Hill: Sürücüler Tüm Verileri Paylaşmamalı

yazar:

kategori:

Damon Hill Mercedes sürücülerinin birbirlerinden bilgi saklamalarının akıllıca olduğunu düşünüyor.

Avusturya GP’si ardından Toto Wolff takım içi şeffaflığın biraz sorunlu olduğunu itiraf etmişti.

Rosberg: “Eğer biryerlerde biraz avantaj bulabilirsem bunu herkese söylemeyeceğim ve kendime saklayacağım.”

1996 F1 dünya şampiyonu pilotların birbirlerinden veri saklamalarının normal olduğunu söyledi.

“Bunu sahtekarlık olarak nitelemem, bu akıllı olmaktır, elini göstermemektir. Eğer birşeyler gösterirsen burada kaybedersin.”

“Bazı yönlerden bu birisinin yeteneğini çalmak demek oluyor. Çok fazla bilgi var ve sporcunun özeli ve yeteneği çok az gizli kalıyor. Eğer Lewis’in özel teknikleri sonuna kadar elinden alınırsa bu doğru olmaz.”

“Eski günlerde bu bilgilerin tümüne sahip olmuyorduk. Bir sürücü piste çıkmalı, izlemeli ve anlamalıydı. Kendi bilginiz dışında bunu anlamanın başka bir yolu yoktu.”

“Şimdi ise her detay ve an mühendislerle paylaşılıyor. Artık mühendislerin sürücülere sürmeyi öğrettiği dönemdeyiz. Bence bu durum fazla ileri gidiyor.”


Yorumlar

“Hill: Sürücüler Tüm Verileri Paylaşmamalı” için 5 yanıt

  1. Hill burda haklı dogal yetenegi olan pilotun resmen elinden bu yetenegi alınıyor ben yıllarca schuminin ferraride kayrıldıgını düşünür ve bu na zaman zaman kızardım en fanatiğinden schumici olmama ragmen ama schuminin neden hep takım arkadaşına üstün oldugunu anlıyabiliyorum şimdiki telemetri verileri o zaman yoktu ve bu kadar her şey açıkta degildi bir kaç defa youtubede degişik pilotların viraja giriş çıkış açılarını gösteren videolar izledim schuminin viraja giriş ve çıkış çizgisi diger hiç bir pilota benzemiyor ne senna ne prost ne alonso ne rai ne hamilton ne vettel dogal olarak en bu hız makinelerinde en ufak bir ayrıntının bile dünyalar kadar fark olabildigini anlıyabiliyorum şimdi rosberg ve hamilton kendilerine özgü yetenekleri ve mühendislerinin paylaşımlarıyla resmen midelerindekine kadar biliniyor o zaman yetenegi olan pilot degil bilgiye en çabuk ulaşabilen daha avantajlı oluyor buda sanallıgı dahada artırıyor ve işin zevkini bozuyor

    1. Aktif telemetri sistemi ve bugüne benzer track-pilot verileri 80’lerden beri var.

  2. Budur arkadaş.

    Ben diyorum ki, telemetri sistemi komple kaldırılsın. Sistem, bir sorun olursa direksiyondaki ekrana veya pilotun vizörüne yansıtılan ekrana bunu bildirsin. Pilot da gerekene karar verip yapsın. Telsiz iletişimi de olmasın. Pilot pite girmek istediğinde direksiyondan bir tuşa bassın ve bu o tur pite geleceği anlamına gelip takımı uyarsın.

    1. Biraz uçuk olmuş 🙂 telemetriyi motorsporlarından söküp atamazsın xtrabit bu tüm zaman tutucuları kaldırman demek olur ki hem lüzumulu değil hemde mümkün değil. Zamanlama bilgisi olmadan yarışma olmaz.
      Telsizde benzer denilebilir telsizde evrimini daha çok padoktan pilota doğru akış ile tamamladı. Duyabiliyor ama mikrofonu olmasın denirse onu ayrı değerlendirmek lazım.
      Kilit cümle bence son cümle.
      Bunu sağlayabilecekte pilotlardan başkası değil. Nerede frene basması gerektiğini sürmeyi bilmeyen mühendisler söylüyor artık bu içinden çıkılabilecek bir hal değil. Pilotlar hooop demeli çok biliyorsun buyur geç o zaman demeli 🙂 mühendisini sadece veri okuma sensoru olarak kullanmalı veri yazdırma değil. Sürüş, test değerlendirmelerini ayrı değerlendirmek lazım.
      Ama bu saatten sonra herşey zor,
      F1’i bu kadar içinden çıkılmaz hale sokan takımların kendisi FIA felan da değil. Takımların herşeyin kralı kendileri olmak istediler gelinen hal işte bu.

      1. Telemetriyi sökünce zaman tutucular da mı gidiyor? Onlar kalsın caaanım 🙂

        Motor haritası neyse de, pedal haritası, detaylı telemetri ve telsiz irtibatının olmaması gerekir. Spor gerçekten limitlere dayandı, pilotların fark yaratabileceği, yanlış ayarlar sonucu geride kalabilecekleri gibi durumlar artık olmuyor. Pistten piste vites oranı (ki buna el attılar sonunda) ve parça kullanımının da önüne geçmek gerek. Monza ve Monako paketleri olmamalı.

        Ondan sonra al eline mısırı otur seyreyle cümbüşü 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir