Red Bull: “Renault Enerji Geri Dönüşümü Konusunda Sıkıntı Yaşıyor”

Red Bull Racing’in Takım Patronu Christian Horner, Renault’nun yeni enerji dönüşüm sistemlerinde sorun yaşadığını ve bu durumun kendi sorunlarına katkısının olduğunu söyledi.

Renault’nın enerji geri dönüşüm sistemleri konusundaki deneyimleri rakiplerinden daha az. Renault, fabrika takımıyken bile Magnetti Marelli ile geliştirdikleri KERS’i kullanmıştı. Red Bull ise 2011 ve 2013 yılları arasında kendi KERS’ini kullandı.

Horner “Onları enerji dönüşüm konusunda tüm pakette deneyimlerimizle destekliyoruz.”

“En çok o konuda yardımcı olabiliriz ve şu anda en büyük sorunlar o alanda.”

“Şu ana kadar sınırlı seviyede yardımcı olduk ancak gittikçe daha fazla yardım ediyoruz.” dedi.

Horner, şu an yaşanan sıkıntıların kaynağının, zamanında Renault olan Enstone kökenli takımın o dönemdeki takım patronu Flavio Briatore’nin Renault’nun KERS’i yerine kendi geliştirdikleri KERS’i kullanma kararı olduğunu düşünüyor.

Horner “Renault’daki duruma bakarsanız, Flavio yıllar önce KERS’i motor üreticisinin değil yarış takımının geliştirmesi gerektiği kararını almıştı.”

“Ardından Renault yarış takımını sattı ve biz vites kutusuyla birlikte KERS’imizi hazırlayıp geliştirdik.”

“Şimdi yeni motorlarla birlikte enerji dönüşümü motor üreticilerinin sorumluluğunda ancak onların (Renault) Mercedes ve Ferrari gibi yıllardır bu konuda deneyimi olan üreticiler karşısında deneyimleri daha az.” dedi.


Yorumlar

“Red Bull: “Renault Enerji Geri Dönüşümü Konusunda Sıkıntı Yaşıyor”” için 2 yanıt

  1. KERS ortaya çıktığında motor geliştirme hikayesi vardı ve Renault gibi müesseseler tasarruf etme adına motor geliştirme bölümlerini kapatmşlardı. Briatore gibi kendi kendine takımı çevirebilmek gerçekdende bir özveri gerektirirken bunu yapmaya mecbur kalmışdır.O zaman RBR de Renault kullanıyordu ve pek çok takım KERS i üretip aracına eklemişken onlar araçlarının dengesini bozacağından bahsedip yanına dahi yaklaşmamışlardı.Bir sonraki sene dahi yüzüne bakmadılar ve sezon ileri gelen zamanlarında kısmı KERS kullandılar.2009 da üst düzey takımlar KERS i araçlarına yerleştirmk ve adapte etmekle hatta pillerin güvenlik sorunlarıyla uğraşırken (Raikonen in araçdan nasıl atladığı dahi aklıma geldi) RBR takımı hız yapmanın yollarını arıyordu.

    Şampiyon olurken sorun yoktu ve aracımızın dengesini bozar diyerek yüzüne dahi bakmadılar.O kadar hızlıydılarki KERS i umut dahi etmediler.Şİmdi çıkmış… 2009 dan sonra F1 de olmayan adama yükümlülük veriyorlar.Mükemmel dengeli bir araç yaptınız,esneyen kanatlar yaptınız ve bir haftalık aralarla test değerleri değiştirildiği halde o testleri geçecek kadar geliştirdiniz.Osuran motora öyle bi aero ve difüzör yaptınız ve geliştirdinizki virajlarda pilotlarınıza yanlardan yumruk dahi atsalar viraj dengeniz değişmedi.Tüm bunları yaparken 5 senede bir KERS yapamadınızmı?

    Briatore ye her önüne gelen dil uzatmaya kalkışmadan önce şampiyonluğa oynayan bir takımın nasıl taşındığı konusunda biraz bilgi sahib olmaları gerekir.F1 de bir araca ne kadar para harcanacağı ve nasıl finanse edileceği konusunu bilmesi gerekir.

    2010 da ve risinde şampiyon olurken KERS e ihtiyaç duymayan bir takım 2013 de start sonrası önündeki MGP araçlarına öyle bir hızla nasıl yaklaştığınıda açıklamalıdır.

  2. Renault her konuda çuvalladı bu sene, sorunları halletse bile RBR sezonun en güçlü aracı olup domine edemeyecek bu anlaşıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir