Dennis: “Senna Öldüğü İçin Efsane Olmadı”

Mclaren’in Patronu Ron Dennis, zamanında birlikte büyük başarılar elde ettikleri Ayrton Senna’nın pist üstünde geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetmesi nedeniyle efsane olduğu görüşlerine katılmıyor.

Senna, 1994’te Imola’da geçirdiği kaza sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından tüm Formula 1 dünyası tarafından büyük saygıyla anıldı.

Dennis “Dünyada olduğu sürece tüm dönemlerinde çok iyi olduğu için herkes tarafından en iyi olarak görülüyor.”

“Kaza geçirip hayatını kaybetmesi nedeniyle herhangi olumlu bir şey görmüyorum. Göremediğiniz şey herhangi bir azalmanın olmaması.”

“İnanılmaz derecede rekabetçi olduğunu hatırlıyorsunuz ve ardından bir anda artık olmadı. Öyle olunca ne hatırlıyorsunuz?”

“Ayrton Senna bugün yaşıyor olsaydı nasıl olurdu diye hiç düşünmedim.”

“Bunların dışında o harikaydı. İyi insani değerlere sahipti. Çok prensip sahibiydi.”

“1990 Suzuka yarışını tabi ki hatırlıyorum. Alain Prost ile ilk virajda çarpıştılar.”

“Tüm verileri inceledim. Fren ve gaz verilerine baktım. Neler olduğunu anlamanız için Einstein olmanız gerekmiyordu. Pite geldiğinde bizim için hayal kırıklığı yaşadığını söyledi.”

“Daha fazla bir şey söylemesi gerekmiyordu. O an, onun zayıf olduğu nadir anlardan birisiydi.” dedi.


Yorumlar

“Dennis: “Senna Öldüğü İçin Efsane Olmadı”” için 29 yanıt

  1. tabiki öldüğü için efsane oldu ondan önce ölmeyen defalarca şampiyonluk kazanmış f1 pilotları vardı ama onlar efsane olamadı senna kadar.çünkü pistlerde ölemediler yada ölmediler.senna kesinlikle efsanedir ölmese yine öyle olurdu ama ölünce bizim ülkemiz şartları mağlum ölen kıymetli olur.hemde çok kıymetli.yaşarken değer vermezsin ölünce ah vah tüh gibi nidalar her zaman vardır.efsane ler vardır.schumi-prost-senna gibi ama bana göre an itibariyle vede geçmişi daha derin kurcalarsam schumi çıkıyor tek farkı (aldığı 7 kocaman şampiyonluk hariç) ölmemiş olması.vede prost kesinlikle efsanedir ki inkar edenler var.hatta tarihin en iyi 2 yada 3 pilotu arasındadır prost.adamı küçümseye küçümseye henüz taze dikilmiş fidan yaptınız.prost=alonso benzetmeside son derece doğrudur bence

  2. Senna kimmmm fettel kim.
    Lan isimlerini bile ayni satira yazmak Sennaya hakaret demektir.!

  3. Keske bunu gorseydik

  4. ölen efsane olsaydı yüzlerce kişi öldü yarış pistinde, onlar da efsane olurdu. efsane olmanın sürüyle nedeni vardır. söylemleri, karakteri, görünüşü, stili, başarıları, duruşu, yeteneği vesaire.

    ayrton’u bugünkü pilotlarla karşılaştırmak haksızlık olur. herkes çağına göre değerlendirilmeli. o yüzden zaten ron bugün ne yapabileceğini hiç düşünmedim demiş. senna’nın durumu da bu. kimsenin sonraki çağlarda yaşayıp herkesi yenme şansı yok. o yüzden kendi döneminde bakınca diğerlerinden çok üstün olduğunu görüyoruz. karakteri ve sözlerini ise herkes bilir. efsane bu şekilde olunur. üstüne bu işi yaparken ölmek de tuzu biberidir tabiri caizse, tam efsane olunur.

  5. Bugünlerde anılmasa, paylaşılmasa dünyadaki birçok kişi halen Roland’ı bilmiyor Rubens’in kurtuluşunu bilmiyor. Roland’ı Ayrton unutmadı ama Ayrton’u anacağım derken insanlık diğer herkesi unuttu birazda.

    M1CHAEL…

    1. Eyvallah kardeşim.

  6. İMOLA

  7. Yıldırım avatarı

    Bence de öldükten sonra efsane oldu.Tarihin abartılı bir pilot.Ayrıca sadece 3 şampiyonluğu var.

    1. sen formula 1 izleme bilader ayrton sennaya bunu diyorsan ve sadece3 şampiyonluk diyorsan gerard bergeri nigel mansell i jim clarkı niki laudayıda bilmiyorsundur . formula 1 ruhuna sahip değilsin demektir. git go kart izle seviyen o çünkü

    2. OtonomAktor avatarı

      M. Schumacher niki lauda alain prost gibi efsane pilotlar gelmis geçmiş en iyi pilot oldugun kabul ederken tabi sizin gibi bu islerin içindeki biri aksini iddia ediyorsa siz haklisinizdir.!
      Sennayi tanımadan yorum yapanlar en azindan senna belgeselini izleyin sonra gelin yorum yapin. Yoksa gülünç oluyorsunuz.

    3. Bence önyargılı yaklaşıyorsun. Eğer zahmet edip biraz Senna ile ilgili araştırma yaparsan senin bile!! hoşuna gidebilecek birçok ilginç bilgiye ulaşabilirsin. Hatta sadece Senna için değil, sonuçta o dönemin pilotları uçan tabutların içinde tek elle eau rouge’u (Belçika gp’de bir viraj) dönerken diğer eliyle de vites kolunu tutuyordu. Hiç olmazsa bu nedenle bile saygıyı hakkediyorlar.

    4. Formula1 iceman avatarı
      Formula1 iceman

      SENNA yarıştığı dönemde dahi efsaneydi.Ve Formula 1 denince ilk akla gelen isimlerin başında gelir.

  8. Ayrıca Alonso zaten efsane Vettelciler bilmez 2005 suzuka’yı

  9. Ne diyebilirim ki.. Keşke yaşasaydı da varsın efsane olmasaydı. Biz Senna’yı öldüğü için sevmiyoruz ki, biz onu yaşarken sevdik. Onu izlemek, turbo sakızından Senna çıkana kadar bütün paramızla sakız almak, trt nin saati yaz kış değişmeyen akşam 8 haberlerinde 20 saniye göstereceği formula 1 görüntüsünde Senna’yı görebilmek için iki üç hafta beklemek.. bisikletimi kırmızı beyaza boyaması için abime aylarca yalvarmak, yapmayinca da marlboro kartonunu kesip Senna’nın arabasına benzetmek..

    Ne diyebilirim ki.. Keşke yaşasaydı da varsın efsane olmasaydı. .

  10. e = Mc² ........ (spa2000) avatarı
    e = Mc² …….. (spa2000)

    Ailesinden sonra Senna hakkında konuşacak ilk kişi sonra da Prost…

  11. Ölerek efsane olunmaz; efsaneler de ölmez. Ölümünün 20. yılında Ratzenberger’i de Senna’yı da saygıyla anıyoruz.
    Şu dünkü çakma efsane Vettelcilerin yorumlarını da kaileye alıp da canınızı sıkmayın.

  12. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Bence öldüğü için efsane olarak anılıyor yoksa eski pilotlardan kimi her yıl hatırlıyoruz ? Alonso bile ölse efsane olur.

    1. yahu arkadaşlar vettelcilere cevap yazmayayım diyorum ama allah aşkına şu çocugun yaptığı yoruma bakarmısınız yahu .. ayıp desen değil cehalet desen değil ..

    2. Onur Gentas avatarı

      Yorumun tutulacak tarafı yok. Her yerinden pilotları adam yerine koymama durumu akıyor. Başta Senna’nın yaptıkları küçümseniyor daha sonra da Alonso “bile” diyerek büyük bir kesim tarafından saygı duyulan bir pilotun geçmişi yok sayılıyor. Efsane olmak kolay değildir. Senna’nın yarışlarını izleyen biri olarak ona neden efsane denildiğini çok iyi anlayabiliyorum. İnsanlar sadece pistte öldüler diye efsane olmazlar öyle olsa onlarca efsane pilot olurdu.

    3. Vettel hayranlarının umarım hepsi cahil değildir.

  13. Biraz suzuka vakalar dizesinin bir yönde itirafı gibi olmuş belgeselcilere duyrulur.
    Ölümünün etkisi yok denmeye çalışılsada birçok yetenekli, üst düzey insanın kaybında dünya gündemi realitesine göre etkisi vardır. Hatta pistte ölüm ile pist dışında arasında dahi psikolojik farklar var. Yıllardır kurulan, alıntılanan örnek cümleler de bu psikolojinin ürünüdür. Normalde hiç takılmayacak cümleler değerlileşir. Her yetenekli, deha kişi ölmedi, pistte ölmedi. Bunların anılması mertebesinde ki fark işte bunu ortaya açık olarak koyar. Aklıma Henri toivonen ismi gelir ölen tek kişi değildi yarışır anında ölmeyenlerden değildi tabi ki bazı isimlerin etkisi var. İşte bu, bu kasıt psikolojinin motor üst kapağıdır.
    Gill bir örnektir ismin çoğunluğu yaşanan vakadır fakat ölümü değildir sadece. Lauda bir örnektir yaşadığı vakadan sonra anılma biçimiyle. Mansell, Prost da bu örneklere zıt örnektir.
    Mesela ölümün etkisi olmasa dönemdaşı Alain bu kadar arka plana itilmezdi bir nevi haksızlık yapılmazdı. Zira benzer birşey Hakkinen’e yapılmadı Schumacher karşıtlığı ile.
    Bugünlerde anılmasa, paylaşılmasa dünyadaki birçok kişi halen Roland’ı bilmiyor Rubens’in kurtuluşunu bilmiyor. Roland’ı Ayrton unutmadı ama Ayrton’u anacağım derken insanlık diğer herkesi unuttu birazda.
    Popülere sahip çıkma da bir aidiyettir malum. Özellikle meşhurlar anılır ve meşhurlardan da yine seçmeceler anılır. Motorsporları itibariyle değildir bu özet sadece mesela isle man tt de onlarca yarışçı ölür ancak anılmaz, pek bilinmezler.
    Bunun birazda entegrasyon ve brezilya ile alakası vardır. Futbolun beşiği denilen ülkede Ayrton’un oluşturduğu etkiyi Pele oluşturamadığı biliniyor. Öyle buhranlı bir zamanda çıkıp geliyor ki zaten hisli olan milletlerden biri olan sıkıntılı zamanında sığınacak bir kapı gibi oluyor (bizim Naim Süleymanoğlu realitemiz gibi. En büyük fark ölsede ölmesede onlar anar biz unuturuz) ve kaybıylada büyük bir acı etkisi oluşturuyor. Zeus ilahlılığı yaygın memleketlerde bir nevi ilahlaştırılıyor.
    Önümüzdeki yıllarda Schumacher’in ölümüyle nasıl anılmaya başlayacağına tanık olacağız. O acayip sorular soran basının nasıl değiştiğini göreceğiz belki de. Yine de büyük bir fark olacak bence Schumacher’in bir pistte yarışırken kaybı ile oluşacak sonucun bundan farkı ile.

    Tüm bunlar Ayrton’un nasıl bir yetenek, adam olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Yaşarken Legend olmayanlar ölünce ancak mitolojilerde olur.
    Belki de geç olsa bile hakkın ödenmesi gerekendir. O dönemde Ayrton Senna tek kral değildi. Ve o acayip adamlar silsilesinden sadece Senna öldü.
    Sonuç olarak yıllardır söylediğim ve hissettiğim ben halen imolada yarışırken titriyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir