Renault, Motorda Değişiklik İçin FIA’dan İzin İsteyebilir

Renault, sezon başladıktan sonra dayanıklılık sorunları nedeniyle motorda düzenleme yapabilmek için FIA’dan izin isteme ihtimalini reddetmiyor.

28 Şubat’ta her motor üreticisi bir motor örneğini FIA’ya sunacak ve motorlar sezon için dondurulacaklar. Ancak sportif kuralların 4. maddesine göre üreticiler o tarihten sonra “dayanıklılık, güvenlik ya da harcamaları düşürme” amaçlı değişiklik talebinde bulunabilirler.

Renault, Jerez testlerinde yaşadığı sorunları büyük ölçüde aştığından emin olsa da gerekli olması halinde böyle bir şeyin olmasını reddetmiyor.

Motorların tamamen yeni olması nedeniyle bu sene her üreticinin böyle talepte bulunabileceği düşünülüyor.

Remi Taffin “Dayanıklılık sorunları yaşarsak, motoru verdikten sonra değişiklik yapmak daha zor olacak.”

“Ancak yine de dayanıklılık sorunları yaşarsak, geçmişte yaptığımız gibi yine yapmamızı sağlayan, motorda değişiklik yapmamıza izin veren “adil ve eşit” bir kural var.”

“Bununla birlikte dayanıklılık konusunda devasa sorunlar yaşadığımızı söylemiyoruz çünkü dynoda bazı iyi testler yaptık ve her bir parçanın iyi çalıştığını biliyoruz. Sadece hepsini bir arada çalıştırmamız lazım.”

“Sıkıntı yaşadığımız yer, araca her şeyi koyduğumuz ve maksimumu çıkarmak zorunda olduğumuz yer. Her şeyin birlikte çalışmasında sorun yaşadığımız için henüz rekabetçilik açısından her bir parçadan performans alamadık.” dedi.

Taffin ayrıca yaşadıkları sıkıntıların dışarıdan, kendi analizlerine göre daha büyük göründüğünü söyledi.

Taffin “Durum dışarıdan bakıldığında kesinlikle daha kötü görünüyor.”

“Zor bir dönem geçiriyoruz.  Her zaman bu motorların çok karmaşık olduğunu; bir ya da iki sorun yaşarsak bunların kalibrasyon ve yazılım sorunlarına neden olabileceğini söyledik.”

“Yüzlerce sorun yaşamıyoruz. Çözmemiz gereken az sorun var ve bu konuda % 90 seviyesindeyiz.” dedi.


Yorumlar

“Renault, Motorda Değişiklik İçin FIA’dan İzin İsteyebilir” için 48 yanıt

  1. Renault’un içinde bulunduğu durum sıkıntılı, ama daha sezonun başı yarım yamalak bir testle, Ferrari ve Mercedes motorlarını yüceltmeye de gerek yok. Temennim Renault motorlarının o kadarda iyi olmaması yönünde olsa da, bu kadar büyük firmalara “siz motordan anlamıyorsunuz” “beceriksizsiniz” falan demek komik. Burası Formula 1 ve motorsporları, her şey zaten limitte tasarlanıyor, bu kadar limitteyken ufak bir hata yada sorun ile büyük sorunlar yaşamak mümkün.

    özel izne gelince, Renault’a izin verirler kesin sorunlar çözülmezse, sonuçta o araçların pistte olması, yarışması gerek. Bizim içinde bu önemli. Aynı şey diğer üreticilere de yapılırdı… Milyarlarca euronun döndüğü sektörde 4 takımı ıskartaya çıkartacak hali yok Fia’nın.

  2. Bu işi ilk azdıran Mercedes dir. Dondurulan motorda ekenomik parçalar değişimi yapıyoruz dediler ve ekonomikleştirirken hatrı satılır miktarda bir güç elde ettiler.Hatta o zaman Briatore çıkıp ‘ hız gerektiği zaman motor kısmına başvurup geliştirme talep ediyorduk onlarda birşeyler çıkarıyorlardı.Motorlar dondurulunca bizde motor kısmını tamamen kapattık ama rakiplerimiz öyle yapmamış’ demişti.

    2008 de birkaç kez izin alıp bazı değiştirme yada güncelleme vari değişimler yapılmışdı.Bu konuda Pat Symonds ‘ güç arttırmadan dayanıklılığın arttırılması adına bazı değişimler ‘yapılmışdır diye açıklamada bulundu.Oysa Renault güç arttırma konusunda bir kaç kez izin aldı diye biliyorum.Hatta ikinci izni istediklerinde zaten bir kez istemişlerdi başaramadılarmı ki bunu takrarlıyorlar hatta ve hatta ne beceriksiz adamlar dedik ama … motora eklemediklerini bırakmamışlar.Adamlar motoru eşitliyoruz derken öksüren güzellerin keşfinide yapmışlar.2010 un son dönemine ve 2011 yılına damgasını vuran etken öksüren motorlardır ki bunu başaramamış olanda Ferrari dir.

    2010 başında Ferrari ne yaptıysa motorunu havasız bıraktı yada aşırı bir ısınma elde ettiler.Teknik ekip her halükarda bu durumun aero dinamiklerden kaynaklı olduğunu söylemesi yeterli gelmedi ve kanımca valflerden kaynaklı bir sorun olduğu tespit edilip değişim istendi ve yapıldı.Ferrari nin yapmış olduğu bu değişimin gücünü arrtırmak yerine bir miktar düşürdüğünü dahi söyleyebilirim.

    Ranault bu işi hep yapıyor… başkalarını inceliyor ve sonra güç,vss gibi etkinliklerle yaptığı değişimlerle birlikte bir güncelleme izni koparıyor.Geçen sene ne yaptılarsa RedBull a kattıkları aero etkinlikden daha fazla bir hızdı ki Monza da nelerin olduğunu açıklayabilecek kimse çıkamaz.Geçen senenin ikinci yarısından sonraki RedBull un hızı lastik aero gibi belirlemelerle açıklanamaz.Her üretici sistemini kurdu ve hepsini bir arada kısmen sorunsuz çalıştırdı… Renault nasıl sistemler kuruyor ki araçların üzerine binmeden nasıl çalıştığını anlıyamıyorlar.Hinikle uğraşırken cin çarpmışa dönmüşlerse kimse izin vermesin onlarda öksüren motorları yeniden önümüze sermesinler.

    Ferrari motorunu hala gizliyor… belkide kopyalanma korkusu vardır. Mercedes bile adam akıllı bir gösterim yapmadı…

    1. Çok tebrik ederim doğru noktaya değinmişsin.

      Senin gibi insanların daha sık yazması lazım.. Ben arada duygusal davransamda sen pek duygusal adam değilsin söylediklerin daha etkili olur.

      Arada özgün ağırlığını göster. Tartışmalara kalite gelsin.

    1. K bakmayın Abdullah bey ilginize teşekkür ederim şimdi gördüm linki.

  3. Aha bizimki başlamış yine bilmediği konularda sallayıp sallayıp sonra saygı görmek istemeye.
    Herkes haksız bi sen haklısın bi bilader. Bütün dünya yanış bi sen doğrusun zaten.
    Sürekli bütün konularda bilmediğin konularda yorum yazıp yazıp saçmalamandan bıktık usandık artık resmen vallahi.
    Yazık günah başka bişey değil. Gelip bütün sayfaları boş yorumlarla kirletip kirletip duruyorsun yahu. Bu kadar amaçsız yaşanmaz ki…

    1. Hayrola burada seni ilgilendiren durum nedir? ben objektif olmasam kendim gidip ilgili haber linkini paylaşmam.

      Yanlış hatırlamışım ve duygusal davranmışım dedim zaten.

      HyperioN
      14 Şubat 2014 at 19:49 Cevap ver
      Ulan yettiniz artık ama ha.
      Bütün motor üreticileri için verilen süre aynıydı. Mercedes ve Ferrari bu kadar süreyi yeterli bulup ADAM GİBİ ÇALIŞAN motor üretebildi bu sürede de, sizin aklınız nerdeydi ?
      Habire özel izin habire özel izin. Nedir sizi bu kadar özel yapan ? Beceriksiz olmanız mı ?

      Senin ulan’la cümleye başlaman kalibreni gösteriyor zaten. Seni uzaktan yakından ilgilendirmeyen durumlarda olaya müdahil olma. Anladığın dilden konuşmaya başlayacağım artık.

      Ben yanılmışsam özürümü diledim bitti. Bu demek değilki kimse yanılmıyor. Herkes benim kadar mütevazı davranmıyor ve hatasını kabul etmiyorda ondan.

      Bu konu özelinde Crasher büyük oranda haklıdır. Bende onun haklılığını gölgelemedim ve kendi elimle koydum linki. Ama bende şurada haklıyım Ferrari bu konularda 10 senede 1 gündeme geliyorsa Renault 10 senede 4 kez-5 kez gündeme geliyor.

      Sen de Renault’u eleştirmişsin bak. Sinirlenip ulan yeter diye başlayıp küfrün eşiğinden dönmüşsün. Konu yanlış yöne gitti ama benim buradaki hatam şudur, Ferrari motor gücellemesi yapıp yapmadığını hatırlamadan sadece yarış takviminden yarış sonucu kopyalamam olmuştur.

      Konunun başında olayı kabullenmiş olsaydım evet Ferrari 2010’da bunu yapmış ama Renault son 10 yılda kaç kez yapmış bunu da söyleyin desem sende dahil kimse yanlış anlamazdı.

      Yanlışta ısrar etmek cahilliktir. Ben ısrar etmedim Crasher’ın hakkını verdim. Yorumlara bakacak olursan o kouda haksızsam özür dileyeceğim, bu konuda da haksızsam dileyeceğim şeklinde yazmışım olayı detaylı inceledikten sonra özür dilemişim. Yanlışta ısrar etsedim buraya 10 satır yazıp bombayı koyup kaçsaydım millet kendi kendine tartışsaydı daha mı doğru olacaktı?

      Bir iddia da bulundum ama temelsiz olduğu için haksız çıktım olay budur. Haksız derken konu özelinde haksız. Ferrari 10 yılda 1 kez zırladı diye yazılabiliyorsa Renaultta şu kadar zırladı diye yazmak objektifliktir.

      Bu işlerde herkes geliştirme izni alabilir ama bunun sıklığı insanları rahatsız edebilir. Ferrari’ninki haksız hp kazanımıda değilmiş üstelik. Bunları neden yazamıyorlar.

      Yine Trf1:nette bir haber çıkmıştı Mercedes 100 hp avantajlı olacak Renaulttan diye. Ağustos 20 de çıkmış bir haber. Şimdi sende biliyorsunki sevgili Hyperion bak sevgili diyorum çünkü sende kendine göre benim herşeye tırnak içinde maydonoz olma durumumdan ve uzun yazmamdan rahatsız olduğundan tepkilisin o yüzden yine de zeytin dalı uzatıyorum bu Renault izni alırsa sadece soğutma problemi için almayacak. Hp kazanmak içinde alacak. O zaman burada yüksek hp çıkaran takımların suçu ne seninde dediğin gibi?

      Şimdi konuları uzatmama tepkili olabilirsin bir şey diyemem. Ama bak burada sadece belli başlıklarda yorum yapıyorum. Ve en önemlisi sadece ben miyim? niye diğerlerini benim kadar eleştirmiyorsun? yok canım şöyle olacaktı yapıp ironi yapanları neden benim kadar eleştirmiyorsun? benim sana kırıldığım nokta orası.

      Sen bana şöyle yanıt vermesen inan ulanlı yazına da karışmazdım. Sonuçta sinirlenmiş olabilirsin insansın. Ama her fırsatta bana tepki gösterince bende cevap verme durumunda oluyorum. O yüzden kusura bakma diyorum kendi adıma. Biliyorumki amaçsız yaşıyorsun yazını benim başka haberde yaptığım yoruma istinaden yaptın haklısın benim de yazmamam gerekirdi. O yüzden seni incitmişsem senden de özür diliyorum.

      1. Hehe evet amaçsız yaşıyorum aynen. Böyle 1 sayfa dolusu yorum atıyorum senin gibi.
        Amaçsız yaşamak benimkisiyse amacı olarak yaşamak ta seninki gibiyse, şükürler olsun ki amaçsız yaşıyormuşum cidden…

        Sürekli mesajlarının da sağına soluna özür kondurup duruyorsun, yanlış yaparsam özür dilerim zaten diledim de diyorsun da yani benim söylediğimin bununla alakası yok, özür dilemekle de alakası yok. Sürekli hata yapıyorsun habire habire, hala da gelip sayfalar dolusu yorum atıyorsun. Madem bilmiyorsun bu kadar uzun uzun ne öv ne de göm. Bu kadar basit.
        Özür dilemek bi erdemdir bunu yapmanı takdir ediyorum ki ona bişey demiyorum ama “Pardon çıkalı eşekler çoğaldı” diye de bi laf var. Amacım burda eşek falan demek değil şimdi sen yine tek bildiğin şey olan laf çarpıtmayı yapıştırırsın burda yine. Ama sürekli sürekli üst üste fail olup sonra da hala ben güzel eleştiri yapıyorum, uzun uzun yorum yazıyorum sizin yaptığınız yorumlar boş, hata yaparsam özür dilerim falan olaylarını geçiceksin o zaman. Bi kere de doğru yazdığını görelim de özür dilemeyiver işin sonunda artık.

        Ulan’ında falan da değilim zaten. Sadece ulan desen laf soksan işi de orda bıraksan bişey demem ama seviyesi yerlerde hakarete varan yorumlar atıp, işi orda bırakmayıp sonrasında milletin yorumlarına beğenmemizlik yapıcak, onların seviyesini tartışacak kişi sen değilsin ama ısrarla bunu yapmaya devam edip insanların sinirlerini geriyorsun. Benim derdim bu. Bu yüzden uğraşıyorum seninle.

        Anlaşamadığımız bi konu da yok zaten bunun dışında, ikimiz de Renault konusunda aynı fikri savunuyoruz, birbirimize karşı çıkmamıza gerek yok bu konuda. Olay bambaşka.

        Ben de seni incittiysem özür filan dilemiyorum. İki kuruşluk iki yorumla ne yücelinir ne incilinir. Hayatta övülmek övmek için kendine başka alanlar seçsen senin için daha iyi olur, pek amaçlı Ferrari soylusu hanedan üyesi Memocum.

    2. görmemezlikten gel…

  4. Pos. Driver Team Time
    1. F. Alonso Ferrari 1:39:20.396
    2. F. Massa Ferrari +16.099
    3. L. Hamilton McLaren +23.182
    4. S. Vettel Red Bull +38.799
    5. N. Rosberg Mercedes +40.213
    6. M. Schumacher Mercedes +44.163
    7. J. Button McLaren +45.280
    8. M. Webber Red Bull +46.360
    9. V. Liuzzi Force India +53.008
    10. R. Barrichello Williams +1:02.489
    Full results
    2010 BAHRAIN FORMULA 1 GRAND PRIX

    Pos. Driver Team Time
    1. J. Button McLaren 1:33:36.531
    2. R. Kubica Renault +12.034
    3. F. Massa Ferrari +14.488
    4. F. Alonso Ferrari +16.304
    5. N. Rosberg Mercedes +16.683
    6. L. Hamilton McLaren +29.898
    7. V. Liuzzi Force India +59.847
    8. R. Barrichello Williams +1:00.536
    9. M. Webber Red Bull +1:07.319
    10. M. Schumacher Mercedes +1:09.391
    Full results
    2010 AUSTRALIAN FORMULA 1 GRAND PRIX

    Race results – 2010 Malaysian Formula 1 Grand Prix
    Pos. Driver Team Time
    1. S. Vettel Red Bull 1:33:48.412
    2. M. Webber Red Bull +4.849
    3. N. Rosberg Mercedes +13.504 +8.655
    4. R. Kubica Renault +18.589 +5.085
    5. A. Sutil Force India +21.059 +2.470
    6. L. Hamilton McLaren +23.471 +2.412
    7. F. Massa Ferrari +27.068 +3.597
    8. J. Button McLaren +37.918 +10.850
    9. J. Alguersuari Toro Rosso +1:10.602 +32.684
    10. N. Hulkenberg Williams +1:13.399 +2.797
    11. S. Buemi Toro Rosso +1:18.938 +5.539
    12. R. Barrichello Williams +1 Lap
    13. F. Alonso Ferrari +2 Laps
    14. L. Di Grassi Virgin Racing +3 Laps
    15. K. Chandhok HRT +3 Laps
    16. B. Senna HRT +4 Laps
    17. J. Trulli Lotus Racing +5 Laps
    Did not finish
    18. H. Kovalainen Lotus Racing +10 Laps
    19. V. Petrov Renault +24 Laps
    20. V. Liuzzi Force India +44 Laps
    21. M. Schumacher Mercedes +47 Laps
    22. K. Kobayashi BMW Sauber +48 Laps
    23. T. Glock Virgin Racing +54 Laps
    24. P. de la Rosa BMW Sauber +56 Laps

    Pos. Driver Team Time
    1. J. Button McLaren 1:46:42.163
    2. L. Hamilton McLaren +1.530
    3. N. Rosberg Mercedes +9.484
    4. F. Alonso Ferrari +11.869
    5. R. Kubica Renault +22.213
    6. S. Vettel Red Bull +33.310
    7. V. Petrov Renault +47.600
    8. M. Webber Red Bull +52.172
    9. F. Massa Ferrari +57.796
    10. M. Schumacher Mercedes +1:01.749
    Full results
    2010 CHINESE FORMULA 1 GRAND PRIX

    Pos. Driver Team Time
    1. M. Webber Red Bull 1:35:44.101
    2. F. Alonso Ferrari +24.065
    3. S. Vettel Red Bull +51.338
    4. M. Schumacher Mercedes +62.195
    5. J. Button McLaren +63.728
    6. F. Massa Ferrari +65.767
    7. A. Sutil Force India +72.941
    8. R. Kubica Renault +73.677
    9. R. Barrichello Williams +1 Lap
    10. J. Alguersuari Toro Rosso +1 Lap
    Full results
    2010 SPANISH FORMULA 1 GRAND PRIX

    Bu yorumu tekrar yazıyorum çünkü Ferrari sezonun ilk yarışında patladı diye mesnetsiz bir iddia vardı.

    İnsanlar yanlış bilmesin Ferrari 2010 ilk yarışlarında hiçbir şekilde patlamamıştır.

    Hiçbir şekilde motor geliştirme izni almamış sadece güncelleme izni almıştır. Renault’un yaptığı EBD izni ve hp attırma iznini de almamıştır.

    1. Malezya yarışında Alonso’nun evindeki soba dumanı mıydı son birkaç tur da tüten? yoksa Ferrari motoru kullanan ve o sezon o patlayan motorlar yüzünden sıkıntı yaşayan Sauber takımı niye Malezya’da 2 pilotu da yarış dışı kaldı. Yalanım yok Kobayashi’yi hatırlamıyorum o yarışta ama De La Rosa motor yüzünden yarış dışı kaldı ben %100 eminim ve Ferrari o yarıştan sonra da gitti motorunda sorun olduğu için izin aldı. Benim delillerim aşağıda açıkladığım yerde.
      Bak bakalım ben güç için diye bir iddaa etmiş miyim? Yazı da Renault takımı da güçten ziyade şu anki sorunlar için izinden bahsetmiş ve bende buna gönderme yaptım ama sende her zaman ki gibi kendini Profesör sanan yorumlarınla benim yorumlarımdan uzak dur 😉

      1. İyi de kurban olduğum o zamanlar Sauber BMW P86/9 motorunu kullanıyordu. Sauber’in direkt Ferrari ile ilişiği yoktu.

        Alonso bahsettiğin yarışta klasmana girmiş, 5 tur yiyen trulli bile girmiş. Sen önce neyin ne olduğunu iyi araştır. Ben hiç bir şekilde prefosörlük iddia etmedim şu ortamdaki en gereksiz insanım ama bir zahmet senden de bu alçakgönüllülüğü görelim.

        1. Ben ne alçak nede yüksek gönüllüyüm. Net bilmediğim konularda emin konuşmam. O sezon Fernando Alonso Malezya’da yarış dışı kalmıştı. Klasmana girmesi birşey ifade etmiyor benim için. Sonuçta yarışın son bölümlerinde iyice etkisini arttıran durum yarışı tamamlamasına engel oldu. Hatırlarsın 2005 Avrupa yarışında Kimi süspansiyon kırmıştı. İstersen aç bak daha dün gibi hatırlıyorum klasmana 9. olarak girmişti ama bugün kime sorarsan sor sana Kimi o yarışta yarış dışı kalmıştı diyecektir. Yarışı bitiremedi ama klasmana girdi değil.

        2. Ayrıca bende iddaa ediyorum. O sezon Sauber tam anlamıyla Ferrari motoru kullanmıştır. Anlaşma gereği tv gelirlerinden para almak için takım isminin başındaki BMW kısmını kaldırmamış hatta ortaya komik bir durum çıkmış takımda iki motor üreticisinin ismi fakat Ferrari motoru kullanılmıştır. BMW’nin sezona başlamama kararından sonra Peter Sauber takımı devralmış ve eski ilişkileri vasıtasıyla Ferrari’yle motor anlaşması sağlamıştır. He dersen ki Sauber BMW’nin ürettiği şasiyi kullandı ona laf etmem. Ama iddaa ederim ki Ferrari motoru kullanmıştır.

        3. Bak mesela ben yanlış biliyormuşum Sauber 2010’da geçmiş Bu konuda özür diliyorum.

          O yarış hakkında da doğru olabilirsin ama sende kabul ettinki Bmw şasisi kullanmış. Ferrari 1 tek yılda nasıl uyarlasın motora aracı henüz sezon baında bunu da senin dikkate alman lazım.

          Red Bull 3 sezon Renault kullandığı halde Renault gelişim yapmış, Sauber’in halinden dolayı sezon başındaki aksaklıktan ötürü neden Ferrariye giydiriyorsun?

          Bu işlerde özür dilediğim üzere herkes belli alanda güncelleme izni alabilir. Mercedes hakkında bilgim yok ama onlarda almış olabilir. Burada yadsınan nokta Renault’un bunu sıkça yapması ve hp attırmak üzere izin almasıdır.

          Senden de Ferrari hakkında bir özür bekliyorum. Ben ne dediysem onu yaptım. Özür dilemek kimseyi küçültmez bak tırnak içinde yazıyorum “yanılmışım” ama Sauber konusunda.

        4. Deneme deneme 1-2-3. Yazı kontrol yazı kontrol.

        5. Ben niye özür diliyorum yahu sen bana onu söyle aç izle o Vettel’in sorun yaşayıp 4. sıraya gerilediği Bahreyn yarışını takım neler söylemiş motor hakkında dediğim yerlere baktıysan Ferrari mühendisleri diyor ki motorumuz da ısınmayla ilgili sorunumuz var. Bu yüzden Fia’dan izin aldık düzelttik.
          Bak az önce de söyledim ben sana demedim ki Ferrari güç yüzünden izin aldı. Evet motorlarında sorun vardı ve o yüzden izin aldı. Sezonun 4. yarışı Çin Gp’sinde Bahreyn’de kullanılan motor kullanışmıştır. Diğer iki motor ise tamamen pert olmuştur. Ben bu siteye saygısızlık etmeyip link vermiyorum diye söylediklerimi görmezden gelme. Dediğim haberleri incelemen 10 dakikanı alır. Ben sana söylüyorum ki delillerimi göstermem buradakilere saygısızlık olacak ama sen gayet pekala girip bakabilirsin. Benim iddaalarimda haksız olduğumu düşünen herkese söylüyorum. Ben Nisan 2010 kısmına baktım sadece ama eminim ki sorunların olduğu yarışlar Mart 2010’dan başladığı için mart 2010 tarihinde olduğuna da eminim.
          Hala diyorum özür dilemiyorum çünkü niye özür dileyeceğimi anlayamıyorum.
          – Ferrari güç konusunda izin istedi demiş miyim?
          + Hayır
          – Sana tarif ettiğim yerde Ferrari Mühendisinin açıklaması var mı?
          + Var.

          eee ben niye Ferrari adına özür diliyorum yahu biri bana izah etsin.

      2. Sauber Ferrari motoruna tam anlamıyla 2011 de geçmiştir. Bu da bir dipnot.

        1. Sauber Ferrari motoruna parça parça nasıl geçti diye düşünmedim değil ama orasına gülmekten öldüm diyebilirim motor bir bütündür 2010 da %100 Ferrari motoru kullanmıştır Sauber ın kullandığı motor %50 Bmw %50 Ferrari değil öyle bir motor yok çünkü 🙂

          Marka değişimi ve isim değişimi diyorsan orası ayrı ama yorumda öyle bir ibare yok malesef gören Bmw motoru üzerinde parça parça geçiş yapılarak Ferrari motoruna dönüştürüldü sanıcak.

        2. Çok uyanıksın ama bana sökmez. Renault Engineden sonra çıkış yapıp makarna olarak yorum yapıyorsun bu durum benim düştüğümden daha komik bir durum.

          Burada amaç milleti makarna olduğuna inandırmaksa belki başarırsın. Bak şimdi denemesi bedava bende çıkış yapıp başka bir nickle yazacağım.

        3. Abuzer nickiyle yazdım şayet yayınlanırsa bakalım bir.

        4. Memo gerçekten düşüyorsun ben senin parça motor geçişine yorum yaptım öyle bir olay F1 de değil dünya motor düzeninde yok teknik terimleri bile kullanamazken F1 bilginle nereye kadar gidiceksin.

          Sitenin kurucularından Abdullah bey rica edersem sizde yazında ip ler veya lokasyonlar nerde görsün çünkü iyice akıl sağlığından endişe ediyorum.Sanırım kendi yaptıkları şeyleri bizlere mal ediyorlar.

          Memo sen Royalhunt ile tartışırken gelip yorum yazıyordun ben sana sen Royalhunt sun dedimmi hiç 🙂 İşte siz ancak toplu olarak geliyorsunuz ama size böyle bir toplu yorum yapıldıgında debeleniyorsunuz çünkü sürü pskolojisi ile destek alamıyorsunuz buda yorumlarınızın temeli zayıf olduğundan 2-3 kişi bunu açığa çıkardığında arkasında acaba aynı kişimi falan filanlar bak ne diyorum memo Adam olan 1 defa anlar bu önemli bir cümledir.

        5. Evet burada Renault Engine’den özür diliyorum. Arkadaşımız bu konuların çok uzağındadır ben gereksiz paranoya yapmışım.

          Fakat makarna konusuna gelince Renault’u ve Vettel’ ateşli savunan ve eskiden bu sitede olmayan biri gibi görünmekte.

          Bir bayansa da makarnadan özür diliyorum neden derseniz bayanlara her ne sebepten olursa olsun o kelimeleri etmemem gerekirdi.

          Makarna’dan kamuoyu önünde özür diledim. Özeli de varsa bir de özelden dilemek isterim. Muhtemelen bir bayanla konuşuyorum. Çünkü kelimelere çok hakim. Son kez tekrarlıyorum Renault Engine ve Makarna konusunda bir paranoya yapmışım. İkisindende özür diliyorum.

          Tabii bu sitelerde her ne kadar tartışsakta insanlar mutlaka başka takımlara gönül verecekler, savunacaklar. Şu son 10-15 gündür birazda benden kaynaklanan çok nahoş bir ortam oluştu bu konuda da takipçilerden özür diliyorum.

          Ama beni yanıltan nokta makarna’nın üye olmaması ve onu herhangi bir özel mesaj yoluyla tanımamış olmam noktası olmuştur.

          İnsanların gizlilikler olabilir buna saygı duyarım bu hususta bir yanlışımız oldu.

          Ancak eğer imkanı varsa tekrar ediyorum makarnadan özel mesaj yoluyla daha geniş bir bantta özür dilemek isterim.

        6. Senin linkini atana gerek yoktu Crasher ben daha önce göndermiştim ama sen herhalde uzun yazı yazıyordun görmedin o yüzden delil göstermen doğru hareket.

          Linkler her ne kadar malum sitenin direkt arşivine yönlenmiyorsada ben nisan 2010’a gidip buldum sağolasın.

          Yani haklı insana haklısın diyebilmeliyiz. Evet burada konu özelinde haklısın ama ben inanki inan Ferrari zırladı yorumuna duygusal davrandığım için bu münakaşaya girdim kusuruma bakmayasın.

          Şimdi sende düşünce tarzında haklısın Ferrari zengin takımı gibi görünüyor o yüzden sende biraz duygusal davranıp zırladı yazmışsın. Ama gerçek öyle değil. Ferrari 80’lerden itibaren inim inim inledi ta 90’ların sonuna kadar. O zamanlar piyasa ingilizlerdeydi. Arada Renault’ta giriyordu. Ferrari ferrari olduysa milenyumda oldu. Bu zenginliğin temeli 96 yılından itibaren yapılanıp 2000’Lerde teknolojinin gelişmesiyle beraber reklamını daha iyi yapmasıdır.

          Tabii o zamanlar yani 90’larda williamsı bilmeyen ve izlemeyenler 2013 williamsına bunlar takımmı diyebilir. Ferrari de milenyumda atılımı yapmasaydı bunlar takım mı denecekti.

          Yani zenginlik göreceli kavram. Seneler içinde değişebilir. Mesela Renault son 8 sezonda yani 2006-2013 arası 4 şampiyonluk aldı ama çok geniş bir bantta yarıştıkları için ralliden tut formula renault’a kadar bütçe ayırdıkları için sadece formula 1’e kaynak ayıramıyorlar. Yoksa Renault belki Ferrariden de zengin şayet olay zenginlikse.

          Şimdi Ferrari neden Formula 1 bünyesinde önde? çünkü temelini ta 1950’de alfa romeo ile atmış. 80’lerde italyada yasa çıkmış tüm spor otomobiller fiat bünyesine dahil olmuş. İnanmayanlar wikipedia’nın orjinal Fiat sayfasına ya da italyancası olanlar italyan sitelerinden bakabilir. Böyle olunca adım adım temellenip 2000’lerde organize bir şekilde paraya giden yolu açmışlar.

          Renault açamadıysa formula 1’in kuruluşunda net bir temeli olmamasındandır. Herkes biliyorki ferrari sırf varlığından ötürü afedersiniz haraç gibi bir para alıyor Fom’dan. Spor otomobiller fiat bünyesinde olduğu için Fiat’ın amerika ve uzakdoğu pazarında peynir ekmek gibi satılıyor. İnsanlar bu spor otomobilleri tanıyınca dolayısıyla ferrariye sempati besliyor, forma alıyor, tişört alıyor vs. Böyle olunca çark dönüyor.

          Renault daha çok yol otomobillerine yatırım yaptığı için ve taksitle satış yaptığı için, ürün yelpazesi çok geniş bir bantta olduğu için formula 1’e kaynak ayırmakta zorlanıyor. Yoksa Renault şirketinin varlığı Fiat’ı 2’ye katlar zannedersem 100’ü aşkın ülkede billion dolarlık gelirler elde ediyorlar.

          Burada ikimizin tartışması tamamen duygusal sebeplerden çıktı. Sen deseydinki Renault sık zırlasada tek zırlayan o mu? başkaları da yapıyor deseydin inancın olsun + da basardım. Ama sadece Ferrariyi kastedince biraz fevri davrandım kusuruma bakmayasın tekrar. Ne yapalım bu da sporun tuzu biberi. Renault çıksa 4 takım motorsuz kalacak. Ne Honda ne Toyata ne Ferrari ne Mercedes bu iş yükünü kaldırmaz. Renault’a da bu yönden saygı duymak ve sadece soğutma vs. ise izin vermekte hiçbir mahsur yok. Rekabet olmazsa para dönmez, para dönmezse f1 dönmez Renault bu sporun olmazsa olmazlarındandır.

        7. Memo ben kırdıysam seni özür dilerim.Bayan değilim ama hani 🙂

          Dediğim nokta şu bilgilerimizi paylaşalım birbirimizi kırmadan üzmeden herkes keyifli okusun yazsın valla 2004 te hatırlarım bu site yoktu gerçi diğer site vardı o zamanlar süperdi muhabbet ortamı biz gece Avusturya Gp için toplanır konuşurduk.Sabaha kadar yorumlar hem yarışı seyreder hemde olan olayları ateşli veya soğuk bakardık rakiplerimizde vardı arada hır gür olurdu ama yarış sonu artık bitti diyerek diğer yarışa kadar olan haberleri izlerdik.

          Şimdi bakıyorum zamanında Schumiye yapılanlar Vettele yapılıyor Allah şahit sitelerde o dönemler Schumiyi dibine kadar savunmuşumdur.Monaco olayında olsun diğer olaylarda olsun Renault takımından arkadaşlarım bile ferrarici demişti bana ama değildim çünkü 1-2 hata veya ona gelen şansları biz yargılama yetkisine sahip değiliz Allah öyle vermiş öyle nasip etmiş ha bu insanlar tonla para kazanıyor rahatları yerinde ama o kadarda bedava yaşamıyorlar F1 e bodoslama güm kimse gelemiyor gelse biz gideriz 🙂

          O yüzden sağlıklı sağduyulu konuşmak yazışmak önemli dediğim gibi bazen biraz stres ve sinir yapıp farklı şeyler söylemiş olabilirim kusuruma bakmayın özür dilerim.

      3. Kardeşim çok haklısın Sauber 2010 yılında Ferrari motoru kullanmıştır takımın adı BMW SAUBER-FERRARI buda F1’in resmi sitesinden onayı http://www.formula1.com/results/team/2010/2958.html

      4. crash boşver dostum bırak adamların derdi özür diledim sende dile kırılan gururum ve egom tamir olsun derdinde 🙂

        Bende dün Royal e videoyu izlettiriyorum adam 50 defa geçiş yok dedi saniyesi saniyesine yorumladım artık gittim gecenin 2 sinde paint ile çizim yapıp geçiş nedir onu öğrettim 🙂

        Bırak boşver bunların derdi salla tutarsa süper tutmazsa yıldır taktiği

  5. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Ki9*Kurallar ortada. Diğerleri de aynı konumda izin alabilirdi. Onun için biraz insaflı olmak lazım. Renault deyince aklınıza sadece niye Redbull geliyor. Lotus var , Caterham var. Toro Rosso’yu saymıyorum. Güçlü olan her zaman güçlü olmasını bilmelidir zaten. Araçların düzlük hızları ne kadar yüksek olursa olsun aero konusunda iyi olan araçlar bir şekilde ön plana çıkıyor. Spora aero etkisinin Redbull’la geldiğini söyleyenlere kısmen hak versem de diğer açıdan bakınca çok da isabetli olmadığını düşünüyorum. Bmw , Toyota , Honda motorları zayıf motorlar mıydı yani. Onları geriye düşüren neydi sizce? Bir derece Aero , belki biraz da pilot etkisi. Montoya dışında bu motoru kullanan araçlarda üst seviye bir pilot pek de göremedik gibi. Ki Montoya’nın da Schumacher’le olan güzel kapışmalarını takip edenler hatırlarlar. 3 motor üreticisinin de en azından dayanıklılık konusunda iyi olduğu, hız konusundaki farkların 1 saniyenin üstüne çıkmadığı spor bana göre izlenilebilir olacaktır. Kimi’nin Mclaren de araç nedeniyle yarış kaybettiği sahneler bazılarına hoş gelse de bize hiç hoş gelmemişti. Aynı şekilde olmasını şahsen istemem. Pist üstünde yarışarak gelen şampiyonluk daha kıymetlidir. Yoksa 2 saniye hızlı araçla alınan şampiyonluk pek de bir tat vermiyor.

  6. FIA bu kuralı rekabetin devam etmesi için koyuyor. Bunun anlaşılır olduğunu düşünüyorum. Gelişimde batıran Ferrari veya Mercedes olsaydı konuşmalar tam tersi olacaktı.

    Motorlar eşit güç ve dayanıklılığa erişene kadar gelişim izni verilecektir. V8’lerde bunu yaptılar.

  7. 28 Şubat’ta her motor üreticisi bir motor örneğini FIA’ya sunacak ve motorlar sezon için dondurulacaklar. Ancak sportif kuralların 4. maddesine göre üreticiler o tarihten sonra “dayanıklılık, güvenlik ya da harcamaları düşürme” amaçlı değişiklik talebinde bulunabilirler.

    Bu bölüm herşeyi anlatıyor zaten niye yaygara koparıyosunuz ki ? Aynı şey diğerlerininde başına gelseydi tepkiniz ne olurdu merak ediyorum.

    1. Dünyanın hiç bir yerinde beceriksizlik ödüllendirilmez. Dört yılda çalışan bir motor yapamayan bir üretici var.Buralarda hala Mercedesin patlayan V10 motorları ile dalga geçiliyor.Motor geliştirme izni Honda’ya da verilseydi adamlar çekip gitmezdi.
      Ya motorları hiç dondurmayacaksın. Ya da diğerlerini dondurduk size serbest demeyeceksiniz.

      Eğer motor bölümü yöneticilerinin dedikleri doğruysa Mercedes ile Renault arasında 100 hp güç farkı var.Mercedes motoru yarış bitiremeyecek kadar çok yakıt tüketmiyorsa ve lastik sorunu yaşamıyorsa Renault motorlu araçlar yağmur yağmadığı sürece 9.luktan yukarısını göremez.Oda motor çalışırsa.
      Çalınan dört adet şampiyonluk var ve siz hala sorun ne diyorsunuz.Adamlar bunu yaşam tarzı haline getirdiler.Motor geliştirme izni olmasaydı Red Bull yarış bile kazanamazdı.

      1. Senin yorumlarını çok beğenerek takip ediyorum. Az öz güzel yanıtlar veriyorsun.

  8. Ferrari 2010’da ilk yarışlarda mısır gibi patlatınca motorları onlar da izin almıştı motorumuz dökülüyor yardım edin diye. Fark ne? birinin Ferrari diğerinin Renault olması mı? Biri ancak zengin yalakasıdır diğeri halk aracıdır. Her kesime hitap eden bir firma olması mı?
    Bu kadar büyük değişikliklerin ardından sistemde uyum sorunları olması anormal değil. Motor dondurma diye bir kural çıkartılıyorsa mecbur özel izin hakkı da verilecek. Ferrari 2010’da ağlayıp zırlayıp feryad figan o izni almasaydı neler olurdu acaba hiç düşündünüz mü? hani mızmız çocuklar gibi ağlamasaydı neler olurdu acaba?

    1. Memo yorumun kaldırılmış. Çok iyi bildiğini iddaa ettiğin o formula 1 tarihini aç oku bakalım 2010’un ilk yarışları nasılmış?
      Diğer sitede Nisan 2010 a bak sadece o kısıma bak. Link vermek isterdim ama bu sitedekilere ayıp olmasın diye vermedim eski haberleri de bir türlü buradan bulup çıkaramadım ama buyur kendiin aç oku dediğim gibi nisan 2010 haberlerine bakacaksın ondan sonra da dediğin gibi gelip özür dileyeceksin. Ferrari sadece iki kırmızı araçtan mı oluşuyordu? Sauber takımı da Ferrari motoru yüzünden o sezon mağdur olmuştu hatırladın mı?
      Laf salatası yapmaya geldi mi bir numarasınız. Bİr insanı suçlamadan önce eline net delil alacaksın. Eğer site yöneticileri eski haberleri nasıl bulacağımı tarif ederse yada yardımcı olursa bende buradan da açıklamaları aynen sana gösterebilirim. Ama dediğim gibi diğer site de nisan 2010 bölümünde yaklaşık 8-9 haber var mart bölümüne bakmadım bile umarım bu yazıyı okursun da okumazdan gelirsin bende anlarım her yazıyı paragraf paragraf yazan kişinin nasıl biri olduğunu.
      Özürlerini bekliyorum

      1. Güzel kardeşim sapla samanı karıştırma.

        Burada bahse konu olan asıl motoru kullanan Ferrari ve Red Bull takımlarıdır.

        Lotus bu sezon italya da maksimum süratte sonlardaydı. Buna karşın Red Bull ilk 5’e oynuyordu.

        O haberide bul bana getir. Ben özür dilemekten gocunmam. fakat sorun Sauberde ise bunu asıl Ferrari takımını kastetmeden (sauber ferrari) şeklinde yazman ve belirtmen gerekirdi.

        Ben tekrar Sauber’in sonuçlarına da bakacağım ve eğer söylediğin doğruysa Sauber Ferrari adına senden özür dileyeceğim. Sende bir zahmet asıl Ferrari hakkında özür dile.

        1. Memo bilmediğin konularda cidden heryerde fazla konuşuyorsun buna bir dur de

          Ben sana bunu detaylıca açıkladım vakti zamanında F1 sadece bir motordan ibaret değildir.İşin içinde Aero da vardır Motor gelişimi varkende aero vardı o zamanın araçlarını bir incele bakalım nasıl oval still düzeyinde aero tasarım akıyor.Ferrari çokmu hızlı motor yapıyorda hızlanıyor sanıyorsun.Eğer tork gücü karşılaştırması ile hızlı olan belirlenseydi Mercedes son 3 yılı Honda bulunduğu yılları Mercedes Mclaren zamanındaki motor tedarikçisi olarak domine ederdi .

          Lotus motora uygun şasi yapamadı ise onların mühendislik sorunu demekki haritalandırmadan tut aero pakete kadar farkı yol izliyorlar bu uyumun sağlanması demek bir ipliği iğne deliğinden geçirmeye benzer.Lotus son hızda işte sonuncu oldu Redbull şasi ile öne oynuyordu esasında motor değil RBR şasi si kazandırdı demeye getiriyorsun.

          %50 doğru %50 yanlış Ferraride Mercedes de Mclarende Renaul da Honda da ortak olan yıllarca ya motoru doğru yapıp tasarımı yanlış yaptılar yada tersi oldu ikisini düzgün yapanlar ise şampiyon oldular.

        2. Güzel kardeşim makarna bana bir e posta versene senden özür dileyeceğim, bilmediğim çoğu hakkında da özür dileyeceğim.

          Sen haklısın, en iyi sensin, evim sensin☺ Üyeliğin varsa da oradan bana yaz yemini billah ediyorum özür dileyeceğim dilemezsem dilemedi bu namert herif diye beni rezil edebilirsin.

    2. Kardeşim eline sağlık sonuna kadar katılıyorum yorumuna.

  9. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Siz boş boş otururken biz şampiyon oluyorduk doğal olarak biz ne dersek o olur izin ise izin tölerans ise tölerans biz koskoca Redbull takımıyız asıl siz ağlamayın adı büyük kendi küçük takımlar..

    1. sorun şu Reno ağlaya ağlaya motoru 50 hp güçlendirip EBD ve patinaj kontrolü ekledi.Yoksa puan aldığınıza sevinirdiniz.Tıpkı bu yıl yarış tamamladığınıza sevineceğiniz gibi.

  10. V8 motorlarda da devir veya güç arttırımı olmuştu,2009 veya 2010’da o zaman ki Renault fabrika takımının ve Red Bull’un zırlamalarına dayanamayan FIA,motoru geliştirmelerine izin vermişti

    Yine aynı şey olursa diğer üreticiler çekilsin,Renault Engine Cup yaparlar artık

  11. Ulan yettiniz artık ama ha.
    Bütün motor üreticileri için verilen süre aynıydı. Mercedes ve Ferrari bu kadar süreyi yeterli bulup ADAM GİBİ ÇALIŞAN motor üretebildi bu sürede de, sizin aklınız nerdeydi ?
    Habire özel izin habire özel izin. Nedir sizi bu kadar özel yapan ? Beceriksiz olmanız mı ?

  12. Görkem Yılmaz avatarı
    Görkem Yılmaz

    garip olan şu 1.6 litrelik turbo motorlar konusunda renault’un daha tecrübeli olması lazımdı. ferrari’ye karşı rezil oldular şimdi. ferrari ki yüksek performanslı otomobil üreticisi V8 V12 konusunda iyiler birde 3000 cc ve üzeri motorlar üzerinde daha çok tecrübeleri var. 1.6 litrelik motorlar ferrari’nin neyine diyecem ama renault’tan daha iyi iş çıkarmışlar anlaşılan. hep 1.6 motor ve ferrari ikilisi kulağa komik geliyor derdim.

    1. tam isabet bir yorum bravo

  13. thechosenone avatarı

    Yetti artık bu mızmızlanmalar, Ferrari Mercedes bişey diyo mu hiç? Madem yapamıcaksın hiç uğraşma. Adil ve eşit kuralmış. Sizin kayırılma kuralınız desek daha doğru olur.

  14. Böyle saçma bir kural olamaz

  15. Evet mızmız çocuk ağlamaya başladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir