Ferrari: İlk Gün Beklenmeyen Zorluklarla Karşılaşmadık

yazar:

kategori:

Yılın ikinci test seansında F14 T’nin direksiyonunda Fernando Alonso yer aldı.

Takım iki hafta önce Jerez’deki programına kaldığı yerden devam etti ve yeni güç ünitesi sistemlerinin tüm yönlerini test etti ve bunun yanında bazı aerodinamik testlerde de bulundu.

Bugün yeni elektronik arka fren sisteminin ince ayarları üzerinde duruldu ve bu şekilde aracın dengesinin geliştirilmesi amaçlandı.

İlk gün beklenmeyen zorluklarla karşılaşılmadan geçildi ve Fernando 64 tur tamamlamayı başardı.

Alonso: “Tekrar sürüyor olmak güzel, özellikle de öncekine göre daha fazla referans noktanız varken. Bu şekilde aracı daha iyi hissedebiliyorsunuz.”

“Normal sıcaklıklarla birlikte daha belirleyici bir pistteyiz ve burada lastik davranışını anlamak daha kolay olmuştur. Birşeyler keşfettiğimiz ve her tur yeni bir şey öğrendiğimiz bir dönemdeyiz. Herkes için aynı olmak üzere Melbourne’den önce çok fazla şeyi hazırlamalıyız ve bize verilen her günden azamiyi çıkarmak önemli olacak.”

Fernando Alonso yarın da aracın direksiyonunda olacak.


Yorumlar

“Ferrari: İlk Gün Beklenmeyen Zorluklarla Karşılaşmadık” için 5 yanıt

  1. Bu arka fren sistemi konusunda bilgisi olan var mı?Takımlar habire bundan bahsediyorlar

    1. Fer.Alo|Yavuz| avatarı
      Fer.Alo|Yavuz|

      Aynen. Teknik bilgisi iyi olan arkadaşlar bu konuda bizimle bilgi paylaşsalar fena olmaz.

    2. ForzaFerrari avatarı

      Frenler aracın 4 tekerinde birden bulunur. Bu frenler pistine göre ve pilotaja göre ön ve arka fren dengesi olarak ayarlanır. Hatta ferrari uzun yıllardır viraja göre fren dengesi ayarlamıştır. Ferrari pilotları hatırlarsanız bazı virajlara girmeden önce sol elini dreksiyonun sol alt tarafına sokup çıkarıyorlar, işte bu yaptıkları fren dengesini değiştirmek. Schumacherin monacodaki pol turunu hatırlayın 2012 deki 2. sektörde tek elle dönmüştü sol sağ hızlı virajı, sebebi sol elini bir sonraki fren dengesini ayarlamak için kullanması. Bu sene sistem elektronik olduğundan bu tür elle ayarlamaları göremeyeceğiz otomatik ayarlanacak. Bu sayede hem pilotların elleri dreksiyonda kalacak hem de sistem sayesinde çok daha hassas fren ayarları yapılabilecek.

      1. ayrıca bu sistem bir nevi sürücü yardımı aslında. Pilotun fren pedalına yaptığı basınca göre arka frenlere giden yükü dengeliyor, bunu yaparkende ERS sisteminin bataryaları sarj eden kısmını kullanıyor (yamulmuyorsam MGU-K). Bunu yapmalarının sebebi kinetik enerji dönüşüm sisteminin bataryaları sarj ederken fren gibi bir etki yapması, geçen yıl bu KERS 80 beygirlik bir frenleme sağlıyorsa mesela, bu yıl ERS iki katını sağlayabiliyor. Kurallar ABS kullanımını yasaklıyor, peki ABS ne yapıyordu ? Sert fren halinde lastik tamamen kilitlendiğinde, o tekerde ki fren basıncını elektronik olarak azaltıyor, lastiğin kitlenmesini engelliyor ve aracın fren mesafesini kısaltıyordu… bunu da ECU kontrol ediyordu.

        Brake-by-wire sistemi ise anladığım kadarıyla bunu ECU’dan bağımsız olarak, tekerlekteki fazla yükü sarj edip yada etmeyerek yapıyor. Ama bu sistemin asıl büyük sebebi aracın arka aksında fren anında oluşan dengesizliği gidermek, tabi bu dengesizliği giderirken limit ERS’nin sarj gücü…

        bu arada olayı ABS ile karşılaştırdım ama, bu aracın arkasını sadece biraz daha dengeli yapıp fren altında aracı daha tahmin edilebilir yapıyor anladığım kadarıyla, yani ABS gibi 4 teker üzerinde ciddi bir etkisi olan sistem değil… sezon ilerledikçe dhaa çok teknik yazı çıkar bu konuda… bende bunları bir yerde okudum yakın zamanda ama nerede okudum hatırlayamıyorum… %100 doğru olmama ihtimali de var yani yazdıklarımın 😀

    3. Bununla ilgili ilk testlerden sonra yabancı bir siteden okuyup bir haberin altında anladığım kadarıyla çevirisini yapmıştım. Frenleme esnasında vites düşürme ve ERS’in şarj olması üçlüsüyle ilgili bir durumdu. Bulabilirsem tekrar atayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir