Jalinier: “Mercedes, Renault ve Ferrari’den Fazla Harcama Yaptı”

Renault Sport F1’in eski patronu Jean-Michel Jalinier, bu sene turbo motorlar içerisinde en güçlüsüne sahip olan Mercedes’in rakiplerinden daha çok harcama yaptığını söyledi.

Son 4 seneye damgasını vuran ve Renault motoru kullanan Red Bull, bu sene Mercedes’in oldukça gerisine düştü. Mercedes’in üstün formunun ardından Red Bull, Renault’da değişiklikler olması için çok zorladı ve bu kapsamda Jalinier görevini kaybetti.

Jalinier, Mercedes’in yenilikçi yaklaşımı karşısında Renault ve Ferrari’nin geleneksel yaklaşıma sahip olması nedeniyle büyük fark oluştuğunu düşünüyor.

Jalinier “Ferrari ve Renault benzer sonuçlar alırken Mercedes’in önemli bir avantajı var. Öncelikle yapılan yatırımlara bakmak lazım.”

“Renault aynı harcamayı sürdürdü. Mercedes ise çıtasını çok yükseltti. Çok fazla para harcadı, kaynak ve teknoloji aktardı.”

“Sonuç olarak bizden ve bizimle aynı seviyede yatırım yapan İtalyan’lardan çok daha iyi hazırlandılar. Padokta Mercedes’in devada ve orantısız yatırımından bahsediliyordu. Ancak bu haberlere inanıyor muydunuz?”

“Sonunda gerçek çıktı. Bu proje için kullanılan kaynaklar açısından Ferrari ve bizim daha az harcadığımız açık.”

“Biz Viry’de 320 kişiyiz ancak Mercedes’te şasi ve motor bölümünde 1250 kişi çalışıyor. Tüm o kaynaklarla tek bir çözüm üzerinde odaklanmazsınız. Aynı anda 2 – 3 proje geliştirebilirsiniz. Doğru çözüm için bu güçlü bir oldur.” dedi.


Yorumlar

“Jalinier: “Mercedes, Renault ve Ferrari’den Fazla Harcama Yaptı”” için 16 yanıt

  1. Gidip marketten almıyorlar elbette.Aralarında bir anlaşma var.2 litre ve üzerinde de Mercedes Renault’un diğer firması Nissan’a motor verecekti.Hatta direkt platform paylaşımı yapılıyor.Smart For four ile Twingo aslında aynı araba.Böyle çok ortaklık var.Pejo ile Toyota ve Citroen arasında örneğin.Mesela mercedes Sprinter ile Vw crafter motor hariç aynı araba.

  2. öncelikle belirtmem gerekiyor ki bilindiği üzere Mercedes’in yol araçları ile F1 takımı tamamen birbirinden bağımsız iki farklı ülkede çalışan departmanlar. Mercedes ne kadar reklamını bol bol yapsa da direk bir bağlantı aslında yok. Mercedes’in yol otomobillerinde Renault ile çalışmasının sebebi belli, tabiki Renault dünyaca ünlü başarılı ve büyük bir firma, ama bundan öte Mercedes’in son 10 yıl içerisinde piyasaya sürdüğü daha düşük bütçeye uygun daha ufak hacimli, yada ticari amaçlı araçlar için Renault ile iş birliği yapması da çok normal çünkü o klasmanda özellikle motor konusunda Renault’un pozitif bir ünü var. Ki bu da yeni bir şey değil, PSA grubunun benzer motorları kullanması, tüm VW grubuna ait araçların ortak motorları kullanması, ford daki dizel motoru Türkiye’de Volvo’da da bulabilmeniz, yurtdışında mazda’da da mevcut olması gibi örnekleri bol bol var… Fiat motorunu Opelde bulabiliyorsunuz CDTI lar örneğin… bu örnekler çoğaltılabilir…

    bir de şöyle bir durum var ki, Mercedes’in otomobil gelişimi için neler yaptığı hakkında ufak bir fikri olmadan Mercedes’i pahalı olmakla suçlamak fanatikliğin bir sonucu, ben şahsen Mercedes otomobillerinin özellikle bir taraftarı değilim, ama direk işin içinden gelen biri olarak neler yaptıklarını yada yaptıklarımızı diyeceğim artık, gördüm… Renault ne yapıyor bilmiyorum ama, bunları yapıp o araçları o fiyata satma ihtimalleri yok 🙂

  3. F1 motori ile yol motoru kaplan ile ev kedisi kadar birbirine benzer.Ikiside motordur o kadar.
    Cok harcama yapmak basariyi getirmez.Oyle olsaydi Toyota yillik 600.000.000 DOLARLIK harcama ile o kadar nal toplamazdi.Honda nasil kacacagini bilemedi.
    DTMde hala gecerli mi bilmiyorum.Bir kural vardi.Rakami hatirlayamiyorum.Atiyorum.Motorun maliyeti en fazla yuz bin dolar olabiliyirdu.

    1. Toyota istisna bakma sen onlara doğru zamanda doğru kişilerle değildiler. 2009 da Fernando Alonso gibi üst düzey bir sürücüye sahip olsalardı 3-4 yarış kazanabilirlerdi bana göre 2010 arabaları keşke pistte olsaydı RB6’ya çok benzer bir arabaydı.

      O kural DTM için Örnek verdiğin yüz bin dolar sadece Hybrit sistemi karşılar.

      1. Hondadq Bar in paralarini harcadi.Tonla.
        Dtmde rakami hatirlamiyorum.Ama rallideki grup n mantiginda idi.Yani yol motoruna yakin olmasi amaclaniyordu.
        Dogru kisileri ve sartlari bir araya getirmek en buyuk sorunlardan biri.
        MESELA toyota tesisleri almanyada idi.Orada isten adam cikarmak cok zormus.
        Ferrari insanlari italyaya getiremiyor.

        1. Kesinlikle katılıyorum amaç zaten buradan elde edilen verilerle tecrübe ile yol arabalarına aktarım yapmak uyarlamak küçükte olsa.

          Doğru kişiler ve ekip her zaman çok önemli örnek Renault yapılanması 2003-2004 Temel atma 2005 şampiyonluk ve hedef en büyük beşinci bütçe ile buda ama dediğimiz gibi doğru kişilerle gelen başarı. Maalesef hem öyle hemde Ferrari İtalya’dan artık yavaş yavaş çıkmalı bu işin üstatları aerodinamik de İngilizler bir ingiliz iyi bir teknik adamsa gitmek istemiyor İtalya’ya ters düşüyor konum olarak.

  4. Mercedes’in sırf motor departmanına yaptığı yatırım 500 milyon euro olduğu söyleniyordu ilk başlarda ve diğer iki firmnın ise sadece 200-300 Milyon euro yatırım yaptıkları bu yüzden geride kaldıkları söyleniyordu tabi ki bahane aramaya gerek yok adamlar gerek şasi olarak gerek motor olarak herkes den güçlüler ciddi bir sorunları yok dayanıklılık sorunları hariç bunlar da ömrünü doldurmuş parçalardan dolayı.

    Şasi motor kombinasyonları harika kusursuz bunu fabrika takımı olarak bilinen ne Ferrari nede Red Bull Renault başara bildi.

    Mercedes-Renault ortaklığı F1’de olmaz ama normal yol arabalarında bir ortaklıkları var. Mercedes A180 serisinde Renault’un 1.5 dCi güç ünitesi yer alıyor buna benzer Mercedes C serisin de Renault 1.6 k Energy dCi güç ünitesi yer alıyor. Renault Kango Mercedes çatısı altında Citan olarak lanse ediliyor. Son olarak da bu gün gördüm Renault Twingo olmuş yeni Smart bunlar gururu verici.

    En pahalı motor Renault motoru olabilir bunun da bir kaç nedeni var Renault motor sağladığı her takıma ayrı güç ünitesi üretiyor Rbr şasisine ait motoru Lotusa direk takmıyor Lotus şasisine göre ayrı bir motor üretiyor bunu yapan tek motor sağlayıcısıydı şimdiye kadar ama 2015 de tamamen Mercedesin fabrika takımına yaptığı gibi bir motor üretecek ve diğerleri şasilerine o motoru uyarlayacaklar. İkincisi Renault motoru departmanı sponsorlar var motordan elde ettiği gelirle dönen bir ekip kimseye zorla en pahalı motor asla verilemez isteyen kullanır istemeyen kullanmaz.

    Williams’ın bu seneki bu başarısını tamamen motora bağlamıyorum Renault’u şampiyon yapmış Pad Symonds bu seneki başarılarında en büyük kilit nokta Martini’nin gelmesi hepsi bir etken ama asla fabrika takımında olduğu gibi başarı tamamen motorun değil Başarı şasi-motor-pilot kombinasyonu ile gelir.

    1. Yalniz bu forumda herkesin ayni motoru asagi yukari ayni gucte uretebilecegini iddia edenler vardi.Yol motorunda bile bu gecerli degil.Yeni passat iki litre 240 hp 500 nm dizel.En yakin rakip 218 hp BmW digerleri 190i basari kabj
      Jl ediyor.

      1. Belki de o iddia edenlerden biride benimdir hatırlamıyorum ama kurallar belli aşağı yukarı herkes aynı güçleri elde edecek diye bekliyorduk ama farkı ne attı Turbo tasarımı,kompresör tasarımı, İntercooler tasarımı Renault ve Ferrari geleneksel çözümü tercih ederken Mercedes geleneksel çözümü dışına çıktı buda farkı doğurdu bu sporda her zaman bu böyleymiş bunu bir kez daha anladık.

        Renault ve Ferari Mercedesin şasi ekibinin ortaya attığı çözümü bu iki üretici denediklerini ama şaftın dönmesiyle motorda meydana gelen titreşimin önüne geçilemediği için geleneksel çözümü uyarladıkları biliniyor. 2015 de ise kesin olarak bu çözüm Renault tarafından kesin olarak uygulanacak.

        1. Ar-ge muhabbeti.Demekki dengeleyici vs.bir sekilde cozmusler.Mesela punomatik supaplari ilk once Reno mu bulmustu?

  5. Doğrusu “Mercedes, Renault ve Ferrari’den Fazla Harcama Yaptı” olacak. Burada Jalinier sadece motor harcamalarından bahsediyor şasilerden değil.

  6. Peki o zaman neden en pahalı motor sizde?

    1. Cok ince bir soru .

  7. FAster Inside avatarı

    Şunu sezon başından beri söyledik ama padok’dakiler dahil kimse görmek istemedi özellikle Renault bu motoru Mercedes’in yarısı kaynakla yaptı bence de başarısız sayılmamalılar. Aynı imkan ve kaynakla Ferrari’yi bilemesem bile Renault’nun şimdikinden daha iyi bir motoru piste sürebileceğini düşünüyorum sonuçta Mercedes yeni C serisinde 1.6 motorlarını Renault’dan alıyor. Bu bir kriter sayılmaz ancak görmezden gelinemeyecek bir veridir.

    1. Cunku bir motorun gelistirme maliyetini cikarmasi icin en az yillik 200.000 adet uretilmesi gerekiyor. Isini gore meselesi.Toyota Bmwden disel motor aliyor.Yapamaz mi yapar.Ama degmedini dusunuyor.

      1. Evet, temel sebep maliyet. Ancak Mercedes küçük hacimli dizel motoru Vw-Opel-Fiat’tan almıyor, Renault’u tercih ediyor. Sadece maliyet kaygısıyla hareket etmiyor. Mercedes eğer VW’den dizel motor alsaydı forumlarda VW fırtınası eserdi.Yanlış anlaşılmasın, sizin için söylemiyorum. Renault olunca mutlaka bir değersizleştirme çabası oluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir