Howett: "Bernie'nin Atağı, FOTA'yı Bölmeyecek"

yazar:

kategori:

Bernie Ecclestone’nin Luca di Montezemolo’ya olan kızgın cevaı, F1 takımlarının birliğini bölmeye teşebbüs olabilir."

Bu ifade, Toyota takımı patronu ve ayrıca FOTA başkan vekili John Howett’e ait.

F1 CEO ve ticari hakların sahibi Ecclestone, F1’in yeniden yapılanması yönündeki niyetini açıklayan Montezemolo’ya sert çıkmıştı.

78 yaşındaki Bay E, Ferrari’nin daha fazla paranın dağılımını isteyerek ikiyüzlülük yaptığını çünkü dünya şampiyonluğunu kazanması durumunda diğerlerinden 80 milyon dolar daha fazla kazandığını söylemişti.

Ama Howett, eğer Ecclestone’nin amacı FOTA’yı bölmekse, bunun yolunun Ferrari’nin ayrıcalıklı ticari anlaşmasının açıklanması olmadığını belirtti.

Howett: "(FOTA’yı bölyeme) çalışıyor olabilir ama verilen bütün bilgiler çok şeffaf ve üyeler arasında açık bir şekilde paylaşılmış. Bu yüzden (açıklaması) hayal kırıklığı. Çünkü herkes (Ferrari’nin) tarihi statüsünün farkında"

FIA Başkanı Max Mosley de, FOTA’nın bütünlüğünün henüz tam olarak test edilmediğini düşünüyor.

Mosley: "Takımların şu anda daha bütün olduğunu düşünüyorum. Çünkü Formula 1’deki baskının dışındalar"

"Bütünlüğün asıl testi, fikirler arasında önemli farklılıklar olduğunda veya hayati ilgiler tehdit edildiğinde olacak"


Yorumlar

  1. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    "Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin ancak karşındakinin anlayabildiği kadardır."
    Mevlana bunu demiş ;peki anlatmaktan vazgeçmişmi ? veya anlamayanı olduğu yerde bırakıp anlatmaktan vazgeçmişmi ? işte sıkıntı burada çabucak sıkılıyoruz anlatmaktan ,siz bildiklerinizi bir veya iki kişi öğrensin diye mi yazıyorsunuz buraya ? şayet öyleyse hareket noktanız yanlış bu tabi olayın bencesi takdir sizin ….

  2. Sanırım en güzeli senin yaklaşımın oldu Ahmet:) Boşa parmak yormaya gerek yok. Mevlana'nın çok güzel bir sözü var, "Ne kadar bilirsen bil, söylediklerin ancak karşındakinin anlayabildiği kadardır."
    İnsan at gözlüklerini bir kere takıpta kulaklarını bir kere tıkadımı ona ne söylersen söyle. Kurulmuş pozuk plaktan bir farkı kalmıyor malesef, uğraşmaya gerek yok:)

  3. Ben cevap yazmiyorum parmaklarimi yorduguma degmeyecek 🙂

  4. Senin gibileri 3 yarış izleyince başımıza Murray Walker kesiliyorsa pekala bende 1 Enzo belgeseli ile çok şeyi öğrenebilirim:))) Yaptığın yorumada bundan başka verecek cevap yok malesef…

  5. Her enzo belgeseli izleyen herşeyi biliyorum havasında olmak zorunda heralde:) Sizin oralarda Enzo hala hayattamı bilmem ama şu ank durumda monti gerçeği var.Enzo felsefesi senin hayalinde kalmış sadece.fiat yorumları nı ben bugüne göre yaptım.Anlayabilirsin.Ne için yorum yazdığımada bakarsak, kurun heryere fabrika üretin araç F1 i daha iyi finanse etmiş olursunuz böylece ordan burdan para dilenmeye ihtiyaç ortadan kalkmaz mı. Herşey o kadar basit değil mi.O aracın segmentinde pazar zaten küçük satın bakalım satılıyor mu. Ayrıca Enzo felsefesinde bu tarz para kazanmakta varmıymış sorabilirsin.Monti de var onu biliyoruz:)

  6. Ayrıca Ferrari yi yaratan Fiat falan değil, işkembeden sallamayalım:) Fiat, girilen mali krizden sonra Ferrari nin yol otomobilleri departmanının sadece TİCARİ hisselerini satın almıştır. Ferrari yönetimi hala kendisine aittir, yani özerktir. Fiat hiçbirşekilde Ferrari ye şunu üret bunu üret takımı aç takımı kapat şeklinde bir baskı kuramaz, talimat veremez. İmzalanan anlaşma bunu kapsamaz. Sadece ticari gelirlerden kar ettiği sürece Fiatta bundan pay alır. Enzo Ferrari sırf bu şartları sağlayabilmek için çok daha büyük bir para önermesine rağmen takımın hisselerini Ford a satmamıştır. Bu Ford firmasına okadar dokunmuştu ki sırf bunun intikamını almak için büyük bir gider altına girerek ve o alanda bir ihtiyaçları yokken Ford GT40 ı üreterek onlara karşı piste sürmüşlerdi. Ford GT 40 ı yaratan olayda işte budur. :)))

  7. McLaren nikli arkadaş, cehaletini heryerde kusma istersen, kendini gerçekten gereksiz komik duruma düşürüyorsun. Ferrari aslen bir otomobil üreticisi değil bir yarış takımıdır. Ferrari, yol otomobillerini sadece Scuderia'ya, yani yarış takımına finansal gelir sağlamak için üreti. Dünyada marka değeri denen bir kavram vardır, bundanda haberin yok tabi. İşte bu sebep ilede ürettiği otomobiller ilke edindikleri amaç uğrunda konumlandırılmıştır hep, onlar bu marka değerlerini koruyabilmek için diğer üreticiler gibi arazi aracı idi, binek aracı idi ıvırdı zıvırdı üretmezler. Ferrari yol otomobili satmaya ise yarış takımı kurulduktan sonra ve yarışlarda gerekli finansmanı bulmakta zorlanmaya başladıklarında başlamıştır. Son olarak da Enzo Ferrari nin bir sözünü hatırlatmakta fayda var; "Diğerleri otomobillerini satabilmek için yarışır, biz ise yarışabilmek için otomobil satarız." Yani Ferrari için yol otomobili satmak bir amaç değil bir araçtır, yarışmak ise amaçtır..!

  8. koskoca ferrari markası heryerde fabrika açıp araç satıyormuş:)))
    o kadar kolaysa bizim tofaşlarıda satsın.
    Sırf uğraşmak istemediklerin , fazla para sevmediklerinden açmıyorlardır.
    Bu italyanlar fazla asilmiş:D

  9. Ha bu arada sunu soylemeliyim ki ben F1`de herzaman Mclaren-Mercedes gibi bir yapiyi takdir etmis ve tum takimlarin bu sekilde olmasini istemisimdir, uretici firmalarin takim kurmasinin yasaklanmasini spora sadece motor saglamalari gerektigini dusunmusumdur, Garaj takimlarinin dolayisiyla paranin degil yarisma tutkusunun one cikmasini savunmusumdur. Iste son ornek Honda, eger tutkulari olsa cekilirlermiydi? Ron Dennis, Frank Williams gibi adamlara F1`i yasakla adamlar 3 gun sonra intihar ederler. Bu sebeplerden Mclaren-Mercedes`e her zaman hayranlik duymusumdur ve asla dusman olmam, ne kadar TARAFLI olsamda 🙂

  10. Ferrari ve Mclaren`in gider butceleri hemen hemen ayniysa esit sartlar altinda kim lider sorusunu soramazsiniz. Gelir anlaminda soruyorsaniz birisinin gelirlerinin 80 milyon dolari FIA`dan gelir, digerinin arap zengin Mumtalakat Holding`den 🙂 Fiat konusuna gelince sezon icinde Montezemelo aciklama yapmisti Fiat`dan tek kurus almiyoruz diye, Ha tek kurusta vermiyolardir o ayri 🙂 Sonucta Ferrari kendi kendine anca donen bir yapiya sahip, yoksa koskoca Ferrari markasi Mercedes gibi her yerde fabrika acar catir catir araba satar.. Saygilar..

  11. "cunku onlar yarismak icin arac uretip satiyorlar"
    o ne demek acaba:)) f1 araçlarını mı satıyor.
    Ferrari Fiatın değil mi.Fiat tek segmenti Ferrari ye vermişse.Bunu diğerlerinden ne farkı var.

  12. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    DAHA FAZLA PAY almasına rağmen diyorsunuz ve benim yazdığım eşitlik kavramının yanlış olduğunu söylüyorsunuz sizce bu bir çelişki değil mi? ….

  13. Ferrari`yi su an gridde hic bir takimla kiyaslayamazsiniz cunku onlar yarismak icin arac uretip satiyorlar, gridde baska varmi boyle takim? Daha fazla pay almasina ragmen Mclaren ile gider butceleri hemen hemen ayni, bu durumda Şener SALİH arkadasim esitlik anlaminda yazdiklarinin tamami gecersiz oluyor kusura bakma 🙂

  14. Şener  SALİH avatarı
    Şener SALİH

    Burak Böcek arkadaşım yukarıda yazılanları ve senin anlatmaya çalıştıklarını F1 de herhangi bir takımda yöneticilik görevi yapanlar biliyor zaten fakat asıl mesele bunu senin veya senin gibi düşünenlerin bilip bilmemesi ;Ferrari şayet kendisine verilen ayrıcalıklarla bu haldeyse şartlar eşitlendiğinde öyle çok aman aman bir takım olmadığı ortaya çıkar ve bencede asıl konu bu eşit şartlar altında kim lider ? veya eşit şartlarda Ferrari egemonyası ne kadar devam eder ? şayet eşit şartlar başlangıçtan beri sağlansaydı Ferrari şu anda nerede olurdu ? ve şunuda unutmayalımki F1 in ilk gününden beri içinde yer alan tek ve ilk fabrika takımı ,ve bir bağlamdada ayrıcalıkları olmasaydı şayet şu anda gridde yer alan fabrika takımlarından hiçbir farkı olmayacaktı ;peki bu bağlamda hep eşitlikten adaletten dert yananlar ve bu doğruları isteyenler neden Ferrari ? Ferrari görünen durumda adaletsizliği ve ayrımcılığı sembolize ederken takınılan tutum ben yaptım oldu mantığımıdır ? ve bu mantıkta aklıma şu geliyor bu genel-geçer manada yanlış fakat ben yaptığım için doğru ;belkide Mclaren taraftarlarına kızarken kullandığınız cümlede olduğu gibi ''tutturmuşsunuz bir doğru gidiyorsunuz ,sizin takımınız hep doğru'' cümlelerinin sizler içinde aynı olduğu göze çarpıyor ve karşılıklı olarak dünya batsa anlaşılamayacağı aşikar nedenide belli ''TARAFTARLIK'' fakat kime taraftarlık F1 emi ? bence değil sadece takıma ;ha ne zamanki F1 e hep beraber taraf oluruz o vakit çoğu şeyler alenen ortaya çıkar ve bu platformdada (bir arkadaşın yazdığı gibi fizikçilerin toplandığı yer) bizler F1 severler olarak kavgasız ve de gürültüsüz olarak fikirlerimizi paylaşırız ….

  15. burak bocek avatarı

    Howett: "(FOTA'yı bölyeme) çalışıyor olabilir ama verilen bütün bilgiler çok şeffaf ve üyeler arasında açık bir şekilde paylaşılmış. Bu yüzden (açıklaması) hayal kırıklığı. Çünkü herkes (Ferrari'nin) tarihi statüsünün farkında" bu herşeyi anlatıyor ama ısrarla kabullenemeyenler olucaktır.Nede olsa bu dünyada batsa anlamalarını beklemiyoruz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir