Oluksuz Lastikler KERS'in Kullanılması Konusunda Belirleyici Olacak

yazar:

kategori:

Takımların gelecek sene KERS ile yarışıp yarışmaması üzerinde alacağı karar, oluksuz lastikler üzerinde oldukça etkili olalcak.

Takımlar sezonun sonlanması ile artık tamamen KERS üzerine yoğunlaştılar ve önümüzdeki Barcelona testlerinde daha fazla pist üstü çalışmaları yapacaklar.

KERS sisteminin tur başına 0.3 sn civarında kazandırması beklense de, ağırlık dezavantajı kazanılacak avantajdan büyük olabilir ve bu tartışma konusu.

Durum, 2009’da kullanılacak oluksuz lastikler ile daha da karışık hale geliyor çünkü takımlar mümkün olduğu kadar öne ağırlık vermek zorunda kalacaklar bu lastikler ile. Böyle olunca yaklaşık 60 kg olacak KERS sisteminin arka bölüme yerleştirilmesi ile oldukça büyük dezavantaj olacak.

Takımlar şu anda KERS üzerindeki seçenekleri değerlendiriyor ve bir çok takım ilk kış testlerinde kullanılacak oluksuz lastikler ile KERS’i değerlendirecekler.

KERS ile yarışılıp yarışılmayacağının açıklanmasına ne kadar süre olduğunun sorulması üzerine Ross Brawn "Bu yakın zamanda belli olacak ve bununla daha fazla zaman geçirmeye başladığımızda lastiklerden neler bulacağımıza bağlı."

"Ne tür ağırlık dağılımı istediğimizi tahmin ettik. Ancak eğer ağırlık dağılımını değiştirmek gerekirse KERS’in temel bölümünün yerini değiştirmek çok zor olacak. Bu ağırlık dağılımının nasıl olacağını ne kadar iyi tahmin ettiğimize bağlı olacak."

"Eğer ağırlık dağılımı konusunda değişiklikler yaparsak KERS’in avantajını kaybederiz. Kabaca 0.25 – 0.3 snden bahsediliyor ve araç düzgün çalışmazsa bunu kaybetmek çok kolay." dedi.

Williams Teknik Direktörü Sam Michael ise takımın oluksuz lastikler ile ilk testler öncesinde fikirlere açık olduğunu söyledi.

Michael "Bu en iyi ağırlık dağılımının tur zamanına meyiline bağlı olacak. Aracınızı herhangi bir ağırlık dağılımına göre dizayn edebilirsiniz çünkü safralar olmadan dingil ile oynayarak ya da süspansiyon geometrisini değiştirerek olabilir."

"Lastiklere bakarsak ön bölümde arkaya göre daha iyi yol tutuşu olacak çünkü oluklar dolduruldu böylece denge ağırlığı öne aktaracağınızı gösterecek çünkü daha fazla yol tutuşu olacak."

"Ancak bu oluksuz lastik. Oluklulara göre farklı çalışıyor, farklı sıcaklıklarda farklı çalışacak ve bunu kullanmadan kimse % 100 bilemez. En iyi ağırlık dağılımı diye bir şey yok.  Bu pistten piste ve sıcaklığa göre değişebilir."

"KERS’te ilk konu güvenli ve dayanıklı olması olacak daha sonra performans gelecek. Bu iki şey bir araya geldiğinde KERS’i yarışa getireceğiz." dedi.

KERS’in kazandıracağı üzerinde karşıt fikirler olsa da, bazı pistlerde çok fazla kazanılacağını söyledi.

Brawn "Oldukça stratejik bir avantaj olabilir. Bazı pistlerde startta KERS olan ve olmayan araçlar arasında 2-3 araç uzunluğunda fark olabilir."

"Bazı pistler ise ilk viraja kadar yeteri kadar uzun düzlüğe sahip olmadığı için fayda sağlamaz ancak bazı pistlerde startta KERS çok önemli olacak." dedi.


Yorumlar

  1. Çokta kötü degil gibi he ne dersiniz.

  2. kaan kaanhan avatarı

    bu şekilde örneklemişler, gerçeği yansıtmasa bile fikir verebilir.mavi ferrari 🙂
    http://img233.imageshack.us/my.php?image=f2009visualxh4.jpg

  3. hala hazmedememiş şampiyonluğu:)) kaan sen mclaren taraftarı olduğun için böyle kavga çıkarmaya çalışıyor salla:d

  4. kaan kaanhan avatarı

    kavga edecek durum yokta,dikkatli okunmama durumu var. zaten tam olarak bilinmesi imkansız şu durumda, kim "full 2009" kurallarına göre test yapmış ki.. 2008 aracına(DF azaltarak) slick takıp fikir edinmeye çalıştılar ancak F1 içindeki farklı insanlarla yapılan röportajlarda çeşitli düşünceler çıkabiliyor bu doğal.

  5. mehmet ali bildirici avatarı
    mehmet ali bildirici

    kavga etmeyin arkadaşlar sakin olun.

  6. kaan kaanhan avatarı

    "KİMİLERİNE GÖRE" dedim. ben öyle düşünüyorum demedim. uçmayalım filan hayırdır?

  7. MagicAlonso avatarı

    kaan kaanhan arkadaşım oluksuz lastikler nasıl 3 sn kazandırıyor.sen daha önceki testleri hiç mi takip etmedin.1.2 -1.5 sn civarı zaman kazandıracak oluksuzlar.uçmayalım……….

  8. levent karadol avatarı
    levent karadol

    bence kers 2010 da kullanılacak ayrıca monako ve macaristan gibi pistlerde pekte işe yaramıyacak bide silik lastikler özellikle arkadakiler hızlanma anında kers sayesinde gelen güçle ilerleyen turlarda daha fazla aşına bilir fianın tüm takımlar hazır olmadan kersin kullanımına izin vermemesi gerekir son olarak startlarda kersin kullanımına izin verilmez bence ilk virajlarda tüm araçlar sığmaya çalışırken çok daha ciddi kazalar ola bilir

  9. kaan kaanhan avatarı

    98 yılında McLaren ın kullandığı(sonra yasaklatılan) bir nevi hidrolik kers diyebileceğimiz mekanizma sayesinde, takım oldukça fark yaratabilmişti, şimdide sezona kers ile başlamayacak olan takımlara en azından belli bir fark yaratacağı 10 yıl öncesinden fikir vermektedir. kimilerine göre takımlar aero değişiklikleri ile 4 sn kaybedecek ama Oluksuz lastikler ile 3 sn kazanacak.

  10. burak bocek avatarı

    abi seneye nelero lucak,nasıl bir f1 izleyeceğiz ve nasıl geçicek bu zaman?keşke sihirli kürem olsa baksam şu lastiklere yeni araçlara…

  11. onur aybars avatarı

    Eyvallah Kürşat ve Kaan kardeşlerim. Ben de ağırlık limitinin aynı kalacağını biliyordum ama emin değildim. Sağ olun…

  12. kaan kaanhan avatarı

    ağırlıklar aynı

  13. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    R26:
    Bildigim kadarı ile agırlık aynı olacak.Takımların mühendisleri tam bir yarış içinde,yeni sezonda birkez daha büyük takımların kim olduklarını göreceğiz.Öne çıkan takımlar mühendislik konusunda ne kadar iyi olduklarını gösterecekler…

  14. onur aybars avatarı

    Peki önümüzdeki sene ağırlık limitinde bir değişiklik olacak mı? Birisi aydınlatabilir mi?

  15. Bazılarımız para politikasına ters diye kers i mantıksız buluyor ama F1 in amacına uygun kalan tek şey kers şu anda.İlk maliyetler tabiki yüksek olucaktır, adı üzerinde başlıbaşına maliyet düşürücü, yeşil(?) dönüşüm içeriyor.3 sene sonra bu teknoloji belli bir seviyeye gelicektir ve seri üretim olucaktır.Şu an piyasada olanlardan gelişmiş olarak.
    Slick lastikler bana göre iyi olmadı.f1 eskiye dönerek normal dünya lastik standartlarından uzaklaşmış oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir