Montoya: “Ferrari’nin Yavaş Olma Sebebi Schumacher’in Yokluğu”

Eski F1 pilotu Juan Pablo Montoya Ferrari’nin son yıllardaki başarısız performansının sebebi olarak Schumacher’in yokluğunu gösterdi.

Montoya F1’de mücadele ettiği yıllarda Schumacher ile zaman zaman mücadele etmiş ve 2002, 2003 yıllarında şampiyonayı üçüncü sırada bitirmişti.

Kolombiyalı pilot Ferrari’nin sadece Schumacher varken hızlı olduğunu söylüyor.

“Ferrari sadece Schumacher varken iyiydi”

“Birbirimizle yarıştığımız altı yılda sadece birkez konuştuk. O benim arkadaşım değildi. O benim rakibimdi. McLaren takımındayken gidip Ferrari Motor Home’unda rahatça oturup konuşamazdım”

Montoya ayrıca Schumacher’in geri dönüşünde gösterdiği performanstan Mercedes’in sorumlu olduğunu düşünüyor.

“Tabi ki sürmeyi unutmuş olamaz. Her zaman ne kadar hızlıysa dönüşünde de öyleydi”

2006 yılında F1’den emekli olan Kolombiyalı pilot yarışları izleyip izlemediğ sorusuna ise “Yedi yılda sadece bir veya iki yarış izledim. Formula 1’i takip etmiyorum” dedi.

2001-2006 yılları arasında F1’de mücadele eden ve 7 galibiyet alan Montoya şuan IndyCar serisinde mücadele ediyor.


Yorumlar

“Montoya: “Ferrari’nin Yavaş Olma Sebebi Schumacher’in Yokluğu”” için 43 yanıt

  1. Eyvallah xtrabit kardeş. Kusura bakma diğer yazdıklarına da bakma fırsatı bulamamıştım havada kaldılar. 🙁

  2. senna msc ne ise montoyada saf hızda en iyi 3 kişiden biridir.ayrıca bu kadar zaman sonra onu övecek bir laf söylemesi gizli bir hayranlık vede ölümle pençeleşen birine destek amaçlı olur.hakkinenden sonra sevdiğim en iyi mclaren pilotu.

  3. schumacher büyük bir efsanedir ama o dönemin başarısında ross brawn, jean todt, rory byrne gibi isimlerinde payını unutmamak lazım.

  4. ferrari bundan oncede kısır doneme girmişti. bi degisiklik olmazsa ekipte bu boyle devam eder.

  5. Arkadaşlar biz en azından birileri gibi ezilmedik yarış kazandık podyum yaptık adamlar puanı zor aldılar geçen sene .

  6. Montoya’dan Schumacher’i yüceltecek bir açıklama duymak tuhaf, normal şartlarda yermesi gerekirdi.

    Tabi ki abartmış. Alonso’da geri bildirimleri güçlü olan bir isim. Yalnız Schumacher’in yarıştığı takımlar üzerinde belli bir süreç zarfında başarıya ulaşmak gibi alışkanlığı var.

    Mercedes konusunda ise durumu test yasağı ile açıklayabiliriz. Yeteri kadar test yapamayan Schumacher aynı ölçüde gelişim katkısında da yetersiz kalabilir. Eski dönemler olsa, Mercedes’in uyanışını çok daha erken vakte çekebilirdi Schumacher.

  7. Murat AYDIN avatarı

    Bu F1’de tutunamayan pilotlar boş konuşmayı ne kadar çok seviyor..

  8. haa.2007 yılında schumi yoktu ama ferrari iyiydi hatta kimi ve ferrari şampiyon oldu ! açıklamanın saçmalık olduğu burdan belli.ha diyenler olacaktır schuminin geliştirdiği araba gördük mercedeste ne kadar geliştirdiğini kaynak imkan olmadığı sürece geliştirme hikaye hatta geliştirme mühendislerin arabayı ne kadar hızlı ve ne kadar gelişime müsait inşa ettikleriyle doğrudan ilişkili.arabayı schumi tasarlamamış bunda herhalde herkes hem fikirdir.mühendisler tasarlamış ama pilot koltuğa geçince illaki diyecektir yol tutuş az tork yetersiz yada araba önden kayıyor gibi zaten bunları diyemezse pilot değildir.kaldıki o dönemlerde devasa bütçe ve imkanlar gani.olanda tabi ferraridede fazlasıyla vardı.şu anda ise her şey kısıtlı antrenmanlar test sürüşleri bütçe aklınıza gelebilecek küçük bir aero parçası bile.ama ferrarinin yönetiminin etkiside büyüktür o ayrı bir konu.fakat o yıllarda yönetim ne kadar kötü olursa olsun mühendisler iyi ise arabada iyiydir kötüde yönetsen güçlü araba güçlü bütçeye sahip takım şampiyon olurdu vede oldu.yoksa ross brawnıda gördük.2009 da kimsenin aklına gelmeyeni bulda ama 2010 da aynı takım farklı isimle süründü

    1. schumi gibi pilotların cebinde extra dan 0.2 sn gibi bir süre vardır kendiside tarihin şüphesiz en iyilerinden biridir ama bu süre 0.3 yada 1 sn gibi bir süre hiç değildir bu konudada schumi nin hakkını yememek gerek.fakat o dönemlerdek gerideki takımlarla aradaki 1 sn lik farkı geliştirme yada pilotajla açıklamak f1 i bilmemek yada öğrenememekle alakalıdır.

  9. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Schumi’nin Ferrari’de aracı belli bir kalite atlattığına kesinlikle inanırım. Ancak Ferrari o yokken de kazanabilecek bir takım.

  10. Boş laf yapma Montoya.Madem Schumacher bu kadar iyi geliştiriyordu takımı o zaman Mercedes’te şampiyonluğu alacaktı.Montoya konuşmak için konuşmuş.

  11. Ipad in azizliğine uğradım.newey yazacakken name çıkmış:)

  12. 93-05 arası şumi ve nameye 7-5 yapmış.serhan acar da söylemişti eskiden shumi mi nameye mi denirdi.shumi ile alakası yok ferrari yavaş değil naeyim hızlı diyen arkadaş 4 senedir bakıyo bu işlere sanırım.

  13. Çok farklı bir sınıfta olan bir pilotdan bahsediyoruz.
    Her türlü araç kosullarında başarılı olmuş
    Eskiden pilot çok önemliydi teknoloji isin içinde bu kadar yoktu.90 lı yıllar gerçekten pilotajın en çok arandığı yıllardı.Benettonda Schumacherin 92 yılından itibaren yaptıkları inanılmazdır pilotajın en üst seviyelerinden biridir Sampiyon olduğu yıla kadar 2 yıl o zayıf araçla yaptıkları geçis sayısı pilotaj tekniği f1 e damga vurmustur o sampiyon olmadan önce rüstünü çok tan ispat etmisti aslında sampiyon olduğunda sadece apolet taktı.Açık ara en hızlı olmayan araçlarlada sampiyonluk yaşamış Açık ara en hızlı olmayan araçla bile tarihin en fazla geçis yapan pilotu olmus.En çaylak sezonunda aktif süspansiyonsuz ve tc siz aracıyla bu iki büyük sisteme sahip mclaren pilotu efsane senna ya dahi kafa tutmuş onun üzerinde sampiyonayı 3.bitirmis en önemlisi tc siz aktif süsp.diğerlerine göre acık bir sekilde zayıf dezavantajlı aracıyla eşi benzeri görülmemis büyük bir pilotajla ciddi puanlar toplamış tarihte kimsenin yapamadıklarını yapmış pilotaj kosullarında hep farklılığını ortaya koymuş yağmurlu kosullarda açık ara hep en hızlı olmuş hatta pist kuruyana kadar yağmur altında mgp nin o zayıf aracıyla kimseyi yanına yaklastırmayacak üstün bir pilotaj la sürekli fark açmıs ancak pist kuruyunca mgp nin takke düstü kel göründü aracıyla rakiplerine geçilmis. Monaco gibi pilotaj resitallerine tanık olduğumuz 44 üne kadar yeteneklerinden kesitleri her jenerasyona göstermis son yılında dahada geri gitmesi gerekirken onun çok az insanda olan büyük bir azim hırs ve gelisime açık olan yanıyla yaşının son limitlerini zorlayarak insanüstü bir çabayla rüstünü ispatlamış rosberge bile kafa tutması hemde tek turda gösterdiği performans o yas için inanılmaz bir istir..Sözcüklerin yetersiz olduğu dev bir marka için biraz kompliman yapmış Montoya. Bunda Schumacher in ölümle pençelesmesinininde hissi yanı olabilir.

  14. Başarı ekiple geliyor. İyi pilot, iyi araç ve iyi strateji. Todt’un ekibi her şeye sahipti.

    Yanlış hatırlamıyorsam Todt geldikten sonra fabrikadaki iletişim ve huzur tavan yapmış. İnsanlar inanmaya başlamış. Yoksa takımda öyle aman aman değişiklikler olmamış. Dışarıdan gelen as ekip Schumacher, Todt, Bryne ve Brawn. Gerisi aynı takım.

    Brawn Mercedes’i dünya karması haline getirdi ve geçen sene meyvesini almaya başladılar.

    1. Biliyorsun Luka’ya başarı istiyorsan hızlıca yapılması gerekeni anlatan Todt. Ve o transferlerin asıl banisi Jean. Dediğin gibi yıkıntının içinde olumluya döndürülmeye çalışılan hava ile ikna edilmiş insanlar. Kesenin ağzının sınırsızca açma da cabası tabi o gün için Ferrari devasa bir harcama yaptı. Aslında gelişimin zirve noktasına denk düşmüş o yıllarda o ekibin ana elemanlarının komple transfer edilmesinden başka birşey değildi. Schumacher’in tüm mekanikerlerini bile transfer etmişlerdi. İsmi Scuderia olan benetton olmuştu aslında. 🙂 Takımı daha hızlı adam ederlerdi belki ama Senna sonrası büyük değişimin ortasına düşmek yavaşlatmış olabilir herkes ile birlikte. O dönemde tutarlı olamasa bile en fazla yenilik ile gelmeye çalışıyorlardı. Kolay gelmedi dominasyonları berbat bir takımdan yarış kazanan, kenara çekip durmayan bir aracı evirip çevirmeleriyle.
      Redbull’da böyle olduğu için böyle bir fark açabildi bence.

  15. e zaten haberde F1’i ne kadar takip ettiğini kendi söylemiş, yaptığı yorumun ne kadar mantıklı olduğunu oradan çıkartabiliriz

  16. tutamadım kendimi 🙂 saçmalık.

    ferrari’nin yavaş görünmesinin sebebi redbull + neweydir. son yıllarda ferrari yavaş değildi, rb aşırı hızlıydı. tabiki alonso’nun da çok etkisi var ancak baktığımız zaman nasıl 2007 ve 2008’de şampiyonluklar 1 puanla kaybedilip kazanıldıysa, 2010 ve 2012’de 25 puanlık sistemle beraber aşağı yukarı aynı farkla şampiyonluklar kaybedildi. 2013’de lastik değişmesi etkili oldu, yoksa ferrari yine iyiydi. 2011’de ise rb zaten farklı bir dünyadaydı. 2008 ve öncesi zaten doğru düzgün yarış kazanan 2 takım vardı. ferrari ve mclaren, zorlasan bmw. ondan önce reno ferrari mclaren.

    şimdi ise rekabet arttı, lotus, redbull, mclaren, ferrari, williams, mercedes bunların hepsi yarış kazandı.

    pilotun bu kadar etkisi olsa ferrari 2009 sonu ne yapar yapar schumiyi bırakmazdı, mercedes’in 3 sene demeyelim hadi 2 senesi hazırlık (!) diyelim, bari son sene uçması gerekirdi. 2014’de mercedes’in hızlı olmasının ise schumi ile gram alakası yok. adamlar 2013’de dünya kadrosu yaptılar, motorda çok önceden çalışmaya başladılar.

    1. Sen 44 yasında uçanı bosver yarısan kaç pilot görüyorsun veya gördün adam dede olacak yasda ne yapacaktı ki dönmesi bile hataydı her ne kadar zaman zaman pilotaj isteyen kosullarda ben daha ölmedim desede farkını ortaya koysada süreklilik anlamında dünyada kimse 25 yıl üstüste aynı çizgide kalamaz istikrarlı olamaz sürekli hata yapar birde zayıf bir araç herseyi zorlastıran en önemli faktör oldu tabiki.Hamilton gibi fit kendi zamanının pilot bile mgp nin geçen sene kötü aracında bazı yarıslarda kaybolup gitti bu isler böyledir.Schumacher zaten kendi zamanında fazlasıyla yapacağını yapmış e mezara kadarmı tepede olacaktı böyle bir dünya varsa bizde gidelim.
      Ayrıca eleştirmek için bunları yazmadım bir realiteyi ortaya koydum hepsi bu.

        1. Ben motorsporlarının en tepe noktalarından birinden bahsediyorum pist üzerinde zamana karsı üç turluk bir gezintiden değil.Ayrıca dediğim gibi ben kimseyi eleştirmek için yorum yapmadım.

  17. Raikkonen F1 Team avatarı
    Raikkonen F1 Team

    Öncelikle aracı pilot tasarlamıyor. Yerine gelen pilotlar da şampiyon pilotlar. İkisi de zamanında Şumi ile şampiyonluk mücadelesine girmiş pilotlar. O bakımdan Montoya’nın bu sözleri çok da bir anlam ifade etmiyor. Bunun dışında dile getirilebilecekleri diğer arkadaşlar yorumlarında dile getirmişler zaten.

    1. Rush’ı izlediyseniz teknik birikime sahip bir pilotun bir aracı ne hale dönüştürebildiğini oldukça yalın anlatmalarına rağmen anlamış olmalıydınız. Niki gittiği her takımda bu becerilerini göstermiş bir isim idi. Diğer isimlere Prost ve Schumacher en ileri bildiğimiz örnekler. Dahası Senna belki de aracın berbat bir hali olmasıyla her yarış çılgınca birşeyleri düzelttirme sonuçlar dairesinde ölmüştür. Hiçbir zaman davalar hakkaniyetle görülmediği için bilemeyeceğiz. Sport, Supercar üreticilerinin fabrika test pilotları gibi bazı pilotların böyle birikimleri olur. Her iyi süren 1 nci test pilotu olamıyor malum. Yukarıda saydığım isimlerin hepsi tornavida tutabilen hatta kendi şanzımanını değiştirebilecek isimler. Yaptıkları müdahalenin çeşitliliği ve çerçevesi başka konu. Dev zaferler elde edemediği için profillerini ayrıntılı bilemediğimiz başka isimlerde olabilir gelmiş geçmiş F1 dünyasında zira bu yetkinlik tek başına herşeyi değiştiren, mühendislerin becerisinin ötesinde bir hal değil. Belki de şuan ki gençler arasında da ortamın popüler kültür usulü ile dönmesinden sebep ayrıntısı ile bilemediğimiz bünyeler olabilir. Varsalar zamanla haberdar olabiliriz de olmayabiliriz de. Bu biraz da ortam şartları ile alakalı 90’lar teknik anlayış ile bu noktada daha açık durumdaydı. Şimdi simülasyon denilen yapay noktalarda veriler toplamayı tercih ediyorlar. Pilotlar hissedemediği şeyden veri söylemeye çalışıyorlar. Bir takımın zihniyeti de uygun değilse pilot böyle becerilerini canlandıramayabilir bugünlerde.

      1. Bahsettiğin şeylerin günümüz F1’inde eskisi kadar geçerli olmadığını düşünüyorum. Egzozu magnezyumdan yapın demekle olacak iş değil artık.

        Dediğin gibi test pilotlarının faydası çok, aracın nasıl sürülmesi gerektiğini bilirler ve aero ve süspansiyon konusunda denge önerilerinde bulunabilirler. Ama aeroyu iyileştirmeleri? İmkansız, daha iyi motor geliştirmeleri de imkansız.

        Dikkat ederseniz artık pilotun hangi viraja kaçıncı viteste gireceğini telsizden söylüyorlar. Eskisi kadar safkan ve keşfedilmemiş F1 yok. İnanılmaz değişkenler var.

        1. Katılırım bunu demeye çalıştım ancak mevcut teknik temeller üzerine olduğu müddetçe, motorsporları tümden evrilmedikçe süren kişi çok önemli olmaya devam edecek. Bir değerlendiren, sonuç üreten, test edene her zaman her alanda ihtiyaç var. Mühendisler sadece işin formülleri, matematiği, kimyası ile değerlendirir sonuca ulaşmaya çalışır ancak insani temele indirgenmesi gerektiğinden aslolan pilotun mukayesesidir. Ürettiği sonucu demiyorum bakın mukayesesi diyorum. İşte bu mukayesenin üzerinde ki nokta atışları ve hedef çizimlerini bu alanda merağı, birikimi olan bazıları yapabilir sadece. Bineklerde usta biner dinler bulur diye bakılır ancak bu tip makinelerin koştuğu ortam bu ustaların yetkinliklerinin çok üzerinde kalıyor. İşte bu pilotların da usta olanlarının bu dinlemeleri ile yüzlerce, eskiden binlerce saatlik gereksiz mesainin nokta atışını sunabiliyor. Simülasyonlar insani dereceyi yakalamadıkça ve mühendisler pilot olmadıkça bu bitecek birşey değil.
          Evet magnezyumdan yapın bunu gibi bir şey, atomların derinliğine inin diyemezler. O rush dönemindeydi aracın bu kısmı ağır kalıyor para bulalım bunu hafifletelim denilen. Şimdi teknik gelişim açısı çok sınırlanmış durumdayken aerodinami zaten insan algılarının üzerinde kalıyor. Ancak bu araçlar halen temel süspansiyon sistemleri üzerinde yürüyorlar ve herşeyleri demek. Mesela haritalamada dahi etkin bir sonuç üretebilir pilotlar sebebi mühendisler sensörler ve alan haritaları gibi ve geçmiş istatistikler üzerinden birbirinden bağımsız onbinlerce değişkenin ortalamasını alarak sonuç üretiyorlar iken devasa sunucu tarlaları dahi halen insan kadar hızlı yargı geliştiremiyor. Sensörler bütünü bile bir parçadır ancak sürücü aracı bir bütün olarak görüyor. Çok daha hızlı eksik noktayı algılayabilir.
          Bu yüzden prototip halinde iken tek bir supercar yoktur ki yüzlerce saat pilot altında binlerce km koşup handikapları iletilmemiş olsun.
          Aero’yu yinede geliştirebilirler bu rüzgar tünelinde onların çalışıp cf katsayılarıyla hareket etmeleri demek değil sonuçta bunun çok basit bir düzlemde pistte çalışması gerekiyor ve mühendisin bu ideal demesine rağmen o hafta sonu, yıl için şu noktada yeteri kadar çalışmıyor diyecek olan pilot. 5 derece sıcaklık bile ne kadar çok şeyi değiştiriyorken bir pilotun test etmede ki hızlı veri üretmesi nasıl basit olabilir.
          O yüzden motor, gearbox, amortisör gibi ana dinamiklerin daha iyisinin üretilmesi olarak düşünmemek lazım sadece o amortisörün dayanıklılık dışında açılarını kısa yolda bulduran kişidir yetkin pilot. Diyeceksiniz bunu hepsi yapıyordur hayır malesef bu seviyede bile olsa herkes sürüşün derinliğine bakmak isteyen bir bünyede değil. Seyislik yapıp binen de var sadece binen de var. Günlük dünyada çok farklı değil mesela çok fazla kişi tanıdım yarış lisanslı ama içlerinden birisi sadece laptopunu bağlayıp aracına setup basabiliyordu afr şu bu inceliyebiliyordu. Birde o kişinin ayarlı viraj demirleriyle abi şunu şu noktaya çeksek iyi olmaz mı dediğini düşünün.
          Evet son dediğin itibariyle de madem bu kadar önemli niye bu kadar basit görüntüler ortaya çıktığına meal ile. O kadar fazla elektronik var ki artık beynin hissi melekelerini koştururken hesap kitabı yapılamayacak ve ekranlara sığdırılamayacak kadar çok veri var. Pilotlarda hissedemeyecekleri küçücük birimlerin performans kayıpları yada handikap oluşturmaları ile kenardan anons almak zorunda kalıyorlar.
          Birde şöyle bir senaryo düşünün takım kenardan hiçbir şekilde kulak ve elektronik olarak duymuyorken pilotun duyduğu seslere meal arama çabasını. Mesela herşeyini gördüğünüzü sanmanıza rağmen lastiklerin durumunu pilotlardan daha iyi okuyamıyorsunuz.
          Siz pilota yavaşla deseniz de şanzımanın tek bir noktasında ki basınç yetersizliği ile pilotun bunu göremediği için o kişi sürüşünü aldıgı bu veriye göre optimize edip sizin planladığınız değişim oranlarının dışına çıkıp yinede yavaşlamayabiliyor.
          Mesela Jenson Button örneğini duyar çok kişi yarış içi strateji geliştirebilen eh aynı sunucular, yorumcular diğer pilotlar için de geçerli nasıl bazıları daha iyi sistematik belirleyip kazanç hesabı yapabiliyor. İşte bu da kenardakinin dışında olayın içinde ki insanın, yapay zekanın üzerinde ki durumu.
          F1 birim başına limitlere neredeyse vardığı için diğer motorsporları kadar pilot tecrübesinin farkını dışarı yansıtamıyor gt2-3 vs serilerde pilotun mekanik bilgisi halen çok önemli.
          Biraz karışık olduk ama bu sefer da galiba doğru anlatamadım. İfade etmesi zor bir konu. Son yıllarda iyi F1 yorumcuları da anlatmanın çaresizliğini yaşıyor.
          Herkes etap okur ama herkes Loebin beyni kadar hızlı etap okuyamaz. 🙂
          Herkesi de FXX, 430 CS gibi araçların gelişim testlerine dahil etmezler. 🙂

          Aslında şuan ki pilotların da cuma, c.tesi yaptıkları buna dair

          1. Aga destan yazmışsın eline sağlık. Dediğin gibi, pilotun katkısı var, ancak sadece temel aero dengesi ve süspansiyon ayarları ile sınırlı. Pilotla olsaydı 3 senede Schumacher Mercedes’i uçururdu. De la Rosa HRT’yi uçururdu.

  18. Sporu hiç takip etmemiş 7 yılda bir iki yarış izlemiş biri ferrarinin neden yavaş kaldıgını zaten schumachere bağlayabilirdi. Kısaca sacmalamış . Sporu takip etseydi söylediginin ne kadar saçma oldugunu ferrarinin yavaş kalmasındaki yüzlerce etmeni söyleyebilirdi .

  19. Pilotlar bazen ve ekseriyetle osuna busuna bakmazlar dümdüz söylerler durumu ve sonuca giderler.
    İnce kıldan tüyden işler kendilerine göre olmadığı için mühendis değillerde pilot oluyorlar kendileri hani.
    Açıklamaları böyle değerlendirmek lazım.

  20. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Ferrari Todt gittikten ve Domenicalli başa geldikten sonra düşüşe geçmiştir. Schumacher ile falan alakası yok. 2008’de Montezemolo ile Todt anlaşmazlığı ayyuka çıktı ve Todt ayrıldı. Takımı artık İtalyan hale getirmek isteyen Monte, takımın başına Domenicalli’yi getirdi. (Dikkat edin İtalyan bayrağı Todt Schumacher Brawn dönemlerinde hiç yoktu ama artık araçta hep İtalyan bayrağını bir şekilde sponsor logoları ile beraber görüyoruz).

    2008’de Raikkonen’i küstüren Ferrari (Schumacher şu anda yaşam savaşı verdiği için belki bunları gündeme getirmek doğru değil ama Schumacher 2008’de otomobili geliştirme takımının bir üyesiydi ve Massa’ya destek vererek Kimi’nin önünü kestikleri çok açıktır) Massa’yı da şampiyon yapmayı beceremedi. O kadar harika bir otomobil McLaren’daki Kovalainen sayesinde ancak takımlar şampiyonluğunu kazandı. Daha sonra Kimi’yi kovarak Alonso’yu aldılar ve tartışmasız 1. pilot formülüne dönerek Schumacher’li yıllara geri döneceklerini zannettiler.

    Şu bir gerçek ki Domenicalli bu işi yapamıyor. Ferrari’deki diğer görevlerinde başarılı bir insandı ama takım patronu değil bu adam artık ortada. Yapamıyor. Olmuyor. Bir arkadaşımız çok doğru söylemiş Ferrari şu an Domenicalli’yi kovsa hangi takım alır da takım patronu yapmak ister? Hiçbiri. Belki arka sıra takımları.

    1. Sadece o dönem değil başka dönemlerde de kullanmadığı birçok zaman var.
      Ferrari’nin kalın italyan milliyetçiliği yaptığı zamanın ifadesi;
      http://star-motoring.com/getattachment/News/2011/Ferrari-marks-Italy-s-150th-anniversary/Ferrari-150-Italy.jpg.aspx

      Bu daha çok italyada ki durum genel hissiyat üzerine olan bir durum. Yoksa Ferrari her zaman milletçi bir şirketti. 50 yıldır italyanların çoğu milli takım olarak görüyor ve başka milletten insanlara bayraklarını sallatıp marşlarını söyletiyorlar. Michael ve Rubens bunlardan sadece 2 si bize dahi marş melodilerini ezberlettiler.

      Stefano’yu yerine ayarlayan aslında Todt idi. O pozisyona neredeyse hiç alternatif yoktu o gün nedeni ise 2 patron ve Michael’ı ayrılmaya götüren Luka’nın tahakküm kurma anlayışı idi. Tüm herşeyi dağıtan budur. Kabahat Stefano’nun değil kısaca başarının gereklerini söz ağırlığı uğruna yapmayan patronun kafa yapısıdır ve halen de devam ediyor. Ferrari’yi başarılı yapan sorumlu kişi olarak Todt idi Luka kesenin ağzını açmaktan başka birşey yapmıyordu.

  21. Ferrari’deki en büyük değişiklik dominiktir ve bu sonuçlar onun ve çetesinin iş bilmez oluşundandır.

    Şimdi soruyorum dominik takımdan kovulsa bu elemanı hangi takım alıp patron yapar?Takım istikrarlı bir şekilde sadece teknik ekip olarak değil, taktik ekip olarakda hiç gelişmiyor klasik hatalara devam ediyorlar.Yanlış giden büyük şeyler var ve görmezden geliniyor.

    Yani sen senin yarı bütçenden daha az bütçe ile, daha kötü mühendis daha kötü pilot daha kötü fabrika daha kötü vs vs ile senden süreli daha iyi iş çıkarmaları konusunda sessiz kalma hakkına artık sahip değilsin, değişim zamanı artık, Gelişim değil Değişim!!

  22. Nebuchadnezzar avatarı
    Nebuchadnezzar

    “Ferrari sadece Schumacher varken iyiydi”

    Bu cümleyi nereye çekersen oraya gider ve kime çekersen oraya gider.Evet Ferrari Şumi’nin olduğu bazı yıllarda çok çok iyiydi.Ama aynı zamanda Şumi’nin olduğu bazı yıllarda da kötüydü.Bu işler başta test ve bütçe kısıtlaması ve yeni kurallar olmak üzere birçok etkenle ilgilidir.Aynı şey Redbull için de geçerlidir.Yıllar sonra vettelin başına bir kaza gelir ve pilotun birisi de ; redbull takımının sadece vettel varken iyi olduğunu söyleyebilir.Neweyden bahseden bile olmaz kuraldan,pirelliden, üflemeli egsozdan bahseden bile olmaz. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Mesela lotus..Raikkonen varken lotus takımı yarışlar kazanabiliyordu ama şimdi raikkonen yok ve lotus yarış bile tamamlayamıyor..Vay be demek ki lotusu lotus yapan kahraman Rai imiş.Diğer bir örnek ise Renault Alonso örneğidir.Alonso Renodan ayrıldı Reno sürünmeye başladı.Bu örneklerden daha çok var.

    Cümleyi doğru anlarsak, Ferrariye yıllardır emek vermiş en küçük mekanikerinden Brawn’a Todt’a kadar hiç kimseye haksızlık yapmış ve onları yoksaymış olmayız.

  23. Belki kurallar 2005 öncesine dönerse iyi oluruz 😀 😀 oda eski f1 sever birinin başa geçmesi ile mümkün oda en az 10-20 yıl .

  24. 6-7 senede 1-2 yaris izleyen birinin yaptigi yorumda izledigi yarislar kadar olur anca..

  25. alakası olduğunu bıle sanmıyorum cok saçma bır yorum oleyse ferrarı ve Schumacher son yıllarından alonso ve renoya niye habıre yenılıp durdu

  26. FernandoAlonso14 avatarı
    FernandoAlonso14

    Ferrari zaten Schumacher varken iyiydi lafı bence çok saçma sanki Schumacher’den önce Ferrari diye bir takım yokmuş gibi konuşuyor tamam Ferrari’nin en başarılı pilotu Schumacher ama Schumacher’den öncede Ferrari’de yarışan bir sürü efsane pilot var.

  27. 2 Ekmek 1 Camel avatarı
    2 Ekmek 1 Camel

    Vakti zamanında ben F1 e yaışmak için değil, Schumacher ile yarışmak için geldim deyip, başarısızlık ile ve Sumi ile her yan yana geldiğinde bodozlama adama dalan şahıs.

  28. Kesinlikle doğru söylemiş. Ferrari son yıllarda ne yaparsa yapsın eskisi gibi olamıyor. Ferrari’nin 2007 ve 2008 araçlarının hızlı olmasında Schumacher’inde payı var. Raikkonen, Schumacher ve Massa harika bir iş çıkartmıştı o iki sezonda. Adam emekliliğinde bile testlere katılarak büyük katkı sağlamıştı. Ancak Schumacher’in Ferrari’den tamamiyle elini çekmesinin ardından takım düşüşe geçti. Ne yaparsa yapsın eskisi gibi olamıyorlar. Her zaman dediğim lafın arkasındaym. Ferrari nasıl Schumacher’i Schumacher yaptıysa Ferrari’yi bugün Ferrari yapanda Schumacher’dir.

  29. Schumacher’den hoşlanmadığını zaman zaman dile getirse de doğruları söylemiş Montoya…Schumacher her zaman farklı bir sınıftaydı…

  30. Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır) avatarı
    Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır)

    Montoya zamanında kimi raikonnene yenilmiş bir pilottur biraz kuyruk acısı olduğunu düşünüyorum ha lafları alonsoyaysa sapına kadar arkasındayım ferrariden bence alonso gitse takımın önü açılır şampiyonluklar gelir bide şuda gerçektir alonso tekinik açıdan şuminin çok gerisinde o dönemleri izlemiş biri olarak şunu söyleyim arada çok büyük bir kalite farkı var şuminin geri bildirimleri alonsoya göre çok iyidir

    ferrari birazda genç yenekleri bulmalı bizim takım vetteli çıkardı ardından daniel kyvat geldi mc laren hamiltonu çıkardı arkasından magnussen geldi ferraride çıkar çıkara bianchi yi çıkardı o da oldu şekerpare

    1. Aaahh be ABİ be! 🙂 Ben de hayıflanıyorum hep..

    2. ha lafları alonsoyaysa sapına kadar arkasındayım

      Böyle olup olmadığını anlayamadıysan biz mi söyleyecez 😀

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir