FRIC Yasağı Mercedes’in Dominasyonunu Sona Erdirecek

yazar:

kategori: ,

Bilindiği üzere Mercedes’in üstün olmasını sağladığı düşünülen birbirine bağlı ön ve arka süspansiyon sistemi, yani FRIC süspansiyonları FIA tarafından yasaklanacak.

Bu yasak yüksek ihtimalle Hockenheim öncesi devreye girecek.

Ancak görünen o ki, bu yasağın gelmesiyle birlikte Formula 1’deki Mercedes dominasyonu sona erecek. Zira Mercedes bu sistemi çok karmaşık bir şekilde kullanıyor ve en büyük avantajı Mercedes elde ediyor.

FRIC süspansiyon sisteminin bu sene Mercedes’e yaklaşık 0.8 saniye kazandırdığı söyleniyor.

Fakat FRIC sistemini kullanan takım yalnızca Mercedes değil. En büyük avantajı Mercedes elde etse de, birçok takım bu sistemden yarar sağlıyor. Bu sebeple takımların araçlarını sene ortasında değiştirmekten çekineceği ve yasağa karşı çıkması da bekleniyor.

Ayrıca FIA’nın yakın zamanda getireceği tek yasak bu değil. FIA, 2014 V6 turbo motorlarında hybrid gücün düşürülmesi konusunda da çalışmalar yürütüyor.

Kaynaklara göre bu yılki Renault, Ferrari ve Mercedes turbo motorlarının performansı neredeyse eşit. Fakat Mercedes, hybrid sisteminden çok büyük bir avantaj sağlıyor.

Hybrid sisteminin Mercedes’e düzlüklerde 110 ile 130 beygir arasında bir güç kazandırdığı söyleniyor.

Britanya GP’sinin ardından Massa, Mercedes’lerin bir sebeple formasyon turunu çok yavaş geçtiğinden şikayet etmişti. Hatta yalnızca Massa değil, diğer tüm pilotların bu konudan şikayetçi olduğu öğrenilmişti. Ardından Charlie Whiting, Massa’ya yakında “bunları sona erdireceklerini” söylemişti.

Görünen o ki, yakında devreye girecek yasaklarla birlikte, Mercedes’in Formula 1’deki liderliği sona erecek.


Yorumlar

“FRIC Yasağı Mercedes’in Dominasyonunu Sona Erdirecek” için 18 yanıt

  1. Bu sistemin aerodinamik getirisinin yanında mekanik yol tutuşa da katkısı olduğu bir gerçek. Bu bilgiden yola çıkarak daha dengesiz araca sahip takımların (Ferrari gibi) bu sistemden diğerlerine göre daha az faydalandığını söyleyebiliriz. Ayrıca Mercedes bu sistemi 2013 sezonundan bu yana kullanıyor, diğer takımlardan daha fazla geliştirmiş olmalarına şaşırmamak gerek.

  2. ya bu sistem araç dengesi için kritik, Ferrari’yi düşünelim mesela, araç bu halde bile dengesiz, bu sistem kalkarsa ne olur merak etmiyor değilim…

    Mercedes’in üstünlüğü birazcık kapansa bile liderliği kaybetmezler…

  3. F1 tamamen yasaklama üzerine kurulu bir organizasyon oldu..F1 yeniliklere ve buluşlara tamammen kapalı oldu..Zaten bu gidişle seyircilerin büyük çoğunluğunu kaçırıp, F1 ömrünü tamamlayacak ve aramızdan ayrılacak…

  4. nedense haberi okurken trf1in ana kadrosunun yaptIgI bir haber olmadIgInI farkettim. o soyleniyor bu bekleniyor, kaynaklara gore soyle olmus vesaire. arkadasin dedigi gibi temenni yazisi/kose yazisi gibi olmus.

  5. şeytanın avukatlığını yapmak istemiyorum, bunu mercedesi durdurmak için değil de gerçekten kurallara aykırılığı engellemek için yapıyorlardır umarım. fakat diyelim ki amaç mercedesi durdurmak olsun…. mercedes kaybedeceği zamanı kazanmak için başka bir çözüm bulmakta sıkıntı çekmez! şu an elindeki teknik kadro ile mercedes zorlanmadan dominant olarak kalmaya devam edecektir.

  6. rosberg power avatarı
    rosberg power

    Hiç bir şey olmaz. Mercedes taş gibi takım. Ve en iyi pilotlara sahip.

  7. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Biz egzoz ile fayda sağlarken egzoz şampiyonu oluyorduk şimdi bunlar yasaklamayın ne gerek var ne dansöz dünya.

    1. Esneyen govde ve kanatlar,patinaj kontrolu,tork yonlendirmesi,aglayarak dondurulmus motoru gelistirme diye baslayan uzun bir liste var.

      1. Mehmet Günaydın avatarı
        Mehmet Günaydın

        Redbull V8 motorunu geliştirin diye ağlamadı ağladıysa Alonso ağlamıştır Vettel değil. Esneyen gövdeyi nezaman bulmuşlar onuda ilk defa senden duydum 😀

        1. Senin duymaman bir şeyin olmadığı anlamına gelmiyor.

  8. CaptainKiller avatarı
    CaptainKiller

    bu sene için fazla birşey etkilemez ama seneye garanti. Her zaman olduğu gibi illegal değil adam gibi yarışın. FIA doğrusunu yapıyor.

  9. Birileri temennilerini haber haline getirmiş.Burdan bişey çıkmaz.Lastiği bir deneyin.
    Hybrid sisteminden alınacak güç sabit ama Mercedes en hafif sistemi ürettiği için avantajlı.Ayrıca Mercedes’in motoru hibrit olmadan 700 HP’den fazla güç üretiyor.Boş yere hayal kurmayın.

    1. Eren Donmez avatarı

      Ortada temenni falan yok, genel kanı bu. Biraz yabancı medyayı takip ettiğinizde anlayacaksınız. Yasaklar bu kadarla kalmayacak zira.

  10. Oldu olacak Mercedes motorunu yasaklayın da bi dahaki yarıştan itibaren devreye girecek şekilde.
    Ne de olsa Mercedes motoru en nihayetinde avantaj sağlıyor gibi görünüyor. Haksızlık bu diğer takımlara. O yüzden diğer takımlar da çalışıp o farkı kapatmasındansa, en çok hangi takım fayda sağlıyorsa direk tamamen yasaklayalım da diğer takımlara hiç haksızlık yapılmazken, domine eden takıma büyük haksızlık olsun. Ve ancak ve ancak bu sayede denge kurulabildiği için herkesin içine sinsin.
    Mercedes motoru bi dahaki yarıştan itibaren yasak arkadaşlar. Renault ile falan bi konuşun isterseniz.

  11. mercedesin son yarış tur başına hız farkı 1,5 değil 2,5 tu alooo 😀 ama umarım bi ferarri bu sezon yarış kazanır 😀

  12. Onur Gentas avatarı

    Benim anlamadığım sezon ortasında bu sistemi kaldırıyoruz hatta gelecek yarışta kullanılmayacak demek bu kadar mı kolay? Takımlar bu sistemi kaldırıp hiç test etmeden gelecek yarışa hazır olabileceklermi?

  13. Yusuf Hitay avatarı

    mercedes’in aracını bayağı bir incelemişler anlaşılan. formula 1 dünyasındaki en sinir bozucu şey, ota sineğe müdahele edilmesi kesinlikle. açık seçik illegal bir parçayı sezon sonuna kadar fark edemez, ama nerede verimli bir iş vardır ona müdahele eder.

    neye göre ölçmüşler bilmiyorum ama 0.8 değil 1 saniye bile yavaşlasa, yine sürprizler dışında yarışları mercedes dışında bir takımın kazanması zor.

  14. mehmet ceviz avatarı

    2014 gibi köklü değişikliklere gidilmedigi sürece mercedes hep en önde olacaktır. Neden derseniz yok difüzör yasağı yok sıralama da drs yarışta açılan yerde açılacak yok motor haritası kısıtlaması 4 yılda Redbull u durdurabildimi hayır çünkü redbull pitte yedek kaldıraçla bekleyen adama kadar komple bir paketti hemde en yasalından ama grisinden.zaten gri bölümü yakalayanlar işi götürenler değil mi hayatın her alanında.uzun lafın kısası çalışın ağalar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir