Söyleşi: Briatore "En Az 2 Kez Podyuma Çıkacağız"

yazar:

kategori:

Flavio sizinle son kez konuştuğumuzda bu sezon iki yarış geçmişti ve umutverici bir gelişim sürecinin ortasında olduğunuzu söylemiştiniz. Beklentileriniz gerçekleşti mi?

Flavio Briatore: Evet, öyle düşünüyorum. Araç gelişiyor. Bunu pazar günü gördünüz. Her yarış daha güçlü oluyor. Fernando’nun Valensiya’da puan kazanamamasının nedeni Nakajima ile olan kazası. Bunun aracın performansı ile bir alakası yok.

Fernando hala lastiklerde bazı sorunların olduğunu işaret etti…

F.B.: Ancak bu sadece bizim için değil, herkes için biraz sorun var. Bazen lastikler iyi çalışıyor, bazen çalışmıyor, piste bağlı. Ben diğerlerinin de aynı sorunu yaşadığına güçlü bir şekilde inanıyorum. Bridgestone’a geçtiğimiz ilk başlarda lastik sorunu yaşıyorduk, bu doğru ancak bu çözüldü ve lastikler şu anda diğerlerinden daha fazla sorun çıkarmıyor bize.

Şu ana kadar bu sene elde ettiğiniz en iyi sonuç çaylak pilotunuz Nelson Piquet’in aldığı podyum oldu, ve bu sizi memnun etmeyebilir…

F.B.: Evet, sezonun ortasındayız ve şu andan sezon sonuna kadar en az 2 podyum zaferi alacağız, buna ulaşmalıız. Hangi pilot bunu başaracak? Puanlar aynı olduğu sürece benim için aynı olacak, deneyimli ya da çaylak pilotların puanları için ayrı kategoriler yok. Ancak Fernando’nun podyumda olmayı hak ettiğini söylemeliyim.

Fernando Alonso gibi özel bir pilot bile sizin takımınızın performans seviyesini tersine çevirmeye yetmedi…

F.B.: Sezon başında aracımız ön gruptan biraz uzaktı ancak şimdi de söylediğim gibi farkı adım adım kapatmayı başardık ve son 5 yaırşta daha iyi performans gösterdiğimizi göreceksiniz. Spa’da hedefimiz 4.lüktü ve Fernando tam olarak bunu başardı.

Ancak Renault çoktan 2009’a odaklanmış olmalı…

F.B.: Hayır. 2008’deyiz. Markalarda 4. olmak istiyoruz.

Siz KERS’e karşısınız. Bağımsız bir takım olan Williams KERS’in aerodinamikler ve kompozit parçalar için ayrılan bütçenin % 10’unu kullanacağını açıkladı, bu bakımdan sizin için finansal olarak bir sorun çıkarmaması lazım. Ne düşünüyorsunuz?

F.B.: Benim düşünceme göre eğer KERS geliştirilecekse tüm Formula 1 için geliştirilmeli. Şu anda herkes birbirinden bağımsız geliştiriyor ve bu harcamaları çok yükseklere çıkarıyor ve sonuç olarak herkes aynı şeyi istiyor. Bu harcamalar bakımından pencere kapatıp kapı açabileceğimiz bir durum. KERS de daha da açık bir kapı anlamına gelebilir. Ancak sadece ekonomik olarak görmüyorum, bunun yanında güvenlik de var. Her zaman yeni bir teknoloji tanıttığımızda herkes için güvenilir olmasını garanti altına almalıyız. Ve ilk KERS testleri tehlike potansiyeli olduğunu gösterdi. BMW ve Red Bull’da sorunlar gördük. BMW KERS için en çok zorlayan takım ve bunu anlamak güç. Formula 1’deki bağımsızlık ile harcamaların tepeye çıkacağını düşünüyorum ve yeni bir teknoloji olduğu için güvenlik olarak da nerede olacağız bilmiyorum.

Bu harcalamarı sınırlandırmaya karşı olacakmış gibi görünüyor…

F.B.: Red Bull’a motor sağlıyoruz ve gelecek seneyi fiyat 2 katı olacak. Size başka bir şey söyleyeceğim. Şu anda KERS var. Bir sene sonra herkes aynı sistemi kullanacak ve oldukça büyük miktarda para çöpe atılmış olacak.

Siz her zaman teknik gelişimlerin yavaşlatılması taraftarı oldunuz çünkü bir çok şey taraftarlar bakımından neredeyse görülmüyor. Formula 1 doğru yolda mı ilerliyor?

F.B.: Bana göre şu anda yanlış yolda ilerliyoruz. Hiç bir taraftar bizim süspansiyonumuz ya da vites kutumuz ile ilgilenmiyor. Onlar iyi yarış izlemek istiyorlar. Çok fazla güç ve mühendislere çok fazla para harcıyoruz ancak bu bizim hatamız. Ve bunlar bizim yaptıklarımızın sonucu. Formula 1’in ekonomik çevrenin bir parçası olduğunu anlamak zorundayız, bunu kendi başımıza yapmıyoruz. Soruna ilgi duymalıysınız eğer iyi bir yöneticiyseniz… 10 yıldır harcamaların kısıtlanması için zorluyoruz ve eğer bunu 6-7 sene önce yapsaydık şu anda daha iyi durumda olurduk. Bazen burada yarışmak için olduğumuz gerçeğini unutuyorum. Burada gelecek için yeni bir teknoloji keşfetmek için durmuyoruz, bunun için çok küçüğüz. Formula 1 motor sporlarının zirvesi ancak makul bir bütçeyi bulmalıyız.

Renault, Formula 1 yarışları hakkında ne kadar hevesli?

F.B.: Renault Formula 1’de harcamaların kısıtlanmasını düşünmüyor çünkü bu Renault için en önemli ve heyecanlı pazarlama aracı. Ve bu pazarda sıkı çalıştığımız için bütçenin çoğu sponsorlardan sağlanıyor.

Pilotlarınıza dönecek olursak çift dünya şampiyonluğu yaşamış olan Alonso, öndeki pilotların arkasında. Takıma kendisine rekabetçi bir araç vermesi sorumluluğunu hatırlatıyor mu?

F.B.: Evet, ona rekabetçi bir araç vermek bizim sorumluluğumuz ve elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz. Bu sene şu ana kadar gördüğümüz zaman zaman fırsatları kaçırdığımız, kimi zaman pilotlar kimi zaman araç yüzünden. Monaco, Kanada’da podyum şansımız vardı ve bunları kaçırdık. Beraber kaybedip beraber kazanıyoruz, tek taraflı değil. Eğer iyi bir aracınız yoksa bir şey yapamayacağınız doğru bu yüzden öncelikle iyi bir araç lazım. Daha sonra pilotun performansı fark yaratıyor. Bu yüzden Monza’da Spa’dan da iyi araç vermeyi umuyoruz.

Bir çok takım gelecek sene için pilot dizilimlerini duyurdu. Renault’ta ilişkiler ne durumda?

F.B.: Pilotlarımızı önümüzdeki hafta ile sezon sonu arasında açıklayacağımızdan emin olun.

Ya sizin Formula 1’deki geleceğiniz ne durumda? Sezon sonuna kadar anlaşmanız var. Ya sonrası? Sizi gelecek sene burada görecek miyiz?

F.B.: Gelecek sene burada olacak mıyım? Bilmiyorum. Ancak bu sorunlarımın en küçüğü. Eğer harcamaları azaltmak ve herşeyi kontrol altına almak mümkün olursa kalmak için heyecanlanabilirim. Ancak eğer böyle devam ederse ilgimi çekmeyebilir.


Yorumlar

  1. bu adam yalanlarıyla renocuları kandırmaya devam ediyor BMW'nin KERS sistemini neden desteklediğini anlamıyormuş.hala 2008 sezonu için uğraşıyor sezonu 4.bitirmek seneye şampiyonluk mücadelesi vermekten daha mı önemli onun için? merak ediyorum doğrusu birde son olarak alonso'nun valencia'da puan alamamasının nedeni nakajima'dır araç değil demiş acaba bu adam alonso'nun sıralamalarda ilk 10'a kalamadığını hatırlıyormu merak ediyorum.

  2. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Evet işte.Briatore yarışçılıktan daha çok satıcılık kimliği taşıyor.Ben böyle anladım.Amacın yarışmaktan daha öte bir pazarlama biçimi olduğu,bu yüzden de bu kadar büyük paraların harcanmaması bütçelerin kısıtlanması gerektiğini söylüyor.Bunun FIA tarafından yapılması ile herkesin aynı durumda kalmasını tabiki tercih ediyor.Bu adamın yarışçı kimliği ile çok da faydalı olmadığı bir gerçekti zaten.

  3. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Briatore temel mantık olarak GP2 şeklinde bir motorsporu istiyor sporun gereklerinin sadece belirli firmalar tarafından karşılanmasını uygun görüyor fakat F1 bu değilki ,bi 4/5 yıl öncesine göre çok yara aldı fakat zirve dediğiniz bir olayda takımların değişkenlerinin fazla olması rekabeti dahada arttıran etkenler fia bu değişkenlerle oynayıp yerlerine kendince sabitler getirdi fakat bu kezde değişkenler sabit kılınanlarla çelişmeye başladı ve sonuçta f1 her yıl biraz daha kan kaybetmeye devam etti bunun masrafları kısmakla hiçbir alakası yok ,siz fia olarak her yıl yeni sabitler ortaya koymaya devam edip maliyetlerin düşmesini bekleyemezsiniz sadece artan maliyetleri belirli çıkar çevrelerinin amaçlarına sunarsınız ;

    KERS denilen sistemle alakalı daha evvelde beyan etmiştim yol otomobillerinde bile üretici firmaların %80 inin kullanmadığı hatta hakkında bilgi ve araştırma yapmadığı bir olayı tutup f1 e monte etmeye çalışıyorsunuz belki evet f1 teknoloji geliştirebilir fakat bu genelde türü olduğu motor konusunda daha verimli olabilir ;

    ''Bazen burada yarışmak için olduğumuz gerçeğini unutuyorum. Burada gelecek için yeni bir teknoloji keşfetmek için durmuyoruz, bunun için çok küçüğüz'' işte bu bana göre talihsiz bir açıklama fakat kersle bir parça bağlantılı olması briatoreyi biraz kurtarsada turbo motorları ilk uygulayan renault firmasındaki bir çalışandan bunları duymak üzücü şayet bu görüş gerçekten doğruysa yazıklar olsun böyle bir düşünceyle şampiyon olmuş bir takıma hem motorsporlarının zirvesi olacaksın hemde olduğun yerde sayacaksın sormazlarmı nasıl zirvede kalacaksın diye şayet teknoloji geliştirmez veya bulmazsan ;

    F1 başı boş ,ne yapacağı belli olmayan kişilerin elinde istikrarsızlığa doğru sürükleniyor belki bunu yeni heyecanlar için yapıyorlar fakat bu olaylar heyecandan çok endişe ve bilinmezlikler doğuruyor ….

  4. salih yildiz avatarı

    Adamın samimi bir şekilde yaptığı söyleşiyi bile eleştirebiliyorsunuz. KERS in şimdilik bir muamma olduğunu söylüyor artı masrafları azaltmaktan çok daha da yükselttiğini söylüyor ve F1 in gitgide daha zevksiz olduğunu söylüyor bunların nesini eleştiriyorsunuz.

  5. sinan  bilir avatarı

    2009 çok zevkli olacak =)

  6. Bence de Piquet 2 kez daha podyuma çıkabilir.

  7. "Şu aşamada 2009 aracına çok yoğun bir şekilde odaklanmış durumdayız. Fakat R28'in gelişimi için de hala çalışmalarımız oluyor. Bunları Singapur'da göstereceğiz. Bunun dışında R28'i geliştirme şansı olup olmadığını da inceleyeceğiz. Fakat şu an enerjimizin büyük bir bölümünü R29'a yoğunlaştırmamız gerekiyor."
    araba ortada hiçbir byapmamış olslar böyle konuşmaz renault iç ten pazarlıklıdır merak etmeyin 2009 u bekliyelimm

  8. 2009 da göreceksiniz yine olmazsa ben f1 bırakırım

  9. "BMW KERS için en çok zorlayan takım ve bunu anlamak güç"

    Bunun nesini anlamak güç? Kurallar değişmedimi? Seneye tüm takımlara KERS kullanma zorunluluğu getirilmedi mi? Takım hem KERS'i öğreniyor hemde Mario çıkıp "KERS hakkında öğrendiklerimizi (güvenlik) diğer takımlarla paylaşırız" diyor ama sayın Briatore BMWnin yaptığına anlam veremiyor. İşte iki takım patronu arasındaki fark.

    2009 sezonu hakkındaki soruya "Hayır. 2008'deyiz. Markalarda 4. olmak istiyoruz." demiş Briatore. Anladığım kadarıyla Renault 2009 için hiçbir hazırlık yapmamış. Hazırlık yapmıyorsun sonrada hazırlık yapanlara anlam veremiyorsun Aferin.

    Podyum konusuna gelirsek bencede çıkarlar podyuma. Bütün röortaj boyunca katıldığım tek şey bu oldu. Diğer takımlar 2009a odaklanmışken Renault zorluyor. Podyuma çıkması sürpriz olmaz. Zaten şimdiden puan olarak olmasa da performans olarak BMW ye oldukça yaklaştılar.

  10. sinan  bilir avatarı

    f1in tamamından fazlasıysa şikayetçi,resmen f1in ve yarışmanın doğasına aykırı konuşmuş.burası ise ayrı bir olay—->"Burada gelecek için yeni bir teknoloji keşfetmek için durmuyoruz,BUNUN İÇİN ÇOK KÜÇÜĞÜZ"
    bu yazıyı okuduktan sonra Reno taraftarı olmak istemezdim ben,yanlış anlaşılmasın.sen okadar çok takımını öv büyük takımız Reno kıvırır yapar eder de takım patronu çıksın yalanlarcasına biz bunu beceremeyiz bunun için çok küçüğüz desin.daha önce birtek williamstan buna benzer açıklamalar duymuştum oda bukadar dememişti üstelik çok daha büyük sıkıntıdaydı Renodan.şimdi ise onlar bile kers e Reno kadar karşı çıkmıyorlar.nediyim allah sonunu hayır etsin Renonun.

  11. keşke az, az konuşsaydın ya 😀 bu ne 😀

    şunu bil ama seneye patron olmassan, f1 ilgini çekmesse değerli eşin sanırım 27 yaşındaki gregoraci seni bırakır 😛 ama sende şeytan tüyü var 😀

  12. ama bir şeyine katılıyorum f1 doğru yoldamı ilerliyor sonrusuna çok ii cvp vermessin tebrikler o konuda haklısın

  13. McLAREN TEAM avatarı

    Briatore ve alonso 2009 da yoklar.. renault yeniden yapılanacak..

  14. sana artık kimse inanmıyor. sana güvenmiorum biatore sana güvenceme giderim hamıltonu bi yarışta desteklerim be çok sıkıyosun

  15. Ahmet  Keleş avatarı

    yavaş çık sen podyuma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir