Klien: "BMW, KERS'de Rakiplerinin Önünde"

yazar:

kategori:

BMW Sauber test pilotu Christian Klien, gelecek sene kullanılacak olan KERS için en gelişmiş hazırlıklara sahip olan takımın BMW olduğunu söyledi.

Bu sene testte takım içinde bir mekanikerin şok yaşaması sonucu geri adım atılmasına rağmen Klien, BMW Sauber’in rakipleri karşısında mesafe aldığına, Noel öncesi yapılacak sezon sonrası testlerde de daha da iler gideceklerine inanıyor

Klein: "Her takımın mümkün olduğunca çabuk bir şekilde (KERS ile) yol katetmeye çalıştığını söyleyeme gerek yok. BMW’nin, hazırlıklarıyla en önce olduğuna eminim"

"Gelecek sene bütün takımlar buna sahip olmayacak, isteğe bağlı. Şimdiye kadar hiç bir takım KERS konusunda pistte başarılı olamadı. Brezilya’nın ardından yapılacak testler sırasında gerçekten işi kavrayacağız. SEzona KERS ile başlayan kim olursa olsun bir avantaja sahip"

F1 takımları Çin’deki toplantıda, maliyetlerin azaltılması kapsamında KERS’i 2010’a kadar ertelemeyi konuştu ama anlaşılan o ki BMW tarafından bunun reddedilmesi ile onay çıkmadı.

BMW Sauber, KERS’i en çok destekleyenlerden ve takım patronu Mario Theissen, sürekli olark bu sistmin F1 için önemli bir adım olduğunu söylüyor.


Yorumlar

  1. McLAREN TEAM avatarı

    MagicAlonso onun motora güç vremediğini ismini duyan herkez bilir!
    anlatmak istediğim bu gücü sürekli kullanmamayacak her tur kısıtlı olarak kullanacak!motorlar istenilen devire kers'den dolayı bazen daha hızlı bazen daha yavaş ulaşacak!buda motorda extra bir zorluk yükleyecek.. anlatmak istediğim bu!

  2. sinan  bilir avatarı

    teknolojiyi alıp prototipte çalıştırmayı herkes er geç yapar.ama herkesin bunu yapacak olması bunun kolay birşey olacağını göstermez.kerse kolay diyenler engin kinetik ve elektronik mühendislik bilgileriyle neden kolay dediklerini biz bilmeyenlere açıklayabilirlerse ayrıcada minnetar olurum kendilerine.ayrıca ilk etapta bu sistemi öğrenip piste çıkaranlar tur başına bikaç ondalık dilim avantajlı olacak.ama araba üstüne o ekstra yeri değiştirlemez ağırlığın arabaya etkisi nasıl olacak onu göreceğiz.tabi bunun birde dayanıklılık yönü olacak.yağmuru var sıcağı var kazası var G güçleri var.entegrasyon sürecide en az ilk üretimi kadar zor olacak bence.

  3. en çok calısan takım kers te basarılı olcak dıye bsy yok belkı az calısan daha can alıcı nokta kesfedeck bmw cok calısıyodur belkı ama bmw taraftarları olayı abarttıda abrttı seneye maccayla sampıyonluga oynycaklarms sen nerden bılıoysun ferrari bi açıklama yaptı tamam kerste kötü seneye kesın basarısız bu ne düz mantıktr yav seneye kers %10 kapastyle calısır en fazla %100 calısması ıcın bı 2010 sezonunu beklemk gerekrkı bazı bmw taraftarları sezon baslamadan takımlarını sampyon etms seneye gorsrz dıyorum renaultun calısmadıgını söylemssn neye dayanarak soyluyosn renault fabrıkasında adamın mı var ne bılıyosun renaultun kers uzerıne calısmadıgını briatorenın lafını kanıt gosterıyosn sn briatore "eğer kersin güvenlrgınde en ufak bır kuskumuz olursa araca dahıl etmyz" dedi eğer buysa kanıtın adam gayet dogru konusmus güvenlr olmayacaksa kullanmann bır anlamı yok heryarıs en hızlı olup motor patlatmaktansa sıstemı %90 guvnlr yapar adam gıbı bır sıstemle yarısırz ben bunda bır tuhaflık goremyrm seney belrlyıcı olan tabıkıde kers olmyacak cunku geleck sene ogrenme senesı olacak takımlar yavas yavas ogreneck McLaren mercedes arkadasım dogru soylems bnde hıcbr takımn zorlanacagını dusnmyrm bu takımlardakı teknolıjı havacılkta bıle yok piste cıkarmamak o işin zorlgunu gostermez ferraride piste cıkarmadı ferrari kötü takımmı seneye gene görrz ferrari zirveye oynar

  4. kaan kaanhan avatarı

    McLaren kullandıkları ilk örneklerin hedeflediklerine göre biraz ağır olduğunu açıkladı,söylediklerine göre şimdiye kadar herhangi bir sorun yaşamadılar ve honda ile birlikte bu işe en çok bütçe ayırmış takım Merco.kullanılacak olan kersin ağır olması takımların 605kg lık toplam ağırlığa ulaşmak için hatırı sayılır miktarda balast kullandıklarını göz önüne alırsanız bu balastlardan eksiltilebilir diye düşünülüp zararsız gelebilir. hedeflenenden ağır olması araçtan daha fazla balast çıkarılması anlamına gelecek ilk bakışta(rakamlar örnektir)-30 balast çıkar, +30 kers ekle zararsız gibi görünsede işin aslı bildiğiniz üzere balastlar ile takımlar “ağırlık dağılımında” elastikiyet sağlıyorlar özellikle farklı ayarların denenmesinde. elektrik kersi kullanacak takımların ağırlık dağılımı konusunda mekanik kersi kullanacaklara göre daha avantajlı olduğu söylenebilir çünkü bataryalar güç ünitesinden bağımsız istenilen uygun biryere konulabilir.mekanik kerste batarya olmadığı için alet aracın belli bir noktasında olmak zorunda.

  5. Yavuz Balcı avatarı

    (Kinetic Energy Recovery System)

    Önümüzdeki sene için F1'in en büyük yeniliği şüphesiz ki KERS (kinetik enerji geri dönüşüm sistemi) olacak. Bu yeni teknoloji arkasındaki genel düşünce, arabaları daha verimli hale getirmesi ve Max Mosley'in girişimiyle F1 Dünyası’nın temiz enerji hareketine öncülük etmesidir. Kuşkusuz ki bu teknolojiden, F1 taraftarlarının görmek istedikleri geçişleri arttırmasını bekliyoruz.

    Bu sistemin amacı, hızla giden arabanın frenleme anında kaybettiği kinetik enerjiyi depolaması diyebiliriz. Bu ise, araba yavaşlarken dönen ve çıkan enerjiyi toplayan bir çark ve ayrı bir CVT vites kutusunun eklenmesiyle başarılmaktadır. Farklı takımlar tarafından geliştirilmekte olan birçok farklı KERS sistemi bulunmaktadır. Torotrak ve Xtrac ortak bir sistem üzerinde geliştirme yaparlarken, Ferrari’de kendi sistemlerini (resimde görülen) geliştirmekte olduklarını ve diğer takımlara satabileceklerini açıkladılar.

    Bu depolanan enerji, sürücü tarafından bir kumanda ile ulaşılabilecek (bazı yarış serilerinde bulunan ekstra itiş fonksiyonu gibi direksiyondaki bir düğme yardımıyla) ve ekstra motor gücü sağlayabilecek. KERS tamamen mekanik bir sistem olduğu için enerji, ihtiyaç duyuluncaya kadar dönen disklerde depolanabilinir. 2009 yılında güç itişi 80 hp ile sınırlandırılmış durumda ve sadece 7 saniye için kullanılabilinir. Ancak, enerji birikimi yeterli olduğu kabul edilirse bu özellik her turda kullanılabilinecek.

  6. KERS'i hayata geçirmek madem bu kadar kolay neden bütün takımlar piste çıkaramadı. Öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Williams gibi bir takım bile KERS'i hayata geçiremediği için takım dışından bir şirketle anlaştı. MagicAlonso'nun dediği gibi KERS'in motorla bi ilgisi yok. Motordan bağımsız bir ünite. Basitçe aracın frenleme esnasında ürettiği kinetik enerjinin depolanarak hızlanma sırasında kullanılması diyebiliriz.

    McLaren daha yeni açıkladı KERS'in ilk denemelerini yaptklarını ve bir prototip denediklerini. Ferrari açıkladı KERS konusunda gerideyiz diye. Kimsenin saman altından su yürüttüğü falan yok. Renault aynı şekilde KERS'in ertelenmesi için çok uğraştı bundan hazır olmadıkları sonucunu çıkarabiliriz sanırım. Honda bu işe en erken başlayan takımdı. Honda ve BMW şu an KERS konusunda en çok ilerleme kaydeden takımlar. Hayal kurmayı bıraksak iyi olur.

  7. MagicAlonso avatarı

    McLAREN TEAM kardeşim kersin çalışma prensibini bilmiyorsan neden böyle yorumlar yapıyorsun.Kers ürettiği gücü motara vermiyor ki motora yüklensin ve bundan dolayı sorun çıksın.Şu bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmayı bırakın…

  8. McLAREN TEAM avatarı

    bu teknolojiyi hayat geçirmekte hiç bir takım zorlanmaz tek problem motora yüklediği güçten dogacak dayanıklılık sorunu! sezon başında bir çok patlayan motor görmek mümkün!

  9. toyota renault ferrari ve macca bu takımlar susuyor gorunuyo ama bnce ssaman altından su yurutuyolar

  10. teoman iskender avatarı
    teoman iskender

    hani HONDA öndeydi :)))
    bu kers isi kapali bir kutu ses cikmayan takimlardan korkun derim
    McLaren-ferrari bu konuda yorum yapmayip konusmuyorlar bence yine bu iki takim iyi olacak

  11. birşeyi unutmamak lazım kers in etkileri sınırlı olucak.o yüzden tam bi değişimgöremeyeceğiz ve gerçekten hangisinin daha iyi olduğunu da bilemeyeceğiz

  12. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Nasıl yani.. Mekanikerleri şok mu yaşamış .. :)))
    Elektrik mi çarptı ne oldu . Çağ atlayayım derken,çarpıldınız mı ?

  13. thrillercd thrillercd avatarı
    thrillercd thrillercd

    Bence en iyi Ferrari olacak 😀

  14. kaan kaanhan avatarı

    Bmw ye göre en iyi kendileri, Hondaya göre kendileri.. bakalım kiminki daha iyi olcak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir