Marko: “Ricciardo’nun Gelmesine Karşı Çıkanlar Şimdi Sessiz”

yazar:

kategori:

Red Bull’dan Helmut Marko, Webber’in yerine Ricciardo’yu getirmelerine karşı çıkan insanların şimdi sessizlik içerisinde olduğunu söyledi.

Daniel Ricciardo sezonun ilk yarışından bu yana gösterdiği performans ile beğeni topluyor.

Şuana kadar katıldığı dört yarışta da takım arkadaşı Vettel’den hızlı görünen Avustralyalı pilot, sıralama turlarında takım arkadaşına üstünlük kurmuş durumda.

Helmut Marko’ya göre Ricciardo seçimi kesinlikle doğru bir karar.

“Daniel’i (Ricciardo) takıma kazandırmanın doğru bir karar olduğuna düşünüyorduk. O bize doğru tercihi yaptığımızı gösterdi. Daniel ile anlaşmamıza karşı çıkan insanlar şimdi sessizlik içerisinde”

“O hem baskı altındayken hem de zor koşullarla mücadele ederken Sebastian kadar hızlı olduğunu gösterdi”

Marko takım içerisindeki ruh halinin Ricciardo ile birlikte çok daha yüksek olduğunu söylerken, Webber ile bunu gerçekleştiremediklerini düşünüyor.

“Takımın ruh hali şuan çok daha iyi. Sürücülerimiz çok uyumlu ve her iki pilotumuzda çok hızlı. Webber ile ilişkilerimiz iyi değildi”


Yorumlar

“Marko: “Ricciardo’nun Gelmesine Karşı Çıkanlar Şimdi Sessiz”” için 20 yanıt

  1. Onur Tezoğlu avatarı
    Onur Tezoğlu

    Soru : Şu an Ricciardo’nun daha hızlı olma sebebi, gerçekten Vettel’in yeni şasi ve motora adapte olamamasından mıdır, yoksa Red Bull’un da sorguladığı gibi iki araç arasındaki teknik farktan (hatadan) mı kaynaklanıyor?

    Vettel özellikle 2012 ve 2013 başlarında da hafif bocalamalarla başladı. Özellikle sezonun 2. bölümünde ise perfomansı pik yaptı ve şampiyonluklara ulaştı. (2012’de ilk 7 yarış, 7 ayrı pilotun yarış galibiyeti olmasaydı, muhtemelen şampiyon olamayacaktı. Puanlar çok dağılmıştı.)

    Bu sezon ise Formula 1’in kimyası değişti, son 4 sezon şampiyonluğa ambargo koymuş ve sürüş stili bu tip araçla bütünleşmiş bir pilotun bocalamasını normal karşılıyorum.
    Tabii bu kadar da değil.
    Yine de 2014’te geride kalan 4 yarışa Vettel ve Ricciardo’nun penceresinden bamak lazım.

    Avustralya
    Tüm haftasonu sorunlarla boğuşan Vettel, sıralamalarda 2. seansta elendi ve yarışa 12.sırada başladı. Yarışın da daha 3.turunda güç ünitesi sorunu sebebiyle yarış dışı kaldı.
    Buna rağmen Ricciardo sıralamaları yağmur altında 2. sırada tamamladı ve yarışı da 2. sırada bitirmesine rağmen yakıt akışındaki ihlalden dolayı diskalifiye edildi.

    Malezya
    Malezya’da Hamilton’a saniyenin yüzde beşi kadar yaklaşmasına rağmen polü kaptıran Vettel, Ricciardo’ya 1 saniyenin üzerinde fark attı.
    Ayrıca yarış içerisinde, startta geçildiği Rosberg’le hep yakın temasta oldu ve atak yaptı. Sonuç olarak podyumdaydı.

    Bahreyn
    Vettel sıralamalarda yine güç ünitesi sorunu yaşadı ve düzlük hızında bile aracı takım arkadaşının aracından oldukça yavaştı. Zaten Ricciardo yarış içerisinde önde Vettel de DRS açmışken rahatça yanından geçip gitti.

    Çin
    Yağmurlu sıralama seansında Ricciardo’dan hep, en az 0,7 saniye hızlı olan Vettel sadece 3. sıralama seasının son turunda Ric’e (hem de yarım saniye farkla) geçilmesi, benim için çok büyük bir sürprizdi.
    Bunu Vettel son turda hata yaptı şeklinde açıklamak isterdim ancak buna benzer bir durum görmedim. Belki de daha önce sık sık arıza yapan ve aç-kapat yöntemiyle düzeltilen güç ünitesi sorun çıkarmış olabilir.
    Yarış içerisinde de Vettel gözle görülür farkla Ric’ten daha yavaştı. Lastiklerini de (2.antremanlarda da böyleydi) Ricciardo gibi kullanamadı ve çabuk ufaladı.
    Yine de Rosberg’le olan bir turluk mücadelesi bile çok iyiydi.
    Buna rağmen 25 saniyelik farkın Ricciardo’nun son 20 turda Alonso’yu yakalamk için zorlaması ve Vettel’in de yeri garanti olduğundan rölantiye alması olarak açıklamak yanlış olmayacaktır.
    Velhasıl kelam, benim dört yarıştan çıkardığım sonuç şudur ki, Vettel pilotaj anlamında bir şey kaybetmedi. sadece yaşadığı teknik sorunlar Onu Ric’ten daha yavaş gibi gösteriyor. Ancak durum böyle değil. Geriye bakarsak aracın da gelişimiyle birlikte sezonun 2. yarısı adından yine fazlasıyla sözettirecektir. Bu kadar probleme rağmen açıklamalarıyla ne kadar olgunlaştığını da gözler önüne seriyor. (Ancak Çin’de Kobayashi’nin turu geri alması sırasında verdiği tepki yanlıştı)
    Ricciardo’ya puan anlamında geçilmesine ihtimal vermiyorum.
    Bu arada Ricciardo’nun da hakkını teslim etmek gerekir ki gerçekten çok iyi başladı. Umarım hep bu kadar zorlayıcı bir rakip olur.

  2. erken yapılmış talihsiz bir açıklama…

    çocuğu havaya sokuyorlar. o da az biraz vetteli geçtiği için bence havalanmış durumda.
    ben olsam rici nin yerinde şöyle derdim. “ilk dört yarış takım arkadaşım dört dünya şampiyonu vettelin önünde gözüksemde bu tamamen şansım yardımıyla olmuştur. vettel olabilmem için kırk fırın ekmek yemem lazım.” vetteli şu an rakip havasına sokma rici ye zarar verir.

    sıradışı olaylar olmaz ise buraya yazıyorum elbet gaybı Allah bilir tahminim vettel ricciardo yu puan olarak fazlasıyla geçecektir.

  3. Vettel’in sorun yaşayıp yaşamadığını, yaşıyorsa ne tür bir sorun yaşadığını ve neyden kaynaklandığını bilmiyoruz. Atıp tutabileceğimiz bir bilgi yok.

    Hatırlayalım, Red Bull’da boşalan koltuk için Alonso, Raikkonen, Hülkenberg ve Ricciardo’nun adı geçiyordu. Ben de çıkıp tek seçeneğin Ricciardo olduğunu söylemiştim, boşuna çaylak F1 takımı yürütmüyorlar.

  4. şu ana kadar rici iyi iş çıkardı ama daha rekabete girilecek kazalar, sorunlar yaşanacak, Avrupa pistleri var kısaca takımlar, pilotlarına farklı uygulama yapmadıkça, pilotların konumu değişir, acele etmemek lazım vettel 2012 yılında kendini ispat etti kötü pilot değildir

  5. evet şimdi bir kimi’ci olup bu habere öyle bir yorum yapmam lazım ki, burdan kimi’ye hiç adını bile söylemeden pay çıkarmam lazım. ama uğraşamam.

    vettel’in kural değişikliğinde çok zorlanacağı belliydi. çünkü 2009’dan beri stili değişmeyen, sadece bir önceki senenin evrimi olan redbullda aracıyla vettel kadar uyumlu olan bir pilot yoktu.

    bu hız farkı vettel zorlandığından mı yoksa ricciardo ondan hızlı olduğundan mı bunu yarışlar ilerledikçe göreceğiz. bence çok da şaşırmamak lazım. webber bile arada seb’e takıyordu sıralamalarda. ricciardo 10 senedir bu araçları sürmüyor, vettel gelişsin bakalım hodri meydan, ricci de gelişiyor 🙂

    1. şöyle de diyebiliriz: vettel 2013 ve öncesinde ezbere sürüyordu. şimdi ise beklenen tepkileri vermeyen bir araç karşısında şaşırdı. gerçi her vettel muhabbeti açıldığında aklıma “sırlarımızı hiçbir zaman öğrenemeyecekler” lafı geliyor. her seferinde ne kadar legal olduklarını sorgulayasım geliyor.

      sanırım bu senenin komplike aracında “sırları” henüz araca monteleyemediler.

  6. siz diorsunuz ki riccardo vettel ayarında deil… iyi güzel ama eğer vettel ayarında olmayan riccardo yeni formula 1’e uyum sağlayabiliyorsa, 4 sene şampiyon olmuş pilot uyum sağlayamıyor demesin kimse..

  7. Bence Ricciardo’nun Vettel’e üstünlük sağladığı yok. Malezya’da da Vettel daha iyiydi. Ricciardo pit problemi yaşadı ama yaşamasa bile yaklaşık 15 saniye geride yarışı tamamlayacaktı. Oysa 4 yarışta da Ricciardo, Vettel’i parçaladı gibi konuşuyorlar. Abartmamak lazım, Vettel şu anki haliyle Ricciardo’dan daha iyi bir pilot. Vettel’e balon diyenleri anlamak güç.

    Not: Vettel’den nefret ediyorum ama yiğidi öldür hakkını ver.

  8. Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır) avatarı
    Rambo(zafere giden yolda çekilen çile kutsaldır)

    riccardoyu abartıyonuz şuan torro rossoda yarışan

    rus daniel kvyat riccardodan çok daha iyi pilot

    sene sonunda ric şutlanır kvya gelir inş

    1. sen hangi ric ten bahsediyon. biz 4 defa şampiyon olmuş ancak hala daha turbo motoru öğrenemeyen vetteli sürekli alt eden ricten bahsediyoruz. iyi pilot. kvy da iyi pilot . ric gitse kvy gelse o da vetteli alt eder. senin körü körüne vettelciliğin bu sefer kvy çamur atar. maldonado gelsin dersin.

  9. Vettel sorunlar yaşıyor, bu sorunlara rağmen ricardodan cok geride değil, bu sorunları aştığı takdirde ricardoyu piste gomebilecek yetenekte.Şuanda Vettel tilki uykusuna yatmış gibi, sorunlu döneminde ne kadar puan alırsam modunda.Yarın lastiklerine uygun şekilde davrandığında Ricardo dan cok daha hızlı olacaktır.Öyle olunca zaten takım sabote ediyor gibi laflar mutlaka çıkar.Ricardo üst düzey bir yetenek değil şuan Vettelin sorunlarından besleniyor.Bir Vettel kolay yetişmiyor?

    1. arkadaşım vettel’in sorunu lastiklerine uygun davranmaması değil . vettel sorunu gaz verme esnasında çift katmanlı difüzorun egzosa yaptiği katkı ile alıştığı sürüş stilinde . vettelin en büyük avantajı geçtiğimiz 4 yıl boyunca bu sistemin en iyisi olmasından dolayıydı simdi bu aracların o araçlarla hiç bir alakası yok . vettelin sıkıntısı sürüş stilini adapte edememesi. lastiklerine uygun davranıp davranmaması değil.

      1. İyi de sen de iyi aşırmışsın başka yorumlardan çok etkileniyorsun sanırım?

        “Eray
        25 Nis 2014 – 00:34 at 00:34
        Bunlar tamamen Vettelin üzerindeki baskıyı azaltma çabası. Vettelin sorunu sürüş stilinde olmali. Vettelin en sevdigi egzozla beslemeli difüzörün yeni formula 1 de olmayisi onu zor durumda birakiyor olmali. Aractan istedigi gibi hisleri alamamasi, ayar sorunu yasamasi bu yuzden olmali. Tek yapmasi gereken sey ayak uydurmasi. Ama gec kalirsa Riccardo alip basini gitmis olur…”

        1. aklın yolu birmiş demekki bilader . formula 1 den anlayan herkes bunun böyle oldugunu söylüyor zaten. bunu gary anderson söylemiş zaten bilader . oku öğren . bilader.

          1. Aman bilader yapma, senin gibi bir F1 uzmanı Andreson’un ya da başkalarının yorumlarını benimsememeli, onlar sana göre F1 izlemeye yeni başlamış ergenler olabilir anca 🙂

          2. “vettel sorunu gaz verme esnasında çift katmanlı difüzorun egzosa yaptiği katkı”

            Aman bilader, F1’den ne kadar anladığını bu şekilde göstermene gerek yoktu 🙂

            egsoza katkı yapan çift katmanlı difüzör ha, hemi de gaz verme esnasında, bu çok iyi işte bilader 🙂

      2. “vettel sorunu gaz verme esnasında çift katmanlı difüzorun egzosa yaptiği katkı ”

        egsoza katkı yapan difüzör mü? 🙂 işte bu çok iyi bilader 🙂 hem de gaz verme esnasında 🙂 aman bilader oku da öğren bilader, okuduğunu anla ama 🙂

    2. OtonomAktor avatarı

      yiğidi öldür hakkını yeme. ricciardo iyi pilotmuş cidden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir