FIA'dan Şikan Sorununa Çözüm Getirilmesi İstendi

yazar:

kategori:

Formula 1 pilotları, Lewis Hamilton’un Spa’da şikanı kesmesi ile ceza alması sonrası ortaya çıkan sorunun tekrar yaşanmaması için çözüm bulma adına FIA’ya çağrıda bulundu.

Hamilton’un Belçika GP’de şikanı keserek avantaj sağlaması ile aldığı cezada temyizde kazanamaması sonrasında benzer durumların oluşmasında hâlâ pilot etiği açısından belirgin olmayan şeyler var.

Pilotlar Birliği (GPDA) Başkanı Pedro de la Rosa, pilotları geri atmanın yerine daha farklı şekilde ceza verilebileceğini düşünüyor.

Pedro de la Rosa: "Sonuçta herkesi mutlu edecek daha iyi bir çözüm bulmaya ihtiyaç var. Charlie (Whiting) ve FIA ile görüştük. Onlar da bir çözüm arıyorlar"

Şikan kesme, şimdilerde virajların etrafındaki geniş asfalt kaçış alanlarının bulunması ile modern bir mesele oldu. Pilotlar tarafından yapılan hatalar sonrası herhangi bir ceza almadan pist dışına çıkıp girilebiliyor ve yarışlara devam edilebiliniyor.

De la Rosa, hem güvenliğin sağlanacağı hem de pilotların şikanı keip gitmesini engelleyecek bir tasarımın nasıl olacağına cevap bulmanın güç olduğunu kabul etti.

De la Rosa: "Şu anda en iyi uzlaşıya sahibiz. Hepimiz asfalt kaçış alanları için zorladık ama bunun yan etkilerinden biri, çakıl ve çim alan gibi ceza almaksızın virajı kesebiliyorsunuz. Bu yüzden tamamıyla olumlu değil ama güvenlik ilk başta gelir"

"Bunu yaptık çünkü en güvenli ölçü. Bu yüzden ikinci adım, eğer bir pilot şikanı geçerse, uygun bir zaman kaybı alacak ve herhangi bir tartışma olmayacak. Ana konu bu. Ama GPDA bakış açısı, sadece güvenlikle ilgilidir."

"Şikanı es geçme ile ilgili söyleyecek bir şeyim yok. Kaçış alanlarından memnunuz. Çünkü onlar için biz zorladık ve şimdi, şikanı es geçen bir pilot için uygun bir zaman kaybını bulmak FIA’ya bağlı, GPDA’ya değil"

De la Rosa, şikanı doğrudan geçen pilotlara engel olması için hız tümseklerinin daha geniş kullanılmasının durumu geliştirmeyeceğini düşünüyor.

De la Rosa: "Bunları nereye yerleştirdiğinize bağlı. Kaçış alanlarında olmamalılar, çünkü onlar, araçların zıplamasına neden olur. Ama başka yollar olduğundan eminim veya onları başka yerlere koyabiliriz. Asfaltlardan memnunuz, bu büyük bir adımdı ama herşeyi tamamıyla olumlu elde edemezsiniz."


Yorumlar

  1. ne sorunu kurallar belli şikan kesip adam geçersen yol verirsin bu kadar basit bir şey için ne çözümü istiyolarki

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir