Vettel, Red Bull’un Avustralya’da RB10 B ile Olacağını İşaret Ediyor

yazar:

kategori:

Sebastian Vettel, testlerde büyük sorunlar yaşayan takımı Red Bull’un Avustralya’da RB10 B aracıyla piste çıkacağını söyledi.

Son 4 senenin şampiyonu Red Bull, testlerde hem motorunda hem de aracında bir çok sorun yaşadı ve bir türlü doğru dürüst tur atmayı başaramadı.

Vettel “Sadece komedi dergilerinde o kadar hızlı ve bir anda gelişme kaydedilir.”

“Ancak Melbourne’de rekabetten tam olarak ne kadar geride olduğumuzu göreceğiz.”

“Melbourne’de göreceğiniz araç, dış görünüş olarak kış testlerinde gördüğünüzün aynısı olacak.”

“İçi ise farklı olacak. Nerede olduğumuzu söylemek zor ancak yarışın favorileri arasında olmadığımız kesin.” dedi.


Yorumlar

“Vettel, Red Bull’un Avustralya’da RB10 B ile Olacağını İşaret Ediyor” için 16 yanıt

  1. Aracta köklü değişiklikler yapmaları şasinin değişeceği anlamına gelmez.Farklı bir şasiyle çıkacaklarını zannetmiyorum.

    1. R10B diğerinden farklı bir şasi R10A ile çıksalardı dediğin doğru olabilirdi.

      Şimdi F1 de takımlarda şöyle bir durum var pistte 2 adet araç çıkıyor bunlar 1.şasi olan hem tanıtımlarda hem pistlerde görülen şasi.Diğer şasi ise fabrikada bulunan 1.şasiden gelen veriler ışında üretilen 2.şasi.Bu ikisi arasında dış görünüş olarak pek fark olmaz ama aracın denge noktasından tut sistemlerin yerleşimine kadar oldukça farklı bir araç üretimi olur ve piste sürülür.

      Bazıları testlerdeki şasinin aynı üretim olan versiyonu ile yarışlara girer normalde sıfır araçtır ama eldeki veriler ışığında birebir aynı performansı veren araç geliştirilir ve üstüne koyularak ilerlenir.B tipi şasilerde ise biraz piyango gibidir.Testlerde denenen parçalar analiz edilir en uygun parçalar seçilerek yeni şasiye entegre edilir.Bunun eksi yönü bu araç sıfır araçtır teste çıkmamıştır.Eldeki test verileri ile simülasyonu yapılır.Artı yönü sorunlu olan kısımlar düzeltilir o bölümlerdeki yapısal değişiklikler sayesinde araç daha sorunsuz bir hale gelir.

      Neticede A şasi si ile B şasi si birebir kopya değildir.Bir tanesi test şasi sidir diğeri yarış şasi sidir.

      1. Burada bahsedilen fark test şasisiyle yarış şasisi arasındaki fark değil.Öyle olsaydı Vettel bundan bahsetme tenezzülünde bile bulunmazdı.İşbu değişiklikler, yarışta kullanılacak asıl şasi üzerinde yapılacak olanlardır.Ayrıca test/yarış şasilerine de farklı isimler verilmez.Farklı isimlerle anılan şasiler, asıllarının dönüşmüş versiyonu da değildir, tamamen bağımsızdırlar.

        Sizin yorumunuzda bahsettiğiniz olayın bir örneğine gelirsek, F2002’den F2003-GA’ya geçişi gösterebiliriz.

        1. Benim bildiğim RBR Jerez testinde kullandığı test şasi si üzerinden Fabrikada bir B şasi si tasarladığı yönünde Newey in alel acele gitmeside buna işaret edebilir neticede eğer motor-şasi dengesi yoksa veya çok sıkıntılı ise yeniden bir tasarım söz konusu durumu olabilir aerodinamiği etkilememesi için.

          Şu an bilinen RBR takımının şasi üzerinden motor-güç üniteleri ve ERS sistemlerini yeniden bir tasarlama sürecine gidildiği yönünde.Şasi problemi zaten bildiğimiz motor soğutma sisteminin düzgün çalışmaması bu konuda RBR delik açarak sorunu düzeltmeye çalışmıştı ama fayda etmedi burda görülen sıkı paketin genişletilmesi tabi arka paketin büyütülmesi şart bunun yapılması aracın aero dengesini bozacağından ötürü şasinin yeniden tasarlanması gerekiyordu.İşte bu yüzden B şasi si farklı olabilir bunu demek istiyorum.

          Dediğiniz gibi Ferrarinin o örneği de var.Bakalım üzerinde modifikasyonlamı gelicek bambaşka bir şasi ilemi eskiden yapılırdı bu çok avrupa sezonuna girilirken farklı şasiler gelirdi.Ama tabi o paketi genişletmek sıfırdan tasarlamaktan daha karmaşık tonla parametreyi yeniden analiz etmek gerekiyor.

  2. Ya siz ne bileceksiniz Vettel pole alacak ve bu sene 14 yarış kazanıp rekorlar kıracak ..
    Created by Vietnam Hero Rambo . 😀

  3. Sadece komedi dergilerinde o kadar hızlı ve bir anda gelişme kaydedilir.

    rambo, makarna-reno engine ve mehmet günaydın komedi dergisi yazıyormuş, o yüzden 🙂

    vettel’in 4 senedir yaşadığı kadar büyük araç avantajını griddeki başka hiçbir pilot yaşamadı. podyum bile özlemesini umuyorum uzunca bir süre. ama newey varken de emin olmak zor. en azından reno uzunca bir süre newey’in elini kolunu bağlayacağa benziyor.

    1. Ellerine sağlık

    2. McLaren’in 2011 de yaptıklarını hatırlıyorsundur heralde. Testlerde sürünen takım ilk yarışta podyum mücadelesi verecek hale gelmişti. O parça parça tanıtılan ahtapot kollu egzoslu aracın tüm arka kısmını etkileyecek hamle yapılarak rekabetçi olunmuştu. Elbette bu sezon bu daha zor ama denemeden bilinmez sonuçta…

    3. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      sene 2012 yer Avustralya GP EBD gitti RBR bitti , Sao paulo GP 2012 = V3ttel

  4. Üye olmadan önce attığım bir yorumda Jerez testlerinin akabininde RBR nin B şasi si üzerinde çalıştığı ve o şasiyi Jerezdeki sıkıntıları analiz ederek farklı bir tasarım ile yarışa getireceğini söylemiştim.Mesaj kayıtlarında varsa yönetici arkadaşlar koyarsa sevinirim.

    B şasi si arka paketi geniş olucak aero dinamiden ödün var tabi bu konudaki performansta bir miktar düşme olucak.Onun yanında aero temelli tutunma ve viraja giriş dereceleri çıkıştaki basma kuvveti vs hepsinden biraz feragat var ama dayanıklılık sonunda sağlanmış olucak.Ondan sonra B şasisi üstünden devam edilicek ilk yarış büyük süprizlere gebe kimse favori değil.Bakmayınçok dayanıklı gözüken Mercedes bile patlayabilir.O yüzden ilk yarış Ferrari olsun Mclaren olsun Lotus olsun RBR olsun görüp bu takımlardan bu sene iş çıkmaz diye umutsuzluğa kapılmamak gerekir.

    Artık 3 testteki getirilen bütün parçalar denendi en optimum sonuçları gösteren parçalar fabrikada birleştiriliyor.Burdan ne çıkar ne sonuç oluşur kestirmek çok çok zor ben yine iddamı yeniliyorum ilk yarış ilk 5 te Renault motorunu görücez.RBR de tahminen 2-3 yarış içerisinde toparlanıcaktır.Güzel bir sezon bizi bekliyor her takıma başarılar diliyorum iyi olan kazanır umarım.

  5. Klasik newey arabaları A sı Bsi eksik olmaz, yine o yola girilmiş görülüyor, kolay kolayda cikilacagini sanmam.Eminim araba çok hızlı olacak ancak en dayanıksız arabalardan biri olacağına inanıyorum.

  6. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Maksimum dayanıklı arabalarını getirecekler demekki yarışı bitirmek bence de puan demek herhalde onu düşündüler.Bu arada da diğer arabanın arka tarafını ve soğutma problemini gidermeye çalışacak olabilirler.

  7. yalan kokusu geliyor seb.

  8. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    ilk yarışlar sorunları çözeceğimiz yarışlar olacak ben takımımıza güveniyorum 2012 yılındada 7 farklı galibiyet alan pilot vardı ve yine şampiyon olduk sıkı çalışınca olmayacak diye bir şey yoktur ben ve tüm rbr taraftarları buna inanıyoruz sezonun ikinci yarısına kadar tüm sorunların giderileceğine eminiz.

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Noldu afacan Dennis.

      İlk yarışta pol ve zafer diyordun? Ne oldu? Döndün mü?

      “Ben kesüldüm döniyrum”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir