Resmi: Çin GP 2010 Sonrasında Takvimden Çıkarılabilir

yazar:

kategori:

Bir yetkili tarafından yapılan açıklamaya göre Şangay, anlaşmasının biteceği 2010 yılından sonra Formula 1’den ayrılmayı düşünüyor.
Şangay yönetiminden Qiu Weichang, durumun şu anda değerlendirildiğini ve kararın gelecek sene duyurulacağını söyledi.

Weichang: " Bir değerlendirme yapıyoruz. Gelecek sene itibariyle bir cevap vermemiz gerekecek."

Çin’in en büyük şehri, Şangay Uluslararası Pisti’ne 240 milyon dolar harcadı ve ilk F1 yarışına 2004 senesinde ev sahipliği yaptı.
Ama bu etkinlik, zayıf bilet satışları nedeniyle sıkıntı yaşadı ve Qiu, yarışın kaderinin dengede olduğunu ifade etti.

Qiu Weichang: " Bir kazan-kazan durumu yaratmak istiyoruz, hem kendimiz, hem Bernie ve hem de F1 organizatörleri adına. Eğer bu bizim yapabileceğimiz bir şeyse ve işbirliğimizi çok mutlu ve pürüzsüz olursa, bunu göz önünde bulunduracağız."

" Şüphesiz en azından zarar etmemek isteriz. Ama iki etken var. Biri değerlendirmek, diğeri ise yaratabileceğimiz kazan-kazan durumu ."

Qiu ayrıca, Avrupa’da televizyon izleyicilerinin artması adına Asya’da gece yarışları üzerine Bernie Ecclestone’nin gece yarışı fikri karşısında da serin kanlı. Formula 1’de ilk gece yarışı geçtiğimiz Eylül ayında Singapur’da yapıldı.

Weichang: "Singapur’da.. Etkinliği gece yapmak, turistleri küçük bir şehre çekmek için iyi bir yol. Singapur’un bu etkinliğe kendi eşsiz durumu ile ev sahipliği yaptığını düşünüyorum. Ama bizim kendi durumumuz var."

Formula 1 etkinliklerinden Avustralya GP de bu sene 27 milyon dolarlık zararla sezonu kapatırken Fransa GP, maddi nedenlerden dolayı çıkacağını belirtmişti.

Ama Asya, ilk yarışını 2010’da düzenleyecek Güney Kore ve 2011’de Hindistan’ın olmasıyla gelişen büyük bir pazar.

Şangay’ın bu spordan soğuması, Formula 1’in Çin’e gelmesine yardım eden Yu Zhifei’nin yolsuzluk nedeniyle hapse atılmasının ardından başladığı düşünülüyor.

Qiu’nun, pistin senenin çoğunda otomobil kulüpleri tarafından ve özel sürüş seansları için kullanımda olduğunu söylemesine rağmen Şangay daha önceden MotoGP etkinliğinden de çekilmişti.

Qiu: " 2010’dan sonra Formula 1’de olmasak bile, senenin 200 gününden fazla olmak üzere pistin kullanımda olması nedeniyle temelimizi koruyabiliriz (pisti) Araçlar için bir Disneyland’a çevirmek istiyoruz. Sevenler, eğer gerçekten F1 stilinde sürüşün keyfini çıkarmak ve pistte hızla sürmek istiyorsa buraya gelebilir"

" F1 sayesinde araçlar üzerine ilgi alevlendi. Bu yzüden bu anlamda haberler iyi."

Çin GP, geçmiş yıllardaki ekonomik çalkantı sırasında Şangay’ın profilini yükseltmeye yardım eden en büyük sportif aktivitelerden birdir. HSBC Şampiyonlar golf turnuvası, Asya’nın en pahalılarından biri ve Şangay, Tenis Master Cup’a ev sahipliği yapabilmek adına Qi Zhong Stadı’na 146 milyon dolar harcadı.

Qiu ayrıca, 2005’te tamamlanmasından bu yana tenis stadının henüz bir kâr elde etmediğini de kabul etti.


Yorumlar

  1. MagicAlonso avatarı

    inşallah çin çıkmaz takvimden çünkü şuan F1 deki sayılı güzel pistlerden

  2. İstanbul'un işletme hakkı Bernie'nin elinde. Kolay kolay çıkmaz takvimden.

  3. İstanbul Park nekadar zarar ediyor acaba kimse birşey söylemiyor bu kadar az seyirciye kesin zarar ediyordur…
    Çinide çok yanar döner gördüm..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir