Ecclestone: “Motorların Seslerini Arttırmak Kolay Olmayacak”

Formula 1’in Patronu Bernie Ecclestone, taraftarları yeni Formula 1 motorlarının seslerinin kolay bir şekilde artmayacağı konusunda uyarıyor.

Bahreyn’de Formula 1 araçlarının seslerinin artması gerektiğini söyleyen Ecclestone, bunun kolay olmayacağının farkında.

Ecclestone “Bu konuda neler yapabileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Ne yapılabileceğini bilseydik zaten yapardık. Bu kadar basit.”

“Bu konuda kimse tek başına karar veremez. Bu konu üzerinde çalışacak bir grubumuz var. Ancak şu anda kimse ne yapılacağını bilmiyor.” dedi.

Ecclestone, şu anda açık ara önde görünen Mercedes’in bu çalışmalara destek vermesinin çok önemli olduğunu söyledi.

Ecclestone “İyi olan şey; en iyi motora sahip olmaları nedeniyle bu olaya karşı olabilecek, hiç bir şey yapmayacak ya da bu konuda konuşmak istemeyecek olan tarafın neler yapabileceğimiz konusunda ilk konuşanlar olması.”

“Bu konu üzerinde ciddi bir şekilde çalışıyorlar. Ve endişe duymayın. Bu yapılacak.” dedi.

Toto Wolff “Sesin çok farklı olduğu oldukça açık ancak bu daha iyi ya da daha kötü anlamına gelmez.”

“Herkesin farklı görüşü var ancak fikirleri dinlememiz lazım.”

“Bu yüzden neler yapılabileceğine bakacağız. Tüm alanları keşfedeceğiz.”

“Mantıklı olan ve kuralları tepe taklak etmeden uygulanabilecek şeyler varsa o zaman onu keşfetmeliyiz.” dedi.


Yorumlar

“Ecclestone: “Motorların Seslerini Arttırmak Kolay Olmayacak”” için 6 yanıt

  1. Ben bu işin başında olsaydım size söyliyeyim ne yapardım.:) madem düşük hacimden kaçar yol yok.
    1.6cc V6 (I6/I5/V4 olamaz) 17k rpm (min mecburiyet 15k – rolanti 3,5-4k) + metanol + 50+ hp ers belki supercharge senede 7 motor….. bak bakalım keyifli oluyor mu olmuyor mu ama rüya işte. 🙂

  2. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Mercedes karşı çıkmadığına göre seslerin arttırılması yönündeki çalışmalar onların yararına olabilecek gibi duruyor yoksa ben olsam hayatta istemezdim zaten 1.5-2 saniye hızlı aracım var kimse bana yetişemeyecek bu sezon gelişim de durmuş hali hazırda niye böyle bir kumar oynayayım ki? Çıkar kokusu yakında..

  3. Sanayide egsozcu murat var, caddeci çocukların oyuncaklarına abart takıyor, bi görüş ihtiyar,

  4. Abartmayın o kadar da zor değil. Sadece izleyicilere birinci saygıyı duymak yeterli çözüm için.
    Bu mantalite ile gürültüyü arttırmak zor tabi hiçbirşey kaybetmek istemiyorlar. Performans çıtasını, haritaları değiştirme kararını verebilme özgürlüğü ve cesareti yeterliydi. Yoksa toplanacaklar toplanacaklar yine ortaya izleyicileri tatmin edebilecek birşey çıkmayacak şimdiden söyleyelim.
    Bu hal üzere teknik olarak dahi takip etmek istemiyorum f1’i içimden gelmiyor malesef eskisi gibi de diğer dallar için vakit bulamıyoruz.

    1. Konusu açılmışken sorayım. Motorların sesini yükseltmek için neler yapılabilir? Malum devirler düşük, çıkışta tıpa niyetine turbo var…

      1. Kısa yazmak zor ama olabildiğince kısaltayım.
        – Sesin normalde %70’ini egsoz manifoltu üretir kalanı yakıt patlaması sonucu oluşandır özellikle yüksek devirde döner millerin oluşturduğu. F1’de bu oran %55-60 gibi sanıyorum. Anektod olsun GT1 gibi makinelerde ki sabit gürültülü vızıltıyı şanzıman ve şaft da oluşturur.
        İfade etmeye çalıştığım gibi uygulayacakları ve uygulamayacakları çözümler olarak ayırmak lazımdı aslında.
        İlk olarak buradan bir hatırlayalım: http://www.trf1.net/formula1_haberler/48233-renault-turbo-motorlarin-sesleri-degistirilemez.html
        – Malum egsoz yolu üzerinde ki bir boğum dahi sesi değiştirir. Headers üzerinde çap ve bağlantı açıları değiştirilerek önemli çözüm sağlar. Şuan hacim küçük olduğundan, performansa yönelik akı dan daha önemli bir düşünce olmadığından ve yol üstünde charge ünitesi olduğundan (çapları bu belirler) kendileri için en kısa yolları kullanırlar.
        – Charge ünitesi arkasında ki bir çözüm dahi sesin db ‘ini değiştirebilir.
        – Turbo var yok zul olur belki ama çift çıkış mecburiyeti getirilebilir bu genel konumlandırmayı değiştirir tabi.
        – Herşekilde devir mutlaka 13-14k üzerine çıkmalı bu hacim de.
        Bu halin sebebi yakıt yükü değil sadece FIA malesef ki rolantiden alt hızlara map’e kadar takımları neredeyse yüksek devir kullanmayın daha iyi noktasına sürüklemesidir.
        – Remap de difüzörden faydalanma dönemi sonrası elde edilen birikim sonucu elde edilen uygulama FIA tarafından mecburi terki sağlanması lazım. 2010 ve 2008 öncesi default’lara dönmesi lazım takımların bu hacim, ağırlıkta ki motorlarda.
        – Ses sadece egsoz borusu içinden geçerek kafadan çıkmaz başından sonuna havada oluşturduğu titreşimleri ile de mevcuttur. Bu yüzden ünitede yastık ile karşılaşma bir derece ama önemli dereceye kadar söz konusu. Önemli handikap ek üniteye yapılan bu giriş gürültü oluşmasını önlüyor. Önceki egsozlar ile şuankiler arasında alaşım olarak dahi çok fark var daha soğuk olmak zorundalar turbo likitlerinin aşırı ısınmaması için.
        – Normal bir 2.0 v6 10k rpm araçta deli gibi ses üretebilirsiniz performans da kazanarak ancak burada ki olayda kısa egsoz yolu kullanılmak zorunda. pipe ara head gibi çözümler open case bu makinelerde uygulanamıyor yada mantıklı değil. F1 takımları buradan gelen %2-3 performans getirisinin de suyunun suyunu çıkarma derdindeler.
        – Turbo bizi buna sürüklüyor kısmı yalan. Depo, toplam yakıt yükü uygulaması doğru ancak harcama miktarı yanlış. Yoktan enerji üretilemez daha fazla hava alamadıktan sonra bir yere kadar yakıt yakabilirsin. Charge üniteleri şuan oldukça basit ve sınırlı zaten.
        Yakıt akış limiti yerine charge ünitelerini değiştirmek çok daha kolay. Boğaz çapını akış miktarını tekrar düzenler pal devrini aşağıya çekersin 1 bar altına dahi düşülebilir yakıt ölçmekle durmana gerek kalmaz. Öyle 950 hp de üretemez kimse. Bu tabi Mercedes’in avantajını öldürebilir ancak kendi ünitesini geliştiren ve ürettiren markalar için yine avantajdır.
        Hiçbirşey yapamıyorsan yakıt kalitesini düşürür, yağlara standart getirirsin.
        Hiçbirşey yapamıyorsan intercooler, hava giriş filtresi dahi değiştirir tek üreticiyle belirli bir şekilde planlardın ciddi bir gürültü katamasan bile bir belirgin charge sesi oluştururdun insanlar başka bir şekilde tatmin olurdu bu makinedelerde böyle deyip geçebilirlerdi belki. Gayet normal çözümlere rağmen turbo sesini dahi baskılı üretmiyor bu araçlar.
        – Kısa orta vade çözüm herkesin egsoz hattını baştan tasarlamalarını rica etmek ve kapalı garaj usulü gibi belirli rpm lerde min ses, db kuralı işletmek. Yapay, örseleyici ama çözüm yani.
        Aklıma hızlıca geldiği kadarıyla ana başlıklar böyle. Herşekilde eski ses düzeyini yakalamaları sanal ses üretmeyi kabul etmedikleri sürece (bu takımlara önemli miktarda HP kaybettirir) mümkün değil ancak kısa vadede headersları değiştirilmelerini isteyerek uzun vade de ise haritadan konumlandırmalara kadar değiştirilerek ciddi ses elde edebilirler. Bunun sırrı zamanın lotusu gibi çatır çutur sesler üretmeyecekleri bir map zorunluluğunda. Tabi motordan frenleme silindir kapatma gibi şeyleri unutacaklar. Elinde ne var ki kapatıcan birde 🙂 Tabi tüm bunlar Formula 1 kelimesine uygunluğu sorgulatır ama şuan ki de Formula 1 değil sonuçta. Bana göre şuan ki halden herkesin tek motor kullanması daha iyi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir