Honda F1'den Ayrıldı!!!

yazar:

kategori:

Cuma sabahı Honda’nın Başkanı ve CEO’su olan Takeo Fukui, Japon takımın Formula 1’den ayrıldığını doğruladı.

Honda Racin Team’in geleceği ile ilgili gece çıkan söylentilerin ardından Fukui, Tokyo’da acil bir basın toplantısı düzenledi ve zor ekonomik koşulların şirketi bu kararı almaya yönelttiğini söyledi.

Takeo Fukui: "Honda, özündeki iş aktivitelerini, dünya çapında devam eden ekonomik belirsizlikle birlikte ömrünü güvende altına almalıdır."

"Bu şartlar altında Honda, bütün iş alanlarında ani pazar daralmasını hızlı ve esnek bir şekilde değerlendirmişti. Bununla birlikte gelecekle ilgili yatırımlar da dahil olmak üzere idari kaynakların tahsisini optimize etmek için tanımlama kapsamında Formula 1’den ayrılmaya karar verdik"

“Honda Racing F1 Team ve onun motor sağlayıcısı Honda Racing Development’in üyeleri ile, bu iki şirketin geleceği ile ilgili olarak bir müzakereye gireceğiz. Bunun içinde takımın satış önerisi de bulunuyor"

Anlaşılan o ki Honda Racin Takım Patronu Ross Brawn ve CEO Nick Fry, takımın geleceğini görüşmek için Pazartesi sabahı derhal Tokyo’ya geçecek.

Kaynaklardan alınan bilgilere göre Honda yetkililerine, takımın kapanmasından önce yeni bir müşteri bulmak için 3 aylarının kaldığı ve Mart ayına kadar takımın finanse edileceği söylendi.

Yine gelen bilgiler arasında potansiyel müşterinin bulunduğu ve Brawn’ın daha önceden, takımı F1’de tutmak için Ferrari ile motor tedariğine odaklandığı yer alıyor.

Fukui, bu ayrılık kararını vermenin zor olduğunu kabul etti, özellikle de 2006 yılında altıkları yarış galibiyeti ve eski günlerine dönmek için harcanan paraların ardından.

Takeo Fukui: “Formula 1 aktivitilerinin üçüncü döneminde Honda, 2000 senesinden itibaren Formula 1’e katılıyordu: başlangıçta BAR ile. Sonuç olarak değişen Formula 1 çevresi ile örtüşmek için bir harekette %100 Honda sahipli takıma 2006’da geçtik"

“Bir çok güçlükle başa çıkarak Honda takımı 2006’da büyük bir zafer elde etti, daha büyük başarılar için Honda taraftarlarından dünya çağında büyük destek geldi."

“Bu nedenle, taraftarlarımızın beklentilerini tam olarak karşılamadan bizim için bu kararı vermek oldukça zordu"

“Bu ekonomik karışıklık zamanında öğrendiklerimizden en iyisini çıkararak, yarışmalara aktif katılımlarımızda kazandığımız meydan okuma ruhu ile birlikte, yeni mücadelelerde olmaya sadakatimize devam etme niyetindeyiz."

“Sonuç olarak bunu, Formula 1 dünyasındaki herkes dahil olmak üzere taraftarlarımıza ve Honda’nın Formula 1 çabasını destekleyen herkese teşekkür etme fırsatı olarak değerlendiriyorum"


Yorumlar

  1. Hamza Fayiz avatarı

    Öncelikle çok desteklediğim ve çok sevdiğim bir takımın F1 den ayrılması beni şok etti.Açıkçası TAKEO FUKUİ herşeyi açıklamış daha kelimeler yetersiz ben çok üzgünüm ve bu beni çok üzdü HONDA nın olmadığı F1 benim için bitmiştir……HONDA nın en kısa sürede geri dönmesini dilerim

  2. okuduğuma inanamadım. şaka gibi ya. adamlar 2008 den vaz geçip 2009 un çalışmalarına başladılar. daha button 2009 yarış kazanmaktan bahsediyodu. bence bu kadar apar topar alıınmış gibi. işin içinde başka şeyler vardır demeden edemiyiyo insan. çok üzüldüm ama gerçekten.

  3. Yıllardır ne söylüyoruz ki? 1 milyar dolar harcarlar ve hiç bir şey başaramadan F1'den ayrılırlar. Motor üreticisi olarak kalmalıydılar..

  4. Bora Subaşı avatarı
    Bora Subaşı

    Bence çok doğru bir karar aldılar.. Sürekli orta sıralar için mücadele ediyor olmaları Efsane Honda için büyük bir utanç olmalı diye düşünüyorum. Birde bu kriz onlar için gerekli şartları hazırladı..
    F1 de yer almak her zaman doğru bir strateji olmayabiliyor

  5. Gökhan Dündar avatarı
    Gökhan Dündar

    Haberi okuduğumda resmen şok oldum.Honda gibi F1 wizyonuna katkıları çok fazla olan bir takımın ayrılmasına gerçekten çok üzüldüm.Başka bir takım ayrılsa bu kadar üzülmezdim açıkcası…F1 çok acımasız bir spor ama belliydi Honda her sene azalan sponsorları we çok çok zayıf araçlar üretmesiyle kendi sonunu hazırladı ama ben inanıyorum ki Honda gün gelicek tekrar F1'e giricek we o eski başarılı rolünü oynayacak…

  6. Üzüldüm F1 adına..Honda ayı bir markadır..Yanlış yönetilmenin cezasını çekiyor..Sponsor Kullanıp gelen paraları değerlendirmek varken,Yeşil Dünya ya sarıldılar bütün masrafları cepten ödediler,sonuç bu daha geçen ay sponsor gelirleri hariç en çok harcayan takım olarak karşımıza çıkmıştı Honda..Kötü yönetilmenin cezasını F1 ve bziler çekiyoruz..Ayrılıyorsun o zaman birdaha da gelme arkadaş,nedir bu gidip gelmeler bize gerçek F1 tutkunu takımlar lazım,sıkıyı görüp kaçan takım değil…

  7. kaan kaanhan avatarı

    olamazz :S

  8. gerçekten gördüğümde şok oldugum bir karar :S

  9. Honda'nın her zaman motor tedarikçisi olarak kalmasını savunmuşumdur. Kendileri motor tedarikçisi olarak çok iyilerdi (McLaren Honda, Ligier Honda, Jordan Honda, BAR Honda) ama dümdüz Honda takımı olarak tutunamadılar.

  10. Bazı arkadaşlar hala F1 de güçsüz olan çekilsin derken alın size Honda şoku, Honda'nın çekileceği gerçekten süpriz oldu çünkü şahsi olarak Toro Rosso ve sonra da Renault 'nun F1'den çekilme sinyalleri vereceğini bekliyordum Honda sinyal vermeden ani bir deprem etkisiyle Button, Brawn gibi F1 efsanelerini trafik kazasında kaybetmişiz gibi şok etkisi yaşamamıza sebeb oldular.

    Artık Renault, Toro Rosso ve Force India da sırada olduğuna göre tüm sezonu 2005 Indy yarışı gibi izlemek kaçınılmaz olur.

  11. ercan postacı avatarı
    ercan postacı

    şimdi okudum haberi inanmak istemiyorum dedım kendıme ama gercek oldugu bı kesın honda markası benım ıcın herzaman cok farklı oldu oyuzdende cok uzuluyorum f1 de boyle buyuk bır degerıli markayı kaybettı üzlmek elde deyıl ama bu spor cok parayla oluyor ve organıze edılıyor bır takımı ayakda tutabılmekde cok parayla alakalı tabıkı

  12. burak bocek avatarı

    Bunun birazda standart motor ihalesi ile ilgili oldugunu dusunuyorum seneye olmasada 2010da bu hayata geçicek gibi.cosworth motor tedarigi yaparsa aktarma organlarıda sağlarsa zaten pek çok üretici için bir darbe.adamlar bunun için burda ve honda açıkça ben yokum demişte olabilir.aynı şeyi toyota ve ferraride belirtmişti.inşallah daha fazla kan kaybı olmaz ve honda alıcı bulur

  13. Ertan Akkaş avatarı

    Haberi şimdi öğrendim ve şoklar içerisindeyim. Gerçekten çok üzücü bir durum önce Super Aguri şimdi Honda yarın başka bir takımın ayrılmayacağı ne malum? Yazık çok yazık…

  14. Başka bir motor olunca Honda adı kalır mı hiç.O Honda Motors un tekelinde.SAdece kadro değişmemesi adına iyi olur.İyi bir sponsorla ferrari yada mercedes motorlu bir takım kurulabilir.

  15. Çetin Küpücü avatarı
    Çetin Küpücü

    Formula1 için çok büyük bir kayıp.Brawn sponsor bularak,Ferrari'den motor alarak belki de Honda'yı F1 de tutacak.Fakat bu Honda sadece isim olarak benzeyecek tabi değiştirilmezse.F1'in çok büyük bir katılımcısını kaybettiği gerçeği ne yazıkki her durumda kalıcı olacak.Başka çekilen fabrika takımalrı da olursa Formula1 ruhuda sönecek,farklı bir boyut kazanacaktır.Umarım öyle olmaz.

  16. Honda Toyota Mercedes benim sevdiğim 3 takım.Honda nın ayrılmasına şaşırmadım.En dipteydiler , Sponsorları yoktu.En çevreci markaydılar ve bunu tanıtıyorlardı ama boş.Arge Maliyetlerine en çok harcayan takımlardan birisi.Ama motoru geliştiremiyorlar.Yani oldukları yerden ileri adım atmayacaklar.Toyota da başarısızlık devam ederse ayrılırım demişti o yüzden şaşırmıyorum Japonlar mantıklı ölçmeyi tartmayı bilen insanlar.

  17. burak bocek avatarı

    Bende Honda'nın tamamen ekonomik kriz nedeni ile çekildiğine inanmıyorum.arkadaşın yorumunu çok mantıklı buldum.Çok daha ufak bütçeli takımlar var ancak batmadı.Honda ise başarısız oluyor ve belki F1 bize göre değil istediğimizi bulamadık en iyisi çekilmek demiş olabilir.Boşa masraf demişte olabilirler.Tabi tam terside olabilir belki ben yanılıyorum para politikalarını tabi bilemem adamların ancak kılıf gibi durdu seneye inşallah 9 takım görmeyiz sadece 18 pilot ve mosley cidden bu olaylarla malesef haklı çıkıyor.Ben bir sene daha şu 2009u bekleyip yeni kurallarla belki toparlanırız diye düşünürdüm eğer honda sahibi olsaydım.belki honda 2009da cidden iyi bir takım olabilirdi.henüz herşey bitmiş değil umarım bir çözüm bulunur

  18. ben açıkçası bu olayın f1 maliyetlerinin çok olması ile alakalı olduğunu sanmıyorum, basit düşünürsek eğer, parasal yapısı hondadan çok daha zayıf takımlar mevcud, force india veya williams gibi, ama niye önce bunlar batmadı diye kimse sormuyor, çünkü bu olayda hondanın kendi başarısızlığı söz konusu, bence küresek krizin çıkması takımın iflasını hızlandırmaktan ve bahane oluşturmaktan başka bir etkisi olmamıştır bu olayda. o kadar beklenti karşısında sen gidip sıfır çekersen tabiki batarsın

    nihayetinde bu olay mosleye yarıcak çünkü kriz çığırtkanlığı yaparken honda örneğini kullanıcak ve istediği değşiklikleri daha rahat yapabilecek

  19. Larien Larien avatarı
    Larien Larien

    çok sıkıcı ve sinirleri gergin bir 2009 sezonu bizi bekliyor. şimdiden geçmiş olsun. üzüldüm honda ya

  20. çok üzüldüm umarım diger takımlarda böyle bi karar almak zorunda kalmaz bakalım 2009 sezonu daha başlamadan neler görcez…

  21. demek kriz bu kadar güçlüymüş aslında, demek baştaki adamlar bu tehlike ve önlemlerinden bahsederken hiç te bunaklık yapmıyorlarmış.. açıkçası şok oldum, honda gibi çok güçlü bir üretici bile ekonomik nedenlerden dolayı çekiliyorsa (toyota hariç) kimsenin yeri garanti değil. vay be.. bari ferrari şuan bir akıllılık edip brawn'ı başkaları kapmadan takıma geri getirse. barrichello'yu saymıyorum o gitti bence, ama button yarışmak istiyorsa tek seçeneği toro rosso.

  22. taksit yapıyolarsa trf1 olarak biz alalım hondayı, fiyatlar dibe vurmuştur şimdi, değerlendirmek lazım dimi

  23. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Üzülmedim desem yalan olur fakat F1 deki bu sistemin fazla uzun sürmeyeceği belliydi yavaş yavaş fabrika takımları yerlerini ortaklıklara bırakırsa ve garaj takımları geri dönerse bu hem F1 ruhuna daha uygun olur hem de fabrika takımlarını bu kadar endişelendirmez (bir nevi riski bölüşmek) ….

  24. F1_ Kimi arkadaşım ben sadece f1' de en fazla parayı harcayan takım ve sonucunu hiç alamadı sadece motor tedarik etse yeter

  25. gülhan ertürk avatarı
    gülhan ertürk

    Honda gibi güçlü bir bütçesi olan bir takımın F1' den çekilmesi bu konuda kararsızlık yaşayan başka takımları da cesaretlendirebilir. Krizin henüz asıl etkisini göstermediği düşünülürse 2009'da daha çok kıyım olacaktır. Umarım olmaz!

  26. buttonu bız alsak balı:D saka bı yana ben cok sasrdm gerckten bu takım f1 ın en cok para harcayan basarıya en ac takımı ve 2009 hazlrklarında da cok yol katetmıslerdı cok garıp

  27. nası yha bu honda 2009a en cok calısan takım değilmi nasıl cekılıyo bukadar hazlrk kerse harcanan 90m euro bosamıydı saka mı bu:S

  28. kriz diğer takımları teğet geçer inşallah!
    hondanın kers konusunda en iyi çalışmalardan birini yaptığını düşünürsek bu karar üzücü…

  29. umutntm sünger avatarı
    umutntm sünger

    Allaha şükür ki bazı gerçekleri görmeye başlıyoruz adamlar f1 in devamı için önlem alıyorlar bizim fanatik f1 ciler vay bu adamlar f1 i btirmek istiyor mahvettiniz f1 i bunaklar bilmem ne !! Sonunda gördünüz mü neler olduğunu. Honda bu kararı bir günde mi aldı sanıyorusunuz ? Aynı sorun yüzünden başka takımşların da şuan hararetli bir şekilde çıkış yolu aradıklarına eminim ve max mosley de ecclestone da bunları biliyor du bu yüzden birşeyler yapmaya çalışıyorlardı. Hala da çalışıyorlar Şimdi f1 kurtarmak için yapılan çalışmalara bakışınız biraz değişir umarım çünkü bu gidişle f1 den ayrılan başka takımlar da olacak.
    ""F1_ Kimi"" yazdıkalrına katılıyorum hakikaten o tür yorumu yazmadan önce ne içiyorlar merak ediyorum =)

  30. tuhaf bi karar..2009 için başa güreşeceklerine inandırmışlarıd bizi..sezon içinde gelişimi durdurup kaynaklarını 2009 a yönlendirmişlerdi..ross brawn u almışlardı …ama şimdi, yarı takımları super agurinin yaşadıklarına sessiz kalmalarını düşününce anladım..bence hondanın 2008 deki gerilemesinin temelinde de ekonomik krizi sebep oldu..yani olay ,2008 den ümit kesip kaynaklarını 2009 için harcamaları şeklinde değilmiş demek

  31. güle güle 2009 da başarılı olamayacaklarını anladılar çekildiler hepsi bu

  32. serkan denizoglu ne kadar sacma bi yorum bu toyatada basari sagliyamadi oda ayrilsin force india da kucuk bi ekip oda ayrilsin williams ta bisey yapamiyo oda ayrilsin redbull ona keza toro rosso bunlar kucuk takimlar zat(en bisey yapamazlar hepsi ayrilsin ferrari mclaren bmw sadece 3 u yarissinlar ne guzel olur dimi senin icin!!!!!!! yorumlari biraz dusunerek yazdan daha guzel olur boylece daha mantikli yazilar cikar ortaya!!!!!!

  33. bu hakikaten felaket bi haber honda ayrildiysa ki cok guclu parali bir ekip belki 1 yada 2 ekip daha ayrilir. kabus gibi bi haber bu

  34. en fazla sempati duyduğum takım f1 den ayrıldı :/ Umarım Honda olarak olmasa da başka bir şekilde yollarına devam ederler. Biz de sadece Honda isminin kaybına üzülürüz.

  35. Vallahi arkadaşlar ben üzülmedim aslında 2000 den beri f1 de sadece 1 yarış kazanmış bir takım en fazla bütçeyle hep sonlarda bence mantıklı bir karar genede üzücü tabiki ama takımı başkaları satın alabilir mesela bar takımının sahibi gibi

  36. R.SCHUMACHER  avatarı

    inanmıyorum yaa :S daha güzel haberler okumak beklerken :S honda gitti off off…

  37. Honda gibi bir takım bile F1 den ayrılıyorsa bişeyler bitmiş dmektir. Çok üzücü bir haber. F1 ve Yarış tarihinin en köklü takımını gridde görememek üzüyor insanı. Bakalım daha neler göreceğiz. :((

  38. inanılmaz bişey :S umarım bi çaresini bulurlar :S

  39. Mithat Can Güçlü avatarı
    Mithat Can Güçlü

    bitti f1 bitti : (

  40. gerçekten çok üzücü bir dururm.honda gibi bir takımın f1 den ayrılması dünyada gerçek bir krizin olduğunun ispatıdır.ne diyelim hayırlısı olsun.

  41. barış özbek avatarı
    barış özbek

    MAX haklıymış!!!!!!!!!!

  42. Vay be neler dönüyor neler… Honda bile kepenkleri indirebiliyorsa dünya tam anlamıyla kavruluyor. İnşallah bu yaratılan kriz ortamı çabuk geçer

  43. MagicAlonso avatarı

    şok oldum şuan.çok üzüldüm.Kriz yüzünden F1 de ciddi tehlikeye girmiş durumda.aslında durumun bu denli vahim olduğunu düşününce F1 de maliyet azaltmaları için yapılan saçma değişikliklerin haklı yanları olduğunu düşünmeye başladım.mclaren ve williams gibi üretici olmayan takımlar ne yapacak bu ileriki dönemde.kriz devam ederse fabrika takımlarının bukadar zorlandığı koşullarda onlar çok daha büyük zorluklar çekeceklerdir

  44. Fatih Gülmez avatarı
    Fatih Gülmez

    yazık çok yazık üzüldüm gerçekten 🙁

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir