Sezonun Zirve Noktası:Macaristan GP

F1’de 2014 sezonunun 12.yarışı Macaristan’ın Hungaroring pistinde düzenlendi. Geleneksel yaz arasından önceki son yarışa her yıl olduğu gibi bu yılda Hungaroring pisti ev sahipliği yaptı. Genelde sıkıcı yarışlara sahne olan Macaristan GP’lerinin aksine çok heyecanlı ve aksiyonun bir dakika bile düşmediği bir yarışa tanıklık etmiş olduk 2014 sezonunda.

Hungaroring pisti kısa düzlükleri, kıvrımlı virajları ile beraber F1 takvimindeki en teknik pistlerden bir tanesi. Düzlüklerin kısa olması ve sürekli olarak birbirini takip eden virajların olması yüzünden geçişe pek izin vermeyen bir pist konumunda.Pistte ciddi anlamda atak yapılabilecek tek yer 1. viraj.Pistin yapısının geçişe pek izin vermemesi ve genelde önden kalkan pilotların yarışı kazanması da haliyle  yarışın heyecanlı geçmesi beklentilerini düşüren faktörlerin başında geliyordu. Ancak Cumartesi günü Q1’de büyük sürprizlere şahit olduk. Bu pistte Schumacher ile birlikte en başarılı pilot konumunda olan ve son 2 yılın pole pozisyon sahibi ve yarış galibi olan Hamilton daha ilk seansta motor arızasıyla yolda kaldı. İngiliz pilot bu motor arızasıyla daha zaman turu bile elde edemeden sıralamalara veda etmek zorunda kaldı. Sürprizler bununla da kalmıyordu ve bir büyük hata da “Kırmızı Kamp” dan geliyordu. Ferrari seansın başında Hamilton ve Maldonado’nun elenmesinin kesinleşmesi üzerine atılan ilk seri turlardan sonra garajda beklemeyi tercih etti çoğu takım gibi. Ancak ilk seri turlarda Kimi Raikkonen temiz bir tur atamadı ve takım arkadaşı Fernando Alonso’nun 0.7 sn gerisinde kaldı. Seansın sonlarına doğru da Maurissia takımından Jules Bianchi 1.5 saniye daha hızlı olan yumuşak lastikler ile 16.sırada bulunan Kimi Raikkonen’i geçip Q2’ye kalan son pilot oluyordu. Böylelikle iki eski dünya şampiyonu daha erkenden sıralamalara veda etmiş oluyordu.

Hamilton’ın ilk seansta elenmesi ile beraber Rosberg pole pozisyonu için en büyük aday haline geldi ve sıralama turlarının son dakikasında attığı turla Sebastian Vettel’in 0.486 sn farkla önünde rahat bir pole pozisyonu kazandı. Bu sezonki 6. Pole pozisyonunu kazanan Rosberg’i vatandaşı Vettel ve Bottas takip etti. Sıralamaların bize gösterdiği verilere göre Mercedes ön tarafta rakipsizdi ve en yakın rakip konumunda Red Bull bulunuyordu. Son yarışlarda en iyi 2. takım konumunda bulunan Williams pist karakteristiğine bağlı olarak burda Red Bull’un gerisine düşmüştü. Ferrari ise pist karakteristiğine bağlı olarak Red Bull ve Williams’ı yakalamış gibi gözüküyordu bu hafta sonu.

Güç dengesinin sıralamalarda gözükmesiyle beraber yarışın klasik Macaristan GP’lerine benzer bir yarış olacağını öngüleri yapıldı. Start ile birlikte Rosberg’in liderliği koruması ve farkı tur tur açarak rahat bir galibiyete ulaşacağını düşünen F1 fanı ve uzmanlarının sayısı yadsınamayacak derecede çokluktaydı. Podyumu ise güçlü form düzeyi ile Red Bull’un tamamlayacağı düşünülüyordu. Hamilton ise son 3 yarışın aksine burada yükselmenin çok zor olacağının farkındaydı ve bunu sıralama turlarının sonunda verdiği demeçlerle belirtti. Ancak yarıştan önce gelen yağmur öngörülen tahminleri bir anda alt üst etmeye yetti. Hamilton ve Magnussen araçlarında tamir işlemlerinin yapılması neticesinde yarışa pit alanından başlamak zorunda kaldılar.
Islak pistte verilen start ile birlikte beklenildiği gibi Rosberg ilk virajı sorunsuz bir şekilde lider dönerken startın kaybeden isimleri Red Bull pilotları oluyordu. Vettel startta Bottas ve Alonsoya sıra kaybederken Ricciardo ise Button’a geçilmekten kurtulamadı. Arka sıralarda Kimi Raikkonen 16.sıradan 13. Sıraya yükselmeyi başardı. Daha sonra Vettel Alonso’yu geçerek 3.sıraya yükselmeyi başardı. İlk tur sorunsuz geçildikten sonra Rosberg istediği yerde spreylerden uzak bir şekilde yarışın lideriydi. Hamilton ise sorunlu geçen hafta sonunda ilk turda 2. virajda spin atarak pist dışına çıkıyor ve yaşadığı sorunlara bir yenisini daha ekliyordu. Yarışın ilk turlarında Rosberg kendisine yetecek farka ulaşmayı başardı. Yarışın 8. turunda Rosberg ile 2. sıradaki Bottas arasında 9 saniyelik bir fark oluşmuştu bile. Hamilton ise arkalarda Kimi Raikkonen’i geçerek 13. Sıraya yükseliyordu. Tam her şey durağanlaştı diye düşünürken 3. virajın çıkışında Ericsson’ın yaptığı kaza ile Safety Car piste girdi. SC’ın piste girmesiyle de beraber bir anda yarışın kaderi değişmiş oluyordu.

SC piste girdiğinde ilk 4 sıradaki pilotlar finish çizgisini çoktan geçmişti. Button’dan itibaren sıralanan pilotlar ise bu fırsatı değerlendirerek bir anda pite geldiler ve bu avantaj ile beraber grid bir anda değişmiş oldu.SC bölümünden en iyi yararlanan pilot liderliğe yükselen Ricciardo oluyordu.Pite girmeden önce 8.sırada bulunan Massa’da pitlerle ile birlikte bir anda 3. sıraya yükseldi. Bu sırada bütün pilotlar Slick lastiklere geçme kararı alırken McLaren takımı yağmurun artacağını düşünerek risk aldı ve bunun cezasını ödemek zorunda kaldılar.Pistin temizlenmesi ve yarışa tekrar start verilmesiyle birlikte Button Ricciardo’yu ilk virajda geçerken Hamilton da önündeki Force İndia’ları avlayarak bir anda 9.sıraya yükselmeyi başardı. Bir tur sonra ise Rosberg aynı turda hem Vergne’e hem de Alonso’ya sıra kaybederek belki de o anda yarış galibiyetini kaybetmiş oluyordu. Alman pilot lastikleri istediği kadar ısıtamadı ve bir turda kaybettiği sıralar ona yarış galibiyetine mal oldu. McLaren’in oynamış olduğu kumarın tutmaması neticesinde Button ve Magnussen tekrar pite geldiler ve Ricciardo böylelikle yarışın yeni lideri haline geldi. Ricciardo pite gelene kadar Massa ile arasında hatırı sayılır bir fark oluşturdu. 23. turda start finish düzlüğünde Perez’in spini ile beraber Force İndia puan hayallerinin dışında kalmış oluyordu.Bu kaza ile SC bir kez daha piste giriyor ve Lacivert Kamp stratejide değişikliğe gidiyordu. Ricciardo 23. Turda ikinci pitini yaptı ve orta sertlikteki hamurlar ile uzun bir stint tamamlayacaktı. Ricciardo ve Massa’nın pite gelmesiyle beraber yarışın yeni lideri Alonso oluyordu. Yarış bu noktadan sonra Ferrari ve Red Bull arasındaki strateji savaşına dönüştü ve Ferrari’nin 2 pitine karşılık Red Bull 3 pit ile savaşmayı tercih etti. İki takımda kendileri için en mantıklı olan stratejiyi uyguladılar. 32. turda Rosberg’in 3 pit stratejisine dönmesi ve bir tur sonra Vettel’in spin atıp gerilere düşmesi ile beraber yarış galibiyeti için 3 pilotun –Alonso Hamilton ve Ricciardo- çekişeceği neredeyse kesinleşmişti.

Hamilton SC pistten çıktıktan sonra belki de hafta sonunun en önemli hamlesini 4. virajda cesur bir atakla yaptı. 34. Turda Vergne’i geçen Hamilton 2. Sıraya yükselerek Alonso’nun peşine takılmış oldu. Vergne’in arkasında kaybedilen zamanlar belki de onun podyum şansını bitirecekti. Ancak Hamilton cesur bir atakla 2. sıraya yükselmeyi başardı. Pitlere gelinen turlara kadar Hamilton ve Ricciardo , Alonso ile farkı azaltmaya başladılar. Önce Alonso 38. Turda son pitine geldi daha sonra Hamilton 39. turda son pit stopunu yaptı. Ancak Ferrari yumuşak lastikleri tercih ederken Mercedes orta sertlikteki hamurlar ile yola devam etme kararı aldı. Ferrari arka tarafta benzer bir stratejiyi Kimi’ye uyguladı ve çokta başarılı oldu. Kimi de 41. turda pite girerek 6. sırayı kazanmış oldu. Pit çıkışı Raikkonen de Vettel’e karşı sert bir savunma yaparak o esnada pozisyonunu garantilemiş oldu. Son yarışların aksine Macaristan GP’sinde çok daha iyi süren bir Kimi Raikkonen gördük bu yarışta.Temposu çok daha iyi olan Kimi Mercedes motorunun düzlük hızı yüzünden Massa’yı bir türlü geçemedi ve yarışta 6. olmak zorunda kaldı. Ancak temposu öndeki pilotlar ile eş düzeydeydi.

KimiandFernandoCompare
Alonso ve Raikkonen’in tur zamanları karşılaştırması.Raikkonen açık kırmızı ,Alonso ise koyu kırmızı ile temsil ediliyor.

Alonso ve Hamilton’ın pite girmesi ile liderlik koltuğuna geçen Ricciardo 54. turda son pitine geldi. Pit öncesi en yakın rakibi Alonso ile arasında 14.5 saniye fark olan Ricciardo pit çıkışı yarışa 4. sırada geri döndü. Burdan sonra attığı seri turlar ile bir anda Hamilton ve Alonso’yu yakalayan Ricciardo ile beraber yarışın zirvesinde 3 pilotun savaşına tanıklık etmiş olduk. Bu sezon ilk kez 3 pilotun birden yarış galibiyetine bu kadar yakın olduğunu gördük. Başlangıçta yüksek düzlük hızı ile Hamilton’ın avantajlı olacağını düşünsekte İngiliz pilotun bir anda güç ünitesinde sorun yaşamasıyla beraber , Alonso’yu geçemeyeceği anlaşıldı. Ancak çılgın Avustralyalı yerinde durmayacaktı ve öylede oldu. 67.turda 2. virajda önce Hamilton’ı dışarıdan gelerek geçen Ricciardo , bir tur sonra ilk virajda geç frenaj ile beraber Alonso’yu da geçerek liderliği almış oldu ve usta işi bir galibiyet daha almış oldu. Podyumu tamamlayan pilotlar ise Alonso ve Hamilton oldular. Rosberg ise son turlarda farkı eritsede öndeki pilotları geçme şansını yakalayamadı.

Genelde sıkıcı yarışlara ev sahipliği yapan Macaristan GP’si bu sezonun en zevkli yarışına sahne olmayı başardı. Yağmur , kazalar , geçişler , kıyasıya yaşanılan mücadeleler ile tam bir seyir zevki haline dönüştü Macaristan GP’si. Stratejilerin havada uçuştuğu ve sonunda hakedenin kazandığı bir yarış oldu. Ricciardo kesinlikle yarışın kahramanı ünvanını hakediyor. Pite gelmeden önce istikrarlı turlar ile yeterli farkı açması , pite girip geri düştükten sonra farkı sürekli olarak kapatması ,son turlarda cesurca ataklar yapması onun ne kadar kaliteli bir pilot olduğunu gösteriyor. Daha Red Bull ile 12. yarışına çıkıyor olmasına rağmen takım ve araçla oluşturduğu uyum tek kelimeyle mükemmel. Son 4 sezonun şampiyonu Sebastian Vettel’i resmen mağlup etmiş oldu sezonun ilk yarısında. Gerektiği yerlerde cesur hamleler yapması , doğru stratejiler ile yarışlarda sıra kazanması onu tam anlamıyla şampiyon sürücü statüsünde değerlendirmeyi farz kılıyor artık. Vettel’e gelecek olursak bu sezon gerek dayanıklılık sorunları , gerekse de araca uyum sağlayamaması sonucunda açık bir mağlubiyet yaşıyor Ricciardo’ya karşı. Bir an önce kendini toparlaması ve daha sakin olması gerekiyor . Sonuçta bu takımda ev sahibi o . Gerek mühendisler ile olan iletişimi , gerek takım patronu ile olan iletişimi Ricciardo’ya oranla fersah fersah ötede ve Ricciardo’yu mağlup etmesi için gereken her şeye sahip. Bu noktadan sonra sakin olmalı ve Ricciardo’yu pist üstünde geçmeli. Ancak Ricciardo buna ne kadar izin verecek sezonun geri kalanında izleyeceğiz.

Bugün bir başka tebrik edilmesi gereken taraf ise “Kırmızı Kamp” oluyor. Sene başından beri hem aracın yavaş olması hem de uygulanan yanlış stratejiler ile çok puan kaybetti Ferrari. Ancak bugün çok başarılı bir strateji ile hem Alonso’ya podyum kazandırılmış oldu hem de Cumartesi günü yapılan hataya rağmen Kimi ile 6. olarak önemli puanlar kazandı Ferrari. Alonso her zaman bildiğimiz sürüşlerinden birini sergileyerek 2. sırada finishe gelirken Fin pilotta bu sezonki en iyi yarışına imza atarak yarışı 6. sırada noktalamayı başardı. 16. sıradan start almak yerine ön sıralardan start alsaydı Kimi’de çok daha iyi yerlerde olabilirdi. Çünkü yarıştaki temposu çok iyiydi. Alonso ile benzer tempoyu yakalayabildi sonunda Raikkonen. Sene başından beri yaşadığı sorunlara bir nebze olsun çözüm bulmuş gibi gözüküyor . Artık aracından memnun olduğu da demeçlerinden anlaşılıyor. Bu Ferrari için iyiye işaret demek. Sene başından beri tek pilot ile mücadele etmek zorunda kalıyordu Ferrari.
Hamilton’a da ayrı bir paragraf açmak gerekiyor. Sıralama turlarından sonra büyük bir şok yaşamıştı İngiliz pilot. Bir anda Rosberg’e karşı büyük bir darbe yiyeceğini düşünürken yarışta gösterdiği mükemmel performans ile bir anda işleri tersine çevirmeyi başardı. Hem de Rosberg’e karşı 3 puan kazanarak ayrılıyor bu hafta sonundan. Yarışın başlarında yaşadığı aksiliğe rağmen sakin kalarak 3. sırada finişe gelmeyi başardı. Dünya şampiyonuna yakışacak nitelikde bir sürüş ile beraber sessiz ve derinden bir yükseliş gerçekleştirerek çok önemli puanlar kazanmayı başardı İngiliz pilot.

Yarışın kaybedenlerine gelecek olursak kesinlikle Williams takımı ve Rosberg oldu. Rosberg ilk pitlerden sonra lastikleri ısıtamayarak Alonso ve Vergne’e karşı sıra kaybetti ve o noktada yarış galibiyeti umutları zaten bitmişti Alman pilotun. Yarış içinde farklı bir stratejiye yönelince Hamilton’ın arkasında kaldı. Takım telsizden Hamilton’a yol vermesi gerektiğini söylese de Hamilton bunu yapmayarak psikolojik savaşta da Rosberg’e karşı bir hamle yapmış oldu. Sezon arasına puan farkını iyice açarak girmeyi beklerken bir anda puan farkının kapanması kesinlikle Rosberg’i rahatsız etmiştir.Williams’a gelecek olursak hem yanlış uygulunan strateji hem de araç hızının yavaşlığı yüzünden istenilen puanlara ulaşamadı İngiliz takım. Yarış içinde neden soft lastiklerin kullanılmadığı bir merak konusu. Takım strateji değil aracın hızından dolayı gerilere düştük dese Ferrari’nin soft lastiklerle yaptıkları ortadayken Williams’ın da kesinlikle benzer bir stratejiyi uygulaması gerekirdi diye düşünüyorum.
Macaristan GP’sinden itibaren 1 aylık büyük bir yaz arası başlıyor artık. Takımlar 2 hafta boyunca fabrikalarını kapatmak zorundalar. Sezon 23 Ağustosta efsanevi SPA Francorchamps pisti ile kaldığı yerden devam edecek . Bu pistte büyük ihtimalle Mercedes ve Williams rekabetine eşlik edeceğiz . Ancak Ferrari’nin beygir gücünü artırmak için Maurissia’dan önemli tüyolar aldığına dair söylentiler mevcut. Ferrari de bu mücadeleye ortak olabilir belki . Red Bull’un ise bu mücadeleden biraz geride kalacağını düşünüyorum SPA ve Monza’da. Ancak kesinlikle güzel yarışlara tanıklık edeceğimizi düşünüyorum .Yazının sonunda 2014 Macaristan GP’sinden seçmiş olduğum fotoğrafları albüm olarak sizlerle paylaşıyorum. Umarım içlerinden hoşunuza gidenler olur ve kullanırsınız… Belçika GP’si hafta sonunda görüşmek dileğiyle…

Samet Demirel-GillVill

[vc_raw_html]JTNDaWZyYW1lJTIwY2xhc3MlM0QlMjJpbWd1ci1hbGJ1bSUyMiUyMHdpZHRoJTNEJTIyMTAwJTI1JTIyJTIwaGVpZ2h0JTNEJTIyNTUwJTIyJTIwZnJhbWVib3JkZXIlM0QlMjIwJTIyJTIwc3JjJTNEJTIyaHR0cCUzQSUyRiUyRmltZ3VyLmNvbSUyRmElMkZHcnFKcCUyRmVtYmVkJTIyJTNFJTNDJTJGaWZyYW1lJTNF[/vc_raw_html][/vc_column][/vc_row]


Yorumlar

“Sezonun Zirve Noktası:Macaristan GP” için bir yanıt

  1. Macaristan GP’de hoşuma giden en güzel şey Serhan Acar’ın ” Hamilton kaza olup olmama durumunu Vergne’ye bıraktı” demesiydi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir