Mosley: "Madalya Sistemi Hiçbir Şeyi Çözmeyecek"

yazar:

kategori:

FIA Başkanı Max Mosley, F1’deki puan sistemini madalya sistemi ile değiştirmenin yukarıdaki pilotları geçiş yapmaya teşvik edeceğini konusunda görüşleri kabul etmiyor.

Mosley, puan sisteminin değil araçların tasarımının geçişi mümkün hale getireceğini düşünenlerden.

"Eğer amaç geçiş yapılmasını sağlamaksa, araçlarda şimdi olduğundan daha iyi bir iş çıkarmamız gerekiyor. Puan sistemini eleştirmek problemi çözmez."

Sporda geçişlerin artması amacıyla yapılan çalışmaların sonucunda bu sezon araçların yapısında büyük değişiklikler görüldü. Ancak Mosley, bu tarz büyük değişikliklerin yeterince etkili olmayacağı görüşünde.

"Bunun 1983’ten bu yana en büyük değişiklik olduğu söylendi ama problemleri çözeceği konusunda emin değilim."

FIA’nın teknik delegesi Tony Purnell da bazı endişelerini gün ışığına çıkarıyor.

“Araçların daha iyi olacağından eminim ama bazıları bizim daha iyi yarışlar için öngörülerimizin işe yaramaz olduğunu düşünüyorlar çünkü araçlar takip edilirken çok kötü etkileniyorlar.”

“Araçlar daha iyiyken, değişiklikler yeterli olacak mı? Bunu henüz bilmiyoruz.” 

Ayrıca Mosley, hareket eden aerodinamik aygıtların daha radikal bir çözüm olabileceğine inaniyor.

Bunlar birisinin arkasından giderken downforce’u düşüreceğine lastiklerin pist üzerindeki durumuna göre sürüklenme ve downforce seviyesini değiştirebilir ve ön bölümde yol tutuşu eksikliği azalır.

Böylece 1960’larda özellikle Monza gibi pistlerde gördüğümüz hava koridoru durumlarına daha sık izleyici oluruz ve lastik lastiğe mücadeleler görebiliriz.

1960’lardan sonra, yüksek kanatların kırılması ile oluşan ciddi kazalar sonucunda hareket edebilen parçalar F1’de yasaklandı.

2009 kurallarında kokpitten ayarlanabilir ön kanatlara yer verilmesi ile bu duruma biraz daha yaklaştık ancak Mosley otomatik bir sistemin olması gerektiğini düşünüyor.


Yorumlar

  1. burak bocek avatarı

    mosleye katıldığım ender yorumlarından

  2. barış özbek avatarı
    barış özbek

    ilk 10 puan alsın çok daha iyi,şampiyon çok önceden belli olacak ilk virajda çok fazla kaza olacak.

  3. mosley aslında mantıklı konusuyor ama adamın bır kere adı cıkmıs:D bnce son dönemde yaptıgı acıklamalar gayet mantıklı adam gecen senenın sonunda çözüm bulmassak epey bır takım spordan cekılcek dedı kımse takmadı baktık honda gıttı sırada toyota reno gibi var maliyetler düşmezse iki ferrari iki maccanın mucadelesini izleyecğz buda epey bir tarftar kaybı demek reno yoksa benm için f1 de yok demektir sanırım benım gıbı dusunen takım delisi f1 tutkunları vardır takımlar yoksa biçok seyirci sponsor yayıncı kurluş vs vs yok demektirki bu kımsenın ısıne gelmez

  4. puanlama moto Gp deki gibi olsun.herkes puan alsın :)) napcaklar bilmem ama puan sistemi bnce iyi.saddece 1 , 2 ve 3. olan arasındaki puan farkı biraz fazla olsun.2 puan çok az.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir