Raikkonen: Ferrari Q1’de Hata Yapmamalıydı

yazar:

kategori:

Kimi Raikkonen takımı Ferrari’nin elenmesine sebep olan strateji hatalarını yapmaması gerektiğini söylüyor.

2007 dünya şampiyonu pilot Ferrari’nin onu son bölümde içeride tutmak istemesinden dolayı Macaristan GP sıralamalarının ilk seansında elenmişti.

Raikkonen daha yumuşak lastikle piste çıkmanın doğru karar olup olmadığından emin olmadığını kabul ediyor, ancak takım doğru olanı yaptığını düşünüyor.

“Plan bir tur daha atmaktı, ancak bu hiç olmadı. Takım bana: ‘iyi durumdayız, çıkmamıza gerek yok’ dedi.”

“Bunu birkaç kez sorguladım, ancak ısrarla buna gerek olmadığını söylediler, ve elbette sonucunu görebiliyorsunuz.”

“Formula 1’deki bir takım, Ferrari gibi bir takım olarak böyle şeyler yapmamalıyız. Hiçbirimiz ilk yılımızda değiliz. Bu benim için de, takım için de iyi değil, ancak hatalar oluyor.”

“İnsanlar hata yapar, ancak şu açık ki daha iyi yapmamız gereken şeyler var. Takıma güveniyorum ve insanlara inanıyorum. Bunu sorguluyorum, ancak tavsiyeden öteye gidemem.”

“Biz bir takım olarak buradayız, takım olarak kararlar alırız ve bugün bunların sonucu ortada. Etrafa bağırıp çağırmak için bir sebep göremiyorum. Geçmişte hatalar yaptım ve gelecekte daha fazlalarını da yapacağım.”


Yorumlar

“Raikkonen: Ferrari Q1’de Hata Yapmamalıydı” için 18 yanıt

  1. Ferrari Raikkonen’in stratejisini belirlerken Bianchi’ninkini de belirlemeliydi. Belki de öyle yapmışlardır 😉

  2. allah rızası için takımdan bi yetkili çıkıpta yalandan da olsa özür dilesin rai den… mercedes kadarda mı olamıyorsunuz.

  3. Konuyu okumadım ama dışardan bakarak yorumlamak gerekirse Raikkonen’de 1 hata varsa (0.7 saniye yavaş kalması Alonso’ya göre) Ferrari de 2 hata var

  4. Ferrari mühendisleri Kimi’ye monitörden nasıl elendiğini göstermek istediler herhalde.

  5. sene 2007, yer hungaroring. q2’de ilk 10’a kalmak için raikkonen ve massa tur atıyorlar. raikkonen yeter bir derece elde edip köşesine girerken, o anda şampiyonada daha önde olan felipe’yi piste gönderen takım, felipe’nin aracına yanlışlıkla (!) benzin koymayı unutuyor. pit çıkışına doğru massa duruyor, takım görevlileri sallana sallana gelip aracı pite alıyorlar, benzin koyup o esnada çoktan soğuyarak hızlı tur için işe yaramaz hale gelmiş olan lastikleri her nedense değiştirmeyi akıl edemeyip (!) soğuk lastiklerle felipe’yi tekrar piste yolluyorlar. sonuçta felipe soğuk lastiklerle hiç bir şey yapamıyor ve sıralamaya 13. olarak veda ediyor. yarışı 2. sırada bitiren raikkonen’in ağzı kulaklarında, hiç sorgulamıyor akıl almaz şekilde benzin konmayan ve soğuk lastiklerle tekrar piste gönderilen takım arkadaşının durumunu..

    diyeceğim odur ki, herkes kendine müslüman. menfaati olduğu konuda kimse ağzını açmıyor, ne zaman canı yanıyorsa o zaman konuşuyor. e tabi bir gün sıra herkese geliyor..

    1. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
      Berkhan Oğulcan Akçay

      Sene 2008. Ferrari’de otomobili geliştirme takımında Schumacher bulunuyor.

      Raikkonen ilk 5 yarışta 4 podyum ve 2 galibiyet alıyor. Şampiyonada rahat şekilde liderliğe oturuyor.

      Sezonun 2. yarısında Ferrari ön süspansiyonda önemli bir güncelleme getiriyor ve Felipe Massa hayatı boyunca birdaha hiçbir zaman göremedeğimiz bir performans gösteriyor.

      Raikkonen bütün Q3’lere Massa’dan daha ağır depoyla çıkartılıyor. Massa pole’leri art arda kazanıyor.

      Santander anlaşması o sezon imzalanıyor. Raikkonen Çin’de Massa’ya yol veriyor.

      Sonraki 5 yıl boyunca Massa hiçbir şey ortaya koyamıyor fakat hatır gönül ilişkileri ve Santander’in Brezilya temsilcisi olduğu için takımdan gönderilemiyor.

      “diyeceğim odur ki, herkes kendine müslüman. menfaati olduğu konuda kimse ağzını açmıyor, ne zaman canı yanıyorsa o zaman konuşuyor. e tabi bir gün sıra herkese geliyor..”

      1. Aha işi yine santander e getirdi. Vuuuuuu

        1. Alonso.Diaz(Yavuz) avatarı
          Alonso.Diaz(Yavuz)

          Arkadaş sözleşmeler imzalanırken oradaymış her şey’i en ince detayına kadar bilmesi de burdan geliyor 🙂 .

      2. sözlerimi destekler bir başka başka örnek verdiğin için teşekkürler. o sene lastik ısıtamadığını söyleyen ve geride kalan raikkonen’in yanında parladıkça parlayan massa da ağzı kulaklarında pole ve galibiyetler almaya devam ediyor..

        da, anlamadığım şu,
        raikkonen’in kendisi bile “q2’deki boş depolu turlarda geride kaldığıma bakarak, q3’de de geride kalacağımı öngördükçe, q3’e başlarken fazla yakıt alarak massa’yı pitlerde geçmekten başka çarem kalmıyor” demedi mi bir çok kez? bunda massa’nın nasıl bir rolü var?

        sezonun 2. yarısı dediğin şey, kalan 15 yarış mı?
        raikkonen’in 2 galibiyetinden birisi felipe’nin pole’de başladığı ve salakça spini olmasa rahatça 2. sırada bitireceği malzeya yarışıydı. diğer galibiyeti ise raikkonen’in son sektördeki farkla binde bilmem kaçla ispanya sıralamalarında poleyi alıp felipe’nin de 2 olduğu ve aynı sıralama ile yarışı bitirdikleri yarıştı. ayrıca, raikkonen’in bu 2 galibiyeti arasında bahreyn’de raikkonen’i arkasına alıp 2. sırada yarışa başlayıp güle oynaya galibiyet alan isim de felipe massa idi. diyeceğim, bu büyük güncelleme felipe için filan yapılmadı, felipe de en az raikkonen kadar ilk yarışlarda başarılı idi.

        her iki pilotun da başarılı olduğu bir anda, ferrari bu büyük güncellemeyi ispanya ile monaco arasındaki hafta sonunda mı yaptı? bir pilotunun 4 podyum ve 2 galibiyet alarak rahatça liderliğe oturuğu bir anda, diğer pilotunun malezya’daki kendi hatası ile spini olmasa ve avustralya’da motoru patlamasa raikkonen’den bile daha başarılı bir pozisyonda şampiyonaya liderlik edecek olan felipe varken, görüldüğü üzere her iki pilotu da mevcut araçla çok başarılı sonuçlar alırken, durup dururken neden böyle büyük bir güncelleme ihtiyacı hissetti ferrari?

        böyle bir güncellemeyi felipe’nin istediğini, felipe’ye uygun olsun diye yapıldığını, schumacher’in araç geliştirme takımının başında olduğunu ve felipe’nin lehine/raijkkonen’in aleyhine çalıştığını nasıl anladınız?

        santander’e gelince. görüldüğü gibi santander’in sözleşmesi bitmiş değil. santander, ferrari içindeki ağırlığını kaybetmiş filan da değil. her şey mevcut haliyle devam ediyor. eh, brezilya da çok şükür kocaman bir ülke ve pazar olarak yerli yerinde durduğuna göre, massa’nın santander’in brezilya temsilcisi olarak gönderilemediğinden değil, olsa olsa santander’in finlandiya’dan da bir temsilci araması ve sonucunda da bu temsilcilik görevini raikkonen’e verdiği söylenebilir, sizin mantığınızla gidersek. hem de öyle böyle değil, santander’in gelişinin raikkonen’in gidişine bağlamaya çalışmak, mevcut santander döneminin devam ettiği bir anda raikkonen’in takıma geri dönerek santander’in “önce paramla gönderirim, sonra paramla geri getiririm” şeklinde algılanmasına bile neden olabilir, ki oldu da aslında. şimdi bu temsilcilik görevi brezilya’dan finlandiya’ya, massa’dan da raikkonen’e geçmiyor da ne oluyor???

      3. 2008 sezonunda rai nın şansızlıklardan bir türlü kurtulamadığını herkes unutuyor

        bkz:2008 magny cours
        raikkonen 1. ilerliyor ve her tur farkı açmaya devam ediyor arkasındaki massa ile,
        fark 6sn oluyor.raikkonen in egzozunda sorun çıkıyor ve yavaş turlamaya başlıyor.massa geçiyor.

        yarış sonu basın toplantısında massa şunları söylüyor:” o çok hızlıydı , sorun yaşamasa geçmem imkansızdı.”

      4. Raikkonen Çinde yol verdi iyi güzelde, insan yazarken utanır, 2007 Brezilya’da, hemde kendi yarışında Massa ne yaptı…

        1. Bunların tartışılması bana saçma geliyor. Yol vermeyecekler de ne yapacaklar yani? Şimdi Massa 2007’de kazansa yarışı ne olurdu ya da 2008’de Raikkonen yol vermese? Son turda yağmur artmasa o aldığı ekstra puanla şampiyon Massa olacaktı, Kimi ise zaten şampiyon oldu.
          Aynı şekilde 2010 Almanya da öyle benim gözümde.
          Bana genel olarak takım emrinin yasaklanması saçma geliyordu ve kaldırılması en mantıklı olanıydı.

          1. ne yol vermesi bellemişsiniz körün taşı bellemesi gibi brezilya 2007 de raikkonen ben şampiyon olacağım edasıyla en basit tabiriyle gazladı.pist üzerinde massa yol verdimi ? yok.raikkonen yol istedimi birisi gibi massa yavaş ne yapıyım gibi bir soru sordumu.önde gitti önde bitirdi.raikkonen gridin en şanssız şampiyonlarından bide bu çıktı neymiş massa yol vermiş.rakkonenin 2007 şampiyonluğu şu anda son 20-25 yılın en değerli şampiyonluğudur çünkü kendisi gibi hızlı olan 2 rakibiylede mücadele etmiştir (hamilton-alonso) yok mclaren takım emri uygulasa 1.pilot belirlese rai şampiyon olamazmış.söke söke yine şampiyon olurdu.raikkonen zafer kazaanabileceğini anladığında mücadele edebilecek kadar rekabetçi arabası olduğunda durdurulamaz.bunu herkes bilir

            1. Söke söke kusura bakmada zor şampiyon olurdu. Mücadeleci arabayla 2008 de ve Mclaren yıllarında niye şampiyon olmamış.

              1. Ne Mclaren yönetimi nede fanlarınıın o yıllar hakkında Kimi’ye tek kelime etmeye hakkı yok. Yahu kaç kere duydun şaft arızasıyla pilotun yarış dışı kaldığını? Adam şafttan yarış dışı kaldı daha ne yapsın?
                2008’de ne teraneler döndüğünü kimse bilmiyor sezona harika başlayan adam ondan sonra geriye düşmeye başlıyorsa bu işte bir iş vardır ama size göre yoktur size göre varsa yoksa Kimi’yi kötülemek… Hepinizin formula 1 izlemekteki amacınız olmuş Kimi’yi kötülemek ama evet Kimi 2007’de o araçta hırsızlık yapılıp avantaj kazanılmamış olsa söke söke şampiyon olurdu… Çaldılar gene oldu çünkü…

  6. Konuşması hem Raikkonen hem Ferrari için iyi olur.Bu ne rahatlık be.Kaç sezondur milleti uyutuyorlar.İğneleyici yorumların arkası kesilmemesi lazım.Yoksa bunlar rahatı bulmuş.

  7. Ferrari’deki, F1 bölümü işi çözmüş milyonlarca euro parayı ceplerine doldurup (Nasıl olsa F1’den, sponsorlardan Ferrari’nin kendisinden geliyor..) 5 yıldır hep seneye yalanıyla milleti uyutup keyiflerini sürüyorlar…Olan Ferrari’ye oluyor..

  8. bu kaçıncı strateji hataları.sezon başından beri yarışlardada kimi adına çok strateji hatası yapıldı.alonsonun önünde iken ve onun önünde bitirebileceği yarışlardada stratejiler oktan dı..zırt bırt hata mı olur.bu artık hata olmaktan çıkmış.neresinden bakarsan bak oktan.adam yavaş tur atmış olabilir hata yapmış olabilir ama pist ısınmış yol tutuş artmış ve elenme sınırına yakınsın.bir tur daha atarsın sertlerle o yeterli olur.sertleri harcamak önemli değil zaten yarışta soft ları kullanacaksın ana lastik olarak bu belli.
    sonuç neresinden bakarsan bak lauda nın dediğine geliyoruz yani ferrari oktan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir