FIA Standart Cosworth Motoru Öneriyor

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Max Mosley, Honda’nın spordan ayrılma kararı verdiği şu zamanda Cosworth’ten gelen ucuz motor teklifinin, spordaki maliyetlerin düşürülmesine yardım edeceğini düşnüyor.

Aynı gün içinde Formula 1, büyün üreticisi Honda’yı kaybetti ve Mosley, maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili olarak Cosworth ile yapılacak anlaşmanın nasıl yardım edeceğini bir mektupla ifade etti.

Başkan, şu anda FIA’nın, 2010’dan itibaren geçerli olacak yıllık 6 milyon £’dan daha az maliyette motor ve aktarma organları kapsamında Cosworth ile görüşme halinde olduğunu açıkladı.

FIA Başkanı ayrıca, maliyetlerin 4 takım için hesaplandığını, daha fazlası için maliyetlerin daha da düşeceğini belirtti.

Mosley’in mektubu: "İhale sürecini tamamladık ve şu anda 2010’da başlamak üzere komple bir Formula 1 güç ünitesi tedariği için Cosworth’ün yanı sıra Xtrac ve Ricardo Transmissions (XR) ile özel görüşmelerdeyiz."

"Motorlar şu an geçerli olan bir motor olacakken iletim organı, Formula 1’in ulaştığı seviyede olacak ve gridin çoğuna iletim organları tedarik eden iki firma tarafından birleşik bir çalışma ile olacak."

“Bu seçeneği tercih eden her bir takım için maliyet, öncelikle 1.68 milyon £ ön ödeme ve sonrasında (2010, 2011, 2012) anlaşmanın 3 yılının her biri için sezon başına 5.49 milyon £ ödeme içerecek. Bu bedel, anlaşmayı imzalayan 4 takım olmasını, bütün yarışlarda ve 30.000 km.lik testlerde tam teknik destek almasını kapsıyor."

“Yıllık maliyet, bu seçeneği daha fazla takımın tercih etmesi durumunda azalacaktır. Mesela 8 takımla, takım başına 4.99 milyon £ olacak. Eğer testler 30.000 km.den az olursa maliyet daha da düşecek. Ne motor ne de iletim organları amblem taşımayacak"

Bir çok üreticinin, standart motora geçilmesi durumunda ayrılma kararı alacaklarını açıklamarı için Mosley, takımlar eğer istemezse bu seçeneği tercih etmeyeceklerini de belirtti.

Bununla birlikte Mosley, üreticilerin kendi yaptıkları motorların stadart olandan daha iyi performans sağlamasına izin vermeyeceklerini açıkladı.

Mosley: “Mevcut motlarını kullanmaya devam etmeleri, motor eşitliği için istenenler ve gelişimin yasaklanması hâlâ geçerli (tedarik edilen motorun performans göstergesi olarak referans haline geleceği ve hiç bir motorun bu göstergeleri aşamayacağın belirterek)"

Kendi motorunu üreten veya kendi güç ünitesini kullanan takımların, XT iletim organlarını kullanması gerekecek.

Mosley, diğer maliyet kısıtlaması çabalarıyla birlikte motor çalışmasının, bağımsız takımları ayakta tutacağına ve eğer daha fazla araç üreticisi çıkarsa yeni üreticilerin bulunabileceğine inanıyor.

Takımlar, 11 Aralık Perşembe gününe kadar standart motorla çalıma konusundaki düşüncelerini belirtmesi gerekecek. Eğer 4’ten daha az takım standart motor seçeneğini seçerse bile, maliyetin biraz daha artmasına rağmen FIA, bu plana devam ettirecek.

FIA’nın resmi sitesinde yayınlanan bildiride yönetim kurulu, sporun geleceğini güvence altına alabilmek için Formula 1 Takımlar Birliği (FOTA) ve Bernie Ecclestone ile birlikte çalışmaya odaklandı.

Bildiri: “Honda’nın Formula 1’den ayrılma niyetini açıklaması, Dünya Şampiyonası’nda mücadele etmenin maliyetlerinin sürdürülemez olduğu konusunda FIA’nın uzun süreli endişesini doğrulamıştır. FIA’nın bakışında küresel ekonomik düşüş, kritik durumdan şiddetli hale geldi."

“Sporun koruyucuları olarak FIA, Formula 1’in ekonomik açıdan sürdürülebilir hale gelebilmesi için ticari hakların sahipleri ve FOTA’nın üyeleriyle çalışmaya bağlıdır"


Yorumlar

  1. Artık su götürmez bir gerçek ki Formula 1 'in dinamiği ve ulaştığı kitle değişiyor. F1 'de Brabham'ların Arrows'ların Prost'ların olduğu efsane F1 şu son on yıl içerisinde ölmeye başladı ve F1 dünyası bunu o zamandan farketti. Son on yıl içerisinde Bernie 'nin aldığı ilk önlem hatırlarsınız takımlardan F1 sezonu için istediği depozitoydu, sezon ortasında F1 'den ayrılan takım olmasın diye güçlü şirketleri spora dahil etmek istediler sadece. Sonra bu iş yeterli olmayınca, F1'de duracağını garanti eden nacizane takımların maliyetlerini düşürmeye çalıştılar. Bu her ne kadar formula ruhuna aykırı gibi gözüksede formula standart otomobil yarışlarında bile ölmez arkadaşlar. Mücadele, 1. olmak için aranan 1. formül, formula 1'dir. Yoksa Ferrari'nin otomobil satmak için F1'e ne ihtiyacı olsun ki ? ya da Renault'nun aile otomobili satmasında ne kadar rolü var ? Zaten Renault otomobili olanın kendini Renault 'ya kitlemesi bi kere yanlış, sporun ruhuna aykırı, çünkü mücadele markalar mücadelesi değil bir kere. Lotus F1'den çekildi prestijini mi kaybetti ? ya da Skyper F1'e girdi de prestij mi yakaladı ? Bu mücadele, ardında egsoz dumanı ve kauçuk kokusu bırakarak çığlık atan V8 motorlarına gazı kökleyen pilotların mücadelesi. Mark Webber'i seven onu minardi yıllarından tanıyor, Kimi Raikkonen taraftarları da onu Sauber yıllarındaki başarıları sayesinde şimdi seviyor. ya da Fisichella'ya "bu adam babamla aynı yaşta olmasına rağmen aracı iyi sürüyor" dedirten de sezonun en yavaş takımındaki mücadelesi. Demek motorsporları ile markaların başarıları o kadar da doğru orantılı değil. Örneğin, Subaru kimin umrunda ? Colin Mcrae vardı… Şurda takım mücadelesine gönül veren taraftarların tuttukları takımlar belli, bir elimin yarısı kadar, takım açısından bakınca Futbol daha geniş bir perspektife sahip geliyor ama spor açısından bakınca motorsporları kişisel başarı sporudur ve burda pilotlar ön plandadır. Ha Cosworth motorlu Williams olmuş, Ha Toyota motorlu Williams. Adam istemeyen almasın demiş; abartmaya ne gerek var ?

  2. barış özbek avatarı
    barış özbek

    Herkes yok şuna bu motor olmaz filan diyor ne yazıkki bay mosley ileriyi görüyor o yüzden bu organizasyonun başında bizim gibi şımarık çocuklar gibi onu bunu istemem demiyor.Bunlar yapılmazsa bir müddet sonra ferrari ve macca kendi kendine yarışacaklar ki merc te az kaldı bu işi bırakacak.Fanlar aklını başına almalı.

  3. Bir müddet sonra Cosworth de kendini satışa çıkarmasın, maliyetleri tutturamıyoruz diye. Max karbon kırbaç istedi bizde battık derler..

  4. levent karadol avatarı
    levent karadol

    bence bu organizasyonun adıda dünya süper fort serisi olarak değişmeli fia maaliyetleri kısma adına bir takım çalışmalardan bahsediyor bir taraftanda her sene yeni kural değişiklikleri yapıp takımlara yeni maliyetler yüklüyor özellikle son değişiklikler kers hareketli ön kanat gibi bu ne pehriz bu ne lahana turşusu hayır ekstra gelişmeye karşı olduğum anlaşılmasın sakın ama sırf motor ömrü uzatmak için boş yere polemik yaratıp özellikle popilist davranıyorlar onuda beceremiyorlar yoksa fort krizden dtkilendide fia onamı yardımcı olmaya çalışıyor bence standart 1600cc motora geçsinler herşey tam olsun bak o zaman kozbort motorunada gerek yok fordun fokus motoruda iş görür

  5. senede harcanan toplam para 350-400 milyon dolar. motoru standart firma yapacaklar ve maliyetler bir anda çok düşecek, öyle mi? iş motora gelene kadar lüks sayılabilecek onlarca harcama kalemi var, conconluk yapıp bir avustralyaya, sonra avrupaya sonra amerika kıtasına, sonra tekrar uzakdoğuya sonra tekrar amerika kıtasına gitmek yerine adam gibi bir takvim çıkarılsa bile yol harcamalarından yapılacak tasarruf, motordan gelen tasarrufu katlayarak geçer. pilotlara verilen fahiş maaşlar azaltılabilir, test süresi kısaltılabilir, şuan 3 olan antrenman sayısı azaltılabilir, KERS gibi paranın canına okuyan bir sistemden vazgeçilerek çok büyük tasarruf yapılabilir…. gibi uzar gider. ama millet takmış kafayı standart motora. motorun ömrünü uzatmak olabilir ama tek firmadan motor asla.

    ayrıca bu sporu bu kadar zevkli yapan şeylerden biri de büyük üreticilerin sporun içerisinde kendi isimleri ile olması. şasisi başka, motoru başka, ismi uzantılı yada komple başka isimde bir aracı pistlerde görmenin kimseye bir zevk verdiği falan yok. sporu mahvedenler üreticiler ise, üretici olmayan takımları da üst sıralarda görelim o halde, red bull, toro rosso, f.india bir puan için birbirini gırtlaklayacaklar pistte. müşteri takımlarının 1 puan için birbirini yemesini izlemek yerine, ferrari gibi bmw gibi büyük üreticilerin pole ve galibiyet için mücadelesini izlemek daha keyif verici..

  6. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Her kriz kendi kahramanlarını ve fırsatlarını doğurur ….

  7. murat korkut avatarı

    Belki bu teklif krizdeki coswort için mükemmel bir karar olacaktır,ferraride mc larende,renault da ford motoru,alın size dünya ford serisi şampiyonluğu,bakalım televizyonda nekadar izleyici seyreder bu yarışı.Mosley e biri dur desin artık.

  8. irfanyavuz-61 avatarı
    irfanyavuz-61

    bu kadar saçmalık gormedim artık izlenecek bir spor olmaktan çıkıyor f1 bence buyuk bir izliyici kaybı yaşayacaktır bu gidişle 10 yıldır kesintisiz izlememe rağmen bunlardan biride ben olabilirim

  9. kürşat baydın avatarı
    kürşat baydın

    R26:
    Renault aracında bir ford motorumu?
    Neden bu yarışları izliyelim ki ozaman ne anlamı kaldı? herşey standart arabalar çirkin güçsüz heyecansız,sadece alonso hamilton gibi pilotların fanatikleri izler,gerisi bu spordan uzaklaşır bence..

  10. Paul Stoddart olacaktı

  11. Patronu Paul,Jordan gibi yarışmak için can atam adamlar bu spordan giti geriye bu müsfetteler kaldı

  12. çok doğru bir karar sonuna kadar destekliyorum, formula1 eski ruhuna bir an önce dönmeli üreticiler bu sporu mahfetti

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir