Ferrari Avustralya’da Yazılım Sorunu Yaşamış

yazar:

kategori:

Ferrari takımı, sezonun ilk yarışı Avustralya’da yarışın başında performans konusunda geride kalmasının yazılım kaynaklı olduğunu,  bu sorun nedeniyle sürücülerin ERS’yi tam gücünde kullanamadığını söyledi.

Ferrari pilotları Avustralya’da ilk başlarda ön bölümden uzakta mücadele vermişti. Takımdan yapılan açıklamaya göre sürücüler MGU-K’da sorun yaşadıkları için tam performans gösteremediler.

Yarıştan sonra yapılan incelemede takım MGU-K’nın çalışmadığını anladı. Bu sorunun organizatörler tarafından verilen yazılım kaynaklı olduğu anlaşıldı.

Kurallara göre sürücüler, yarışın startının ardından 100 km/sa hıza ulaşınca MGU-K’yı kullanabiliyorlar. Açıklamaya göre Ferrari sürücüleri, yazılımdaki sorun nedeniyle hiç 100 km/sa hıza ulaşamamış görünüyorlar. Öyle olunca MGU-K otomatik olarak devreye girmemiş.

Bu sorun ortaya çıktıktan 2 tur sonra Ferrari sürücüleri kendileri enerjiyi kullanmaya başladılar ancak öyle olsa bile enerji geri dönüşümü tam olarak kullanılamadı.

Ancak bu sorun ilk pitlerde, sistemin yeniden başlatılmasıyla sona erdi. Yaşanan bu sorununun Alonso’nun podyumu kaçırmasına sebep olduğu düşünülüyor. Alonso, yarışın ilk bölümünde Force India pilotu Nico Hulkenberg’i geçmeyi başaramamıştı.

Aynı sorunlar tekrar karşılaşılmaması için gerekli düzenlemelerin yapıldığı belirtildi.


Yorumlar

“Ferrari Avustralya’da Yazılım Sorunu Yaşamış” için 11 yanıt

  1. Hah şöyle güzel güzel açıklayın da anlayalım. Açıklayanın ağzına sağlık.

  2. Ferrarinin podyumda olması için ricciardo ile birlikte öndeki bir pilotun daha yarış dışı yada diskalifiye olması gerekiyordu başka hiç bir şekilde ferrari podyuma çıkamazdı

    İlk pitstoplar güvenlik aracı girdiğinde yapıldı yani yarışın ilk bölümünde oluşan farklar kapandı ferrari sorunu çözdüyse pitstoptan sonra daha hızlı olması gerekirdi ben herhangi bir fark görmedim force indiayı pist üzerinde geçemedi yakındı ama doğru dürüst atak bile yapamadı pitstop sayesinde geçebildi ferrari açık bir şekilde yavaş ve sorunluydu

    1. çok rahat Button’ın önünde bitirirdi yarışın başında bu sorun yaşanmamış olsaydı. Hulkenberg’in arkasında zaman kaybetti. Ayrıca sen görememiş olabilirsin ama Alonso son stintte oldukça hızlıydı, kendisinin en hızlı yarışın ise 3. en hızlı turunu da önü açıkken attı… an itibari ile Button 3. olduğuna göre, Alonso’nun podyumda olma ihtimali çok ama çok yüksekti

    2. Hocam benim takıldığım nokta şurası

      Güvenlik aracı 14 15 li turlardi girdi ve pitstoplar başladı ferrari diyor ki bu ilk bölümde yazılım sorunu vardı bu sorun olmasaydı podyumda olabilirdik ilk bölümde alonso hulkenbergin arkasında kaldı zaman kaybetti ikinci bölümde takım sorun çözüldü dedi ama alonso yine pist üzerinde hulkenbergi geçemedi ferrari force indiadan hızlıydı ama pist üzerinde geçebilecek kadar değil ilk bölümdede böyleydi ikinci bölümdede böyle devam etti hulk alo but sıralaması vardı 2 pitlerden önce ilk button pite girdi sonra hulk bir tur sonra alonso pitlerden sonra but alo hulk sıralaması oluştu burdada alonso hulkenbergden uzaklaştı ama buttona yaklaşamadı pitten çıktığındada button ile 3 saniyenin altında fark vardı bu fark yavaş yavaş açılarak 5 sn civarına çıktı burda şu denilebilir acaba alonso buttondan 1 tur önce pite girseydi buttonun önünde çıkabilirmiydi ??

      Yarısta kaçırdığım göremedığim durumlar olabilir onu bilemem ama ben böyle düşünüyorum

      1. ilk turlarda Alonso’nun ERS’si düzgün çalışmazken Hulkenber Alonso’yu pist üzerinde atak yaparak geçti, Alonso o sırayı bu sorundan dolayı kaybetmiş gibi gözüküyor. Ayrıca Alonso’nun startı da görece kötüydü (ilk hızlanmayı değil, sonrasından bahsediyorum). Hulkenberg’i geçecek kadar araçta düzlük hızı yoktu belki ama aracın genel performansı daha iyiydi bence, ilk 2 turda o sırayı kaybetmesi büyük sorun çıkarttı…

        1. Zaten mesele alonsonun hulka geçilip yerini bir türlü alamamasıydı Rai starta yer kazandığı için ben alonsonun ERS nedeniyle değilde starttan sonra hızlanmada magnussen ani bir şekilde alonsonun sağindan soluna geçtiği için geçildi diye düşunmüştüm orda temas olması icten bile değildi simdi tekrar izledim startı magnussen o ani hareketi yaparken hulk bariz şekilde alonsonun gerisinde görünüyor ondan sonra geçiyor eğer alonso o andan sonra hulka ERS nedeniyle geçildiyse o zaman sen haklısın hocam

          1. aynen benim düşüncem o şekilde, Alonso Hulkenberg’e ERS sayesinde geçiliyor gibime geliyor, hatta neredeyse şu haberlerden sonra eminim. Çünkü adam savunma bile yapamadı, yarışı izlerken hatta zaman tablolarına bakıyordum deli gibi, çünkü Vettel ve Hamilton gibi Alonso’nun aracında da bir sıkıntı olduğunu düşünmüştüm, demek ki 2-3. turdan sonra manuel olarak, ilk pitstoplardan sonra da otomatik olarak sistem geri çalışmaya başlamış…

  3. Araç bugün gayet rekabetçi. İlk antrenmanlarda Alonso sektör maksimum süratlerinde Mercedesle kafa kafaya. Fakat bu downforce kaybettiriyor mu? bilemem.
    Ferrari maksimum süratten çok ufak feragat ederek downforce sayesinde 2. antrenmanlarda Mercedesle kafa kafaya geldi. Sektör top speedlerinde ufak 3-4 km’Lik farklar olsa da Avustralya gibi 11-12 km şu an’a kadar yaşanmadı.
    İlk antrenmanda Alonso ortalama sektör top speedini yükseltmek için ayar yaptı ama mercedeslerle 289 km ile kafa kafaya gelmesine rağmen tur zamanı görece zayıf kaldı.
    Şu an’da bile Ferrari Ers’yi çok efektif kullanamıyor. Ama Raikkonen’İ tebrik ediyorum gayet rekabetçi bir takım arkadaşı olduğunu kanıtladı. Yarış simülasyonunda Alonso’dan biraz fark yese de tek tur hızında çok rekabetçi başarılarının devamını dilerim.
    Yalnız hava yine yağıcı gibi duruyor. Bazı takımlar kuru zemin performansını geliştirmememye odaklanmış olabilr. Örneğin mercedes. Örneğin Mclaren. Örneğin Williams. Bu takımlar göründüklerinden daha hızlı. Red Bull’un yakıt sensörü bas bas bağırıyor ben hatalıyım diye. Özellikle 2. antrenmanda yine ihlal ettiler Fia uyaaracaktır. Aracı o illegalliğe göre dizayn etmişler. Ferrari bir miktar daha hızlı olabilir şu an Mercedesle rekabet için birkaç salise daha gerekiyor.

    1. Onur Tezoğlu avatarı
      Onur Tezoğlu

      Top speed’e bu kadar takmayın.
      Çok önemli olsaydı, 2013’in en iyi iki takımı RedBull ve Lotus’un otomobilleri her yarış son 4’te olurlardı.
      Torro Rosso da şampiyon olurdu.

      1. ama o takımların çekiş sorunu yoktu. ferrari bu sene hem düzlükte çok hızlı değil, hem de viraj çıkışlarında sürünüyor. en azından top speed iyi olsun da drsyle falan geçiş görebilelim.

      2. Tur zamanların çok çok iyiyse ve yarış içerisinde rakiplerinle başa baş mücadeleye girmek zorunda kalmıyorsan, evet top speed’in bir önemi yok. Bkz: Red Bull
        Ama Ferrari gibi yarış içerisinde bol bol mücadele içerisinde isen top speed çok önemli oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir