Trulli Slick Lastikler için Hevesli

yazar:

kategori:

Jarno Trulli, slick lastiklerin tekrar en kısa zamanda imâl edilmesini umuyor ve şu anki oluklu hamurların pilotları doğal olmayan sürüş stillerine zorladığına ve geçişleri olumsuz etkilediğine inanıyor.

Bridgestone, gelecek haftaki Jerez testlerinde takımlara slick lastik tedarik edeceğini önceden doğrulamıştı. Japon lastik üreticisi, 2009 sezonunda slick lastiklere bir dönüş potansiyeli üzerine bilgi toplamayı amaçlıyor.

Henüz gelecekteki lastik kuralları ile ilgili karar verilmesi ama Trulli, slick lastiklere geçişi şiddetle desteklediğini söylüyor.

Trulli: "Formula 1’deki ilk senemde slick lastikleri kullanma şansını elde etmiştim ve onlar geir dönerse mutlu olacağım."

"Şu anki oluklu lastikleri hiç sevemedim, pilotlara empoze ettikleri özel sürüş stilleri ve bir yarış sırasındaki davranışları nedeniyle."

"Lastikler öbekleşme, bir sürüş hatasıyla değil lastiğin özünden gelen nedenle, yapabileceğiniz bir şey yok. Sadece gitmesini bekleyebilirsiniz ve bunun bir kaç tur içinde olmasını umarsınız."

"Bu olduğunda, doğal olmayan bir şekilde sürüş yapmanız gerekiyor ve bu lastiklerle kendilerinin en iyi durumlarını ortaya koyan bir çok pilotun, slick lastiklere dönüşte çok daha kötü görüneceğini düşünüyorum"

F1, oluklu lastikleri standart olarak kullanan tek ana yarış serisi ve Trulli, Formula 1’i motorsporlarının kalanıyla aynı çizgiye getirilmesinin daha iyi olacağına inanıyor.

Trulli: "Oluklu lastikler, herhangi diğer yarış araçlarından tamamiyle farklı yarış stilleri gerektiriyor. F1’in teknik karakterinde bu sorun değil, lastiklerdeki sorun."

"Bir kaç turun ardından yeni bir lastiğin davranışı radikal bir şekilde değişir. Daha az temas alanı ile, temastaki parçanın daha kolay bir şekilde aşırı ısınması, önden kaymaların artması ve öbekleşmenin oluşması."

"Bu, pilotları yarış stillerinde biraz daha fazla gergin olmaya zorluıyor. Yaklaşık 10 turun ardından, öbekleşmenin geçmesiyle, işler tekrar normale dönüyor. Kim daha temiz ve daha hassas yarış stiline sahipse, oluklu lastiklere adapte olmada güçlük yaşar."

Trulli ayrıca slick lastiklere dönüşün, yarışma kalitesini de arttıracağını ifade etti.

Trulli: "Eğer F1’de az geçiş varsa, bundan fazlası ile lastikler sorumludur."

"Eğer yakıt eklemeyi de kaldırırlarsa, daha da iyi olacak. Çünkü, 200 kilo yakıtlı bir aracı frenlemede kontrol etmek, daha iyi pilotların diğerlerinden ayırmak için iyi yol olacaığını düşünüyorum"

"Muhtemelen çekiş kontrolün kaldırılması, problemleri ve şu an geçerli olan lastiklerin aşınmasını arttıracak. Ama eğer slick lastikler geri gelirse bu iyi olacaktır. Bunu 2009’dan daha önce yapabilir miyiz?"


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir