2014 Button’ın F1’deki Son Yılı Mı Olacak?

yazar:

kategori: ,

F1Plus sitesinden Katie Grimmett’in köşesidir.

Jenson Button pistte ve dışında saygı duyulan bir pilot, peki 2009 şampiyonunun yarış eldivenlerini çıkarıp emekli olmasının zamanı gelmiş midir?

Bunu heyecanlı geçen Kanada GP’sinden hemen sonra yazdım. Bugün, Jenson Button toplam 254 yarışa çıkmış oldu ve bu onu 22 kişilik gridin en tecrübeli ismi yapıyor.

Herhangi bir konuda yaşlanmış değil, ancak bir Formula 1 aracına olan alışıklığı görmezden gelinemez, özellikle de çaylak takım arkadaşı Kevin Magnussen’in genç coşkusu ile kıyaslanırsa.

Button bu senenin son olmayacağını söylese de bu mümkün.

İdeal bir dünyada McLaren Mercedes 2009 dünya şampiyonunu hiç olmazsa bir sezon daha tutmak isteyecektir, Magnussen henüz ortama yeni ve MP4-29 ile istikrar kazanmaya çalışıyor.

Genç Belçikalı yarışçı Stoffel Vandoorne ve Romain Grosjean gibi potansiyel bir büyük ismin eklenmesiyle birlikte McLaren Danimarkalı pilotundan daha fazlasını çıkarıyor.

Ayrıca, 1992’den bu yana ilk kez birleşen Honda ve McLaren isimleri altında yarışma fırsatını kim istemez ki? Önümüzdeki yıl Melbourne’de efsanevi bir kombinasyon olacak ve 34 yaşındaki İngiliz pilot etkileyici ünvanlarına bir son yenisini daha ekleyebilir.

2015 McLaren-Honda’nın yapabileceği rekabet düzeyinden bağımsız olarak, umarım taraftarlar ve sürücüler onların geri dönüşlerinin sembolizmini hafife almazlar. 1988’in MP4-4’ü yapılmış en baskın Formula 1 aracı değil midir? Öyleyse Honda adı birilerinin düşünebileceğinden daha hayatidir.

Kuşkusuz Button, saygı duyulan yarışçı, takımın inanılmaz geçmişi dikkate alındığında bir McLaren’den başka birşey sürmekten keyif almayacaktır.

Belki emekliliğini 2015’e kadar ertelemek gibi bir planı vardır.

Bu soruyu dikkate alın: Avustralya’da ilk kez podyuma çıktığında Button gerçekten şampiyonluk için savaşıyor muydu? Onun şampiyonluk kazanan Brawn’ı neredeyse 2009 gridine başlayamayacaktı, ve rekor kitaplarına göre İngiliz pilot yetenek, istikrar ve zihinsel güç konusunda kanıtlayacak çok az şeye sahipti.

Bir Mercedes, bir Red Bull veya bir Ferrari ile sezonu domine etmek birşeydir, ancak Ross Brawn bile BGP 001’in performansının şok ettiğini itiraf etmişti. O mütevazi bir pilot ve her zaman da öyle oldu, şampiyonluk kazanmasındaki ve McLaren gibi düşüş gösteren bir takımda koltuğunun olması bunun bir kanıtı. En azından böyle görünüyor.

2009’daki zaferinden önce takım arkadaşlarına göre olan motivasyonu onları yenmek için yeterli olmayabilirdi.

Sıkıcı McLaren takımı kısmen bu zihinsel değişimden sorumlu olabilir. Bir şampiyona yarış kazanan bir araç ver ve tüm tavırları eski karting kariyerlerindeki genç hallerine dönsün.

Bir Formula 1 modelinde Jenson’dan çıkarabileceğim hiçbir şey yok, ancak MP4-29 ona bir dünya şampiyonluğu hediye etmeyecek. O artık sponsorluk konusunda gridin en değerli ismi değil ve kârlı anlaşmalar yapmakta zorlanabilir.

Artık en pazarlanabilir yıldız onuru şanslı adam Lewis Hamilton’a ait.

Şimdiye kadarki kanıtlar bir sezonu daha olacağına işaret ediyor, Magnussen’e parlaması için bir şans ver, Button’ın kariyerini yükseklerde bitirmek için bir denemesi daha olsun ve bu iki pilotun Honda ismini özel bir şekilde geri getirmelerine izin ver. Ancak deneyimli İngiliz yerine gelebilecek adaylar kimler? Bu ne zaman olabilir?

Bu listeden Fernando Alonso’nun adını anında kaldırmalıyım gibi hissediyorum. Onun çocukluk rüyası olan Ferrari adına sürmek artık gerçekleşti ve İtalyan marka ile ilk şampiyonluğunu kazanma umudu yoksayamayacağı kadar büyük. Zaman da artık İspanyol pilotun yanında değil ve Ron Dennis’in liderliğindeki yeni çağda daha uzun vadeli anlaşmalar olacaktır.

Bu yıl McLaren’ın test sürücüsü Stoffel Vandoorne düşünülebilir. Belçikalı teoride Magnussen gibi tam zamanlı F1 sürüşüne atlayabilir.

Formula Renault 3.5’ta Danimarkalı pilotun hemen arkasında bitiren Vandoorne onu yenebilen az sayıda sürücüden biriydi. Bununla birlikte Ron Dennis bir çaylağı bir çocukla takım arkadaşı yapabilecek kadar cesur olmayabilir ve bu anlaşılabilir. Üzgünüm, Stoffel bir süre daha beklemeli.

Nico Hülkenberg de bir aday olabilir. Martin Whitmarsh’ın döneminde kendini göstermişti ve artık üst düzey ir takımda bir koltuk bulabilir. Gridde çok saygı duyulan bir sürücü ve Alman pilot bir Force India ile sürücüler şampiyonasında altıncı sırada. Genç fakat deneyimli ve bu Magnussen’in kalacağını kabul edersek güçlü bir sürücü kadrosu oluşturmak için anahtar bileşenlerden birisi.

Yukarıda bahsettiğim Romain Grosjean olayından da bahsetmeliyim.

Fransız pilot Renault’un yeni sevgilisi. Doğru ulustan geliyor ve rakipleri Vergne ve Bianchi’nin rakip motor tedarikçileri ile zaten güçlü bağlantıları var. Böylesine değerli bir organizasyonun desteğiyle Grosjean açıktaki herhangi bir koltuğua oturabilir ve bunlar şu anki Lotus’undan çok daha iyi olacaktır. Yeni gelen motor tedarikçileri gibi politikalar Honda için biraz önemli olmalı, çünkü Red Bull ve Mercedes ile rekabet edebilmek için iyi bir ikili bulmalılar.

Jenson Button’ın potansiyel koltuk rakipleri devam edebilir, ancak McLaren’da 2015 koltuğu olasılığı hakkında sırada toplantı yapılmış bir pilot olmamalı. Button’ı 2016’dan sonrasında Formula 1’de göremiyorum, spor hareket halinde be sürücüler artık daha erken emekli oluyorlar. Nigel Mansell’in 40 yaşında ilk dünya şampiyonluğunu kazandığı günler geride kaldı.

Button’ın ortaya koydukları artık azalıyor, ancak Honda teşviği İngiliz takımla bir sezon daha geçirebilmesine sebep olabilir.

Button 2014’te emekli olmalı mı?

Gerekli teşvikler ve rekabetçiliği devam ettiği sürece, hayır bu üzücü ama yakın zamanda Formula 1 rüyası artık yeterince eğlenceli olmamaya başlayacaktır. Zaman geldiğinde Formula 1 harika bir konuşmadı ve temsilcisini kaybedecektir. Elbette bu çok fazla.


Yorumlar

“2014 Button’ın F1’deki Son Yılı Mı Olacak?” için 18 yanıt

  1. en azından ıkı sene daha kalmalı..maldonado gibi adamlar varken boyle bır adamı gonderıp sırf jenerasyonu degıstırıcez dersek petrov gıbılerıde dolar taşar f1 de

  2. murat aksoy avatarı

    McLaren mutlaka Vettel’i almalı. Alonso sonsuza kadar yarışamaz, Lewis’ in zaten harika bir aracı var ve bu klasmanın son halkası olan Vettel’i mutlaka Ferrari’den önce ele geçirmeli.

  3. Button kesinlikle Formula 1’de kalmalı ancak Mclaren’de mi emin değilim, bence Mclaren koltuğu için eğer Alonso ile anlaşılmamış ise Hulkenberg’den daha iyi bir seçenek olduğunu sanmıyorum, Perez’i zaten yolladılar..

  4. Yerine 4 büyüklerden birini alamayacaklarsa takımı 2 çaylağın eline bırakmaları doğru olmaz. Hulkenberg de alınabilir belki.

  5. e = Mc² ........ (spa2000) avatarı
    e = Mc² …….. (spa2000)

    Vettel’i almalıyız.
    Haricinde Vandoorne.

    Şu an duygusallık yapamayız.
    Button McLaren bünyesinde farklı bir pozisyonda yerini bulmalı.

    Bize doymayan biri lazım.
    Vettel her yarıştan sonra ilk yarışını kazanmışçasına havaya sıçrayan Schumi gibi olduğunu ispatladı.

    Madem doymuyor madem harika istatistikleri var madem mütevazi bir yaşam sürüyor madem hızlı bir araç verildiğinde 9 yarış hatasız sürüyor.

    Vettel.

    1. can istesende istemesende alonso cmlarene gelecek.debelenme boşuna 🙂

    2. “mclaren ” takım adını bile düzgün yazamıyoruz ne biçim yakımsa 🙂

      1. e = Mc² ........ (spa2000) avatarı
        e = Mc² …….. (spa2000)

        Düzeltmene rağmen yanlış. 🙂

        1. sorma birader son anda farkettim ama iş işten geçmişti 🙂

      2. Lewis_Didem avatarı

        Sen yazamıyorsan McLaren ne yapsın 🙂 Gayet asil bir takım McLaren söylerken bile gururla söylüyorum herkeze 🙂

  6. Lewis_Didem avatarı

    Buttonı sevmeyebilirim ama en az 2 senede daha gridde yer almasını isterim sonuçta eski pilotlardan birtanesi.

  7. Ben Mclaren şasisinin iyi bir temele sahip olduğunu düşünüyorum, oldukça potansiyelli bir araç, Ferrari gibi dağınık değil, istikrarlı bir yapısı var, ancak takım şuan geçiş döneminde ve bu sene için çok zorladıklarını düşünmüyorum.Gerçekçi olmak gerekirse bu sene motor çok önemli ve Mercedes’in williams ve Force india’ya yaptığı katkının Mclarene yapıldığını düşünmüyorum.Takımın Ferrari’den daha iyi bir mühendis kadrosu var ve hızlı araç yapmayı biliyorlar, bu sene onları tutan bağlarından kurtulacaklar(mercedes motoru).Seneye çok daha iyi bir yerde olacaklardır.Eğer bu sene bir ışık verebilirlerse takıma Vettel’in gelme olasılığının daha çok olduğunu düşünüyorum.Alonso yüksek ihtimal Ferrari’de şampiyon olana kadar kalacak en az 3 5 sene daha yarışır.

  8. Yazida Alonsonun çocukluk ruyasinin Ferrari oldugu soyleniyor,benim bildigim Mclaren,Ferrari degil,yanlisim varsa duzeltin…

    1. Alonso’nun rüyasının neresi olduğunu biz de karıştırdık artık, bi öyle bi böyle, bakarsın sene sonunda çocuklum hayalim Mercedes’ti der..adamın işi bu 🙂

  9. Honda çok iyi motor yapabilir ancak yapmama ihtimali de var… mp4-4’te ve Mclaren-honda döneminde başarılı olunması yeni birlikteliğin de başarılı olacağı anlamına gelmiyor. 2000’li yıllarda, 2009 senesine kadar da Honda motor yaptı… Sporda devasa bütçe ile yer aldı ama sonuç?

    Mclaren’in de son senelerde aerodinami alanında çok iyi olmadığı, hatta hiç iyi olmadığı ortada. Öyle bir takım haline geldi ki büyük bütçesine rağmen, kendisinden küçük bütçeli takımların gerisinde kalıyor. Bir Force India bunun en net örneğidir.

    Ha Button kalır mı kalmaz mı orasını bilemiyorum. Zamanında Button’u savunanlardan birisiydim. Severdim ve hala severim. Ama kim ne derse desin, ne kadar başarılı sonuçlar elde etse de bir Alonso ya da Hamilton değil. Bunu aldığı sonuçlar bazında söylemiyorum. Çekici gelmiyor çoğu kişiye. Yapısından, sürüş stilinden kaynaklanıyordur belki.

    Her büyük takımın büyük sürücülere ihtiyacı var. Ferrari’de var, Red Bull’da var, Mercedes’te var… Mclaren ise Hamilton’dan beri bu konuda eksik kalıyor. Button o boşluğu tam olarak dolduramadı. Yanında da dişe değer bir rakip olmadı. Perez gönderildi, Magnussen geldi. Çok heyecan verici bir başlangıç yapsa da gerisi fos oldu. Umarım babası gibi olmaz. Babası da çok etkileyici bir başlangıcın ardından fos çıkmış…

    Mclaren ve Honda seneye başarılı bir ikili olacaksa Button kalsın ve yanına büyük bir isim katılsın.

    Öyle olursa Magnussen’e yazık olur ancak mevcut şartlar nedeniyle Mclaren’in genç sürücülerini erken piyasaya sürdüğüne inanıyorum.

    1. Onur Gentas avatarı

      Kesinlikle katılıyorum. Button’ı bende severim fakat sürüşünden heyecan alan olduğunu sanmıyorum. Seneye ya magnussen ya da button’dan birini gönderip yerine iyi bir pilot almaları gerekiyor fakat boşta olan pilotta yok. Alonsonun adı geçsede mclarene geçeceğine inanmıyorum. Bazı pilotlar var ki takımdan ayrıldığında takımın havasınıda etkiliyor. Alonsonun ayrılmasıda ferrariyi ciddi anlamda kötü etkiler. Hamilton ayrılınca mclarende çok şey kaybetti bana göre.

    2. ilk etapta aslında yazıyı okuyunca bire bir sizin yazdıklarınızı düşündüm. evet bir çoğumuz hondanın yapacağı motoru çok merak ediyor olmakla birlikte beklentilerimizde çok yüksek en azından benim öyle. 2000li yıllarda 2009 yılına kadar honda gerçek anlamda büyük başarı elde edemedi beklenildiği şekilde fakat bu formula 1 yani motor gücünün yanında onlarca etken var iyi bir araç yapmak için. belkide honda bu etkenlerden bazılarını yanlış yaptı diye düşünüyorum. benim hondadan beklentim büyük ama mclaren çok düşündürüyor. bu hafta merco motorlu araçlar arasında en yavaş ve vasatı mclaren olarak gözüktü benim gözüme. yani böyle bir motor kullanıp ( bu senenin en iyi motoru bence merco olduğu için ) böyle büyük bütçeye sahip olup pistte çoğu zaman sürünen bir araç üretiyorsan seneye oluşabilecek bir başarısızlığı hondanın sırtına yüklemek ağır olur die düşünüyorum.

      button konusunda bire bir aynı fikirdeyiz 🙂 severim kendisini ama bir alonso, hamilton yada raikkonen olduğunu düşünmüyorum.

      magnussen konusunda haklısın çok erken geldiğini düşünüyorum en azından seneye button kalıp yanına büyük bir isim katılmalı diye düşünüyorum bende.

      bekleyip göreceğiz 2015 yılı özellikle mclaren-honda ortaklığı tüm formula 1 severler açısından merak konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir