2014’te Yakıt Konusunda Hiç Tolerans Gösterilmeyecek

yazar:

kategori:

FIA, 2014 Formula 1 sezonunda 100 kg’lık yakıt konusunda hiç bir takıma tolerans gösterilmeyeceği konusunda tüm takımları uyardı.

Yakıt tüketiminin büyük önem taşıyacağı yeni Formula 1 sezonu öncesinde araçların yarışları tamamlayıp tamamlayamayacağı merak konusu.

Charlie Whiting “100 kg maksimum olacak. Fazlasını alıp sınırları aşarlarsa hiç tolerans olmayacak.”

“Yakıt akış ölçümünden eminiz. Enjektörlerden alacağımız verileri inceleyeceğiz ancak şu ana kadar herhangi bir sorunla karşılaşmadık.” dedi.

Whiting, bu incelemelerin hemen sonuç veremeyeceğini; bir sorun olması halinde bunun yarış sonunda inceleneceğini ve gerekli cezanın verileceğini söyledi.


Yorumlar

“2014’te Yakıt Konusunda Hiç Tolerans Gösterilmeyecek” için 9 yanıt

  1. zaten yarışta 100 kilo ise 100 den fazla koymanın mantığı yok pilotlar 1 kilo kaybetmek için neler yapıyolar alonso erimiş garibim

  2. Bildiğim kadarıyla kural araca koyulacak benzini kısıtlamıyor. Işıkların sönmesinden damalı bayrağa kadar kullanılacak yakıt sınırlanıyor. 200 lt depoyla bile çıkma lüksleri var.

    1. soru şu, yakıta en fazla yüz kilo mu yüklenecek yoksa en fazla yüz kilo benzin mi harcanacak. Koyma kısmı tamam ölçülebilir fakat yakma kısmında yüz kilo benzin yakıldğını nasıl tespit edecekler, bunun için alet edavat ayarlanmış mı?

      1. Enjektörlerden geçen yakıtı gözlemleyen sensörler var sanırım. Yarış sonrası bu veriler incelenip, analiz edilip sonuca varılacak. Benim anladığım bu.

    2. hocam 100 kg benzin harcaması zaten ölçülecek fazlasını harcayanlar cezalandırılacak. Neden gereksiz yere fazladan ağırlık yapsınlarki. Bende bu kuralın detayına hakim değilimde, en fazla 100 kg benzin koyabilirler diye biliyorum. Daha fazlasını koyabilseler haberlerde bunun yorumları olurdu, hep araçların yolda kalması üzerine yorumlar olduğuna göre 100 kg’den fazla yakıt koyulamıyordur.

      Ayrıca yakıt kuralı ölçüm birimi kg. Hacimden dolayı 1 litre 1 kg’e eşit değil. Yakıtın bileşimlerini bilmiyoruz ama kabaca 1 litre 0,7 kg civarı yakıt eder. Takımlar 140-150 litre arasında depoya yakıt koyacak büyük ihtimal.

    3. 100 kg benzinle tamamlamak zorundaysa neden 200 koysun ki ya da 110 ? Bildiğin aptallık.

  3. Bence böylesine değişim yaşamış F1 de ilk sezon biraz daha tolerans gösterilebilirdi. En azından 100 değil 130 ile bu sezon tamamlanıp, 2015 ve diğer sezonlarda kademeli olarak 100 e düşürülebilirdi. Zaten daha sonraki seneler kademeli azalacağı için takımlar verimi arttırıp optimum performansı bulmak için yoğun çalışacaktır. Yakıt kuralı yüzünden takımlar yarışta ceza alırlarsa hem heyecanı öldürür, hem de saçma olur. Bu konuda çok sıkıntı yaşamadıkları ortada ama fazla zorlama bir kural bence. %107 kuralı yerine bu hususta daha hoşgörülü olsalar daha mantıklı olurdu bence.

    1. Kural yeni çıkmadı.101 kilo ile yarışı tamamladıysan direkt diskalifiye edilirsin.

      1. Önceki kural neydi de ne değişti? Kurallara hakim değilim, okuduğum yazıdan 100 kg dan fazla yakıt koyulamayacağı anlamını çıkartıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir