Warwick, Rosberg’e Neden Ceza Vermediklerini Açıkladı

Monaco GP’nin pilot hakem kadrosunda yer alan Derek Warwick, Monaco GP sıralamalarında kasıtlı olarak sarı bayrakların sallanmasına sebep olduğu düşünülen Nico Rosberg’e ceza vermemelerinin sebeplerini açıkladı.

Rosberg, sıralamaların son seansındaki son hızlı tur denemesinde Mirabeau’ya gelirken aracının kontrolünü kaybederek kaçış alanına çıkmış, sarı bayraklarla takım arkadaşı Lewis Hamilton dahil bazı sürücülerin derecelerini geliştirmelerine engel olmuştu.

Tüm verilerin incelenmesinden sonra hakemler Rosberg’e ceza vermediler.

Warwick “Lewis’in, Nico’nun ve Mercedes’in tüm verileri bizdeydi. FIA’nın verileri de vardı. Araç üstü çekimleri vardı. Pistte üstten çekimler vardı. Gaz, fren verileri…. Doğru kararı vermek için gerekli olan her şey vardı.”

“Her şey siyah ve beyaz değildi. Uzun zaman aldı. Emin olmak istedik. Kararımızda en etkili şey sürücüdür. Bu yüzden Nico uzun süre Takım Menajeri Ron Meadows ile birlikte komiserler odasındaydı. Onu sorgulamadım. Onunla konuştum. Tüm doğru soruları sorduğumu garantilemek istedim.”

“Şüphelerim var mıydı? Tabi ki vardı. Ancak o bana ihtiyacım olan cevapları verdi. Bazı komplo teorileri var ancak  yarışlarda Nico’dan daha dürüst bir sürücü daha yoktur.  Çok hızlı gelip gelip çok geç fren yapıp lastiklerini kilitleyerek hata yaptığını kendisi söyledi.”

“BRDC (Britanya Yarış Pilotları Kulübü) Başkanı olarak bir Britanyalı sürücüye taraf çekebileceğim bir karar vermemi düşünmüş olabilirsiniz ancak ben olaylara öyle yaklaşmıyorum. Orada bağımsız olarak bulunuyorum.”

“Bir sürücüyü gridin arkasına göndermek büyük bir karardır. Doğru karar vermek, bir çok şeyi, yarışın sonucunu ve şampiyonayı etkileyebileceği için iki kat daha önemliydi.” dedi.


Yorumlar

“Warwick, Rosberg’e Neden Ceza Vermediklerini Açıkladı” için 11 yanıt

  1. Pek hatırlayan olmadı hatırlatalım. Schumacher’in Monaco son viraj vakasını da telemetri ile ispatlayamadılar. 🙂
    Bunu yıllarca burada Schumacher’i alçak gibi gösterenlere bir tez olarak yazmıştım.:) Kastiyeti telemetri de göremediler. O dönemde yönetimin açıklamalarına bakarsanız ortamın, insanların rahatlatılması, bu yönün es geçilemeyeceği üzerine konuştuklarını görürsünüz ve hatta kasti olup olmadığını Schumacher açıklamadıkça bilinemeyeceğini söyleyenler oldu. Michael ise böyle birşeyi itiraf etmedi biliyorsunuz.
    Yani telemetri tespit ve sonuçta bir hukuk normu gibi görülüyorsa kendi elleriyle es geçilebildiğini de pek ala biliyoruz. Yani belki adaletsizlikten adalet yada bireysel adaletten toplumsal adalete bakış. 🙂
    Özetle telemetri hususu yada dayanağı işte böyle birşey. Mesela 94 sezonu özellikle hariç olmak üzere Schumacher’in yaptığı birçok şeyi de telemetri ile ispatlayamadılar ama cezalar oldu değil mi. 🙂
    Rosberg bunu kasti olarak yaptı demiyorum bakın.
    Sadece pilotlar telemetriye bağlı değil telemetri pilotluğa bağlı diyorum.
    Nico’nun düştüğü buhran ise pek algılanmadığı üzere; ömrü boyunca nefret gibi baktığı Michael’ın düştüğü duruma kendi eliyle düşmüş olması hem de aynı pistte. İyi ki aynı virajda değildi işte o yüzden de pek benzer görülmedi.
    Velhasıl 2006’da herkes nasıl bozulduysa ki buna Schumacher taraftarları dahildir Nico gününde Lewis’in bozulması doğaldır.
    Sezon sonunda görülecek etkisi yada faydası diyelim.
    Yine tesis normları der ki ispatlanamadığı müddetçe masumdur. Ancak sema’nın hakkaniyeti buna bakmaz.:)

  2. BRDC (Britanya Yarış Pilotları Kulübü) Başkanı olarak bir Britanyalı sürücüye taraf çekebileceğim bir karar vermemi düşünmüş olabilirsiniz ancak ben olaylara öyle yaklaşmıyorum. Orada bağımsız olarak bulunuyorum.

    bence kararı verememesinin esas nedenlerinden biri de bu. onun da ingiliz olması hamilton lehine bir karar vermesi durumunda daha büyük bir baskı oluşturur. eğer alman olsa rosberg aleyhine bir karar daha kolay çıkardı. bu insanların profesyonel kararlar verirken milliyetçilik yapma gibi şeyleri aştığını düşünüyorum ancak başka insanların düşüncelerini de değişitiremezler.

    rosberg’in bilerek yaptığını hakem de biliyor. biri suç işlemiş, herkes emin, hatta kendini hiç riske etmedi, aracı vurmadı bile. o şekilde halletti işi. ancak kanıtlanamadığı için ceza almadı. ha ne oldu, şampiyonluk sonucu değişmedi, sadece hamilton’ın şampiyonluk ilan edeceği tarih biraz daha ileriye alındı. biz izleyiciler için iyi oldu.

  3. Onur Gentas avatarı

    Bu olayla ilgili telemetri verilerinden falan bahsediliyor. Bir pilot isterse aklından geçeni rahatlıkla kılıfına uydurabilir. Frenlemeyi özellikle kaçırırsa sonunda sert fren yaparak lastikleri blokeler ve o arayada aracı sokuverir. Rosberg Monako gibi bir pistte başka yerde bu sorunu yaşasa direkt bariyerlere çarpardı. Hatayı en uygun yerde yapınca insanında midesi bulanıyor ister istemez.

  4. Yorumcular olarak neden bu kadar şaşkınız anlayamadım. Bunlar her zaman vardı, her zaman da olacak. Grosjean’a verilen yarış cezasının metnini hatırlamıyor musunuz ? “Şampiyonluk adaylarını yarış dışı bırakmak…”

  5. Akıl ve Mantık avatarı
    Akıl ve Mantık

    Kusura bakmayın hiç inandırıcı değil,Fia ve yarış kontrol bu sene çuvalladı iyice, bir yarışta adamın üzerinden araç geçiyor 45 saniyeye yakın güvenlik aracı girmiyor neden acaba? başkalarının pit stopu mu beklendi o vakitte,adam hareketsiz 15-20 saniye kaldı ama güvenlik aracı 45 saniyeye yakın sürede piste sokuldu.

    Rosberg sıralamalarda önü arkası boşken fren kaçırıyor,koca yarışta 1 fren noktası bile kaçırmıyor,kusura bakmayın ama palavra bu.Kasıtlı yaptı bariz bir şekilde.

  6. “Bir sürücüyü gridin arkasına göndermek büyük bir karardır. Doğru karar vermek, bir çok şeyi, yarışın sonucunu ve şampiyonayı etkileyebileceği için iki kat daha önemliydi.”

    Demek istediği çok basit, böylesine önemli bir durumdaysan iki kat daha dikkatli düşünürsün. Yani karar vermek zaman alır. Adam gayet açıkça söylüyor; “benim içime sindi verdiğim karar ve tüm verilere baktığımda hata yaptığını düşündüm.” Bunu anlayamayacak arkadaşlar görüyorum burada. Komik… Rosberg kasıtlı yapmış olabilir ama adam tüm verilerde kasıtlı durmuyordu demiş. Özeti bu.

  7. Cok acik soyluyorum disardan baktigim ilk anda bunu bilerek yaptigini dusundum ve icinden “cakallll” dedim. Ama Rosberg ve tum veriler hakemleri ikna etmis gorunuyor. Bu kadar verinin icinde en kucuk bir yanlis gorselerdi kendi vatandaslarini one cikarmak icin firsati kacirmazlardi diye dusunuyorum..

  8. yani rosberg sampiyonada olmasaydı ceza gelecektı demek buda goz yummak oluyor

  9. Alenen Rosberg’in bunu bilerek yaptığı belli…Çünkü o noktaya geldiğinde ilk zaman sektöründe kendi derecesini geliştirememişti ve Monaco gibi geçişin nerdeyse imkansız olduğu bir pistte pole pozisyonunda başlamak zaten hata yapmadıktan sonra yarış galibiyeti demek bu kadar basit…Zaten hakemlerin bu olayı görüp Rosberg’in inceleme altına alınması bunu yapmış olabileceğinden şüphelenmek demektir ve buda zaten bir çok şeyi açıklıyor Rosberg için…

    Rosberg isteyerek yapmadım deyince hakemler ne yapabilir ki…

    Bu sebeble böyle durumların yaşanmaması için extra sıralama zamanı verilmeli diğer sürücülere…

  10. Bencede koca metnin ana fikri son paragrafta gizli orayı okuyun sadece…

  11. Kısaca diyor ki şampiyona etkilenmesin diye göz yumduk.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir