye başladı. En sonunda demez mi ben bir alternatör yaptım patladı gitti beyaa diye, orada gülmekten yıkıldım. Kendi de ilk defa buluşuma gülen oldu diye 2 kat gülüyor.

    Takımın motor kuponcusu Hüseyin, Şükrününde dediği gibi motor yapmak bizim işimiz abi diyor. Vettel’e yatırdım bu sezon parayı, hiç kaçarı yok şampiyonluğun diyerek odadan ayrılıyordu.

    Bu yüzden son güne kadar beklemek lazım. Şükrü diyorsa motor yapmak bizim işimiz diye vardır bir bildiği diyerek konuyu kapatıyorum. ☺ ☺

    1. renodaki tayyar’ın turbo motoru keşfetmesi süpermiş 😀

    2. Ferrari’nin iş ahlakına güvenemedikleri için Renault motoruna geçmiş olmasınlar? Mclaren neden Mercedes motorundan kaçıyor sanıyorsun?

      1. Giden ağam gelen paşam. O gitti Marussia geldi çokta güzel geldi.

        Senin Mclarenin iş âhlakı olduğu için mi bedava motoora kaçıyor. İş âhlakı olduğu için mi 2013’ün başında imza atıp 1 yıl mercedes bilgilerini toplamak için 2015’te geçiyor?

        İş âhlakından bahsedecek olursak işin içinden çıkamazsınız. Bu ortamda bir ahlaksız çark dönüyorsa bu çarkın dişlisi sadece Ferrari değil. Çok paranın girdiği ve döndüğü her ortamda belli âhlaksızlık olarak nitelendirilen durumlar olabilir.

        7 yıl âhlaka güveniyorlardı da turbo motorda mı güvenemedi demezler mi adama? Güvendiğin dağlara karlar yağdı mı diye sormazlar mı adama?

        Bu ortamda şöyle dönüp dolaşıyorum iş âhlaksızları içinde en âhlaklısını yine Ferrari de buluyorum. Batmış Mussolininin İtalyan ekonomisinden çıkan bir efsane bu Ferrari. Emeğin, bilginin, azmin ve bir pilotun elinden çıkmış takımdır Ferrari. Biz İngilizler gibi kraliyet soyuna dayanan Lordların takımı değiliz, prensler krallar mutlu olsun diye yarışmıyoruz. Halk için, yarışmak için, insanca mücadele etmek için yarışıyoruz.

        90’larda ingilizler herşeyi süpürürken kimse kazanma şeklini sorgulamıyordu. İş Ferrari’ye gelince vay 2000-2004 arası şöyle kazandınız vay Barichello’ya şöyle davrandınız hadi ordan. Adamlar 2007’de casusluk yapıyor onu bile mazur göstermeye yeltenen hadsizler var. Ortada bir âhlaksızlık varsa Mclareninden tut, Williams’a, ondan tut Ferrari’ye ve hemen herkese kadar var. Bu ortamda yine söylüyorum en âhlaklısı Ferrari’dir.

        Millet Lordlarına para yetiştirme peşindeyken Ferrari ve tüm spor otomobiller Fiat bünyesine geçip halka da para kazandırma peşindeydi. Ferrari üretirken diğerleri malikanesinde puro tüttürüyordu. Buna rağmen 90larda hatta 84’ten sonra sürekli ingilizlerin borusu öttü. Biz buna iş âhlaksızlığı dedik mi?

        2000’lerin başında Ferrari üst üste kazandı diye bunu olur olmaz âhlaksızlıklara yordunuz. Rory Byrne zamanında Benetton’u bile kazanan takım yaptı Ferrari’de zaten 96-2000 arası temel atmıştı, tecrübeli 2 pilotla da 5 sezona hükmetti diye mi âhlaksız oldu?

        Renaultun 30 milyon dolara verdiği motoru 15’e verdiği ve marussia yağmurda 1.32 yaptı diye mi âhlaksız oldu? Bak iş ahlakı çok düzgün olan renault önceliğimiz Red Bull demişti zamanında. O zaman caterham’ın suçu ne bunu da yüksek ahlâki ilkenle bir açıkla. Mclaren Mercedes’ten ahlaksızlık için mi gidiyor yoksa menfaati için mi gidiyor bunu da bir açıkla. Mercedes 10 yıllardır sadece 2013 sezonunda mı âhlaksızlık yaptı?

        Mercedes fabrika takımı 2010-2012 arasında inim inim inledi. Brawn Gp’nin mirasını devralmasına rağmen. Bu adamlar sado mazoşist mi kendilerinede mi ahlâksızlık yaptı? Schummacher ve Rosberg’İn o dönemki sorunları en az Hamilton ve Button’un sorunları kadar sorundu. Bunları görmeden sırf Ferrar’i’ye atıp tutacam diye iş ahlâk’ı yaftası yapıştırılmaz. Bir âhlaksızlık varsa herkes ahlâksız. Ne yapalım o zaman Cosworth’e Toyota’ya yönlensinler. Renaul’a yönelsinler.

        Lotus bile kaçacaktı diyen zannedersem sendin. Renaut’un iş ahlâkını öven yine sensin. Ferrari Fobin olaylara günler içinde farklı bakmana neden oluyor.

        1. Ben kısa konuşurum, öz konuşurum. Lafı dolandırmam.

          Reklamı geçersek, 7 yıldır motorlar değişmemişti. Böyle motor gelişim serbestliği olduğu zamanlarda üreticilerin iyi motorları kendilerine saklayacaklarını biliyor olman gerekiyor. Ne para, ne de başka bir şey geçerli. Mclaren’in attığı adım Mercedes’in takım olarak spora girmesi yüzünden. Honda da girmek isterken, böylesi bir üretici fırsatını kaçırmamaları gerekiyordu elbet. Yoksa Mercedes ile olan ilişkileri kötü olduğundan değil.

        2. Güzel kardeşim kendi söylediklerini yiyorsun?

          Mclaren neden Hondaya geçti sanıyorsun? diye ironi yapıyorsun, sonra da ilişkileri kötü olduğu için değil diyorsun. Mercedes 2010’da dönmüştü, Mclaren neden 2015’e kadar sabrediyor o zaman?

          Renault’un da kendi takımı 2011’de yarışlardan çıkmıştı. O zaman Renault’a geçseydi.

          Sanki üreticiler Toro Rosso’ya en kaliteli motoru mu verecek? Renault’unda önceliği Red Bull’a verdiğini biliyoruz. İki tane en iyi motor olmaz, Renaultûn en iyi motoru Red Bullda.

          Ferrari takımlar sıralamasında en iyi dereceyi yapan takıma kendinden sonraki en iyi motoru zaten veriyor. Sauber’in dayanıklılığıda tartışılmaz. Toro Rosso’ya bazı yıllar kıyakta geçtiler. İtalyada en yüksek hıza çıkan genelde Toro >Rosso Ferrati olurdu.

          Bir kere ben şunu söyleyim ben şaka yollu yazdım ama Toro Rosso Ferrari izin verse yine motor alırdı. Ama gerek Bianchi etkisi gerek ferrari aracının üstündeki kaspersky rus reklamı Marussia’yı ferrariye yaklaştırdı. Ferraride 4 takıma yakın motor sağlayacak iş gücünü kaldıramam diye kibarca Toro Rosso’ya veda etti.

          Bana sorarsan iyi de etti. çünkü şu an Ferrari demosu Toro Rosso da olsaydı Jerezden sonra Renault mühendisleri ferrari motorunu inceler bahreyn’e kadar Renault motorunu uyarlardı. Ama Toro Rosso ferrari olmayınca takke düştü kel göründü.

          V8 döneminde de 2007-2008 ferrari şampiyon, 2009 mercedes şampiyon. 2010’da motor gelişim izniyle bakıyorsun Renault 4 sezona damga vuracak atılım yapıyor. Bu atılımı herhalde anne karnında öğrenmediler.

          Sözün özü, iş ahkâkından çok iş yoğunluğu bir sebeptir. Ferrari’ye takım yok değil. Ama ürettiği motorlarda kendilerine en iyiyi saklamıyorlar dersek yalan söylemiş oluruz. Bu da hakları ama baktığımız vakit Ferrari’nin tüm motorları gayet dayanıklı ve kimseyi yolda koymuyor. Her üretici de zaten biliyor. Ferrari belki bize en iyi motorunu vermez ama bu fiyatla alabileceğimiz en dayanıklı ve maksimum süreti en iyi olan motoru verir diye. Şimdi sorsalar Toro Rosso’ya valahi koşa koşa gelir Ferrari’ye.

          Parayla rezil olma budur.

          30 Milyon doları bas, ilk testleri sancılı geçir. En azından ferrari de bu yok.

        3. Bir an aziz yildirim i dinliyorum sandım! Sayın ferraricioğlu ymus.

      2. Mercedes Mclaren’i satın almak istedi. Ron amca satmak istemedi.Onlarda Brawn Gp’yi aldı. Evveliyatında ise Mclaren’in Mercedes motoruna hakaret edip MP4’12’de kullanmaması yatıyor.2014’te motor vermeleri yıllar önce imzalanan anlaşmalara sadakatlerinden.
        Motor 2015’te Red Bull’a gider mi?Bence gider hatta sezon içinde bile olabilir.Hele Red Bull ilk yarışlarda geriye düşer veya tamamlayamazsa seyreyleyin cümbüşü.

        1. Evet böyle bir şey vardı. Mclaren’in %40’ı Mercedes’e aitti diye hatırlıyorum. Ama bu satın almayı reddetmelerinin ticari ilişkilerini etkilediğini düşünmüyorum. Yukarıda bahsettiğim gibi tüm tetik noktası yeni motorlar yüzünden gelişimin serbest olması.

        2. 98 Hakkinen dönemini mi kastediyorsun? mp4-12 zannedersem onun dönemiydi.

          Valla Ferrari 99’da üreticiler şampiyonu olduğundan beri Mclaren Mercedes’e döndü.

          Anlaşmalarda opsiyon var. Söz gelimi motorlarda radikal değişimlerin olduğu sezonlar üreticiler uzun yıllar anlaşmasına bakılmaksızın çıkabiliyor. Toro Rosso buna örnektir. Red Bull’un 2007’de Renault’a dönmesi de başka opsiyona örnektir. Yoksa hiçbir takım1.5-2 sezonluk anlaşma yapmıyor. Red Bull’unda Ferrari ile anlaşması en az 3 yılı kapsıyordu ama 2 yıl sonunda çıktılar. Toro Rosso’yu tam bilmediğim için net konuşamıyorum ama onlarda opsiyonla çıkmış olabilir. Çünkü 2011’de Ferrari ile sözleşme yenileme durumu vardı yenilediler ama turbo döneminde opsiyon kullanıp sona erdirmiş olabilirler.

          Yani Mclaren istese bu sezon Hondaya çok rahat geçerdi, ama Honda hazır değiliz dedi, zamanımız kısıtlı vs. diyerek garantörlük yaptı. Anlaşmayı zaten geç yaptılar geçen yıılın Nisan ayında yine bizim trf1.nette konuşmuştuk bu ortaklığı.

          Yani 2012 sonunda bu iş kesinleşse Honda belki 2014’te dönebilecekti ama herşey çok hızlı gelişti. Mclaren aracı felaket başladı ve ilk 4 yarış toparlayamadı bir günah keçisi arandı ve Mercedes’te pole falan kazanmaya başlayınca ve yarış sonuçlarıda rekabetçi olunca bu günah keçisi mercedes oldu. Honda zaten öncelerden teklif yapıyordu. Ama Mclaren güvenemediği için işi ağıran alıyordu. Geçen sezon dibe vurmaları etken oldu.

          Mclaren ve Honda 2014’te dönemediyse bunun tek sebebi kesin anlaşmalarda geç kalınması ve Hondanın aceleci davranarak prestij kaybetmeme ve herşey yerli yerine oturduktan sora dönme isteğidir. Yoksa 17 sezon önceki bir durumu sakız gibi uzatmazlar. Kaç sezon geçti onun üstünden mclaren ne şanssızlıklar yaşadı.

          Brawn ve Mercedesin Mclareni alma olayı hakkında bilgim yok. Brawn Bar Honda temelinin Mercedesle ve Ross Brawnla 2009’da yarışmasıdır. Ross Brawn mercedes’e geçince ve mercedes dönünce otomatikman bar hondanın tüm temelleri piyasadan kalktı.

          Bu noktadan sonra Mercedes Mclareni almak istemiş midir? bilemiyorum. Ama zaten kendi takımını kurduğu için Brawn mercedesi tarihe gömen bir Mercedes Amg Daimler vardı. Mclarende köklü bir takım. Bu olay bana söylenti gibi geldi açıkçası.

    3. Yorum yetmedi, burdan devam ediyorum 🙂

      Beni anlıyorsun aslında. Yine de açıklayayım. Mclaren Honda’ya kaçtı, çünkü Mercedes kendilerini artık bir rakip olarak görüyor ve artık aynı motoru vermeyecekti. Şimdiye kadar Mclaren neden hareket etmedi diyeceksin, motorların dondurulduğundan haberin yok sanırım, mecbur aynı motoru alacaklardı 😀

      Benim Ferrari karşıtı konuştuğumu, hatta Mclaren’ci olduğumu ve Renault’nun ahlağını övdüğümü söylemişsin, yazdıklarımı okuyorum, okuyorum, okuyorum… Be benettona kadar gitmeye gerek var, ne de Brawn’a. Mevzu daha net olamaz.

  3. renault motor yapmayı bilmiyor diyenler izlemesin bir daha f1 i..

  4. söz konusu renault olunca şaşırmamak lazım, normaldir böyle şeyler.
    adamlar motora tepki olarak doğmuş.
    newey sduck yapmış araba gitmiyor, adamın hevesinide kırdılar.

    1. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Size de acıyorum sezon başı konuşup duruyorsunuz sonra bir daha ne yorum atıyorsunuz ne ortalıkta gözüküyorsunuz.

      1. Aynaya baksan arada bi de güzel olucak ta. Neyse.

        1. Mehmet Günaydın avatarı
          Mehmet Günaydın

          aynadaki yüzünün karşılığı benim

    2. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
      Fer.Alo|Yavuz|

      Adamlar motora tepki olarak doğmuş. Gerçekten muhteşem bir söz olmuş 😀 Sitenin tarihinde bir yer edinicektir… 😀

    3. Allahtan adamlar motor yapmayı bilmiyor
      Yapmayı bilseler sizin halinizi düşünemiyorum
      Formula1 adı olur formularenault.
      Böyle yorumlar yazarak komik duruma düştüğünüzün farkındamısınız. Şu f1 den sizin yüzünüzden soğudum
      Rakip firmalara biraz saygı…

      1. Sevgili Bilo bu nefret,alay ve kin üstüne kurulu yorumları atanlar zamanında Renault F1 in en büyük savunucuları idi 🙂

        Hatta bazen adamları Renault un avukatı sanırdım o derece ateşli savunurlardı.

        Ama işte ne derler bilirsin Gemi batarken gemiyi ilk önce fareler terkeder.

        Bu cümleyi anlayabiliceklerini sanmam zira onlar pilot taraftarı takım değil 🙂

        1. haklısın arkadaşım. son gülen iyi güler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir