Singapur GP Teknik Bakış

yazar:

kategori:

Formula 1 tarihinin ilk gece yarışına ev sahipliği yapacak olan 5.067 kilometrelik Singapur cadde pisti, takımların yüksek downforce ayaları ile 1.45’li bölgede turlarını tamamlaması beklenen, sezonun en yavaşlarından ama belki de en heyecanlısı olacak bir yer. Bilinmeyene doğru giderken takımlar,gerekli olan ayarları yakalamak için simulatörlerle çalışıyor ama pilotlar araçlarına binip piste çıkmadan, daha iyi anlama onlar için mümkün olmayacak. Renault, bu hafta sonundan neler beklediklerinin üzerinde geçti.…

Lastikler

Monaco’ya benzer şekilde yeni cadde pisti Singapur’da tutunma seviyesi düşük olacak gibi görünüyor. Bu nedenle Bridgestone, buraya 2008 lastik aralığından yumuşak ve çok yumuşak hamurlu seçenekleri getiriyor. Bu seçimler daha önceden Monaco, Budapeşte ve Valencia’da kullanılmıştı. Bu (lastik seçimi) da, hafta sonunun başlangıcında çok taze olması beklenen pist yüzeyi için iyi tutunma sağlayacak. Bununla birlikte diğer geçici cadde pistlerinde olduğu gibi hafta sonu ilerledikçe tutunma seviyesi gelişecektir.

Aerodinamik

Monaco’nun ardından Singapur, sezonun en yavaş ikinci pisti gibi görünüyor. Takım, frenlemede aracın iyi bir denge sağlaması ve viraj çıkışlarında iyi bir hızlanma ile azami çekiş elde etmek için yüksek bir downforce pekedi kullacak.

Frenler

İlk simulasyonlar, aşınma oranlarının Melbourne’deki benzer olmasıyla birlikte pistin frenler üzerine zorlayıcı olduğunu öne sürüyor. Düzen gereği frenlerin kendine gelmesi için kısa zamanlar var. Etkili fren soğutma bir zorunluluk.

Süspansiyon

Süspansiyon ayarı, yeni bir pist için planlar yaparken en zor şeylerden biridir. Bununla birlikte yüksek orandaki düşük hızlı viraj sayısı olan cadde pistlerinde mekanik tutunma daima değerlidir ve takım; pilotlara, yavaş virajlardan iyi, temiz bir çıkış elde edebilmek, engebede ve herhangi bir kamber açısında sürülebilir bir araç verebilmek için sıkı çalışacak.

Motor ve vites kutusu

Cadde pistleri, tam gaz gitme oranının düşük olması nedeniyle motorlar üzerine daha az etkilidir. Ama dur-kalk şeklinde kullanılan motorlar bu durumda halâ stres altındadır. Bu pistte yakın yerleştirilmiş dişli oranları, en uygun hızlanmayı elde etmek ve düşük hızlı virajlarda azami performans sağlamak için kullanılacak. Bunun yanında motor takımı, düşük devirlerde iyi tork elde edebilmek için iyi haritalama yapacaklar.


Yorumlar

  1. evren ayaoku avatarı

    yaw nasıl bi yarış olacak merak ediyorum yorumda yapamıyorum zemin ıslak olsa şu pilot bu pilot iyi yarışır derim ama gece yarışı tahmin bile edemiyorum pilotlarda bir ilki yaşıyorlar inşallah keyifli bi yarış olur

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir