FRIC Yasağı İçin Komplo Teorisine Gerek Yok; Asıl Sorun Harcamalar

Autosport’un analizine göre FIA’nın FRIC süspansiyonları yasaklamasında harcamaları düşürme çalışmaları dışında komplo teorileri üretmeye gerek yok. Tüm sorun, FRIC süspansiyon sisteminin gelişimi için takımların sürekli olarak çalışıp yatırım yapıyor olması.

Bu haftanın en çok tartışılan konusu Mercedes’in çok iyi bir şekilde kullandığı FRIC süspansiyonların yasaklanması hamlesi oldu. FIA, takımlara gönderdiği mektupta Almanya GP’den itibaren FRIC süspansiyonların kullanılmaması gerektiğini bildirdi.

FRIC süspansiyon sistemi oldukça gelişmiş bir süspansiyon sistemi ve takımlar bu konuda daha fazla yatırım yapmaya başlamışlardı. FIA, bazı takımların sistemin yasallığı nedeniyle protesto yapmaları ihtimalleri nedeniyle takımlara uyarıda bulundu.

FIA, bu konuda yasağın 2015’e kadar ertelenebileceğini belirtti ancak bunun için tüm takımların onay vermesi gerekiyor. Özellikle küçük takımların böyle bir şeye yaklaşmadıkları biliniyor.

FRIC süspansiyonların yasaklanmasıyla ilgili ilk görüşmeler Monaco GP hafta sonunda yapılmış. Ancak takımlar orada, sistemin en azından 2017’de aktif süspansiyon gelene kadar kullanılması gerektiğini belirtmişler.

Ancak o yarışın ardından bazı takımların şikayetiyle FIA, FRIC süspansiyonları daha ayrıntılı bir şekilde incelemeye başlamış. Bu kapsamda her takıma sistemin çalışma şeklini ve ne tür faydalarının olduğunu gösteren bir dosya göndermesi istenmiş.

Takımların çoğunun araç yüksekliğini sabit tutmak için, aerodinamik amaçlarla bu süspansiyonları kullandığını belirtmesi üzerine FIA devreye girdi. Aslında FIA, daha öncesinde bir takımın teknik patronunun böyle bir durumdan şüphelendiğini, FRIC süspansiyonların hareketli aerodinamik parça işlevi gördüğünü söylemesi üzerine ilk kez harekete geçmiş.

FIA sistemi tamamen 2015’te yasaklama taraftarı olsa da, bazı takımların FRIC süspansiyonun kurallara aykırı olduğu gerekçesiyle takımları protesto edebileceği endişesi ortaya çıktığı için FIA uyarıda bulundu.

İlk başta çıkan haberlerde Mercedes’in en komplike sisteme sahip olduğu ve bu sistemin devre dışı bırakılmasıyla en büyük kaybı yaşayan takım olacağı söylenmişti. Ancak Red Bull, Ferrari, McLaren, Lotus, Williams ve Marussia takımlarının sistemin kalmasından dolayı sorun yaşamayacaklarını söylemesi çok az takımın bu sistemden memnuniyetsizlik duyduğunu gösteriyor.

FIA bu konuda ani bir karar vermiş olsa da, takımların FIA’yı zorladıkları biliniyor. Sistemin tam anlamıyla yasaklanıp yasaklanmaması; takımların 2015 araçları üzerinde yaptıkları çalışmaları etkileyeceği için FIA bu konuda erken karar vermek istedi.

FRIC süspansiyonlar tam anlamıyla yasaklanacaksa, takımlar 2015 araçlarını, vites kutusu ve süspansiyon sistemlerini onu temel alarak tasarlamak istemiyorlar.

Şu anda resmi anlamda Almanya’da ne olacağı bilinmiyor ancak FIA’nın FRIC sisteminden vazgeçilmesi taraftarı olduğu biliniyor. Şu anda bilinmeyen tek şey sistemin Almanya’dan itibaren mi yoksa 2015’ten itibaren mi yasak olacağı…


Yorumlar

“FRIC Yasağı İçin Komplo Teorisine Gerek Yok; Asıl Sorun Harcamalar” için bir yanıt

  1. sezon ortasında yasaklanıyorsa komplo teorisi deyip geçiştirilemez. 2006’yı da reno domine ediyorken sezon ortasındaki değişikliklerle ikinci yarıda ferrari onları yakalamaya başlamıştı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir