FIA, Yeni Kısıtlamalar Peşinde

yazar:

kategori:

Dünya Motorsporları Konseyi’nin bugün Monako’daki toplantısında FIA, sporda maliyetlerin azalmasını sağlayacağını umduğu yeni düzenlemeleri duyurdu.

Bu önlemler, takımların birden fazla rüzgâr tüneli kullanımını engelleyecek. Ayrıca bu özelliğin (rüzgâr tüneli), 8 saatlik iş gününde 15 defa ve her hafta 5 gün çalışmasını öngörecek.

Rüzgâr tüneli testleri, atmosfer basınçtaki hava ile olmalı; en yüksek hız, 50m/s. ile sınırlandırılmalı ve modelin en büyük ölçeği, sadece 60% olmalıdır. Her çalıştırma sırasında, sadece bir model kullanılabilecek.

Ayrıca takımların düzlük aerodinamik testleri de yasaklandı. FIA; tam ölçek pist sürüşünün, FIA onaylı test alanlarında yapılabileceğine açıklık getirdi.

Takımların; rüzgâr tünellerinden, çalışma güçlerinin seyahatlerde bulunması nedeniyle uzak kalmalarını ve pahalı bilgisayarlı akışkan dinamiği işlemlerini engellemek için FIA, bu alanda çalışan bir kısım personelin, henüz belirlenmeyen bir seviyede sınırlandırılacağını duyurdu.

Daha başka kısıtlamalar; donanım testi, tasarımı ve üretimi, freanler, hidrolik sistemler, karoser, ağırlık dağılımı, pist testi ve yarışlardaki bir kısım personelle ilgili olanlardı.

Kısıtlamaların ayrıntıları, 11 Ocak’taki bir takım başkanları toplantısında verilecek ve ilkbaharda Dünya Motorsporları Koneyi önüne detaylandırılmış olarak sunulacak.

Dünya Motorsporları Konseyi ayrıca, Kinetik Enerji Koruma Sistemleri’nin (KERS), tamamiyle açık bir teknoloji olarak bırakacağını da doğruladı. Bu sistemler, 2009’dan itibaren üretilmeye başlanacak.


Yorumlar

  1. Az kaldı arkadaşlar. 3-5 sene sonra F1'i sadece youtube'den seyredicez!!!! Eski yarışları!!

  2. Mosleyin 'yarışmayın kardeşim, masrafları düşüremiyoruz' teklifine az kaldı galiba…

  3. massathebest avatarı

    f1'de neden ''maliyetleri azaltma''ya çalışılır anlamıyorum. motorsporlarının en tepesindeki organizasyon, elbette geniş bütçeye ve büyük maliyetlere sahip olacak. parası az olan takımın f1'de ne işi var? lastik, motor, vites kutusu, hareketli parçalar, aero, yakıt, test sınırı,,, derken şimdi de rüzgar tüneli. takımlar yol arabası gibi sezon başında imal ettiği aracı tüm yıl boyunca hiç değiştirmeden kullanacak bu gidişle. iyice suyunu çıkarmaya başladılar bu kuralların. serbest bırak kardeşim, herkes deli gibi yeni şeyler araştırsın, icad etsin, geliştirsin, bizler de en güzelini seyredebilelim. küçük takımlar büyüklere yetişemiyorsa bu onların sorunu, çekip gitsinler o halde. zaten tur bindirirken kaza yapma olasılığını arttırmaktan başka ne işe yarıyorlar ki?

  4. bu fia ya kızmaya başlıyorum artık,zaten bozdunuz f1 i bırakın da elizdeki ile yetinelim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir