Marmorini: Ferrari Aero İçin Motordan Feragat Etti

yazar:

kategori: ,

Eski Ferrari motor şefi Luca Marmorini kendisine aerodinamik avantaj sağlanabilmesi için yeni güç ünitesinin performansından feragat etmesi söylendiğini açıkladı.

Marmorini’ye göre şef tasarımcı Nikolas Tombazis motor yönündeki güç kaybının iyi aerodinami ile telafi edilebileceğini kendisine söylemiş.

“Kısaca, F14 T hakkında herkes motordan şikayetçi. Ferrari gibi bir tarihi olan bir şirket motor yapmayı nasıl unutur! Her suçlamayı kabul edebilirim, ancak Maranello’dakilere bu işten anlamadıklarını söyleyemezsiniz.”

“Arkadaşlarımızla birlikte Mercedes ve Renault paketlerine göre daha küçük bir motor tasarladık, çünkü bu aracın proje yöneticisi Bay Tombazis tarafından istendi.”

“Küçük radyatörlere sahip çok küçük bir güç ünitesi istediler, çünkü oluşan daha az güç aerodinamik çözümler ile telafi edilecekti. Tamamen böyle oldu, daha az gücümüz vardı, ancak aerodinami daha iyi değildi!”

Marmorini takımın yeni patronu Marco Mattiacci ile sadece iki kez görüşebildiğini itiraf etti.

“Sorunu Mattiacci’ye açıklamak isterdim, ancak üç ay içerisinde çok az konuşabildik ve birbirimizi sadece iki kez gördük, birisi onu karşılarken, diğeri ise benim şirkete vedamı onaylayan mektubu bana iletirken.”

“Kesinlikle kimseyi suçlamak istemiyorum. Ancak Ferrari yarış bölümünü deneyimsiz insanlara emanet etti. Artık moralsiz bırakılmış olan iyi mühendisler için üzülüyorum.”

Marmorini yerini alan Mattia Binotto’ya şans dilerken Formula 1’e Renault ile dönmek üzere bir anlaşma imzaladığını reddetti.


Yorumlar

“Marmorini: Ferrari Aero İçin Motordan Feragat Etti” için 31 yanıt

  1. Samet Demirel(GillVill) avatarı
    Samet Demirel(GillVill)

    Tamda düşündüğüm şeyleri söylemiş Marmorini bu takımın belini tamamen büken adam Tombazis’tir. 2011 yılı sonunda Aldo Costa’nın biletini kestirende , Pat Fry gibi başarılı bir mühendisin takımda etkin olamamasının da nedeni bu adamdır. Umarım James Allison ile beraber teknik kadro 2015 öncesi tamamen revizyona gider ve bu adam takımdan gönderilir. Ferrari yıllardır aerodinamik anlamda sorunlu araçlar çıkartıp sezon içi gelişime müsait olmayan araçları görmesine rağmen hala neden bu adamı takımda tutar anlamak gerçekten güç.
    Tombazis’in vermiş olduğu tek bir kararla Ferrari’nin 3 4 yılı harap oluyor, takımda en baştan beri gönderilmesi gereken kişi hala takımda duruyor şaşırmamak elde değil 🙂

  2. Ferrari sevgim … :3 <3
    Bize böyle araçlarla ayıp ediyorsun Ferrari …

  3. Bu görevden ayrılmalar bir bakıma iyi.Baksanıza kimin ne hata yaptığı çok güzel ortaya çıkıyor.Eğer bu adam kovulmasaydı kendisi de dahil suçlular ortaya çıkmayacaktı.

  4. Tipik bir Ferrari fiyaskosu. Taraftarlara yazık, Alonso’ya yazık.

  5. yok yok bu montezemolo gitmeden olmaz, fener’in başında aziz, ferrari’nin başında montezemolo yahu.

  6. Klasik bir Ferrari hatası suçu bir kişiye yüklemek ve biletini kesmek tıpkı Aldo Costa’ya yapılanlar gibi.

    Bu senenin kilit başarısı 2012 den beri söyleniyordu fabrika takımları daha avantajlı olacak çünkü şasi ve motor departmanları daha içli dışlı olacak buda bir avantaja dönüşecekti ve öylede oldu bunu başaran Mercedes oldu motorda ki turbo kompresör tasarımı geleneksel çözümün dışında ki fikir şasi ekibinden gelmiş ve motor departmanı şasi ekibi ile çalışarak motoru ona göre tasarladıklarını söylüyorlar bir can alıcı nokta ise intercooler tasarımı ve şasiye entegre edilmesi Mercedes’in sistemi motorun arkasında bu da daha iyi ağırlık dağılımı ve aerodinamik demek.

    Ferrari ve Red Bull maalesef hatalar yaptı hem motor olarak hemde şasi olarak.

    1. Redbull bile hata yaptı ama Renault yapmadı diyorsun.

      1. Hayır kesinlikle öyle demiyorum Renault ile Red Bull’u fabrika takımı olarak gördüğüm için bir bütün olarak yazdım yapılan hatalar ortada kimse de inkar etmiyor.

        1. Aslında bu sene herkes hata yaptı,en az hata yapan Mercedes oldu. Piyango Mercedese vurdu.

          1. Bir nevi öyle ama en az hata yapan onlar oldu sistemin hepsine bakacak olursak en başından itibaren.

  7. Muammer UYAR avatarı

    Tamam Marmorini senden istenildi diye motoru küçük tasarladın gücünüde kıstın eyvallah. Peki ferrari motoru diğer motorlardan neden 18 kg daha ağır ?

  8. ferrari bu aeroya önem vereceği yerde motora odaklanır , motora odaklanacağı yerde aeroya önem verir.

  9. Marmorini’nin doğru söylediğini farzedersek;

    Tombazis mantıklı bir şey istemiş gibi görünüyor. Motorlar dondurulacak ve sonrasında farklar aero ile yaratılacak. Bu noktada küçük bir motor etkili olabilir. Tabi aeroyu yapabilirsen. Bkz. Red Bull. Bu noktada faturanın Marmorini’ye kesilmesi ise tam bir Ferrari hareketi. İşler iyice kötü olsun diye mücadele veriyorlar.

    Mattiacci hakkında söyledikleri daha trajikomik. Sen Ferrari’nin motor bölümünün başısın ve takım patronu seninle sadece iki kez görüşüyor, o da biri karşılarken öbürü uğurlarken. Demek ki Ferrari’yi Mattiacci yönetmiyor, başka birisinin emirlerini uyguluyor. Takımla bir alakası yok. Montezemolo?

    Ferrari daha çoook sürünür bu kafayla.

  10. Tombazis’in fazla zamanı kalmadı da şu açıklama rezalet.Bütün suç sendeydi.Aeroya rağmen çok daha iyi motor üretebilirdin.Bahanelerin ardına sığınmaya gerek yok.

  11. Kesinlikle kimseyi suçlamak istemiyorum. Ancak Ferrari yarış bölümünü deneyimsiz insanlara emanet etti. Artık moralsiz bırakılmış olan iyi mühendisler için üzülüyorum.”

    Bu sözler çok şey ifade ediyor özellikle şampiyonluk bekleyen Alonso için.

    1. Bu cümlede çok önemli bir nokta var Didem, ”moralsiz bırakılmış”

      İnsan psikolojik bir canlıdır. Fizyolojinin yanı sıra, ki fizyolojiyi bile direkt olarak etki altına alabilecek bir konudur psikoloji insan için. Her şeyi başlatabilir veyahut bitirebilir. Böyle bir güce sahiptir.

      Deneyimsiz insan, psikolojik olarak zayıf insandır. Mağlubiyeti kaldıracak gücü yoktur. Deneyim oluştukça, olaylar konusunda insanın kendini şekillendirmesi kolaylaşır.

      Kilit nokta. Net.

      1. Selam Umut. Bak aklıma ne geldi.

        10-12 sene önce bir Nazi Subayı’nın anılarında okumuştum. Detay aklımda değil ama ana hatlarıyla olay şöyle:

        2. Dünya Savaşı sonlarına doğru. Doğudan Sovyet Rusya batıdan ABD-İngiltere saldırıya geçmiş. Almanya’nın tüm endüstri merkezleri sabah-akşam uçak ve roketlerle vuruluyor. Almanlar işgal ettikleri topraklardan ufak ufak çekilmeye başlamışlar.

        -Sanırım- Polonya’da bir Alman askeri hastanesi. Hastanede cephede yaralanmış Nazi askerleri yatıyor. Kiminin kolu kopmuş, kiminin bacağı. Kiminin gözü çıkmış v.s. Hepsi inim inim inliyor ama hastanede ağrı kesici yok. Almanya üretemiyor. Üretse de ulaştıramıyor.

        Hastanenin başhekimi bakıyor, olacak gibi değil. Eline sakarin alıp yaralı askerlerin arasına dalıyor. Parmaklarının ucundaki sakarini elini yukarı kaldırıp tüm askerlere gösteriyor ve “Beyler” diyor, “Elimde gördüğünüz hap Almanya’dan yeni geldi. Bu hap çok kuvvetli bir ağrı kesicidir. Şimdi hepinize bu hapları dağıtacağım ve emin olun ağrılarınız artık dinecek”. Hemşireleri çağırıp sakarinleri hemşirelere veriyor ve tüm askerlere bu “hap”ları içirmelerini söylüyor. Sonuç; tüm yaralıların tüm ağrıları diniyor.

        1. Teşekkürler, selamını alıyor ve selamlar gönderiyorum Onur.

          Verdiğin örnek güçlü şekilde açıklayıcı nitelikte. İnsanın zihin dolayısıyla oluşan psikolojik durumunun her şeyi etki altına alabildiğine dair güzel bir örnek. Keza, bir çok savaş ve mücadele anlarında böyle tetikleyici örnekler uygulanmıştır dünya tarihi üzerinde.

          Bu da insanın zafiyetini gözler önüne sermekte. Bu konum, zafiyet dışında patlamaya hazır bir gücü de oluşturmakta. Yönlendirilebildiği takdirde tabi ki. İnsan, çözümlemesi detaylara indeksli bir yaratık.

          Bir çok örnek gördük görüyoruz hayatımız süresince. Görmeye devam ettikçe analiz etme ve çözümleme yolunda bizlerde psikolojimizi dirençlendirmiş olacağız. Bu farkındalık önemli bir nokta. Saygılar.

  12. Motorlarda güç düşüp hacim de küçülünce, Ferrari motor konusunda yavaş yavaş zirveden gerilemeye başladı. Yüksek hacim ve yüksek beygir gücü Ferrari’nin işi.

    Geçmişi hatırlayınca, tanktan bile sağlam, yüksek devir ve yüksek beygir gücü üreten, düzlüklerde korkulu rüya Ferrari motoru … Ah ah.

    BMW’yi de analım, zamanında müthiş motorlar üreten bir diğer üretici firma idi. BMW Power özlemedik değil.

  13. ferrari her şeyi feragat etmiş bence.

  14. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Zaten takımdaki en işe yaramaz adam Tombazis.Araç tasarlamak gerçekten ona göre değil.Her sene aynı araçlar ve sorunları da aynı.Gerçi takımdan giden başlıyor birini suçlamaya.Arkadaş,sen kovulacağını bile bile şikayetleri bile bile nasıl eski veya yeni patronlarlar bir araya gelemezsin?Tombazisin araç tasarlamasından da kurtulursak önümüz açık.

  15. this is a war and we are soldiers......... (spä2000) avatarı
    this is a war and we are soldiers……… (spä2000)

    Çok nezih bir dille yapılmış çok sert bir yorum.
    Denileni yaptığı için başarısız addedilmesi adamı dumura uğratmış.

    Bir bakayım dedim Tombazis şef aerodinamist iken McLaren Mp4-19 nasılmış ve 2004 ü neden hiç hatırlamıyorum diye derken Kimi nin istatistiklerini görünce neden hatırlamadığımı anladım.

    Australya – yarış dışı
    Malezya – yarış dışı
    Bahreyn – yarış dışı

    San Marino – 8.
    İspanya – 11
    Monaco – yarış dışı
    Avrupa – Yarış Dışı

    Kanada – 5
    Amerika – 6
    Fransa – 7
    İngiltere – 2
    Almanya – Yarış dışı-
    Maceristan – yarış dışı-

    Belçika Circuit de Spa-Francorchamps – ___1____ 🙂
    İtalya – Yarış dışı
    Çin – 3
    Japonya – 6
    Bresil – 2

    18 yarış 8 yarış dışı 6 motor problemi.

    Kimi ” The King of Cenabet” Raikkonen

    1. Formula1 iceman avatarı
      Formula1 iceman

      +1 hatta +100 😀

    2. 19 felaketti. Mclaren alel acele otomobili 19B ismiyle yeniden tasarlamamış mıydı?

  16. scuderiaferrarimarlboro avatarı
    scuderiaferrarimarlboro

    Her zaman yunanlıyı suçlamışımdır, marmorini beni kanıtlar nitelikte, bence kovulması lazım son kişi o kaldı onu da kovmalarını çok yerinde bulurum şahsen…

  17. O zaman yeni bir motor mu yapılıyor? Araç hızlanacaksa bu şart, Marmorini’nin demeçlerine göre.

  18. motor gucu olmadan ferrari olmaz ki seneye motorun gucu olmalı yoksa kafayı yicek alonso

    1. O iş o kadar kolay değil.Daha güçlü motorun bazı istekleri olur.daha fazla yakıt,daha fazla hava daha iyi soğutma.Daha fazla hava giriş ve çıkışı aero etkinliğini bozabilir.Atıyorum motoru 30 Hp güçlendirdiniz.Bu aerodinamik etkinlikte daha fazlasının kaybına yol açmamalıdır.
      Red Bull’un Newey’i var.30-40 hp farkı kapatabiliyordu.Şimdi güç farkı daha fazla olunca oda ağlamaya başladı.

      1. bilmiyorum artık 2015 de birseyler yapmalılar ben bile sıkıldım ferrarinin geri kalmasın dan

        1. sen bile sıkıldıysan bu işte ters giden birşeyler var demektir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir