Mercedes’in 2014’teki Sırrı Çift Katmanlı Difüzör Gibi

yazar:

kategori:

Mercedes’in bu sezonki baskınlığının sebebinin takımın yıllar önce bulduğu çift katmanlı difüzör gibi bir buluş olduğu belirtiliyor.

Bahreyn’de Mercedes motorlarının turbo türbinlerinin farklı şekilde konumlandırıldığı ortaya çıkmıştı. McLaren, Williams ve Force India da bu sistemden yararlansa da, tasarıma çok geç başladıkları için araçlarını bu sisteme uydurabilmiş değiller.

Mercedes takımı araç şasilerini yıllardır bu tasarım üzerine kurarken müşteri takımları ise bu tasarımı ancak anlaşmayı imzaladıklarında görebildiler ve tepki verecek zamana sahip değillerdi.

Sky Sport’tan Mark Hughes; “2014’ün çift katmanlı difüzöründen bahsediyoruz, ancak bunu bu sezon kopyalama şansınız yok.””Fikir takımın şasi bölümünden geldi ve motor tasarımcıları da bunu uyguladı. Müşteri takımları ise motorun detaylarına anlaşmayı imzaladıktan sonra kavuştu.””Mercedes üç yıldır bu sistem üzerinde çalışıyordu ve araçlarını bunun etrafında şekillendirdiler. Müşteriler biraz şaşırdılar, ancak yine de bu sistemden avantaj sağlıyorlar.”


Yorumlar

“Mercedes’in 2014’teki Sırrı Çift Katmanlı Difüzör Gibi” için 15 yanıt

  1. Uyandırmaya çalıştıkları fikir eksik yada yanlış. Zaman ile ilgilisi yok bunun. Zaman önemli ancak formülün aslı değil. Yıllarca üzerinde uğraştığın bir teknik dahiyanece bir fikir olsa bile yetersiz, çaresiz kalabilir dahi vazgeçmek zorunda kalabilirsin. Başkalarının bulamadığı uygulamaları 6 ayda da 4 ayda da bulabilir ve tatbik edebilirsin. Senin buldukların, çözdüklerin kadar diğerlerinin ne geliştirdiği de önemli. Sadece biri diğerlerini çaresiz bırakabilir ve bu zamanla değişiklik arzeder. F2002, Brawn, RBR buna yönelik örnekler F1 tarihinde onlarca defa yaşandığı üzere.
    Bunlar küçümseme değil meselenin teknik mealini anlatamamaktan gereksiz söylemlere girmenin eleştirisi sadece.
    F1 devrimlerinde böyle yeni biçimler ortaya koyar her zaman.
    Kendisinden daha ucuz yarış araçları için fikirler üretir sıklıkla. Mercedes AMG’nin bu çözümü de uygulanabilir çeşitli makinelere. Bu arada bir de çakalım yönetime hani sallıyorlar ya bu çözüm sizin bineklerinize uygulanamayacak/uygulanmayacak bir charge konumlandırma çözümüdür çünkü sizin araçlarınız ile bunların alakası yok hiçbir zaman da olmayacak.

    1. Motor V olmazsa zaten yol araçlarında bunun kullanılması mümkün olmaz.

      Bu aralar yol otomobillerinde minik turbolu motorlar yapıyorlar. Ford’un 1 litrelik motoru güzel örnek mesela. Bu motorların genel ömürleri hakkında bilgin var mı? Zorlamaya gelirler mi? Sanırım Ford aluminyum yerine demirden yapmış bloğu, daha hafif mi dedilerdi neydi. Değişik.

      Bir de 5 zamanlı motorlar var. Ilmor’unkini görmüştüm.

      1. Motor V olsa da I olsa da kimse böyle bir uygulamaya gitmez binek dünyada konumlandırma uygun değil. Arkadan motorlu araçlarda dahi uygulanması çok zor yanar durur o araç mesela zaten pahalı sportlar yanıp duruyor. 🙂

        Evet devir 1 ve altı CC lerin devri dediler ve her bölgeden üretimler geliyor. Bu yeni dizel dünyanın ve minik benzinlilerin dayanıklılıklarını görmek için henüz erken bir tarihteyiz. Bence birkaç yıl sonra insanlar özellikle ilk üretimlerin nasıl da çatır çatır elde kaldığını tadacak insanlar. Ömrü düşük araçlar hazırlıyor artık malesef.
        Bu motorların ömür konusu blokları ile ilgili değil malum bunların özellikle turbo ve enjeksiyonları dayanmıyor iyi bir bakım ve rakamsal hp sunmalarına rağmen itinalı kullanım gerektiriyor. Evet 1.0 ecoboost demir blok ile temellendirildi burada ki 1. neden ısıl kazanç, ısınmadaki çabukluğu elde etme (alüminyum bloklar yüksek ısılarda daha verimli dağılım sağlamalarına rağmen) ve ucuzluk idi. Egsoz manifoltuda entegre dökümdür mesela. Hafif mi evet hafif ancak aynı maliyet ile alüminyum üretme çok da kolay değil daha pahalıya ise daha iyisi mümkün mü evet. Bunlar şehir içi araçları sadece keyf yada genel maksat kullanım araçları değil böyle yaklaşanlar çok sık servisleri ziyaret diyor özellikle tasarruf bazlı bir turbo charge kullanmasını bilmeyen sürücüler yoksa kısa vadede bir ömür sorunları yok ama dediğim gibi erken henüz. Bana göre ne olursa olsun genel maksat kullanımda iş görmüyorlar düz şehirlerin cazip ekonomi araçları ve evet küçük dizel yerine benzinlisini ben tercih ederim. Ciddi bir trafik sorunu olsa bile bana göre istanbula uygun değiller. Balıkesir gibi düz ova şehirleri için birebirler.
        Genel bir problem var dünyada halen 90’ların araçlarına binen insanların henüz tam olarak kavrayamadığı ve tecrübe etmediği yüksek hacim ve gücün geldiği temel olan silindir sayısı olmadığında sıkıştırma uygulamaktan başka çaren yok işte bu da senin daha fazla yıpranmanı doğuruyor bunu değiştiremezler. Charge uygulamak zaten enerjiden tasarruf getirdiği gibi maliyette getiriyor bunu hep atlıyoruz. Ne kadar çok birim ve zamanlama akış değişkenliği o kadar karmaşa ve ilgi dikkat getiriyor. Mesela bir örnek keyifli ve dayanıklı motorları ile ünlü bmw’nin artık geçmişinde hiç olmadığı kadar enjeksiyon değişen subap kıran motorları var elinde.

        Evet 5 stroke ilmor projesiydi. Üzerinde çalışılması lazımdı ama kabul görmedi herhal. Birde yer sorunu var. Farklı konu ama 6 stroke çalışmaya dair vezir hocadan bir link vereyim sana bakarsın.
        http://forum.donanimhaber.com/m_27899914/tm.htm
        Bana göre paut gibi motorlar yatırım ve geleceğe daha açık. Alandan ve ısıl mimariden dolayı da değişmek zorunda kalacak bir süre sonra taban motor dünyası. Başka bir sürü çalışma var ama tutmaz sanıyorum. Emisyonun dışında yakıtı sağlayabilen yılların rotary motorlarını gömdü bu dünya.

  2. 20 yıldır bu yarışları izliyorum ne beygir gücü ne de tork konusunda Ferrarinin rakiplerinden üstün olduğunu hatırlamıyorum. Dayanıklılık konusunda çok iyi olduğu sezonlar oldu ama güç konusunda üstünlüğünü kabul ettirdiği bir sezon yok. Motor açısından Ferrari bu sezonu kaybetti. Renault dan çekiniyorum ne yapacağı belli olmaz ama sadece F1 de var oldukları için onlardan da motor konusunda sıçrama yapmalarını beklemiyorum. Aero, ağırlık merkezi, süspansiyon ve lastikler açısından Mercedes dışındaki takımlar bişey yapamazlarsa bu yıl şampiyon belli demektir.

  3. daha neler çıkar ben şaşırmam, bu işi yıllardır takip ediyoruz, bazen çok nadir, araçlar haricinde ,böyle büyük performans farkları olan araçlarda ,muhakkak gri alanlar ve fia töleransı vardır ,hadi Renault ve Ferrari yi geçtim ,kendi motor verdiği takımlarla bile devasa fark var.

  4. Ferrarinin işi gerçekten zor 3 yıldır uğraşıyorlarmış düşünün artık çift katmanlı difüzör gibi fayda sağlıyormuş Ferrarinin bu sene Mercedesi yakalaması bence mucizeye kaldı şampiyon hamilton beyler ama dayanıklılık konusunda mercedes yarış dışı kalırsa o zaman ferrari ilk 3 de bile olsa şamp şansı sürer Ferrari şu anda en hızlı 2. aracı yapmak zorunda mercedesi geçemese bile en hızlı 2. araç olmayı başarmak zorundalar o zaman işler değişebilir.

    1. sınan matıas avatarı
      sınan matıas

      hangi dayanıklıklık sorunu? adamlar 3 yarışta sadece 1 defa yarış dışı kaldı ..

      1. Mercedes dayanıklılık sorunu yaşadığını kendileri söyledi bizzat haberleri takip etmediğin apacık ortada bilmeden yorum yapmasan iyi olur. Mercedesin daha fazla dayanıklılık sorunu yaşayacağını eminim çünkü o kadar dar sidepodlar da her zaman sorun olabilir en dar sidepodlar mercedesde Redbull bunu yaptı sorun yaşadı tekrar geniş sidepodlara sahipler şu anda her şey şansa kalmış bir şey tablo ispanyadan sonra oturur..

        1. Dayanıklılıgın sidepodlarla ne alakası var ? McLarenin geniş sidepodları var ama ne oldu bahreyn de 2 pilotta yarışı tamamlayamadı.Redbullun sidepodları hala dar genişleme olmadı bahsettiğiniz gibi.Mercedes 3 yarış’ta da sorun yaşasaydı dayanıklık sorunları var derdik ama öyle bir durum yok şuanda.Linkteki videoyu izlerseniz yeni turbo sistemlerinin sogutulmaya ne kadar az ihtiyaç duydugunu görürsünüz.ki bu yüzden dar sidepodlar kullanarak aero yönünden avantaj saglamışlar.
          http://www.trf1.net/multimedya/video-galeri/49224-brundle-mercedesin-yenilikci-turbosunu-anlatiyor.html

  5. ferranin uzmanlık alanı atmosferik motorlar

    mercedes ise turbo motorları yol makinalarına uygulamada deneyim sahibi

    bu iş çözülemez en az bir kaç yıl kurallar değişmedikçe

    öyle aracın şurasını del burayı esnet işi değil yani

    nevey çözsünde görelim bakalım gerçi o aero cu

    bu işi bilmez.

  6. Ferrariye, mercedes motor ünitesinin bire bir tasarımlarını çizip versen baka baka yine kopyalayamaz.

    1. Mehmet Günaydın avatarı
      Mehmet Günaydın

      Güzel yorumdu 😀

  7. Sırlarımızı ifşa etmeyin beyler 🙂

  8. McLaren sistemi araca oturtmakta sorun mu yaşıyor acaba ? Mercedese yaklaşmalarını beklemiyorum ama Williams ve Force india nın gerisinde kalmak çok kötü.

  9. darisi ferrariye fotografi iyice incelesinlerde o fabrikada yillardir bir isi beceremyen ekip belki bir seyler kapar 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir