İlk 6 Tekerlekli Formula 1 Arabası: Tyrell P34

Bir çoğumuz 6 tekerlekli Formula 1 araçlarından haberdar olmasa gerek. Bugünkü günün fotoğrafında ilginç bir aracı, 6 tekerlekli Tyrell P34’ü ekledik.

Kısaca Tyrell P34’ten bahsedersek: Formula 1’deki ilk 6 tekerlekli araç. Derek Gardner, uzun çabalar sonucunda ön tarafında küçük dört tekerlek bulunan Formula 1 aracı için takımını ikna etmeyi başardı. 1976’da yarışmaya başlayan Tyrell P34 o dönemde gerçekten en yenilikçi araçlardan birisi oldu.

Ön bölümde yer alan küçük 4 tekerlek, aracın daha fazla downforce kazanmasını ve virajlarda diğerlerinden daha hızlı olmasını sağlıyordu. P34 tanıtıldıktan sadece 4 yarış sonra ilk zaferini kazandı. Tyrell o seneyi 3. sırada tamamlarken sürücüleri pilotlar şampiyonasında 3 ve 4. oldular.

O sene beklenenin üstünde performans gösteren bu araç, ilerleyen dönemde lastikler konusunda sorun yaşadı. Good Year, normal ebatlarda olan lastikleri geliştirmeyi sürdürdü ancak bu lastikler sadece Tyrell tarafından kullanıldığı için Good Year, küçük lastiklerin gelişimine devam etmedi.  İlerleyen süreçte büyük ve standart olan arka lastikler daha hızlı ve dayanıklı olurken ön lastikler arkalara göre daha dayanıksız ve az performanslı oldular. Öyle olunca aracın aracın dengesi bozuldu ve sürüşü zor bir hal aldı.

Bunun dışında ön tekerlerin içerisinden hava akımı az olduğu için ön frenlerde aşırı ısınma meydana gelmeye başladı.

Bu proje bir süre sonra rafa kaldırıldı. Çok radikal ve heyecanlandıran bir teknoloji olsa da, ilgili partnerlerin yardımları olmayınca proje kısmen başarısızlıkla sonuçlandı ve takım daha geleneksel tasarıma geri döndü. Bu radikal teknolojinin yapımcısı Gardner, o sene sonunda Formula 1’den ayrıldı.

İlerleyen süreçte farklı takımlar benzer tasarımları test ettiler ancak FIA da bu tür araçları yasaklamaya gitti. O dönemde Good Year bu tasarımı destekleseydi ve Tyrell P34 daha başarılı olsaydı, belki de ön bölümde sağladığı avantaj sayesinde günümüzde de bu tarz F1 araçları görebilirdik.


Yorumlar

“İlk 6 Tekerlekli Formula 1 Arabası: Tyrell P34” için 5 yanıt

  1. Sanırım Ferrari’nin de bu tür prototip aracının oldu.

  2. enteresan fikirler hoşuma gitmiştir hep.

    yalnız hep aklımı kurcalayan ama nedense araştırmadığım bir mevzu var.

    dört çeker bir f1 aracı üretildi mi? bir aydınlanmaya ihtiyacım var.

    1. onu da yarınki günün fotosunda paylaşalım sürpriz olsun 🙂

      1. Bir de yanılmıyorsam Brabham’ a ait bir araç vardı arka kısmında kocaman bir fan olan, 2005 yılına ait F1 Racing dergisinde görmüştüm onu da bulabilir misiniz?

        1. O.U.T.L.A.W. avatarı

          F1 arabası değil ama can-am serisinde yarışmış bir araba var chaparral 2j rave car
          http://youtu.be/rj9JGORfZes

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir