Elektrik Süpürgesi Sesli F1 Araçları Büyük Hayalkırıklığı Yarattı

Avustralya GP organizatörleri, yeni jenerasyon F1 araçlarının izlendiğinde etkileyici bir yönü olan gerçek F1 sesine sahip olmaması nedeniyle çok kızgınlar.

Sadece Avustralya GP organizatörleri değil, F1’in önde gelen isimleri dahi yeni Formula 1 araçlarının pist üstündeki sesi karşısında hayalkırıklığı yaşadılar.

Niki Lauda “İlk başta ‘Kulaklıklarınızı çıkarın, eskisi gibi olacak.’ dedim. Ancak dürüst bir şekilde bugün televizyonda izlerken, özellikle de startta biraz hayalkırıklığı yaşadığımızı kabul etmeliyim. Bir şeyler eksikti.” dedi.

Sebastian Vettel, Albert Park’ta F1 aracı değil de elektrik süpürgesi aracıyla yarışıyormuş gibi hissettiğini söylerken Jenson Button, yarıştan önce pistte V10 motorlu F1 aracı ile yapılan gösterinin etkileyici olduğunu söyledi.

Button “Aman Tanrım. Bunu özlemişim. Harika ses çıkarıyordu. Motor sesi açısından o seneler harikaydı ancak artık öyle değil.” dedi.

Avustralya GP organizatörlerinden Andrew Westacott “Bir ürün için para ödüyoruz, anlaşmalarımız var ve onlara çok ciddi bakıyoruz çünkü anlaşmalara göre kural ihlali olduğunu tahmin ediyoruz.”

“Daha önceki senelerden daha duygusuzdu. Sporun kimyasını doğru yapmaları gerekir. Ron yarıştan sonra Ecclestone ile görüştü ve taraftarların pistteki sesi beğenmediklerini söyledi.” dedi.

Lauda ise hayalkırıklığı yaşadığını kabul ediyor olsa da sırf daha fazla ses için mevcut kuralları değiştirmenin doğru olmayacağını söylüyor.

Lauda “Herkes bu konuda bir şeyler yapmak istiyor ancak sadece egzoz borusunu değiştiremezsiniz. Bunun için tüm motoru ve haritalamayı değiştirmek gerekir. Bu şekilde çok pahalı olur.”

“Lütfen sırf daha fazla ses olsun diye motorları değiştirmeyin.” dedi.


Yorumlar

“Elektrik Süpürgesi Sesli F1 Araçları Büyük Hayalkırıklığı Yarattı” için 36 yanıt

  1. Onur Gentas avatarı

    80’li yıllardan beri f1 izliyorum. Sıkıcı sezonlar oldu fakat bu ilk yarış beni tam anlamıyla hayal kırıklığına uğrattı. Ucube arabalar, iğrenç bir motor sesi. Bu şekilde devam ederlerse yakında kimse izlemeyecek bu yarışları. Eski yarışlarla kendimizi avutacağız artık.

  2. Evet V10 araçlarının çıkardığı ses muhteşemdi. O muhteşem sesi duymak için 7 yaşındaki oğlumla İstanbul Park’a koştuğum o ilk günü hatırlıyorum da, nereden nereye geldik. Mosley’le başlayan Todd’la devam eden rezaletin son noktasındayız. Eğer akıllarını başlarına almazlarsa hiç bir şey eskisi gibi olmayacak. Ne diyelim kendi düşen ağlamaz.

  3. Tam bi rezalet tam bi hayal kirikligi kim ne derse desin formula 1 bu degil ve boyle giderse korkarim sporun gelecegi tehlikede

  4. Ben ses hakkında yeni bir tespit yapmak istiyorum.
    Yarışta gözlerimi kapattığımda çocukluğumda kullanılan Triportörler yarışıyor hissine kapıldım.

  5. Ses zaten berbat testlerden beri biliyoruz ama bir kötü yanıda araçların yavaş olmaları geçen sene avustralyada yarışın en hızlı turu 1:29.274 raikkonen atmıştı.geçtimiz hafta sonundaki yarıştaki en hızlı tur 1.32 civarlarında 3 saniye bi yavaşlama söz konusu buda az bi fark değil.tabi uzun düzlüklü pistlerde bu fark biraz daha kapanıcaktır ama Formula 1’in şuanki durumu içler acısı.

  6. Ben hafta sonu ne özledim tam anlayamadim. Zaten serhan’in sesi kisikti o nu anladik önümüzdeki yarisa kadar düzelir. Peki diğeri? İste o çok zor. Kisaca ben hafta sonu pistte kosan penisleri ve üst katta sabah sabah temizlik yapan kadinin sesini duydum.

  7. Ses aynı asagı yukarı…Rezıl ettıler f1 i…

  8. Yusuf Hitay avatarı

    sezonun başlamasıyla sesleri daha detaylı inceleme şansı bulduk. sonuç olarak, hatırladığım kadarıyla haftasonu f1 programından önce koşulan porsche serisindeki araçların daha sağlam sesi vardı. belki tıkaç takmak zaruri değildi ama gayet harika bir sese sahipti.

    bu değişiklik black metal’den soft rock’a geçiş yapmak gibi. şu an için f1’in ruhu öldü diyebiliriz ve bunda büyük oranda haklı oluruz. ama kurt cobain yanılıyordu, heavy metal ölmedi.

    dünyanın sonu değil, benim özleyeceğim şey 3 litrelik v10’un o hayvani sesi.

  9. FerrariFanTR avatarı

    Sizler kötü insanlarsınız.Sizler katilsiniz.
    Siz, Formula1’in Ruhunu öldürdünüz

  10. Bir de, yine geçiş fazla yoktu, en iyi ikinci takım olan williams pilotu hata yapmasaydı, ki bence mercedes hariç gridin geri kalanından 0.6+ saniye hızlı en az, geçiş göremeyecektik. Olay şu ki, takımlar arasında çok fark var, bu da öndekiler hata yapmadıkça geçişin ancak tur bindirirken olacağını gösteriyor. Lotus bir ara rosberg’den tur başına 5 saniye yiyordu, herhalde rosberg iyice zorlasa tur üstüne tur yiyeceklerdi. Dolayısıyla geçiş yok, ses yok ne var? çirkin burunlar var, yarış bitirmekten aciz takımlar var. İşte yeni f1.

  11. Ses ve çılgınlık ve imrenerek öyle değişik bakma…… yüksek hacimdir, devirdir, egsoz manifoltudur….
    Makinelerin dünyasında sesin %70’inden fazlasını egsoz manifoltu ve grubu oluşturur. F1 araçlarında da böyleydi. Yüksek devirle birleşen ters tepkimesiz olağan üstü ısınmasız akış problemsiz egsoz manifoltu devasa bir ses üretirdi makine dairesinin o iç yakıt patlama sesi, zangırtısının dışında. Hiçbir düşük hacim yüksek hacim kadar yakılmamış yakıtın o tnt patlaması gibi patlamasına da erişemez. Yüksek hacim tek gerçeklik ve hayattır. Formula bunu devasa devir çevirmesi birim açıları olağan üstü pistonları ile tolere ediyordu. Bunlar da gitti.
    Geçen sene egsoz konfigürasyonuna yönelik biraz ümidim vardı aynı derecede olamayacağını bilmekle birlikte sesi koruyabileceklerini düşünürdüm ama sonra birisi oturdu izah etti bu handikapa giremeyeceklerini ve girmediler de. Diğer yarış kulvarlarında ki gibi mapping kullansalar yine bu kadar berbat olamazdı ama adamların umurunda değiliz. Güya teknik gelişim adına bitiriyorlar herşeyi. Bu evolution olamaz ancak devolution….
    Ayrıca bu motorlarda sesi düzeltmeye çalışmaları imkansız değil laudanın dediği gibi motor değişmez harita ve diğerleri değişir ama yapmayacaklar.

  12. bu lauda her b.ka maydanoz oluyor yahu … la bı get ihtiyar içine ettiniz canım f1 in .. kusura kalmayın arkadaşlar .. bu kadar frenleyebildim ..

  13. Ses çok kötü özellikle onboard görüntülerde bu net ortaya çıkıyor..FIA el atmalı bu duruma sesi yükseltici çareler üretilmeli,aparatmı takarlar egzosumu değiştirirler bilemicem ama birşeyler yapılmalı..Umarım Honda adam gibi ses çıkaran motor yapar seneye..

  14. Konu dışı:

    TRT1’deki Beni Böyle Sev dizisinden bir kare. Nasıl olduysa adamın üstünde Ferrari ya da Mercedes, hatta Red Bull tişörtü yok da Toro Rosso tişörtü var 🙂

    1. Farkında değildir bence bizim bi tekstilcinin işgüzarlığıdır. İnternette görüp görüp basıyorlar.

  15. Yan yana yürüdüklerinde F1 aracını fark etmezsiniz bile……

    Lauda iyice saçmalamış teknik birikimi olan biri için ayıp yahu. İnsanlara bu kadar da küfredilmez.
    Biz mi istedik bunları adında 1 olan şeyde 1.6 motorun ne işi vardı yahu halen kabul edemiyorum. Yıllarca da edemeyeceğim. İstedikleri gibi kandırsınlar insanları ne yaparlarsa yapsınlar eski motorların 250 den sonra ki ivmelenmesini yakalayamazlar. Düzlük hızları arttı diye yiyorlar insanları eski motorların 380 e kadar kapasitesi vardı mecburi sebeplerle setup değiştirince hızlandık diye etiket çakıyorlar güya….
    İsyan etmeyen ben o mühendisler topluluğunun…. daha ne diyim.

    1. Yanişlik yapmışız. 🙂

      1. Muazzam bı ses..

    2. abi süper bir şey bu. yarış haberine de yazmıştım. pist üstü mücadelesi ne kadar güzel olursa olsun, ses yoksa çok anlamı da yokmuş o mücadelenin. ses gerçekten yoktu. hiç olmadı bu iş. ve bilmem kaç sene bu motorlar olacak.

      çok üzücü bu durum. her şeyi geçtik. pist üstü mücadelesi olmadığı dönemlerde bile izledik f1i ama en azından bir ses vardı. onboard izlerken bir keyfimiz vardı. şimdi bilgisayar oyunlarındaki f1 aracı sesi, hatta sessizliğine maruz kaldık

      1. Bunu en alt tabakadan diye verdim hani şuan ki Judd motorlu 1 serisi dahi F1 araçlarını solda 0 bırakıyor. Rolanti de amerikan aygırları kadar bile ses çıkaramayan şey olağanüstü makine olabilir mi yahu.
        🙂

        Pist üstü mücadelesi de güzel olmayacak olmaması için ellerinden geleni yapıyorlar. 2006-2009 dönemi bile çokca aranacak bana göre.

  16. kulaklarınızın pası silinsin

  17. f1 i f1 yapan bi adı kaldı zaten onu da Fantom 1600 yapmanız şu andan itibaren mantıklı olur bari formula 1 markasını kirletmeyin

  18. “Acaba bu konu hakkında ne bulurum da Alonso’ya laf sokarım ?” yarışmasının galibi aşağıda.

  19. Elektrikli araçlara yalandan ses çıksın diye hoparlör takıyorlar. Bi tesisat taktın mı iş çözülür. elektrik bolca var zaten 🙂

    Şaka maka ilk kez frendeki blokaj ve pit stop çıkışındaki patinaj seslerini duydum. Güvenlik aracı esnasında hörül hörül bi ses duydum ama Maylander’in sesiymiş 🙂 İyi mi kötü mü anlayamadım. Alışırız heralde.

    1. Hiçbir ses sistemi (taşınabilecek:) ) 50 metre mesafeden adamın elinde ki bardağı, yüreğinin damarlarını zangırdatamaz gerçek Formula 1 araçları gibi. Anladın sen.

      Lastikler zaten yumuşak değil berbattı bu sesleri duymak çok rahatsızlık yaşadım.

    2. Necdet Güzelbaba avatarı
      Necdet Güzelbaba

      Şaka maka ilk kez frendeki blokaj ve pit stop çıkışındaki patinaj seslerini duydum.

      serhan’ın sesi kısılmıştı o yüzden olmasın 🙂
      abi ortam seslerini habire kısıyorlar.,
      serhan’ın seside maşallah çın çın, hiç bir şey duyulmuyordu

      1. İki senedir Skysport F1’den takip ediyorum. Serhan Acar’ın sesini unuttum 🙂

  20. Jenson Button mesela 12000 devirde vites değiştiriyordu Avustralya GP’sinde… Sınırımız 15000 olmasına rağmen. Sebeplerden biri bu olabilir ama abartıldığı kadar kötü değil. Test labaratuarlarında paylaştıkları sesler ciddi ciddi elektrik süpürgesiydi zaten.

  21. Adamlar v10 larla gösteri sürüşü yapıyor bunlar ezik motorlarla yarışıyor ne hale getirdiler abi yaa araç dediğin 2005 teki gibi olacak yakıt ikmali 3 yarış kullansan bunların 1 setinden dayanıklı lastikler daha hafif araçlar böyle olsa + Drs ve kers arkadaşlar ışte o zaman gerçek pilot araç kombinasyonunu görebiliriz ve kesinlikle güçlü olan kazanırdı şimdi saçmalık kimse gerçek gücünü gösteremiyor Sanki formula 1 bir senaryoya göre ilerliyor yada smackdown gibi kazanan önceden belirleniyor .

  22. Dayı biz ocaktan bu yana hayal kırıklığı içindeyiz. Bir de normalde tv de motor sesini biraz keserlerdi, burada da eskisi gibi azaltınca oyuncak araba sesi gibi oldu. Şunu biraz arttırın bir, ikincisi burası taraftarın piste yakın olduğu bir yer, malezya uzak orada ne diyecekler acaba?

    1. Billy Bones avatarı

      alonso bu konuda yeteneklidir.wrooooom diye bağırarak ses çıkarır.diğerlerini bilemicem. adam o konuda bile kendinden %700 falan katıyordur bence

  23. pistte yine bir nebze daha fazladır ama tvdeki durum berbat. motorun yanlarına bir yere mikrofon koymaları, o şekilde sesi iletmeleri lazım 🙂 ses o kadar az gelince pilot zorlamıyormuş, geziyormuş gibi geliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir