Alonso: “Formula 1’de Korkuya Yer Yok”

Formula 1’in en başarılı sürücülerinden birisi olan Fernando Alonso geçtiğimiz günlerde bir röportaj gerçekleştirdi. O röportajdan bazı bölümler şu şekilde:

İşinizi düşündüğünüzde, rolünüzle ilgili aklınıza gelen ilk sıfat nedir?

Fernando Alonso: Savaşçı. Çünkü sürekli olarak savaşmak benim karakterimin ve DNA’mın bir parçası. Her zaman bir şansınızın olduğunu düşünüyorsunuz. İşler yolunda ilerlediğinde daha fazlasını yapmaya çalışmaktan; kötü gittiğinde ise düzeltmeye çalışmaktan keyif alıyorum. Sadece Formula 1’de değil. Hayatta da her zaman savaş vardır.

Bugünkü yaptığınız iş için özellikle teşekkür etmek istediğiniz birisi var mı?

Formula 1 sürücüsüyseniz olduğunuz yere gelmenizde bir çok kişinin yardımı dokunur. Onların arasında her zaman bir kişi öne çıktı ve o kişi babam Jose Luis’tir. En başından beri karting ve tek koltuklu serilerde hep benimle oldu. Şimdi bile fiziksel olarak her yarışa gelmese de ya da çalıştığım zamanlarda yanımda olmasa da her zaman benimle. Ona güvenebilirim. Her zaman onu ararım ve hep bir fikri vardır. % 99.9 haklı çıkar. Bu yüzden onun her söylediğini çok dikkatlice dinlerim.

Yarış kariyerinizin en kötü anı hangisidir?

Kaza geçirdiğim, bariz bir şekilde hatamın olduğu çeşitli zamanlar oldu. O tür günlerde kaybolmak ve başkalarına görünmemek istiyorsunuz. Ancak bu, sporun bir parçası. Her sporda bu olur. Formula 1’de de öyle. Bu durumla idare edersiniz. Herkese olur ve bu konuyu çok fazla düşünmemeye çalışırsınız.

Kazalardan bahsetmişken… Korkuyla nasıl baş ediyorsunuz?

Formula 1’de korku yoktur. Her zaman aracınıza, yaptığınız işe, hıza saygınız vardır ancak asla korku olmaz. Tabi ki çok az görüşün olduğu yağmurlu yarışlarda kendinizi rahat hissetmezsiniz. Çok rahatsız olursunuz ancak kesinlikle korku yoktur. Daha hızlı olmak için sudan kurtulmak istersiniz. Sonuç olarak aracınız sizin ofisinizdir.

Kazanmanın üzerinizde nasıl etkisi oldu?

Kazanmak sizi motive eder. İşler iyi giderken, iyi sonuçlar alırken ya da yarışı kazanırken otomatik olarak gelecek hafta için çok motive olursunuz ve daha da iyisini yapmak istersiniz. Takımla, mühendislerinizle  daha çok birlikte olursunuz ve daha çok fikriniz olur. Daha yaratıcı olursunuz. Daha sıkı çalışırsınız çünkü o duyguyu tekrarlamak istersiniz. Bir önceki pazar günü hissettiklerinizi tekrarlamak istersiniz.


Yorumlar

“Alonso: “Formula 1’de Korkuya Yer Yok”” için 11 yanıt

  1. Eskiden ölüm riski çok yüksekmiş ve gerçekten korkuyorlarmış. Lauda’nın efsanesi yalan değil. Ama şimdi başına birşey çarpmadığı sürece ölmen imkansız gibi. Şimdiki korku hata yapmak.

  2. sexonthebeach avatarı

    F1 de korkulucak bişi kalmadıki. hersey guvenli. istanbul trafinde daha cok korku var

  3. Kimi_Raikko_Forza avatarı
    Kimi_Raikko_Forza

    ALO korkuya yer yok demiş ama Rush filmini izleyenler bilir 1976 da Japonya GP sinde ölüm riskini %20 den yüksek gördüğü için Lauda yarışı bırakıyor ve James Hunt şampiyon oluyordu. Belki o zamanlar ölümlerin çok daha fazla olması bu korkuya sebebiyet vermiş olabilir ya da Lauda nın ”memur zihniyetine” sahip olması da etkili olmuş olabilir.

    1. adamın başına gelenler senin başına gelse bırak kokpite geçmeyi bakkala gidebilir miydin acaba?.

      1. gerçekten güzel cevap olmuş 🙂

      2. Kimi_Raikko_Forza avatarı
        Kimi_Raikko_Forza

        Lauda ile beni mi kıyaslıyoruz? Ben F1 pilotu muyum? Sadece burada yorum yapıyorum tarihten bahsediyorum. Laudayı eleştirdiğimde yok tabi ki o riski almayabilir doğaldır. Agresif ve düşüncesiz bir yorum yapmışsınız.

        1. Lauda o filmde ne diyordu onu da hatirlamak gerek. Eğer baska bir yetenegim olsa bu isi yapmazdim ama tek yeteneğim iyi araba sürmek 🙂 lauda reisin azmi yeter öyle büyük bir kazadan ve ameliyatlardan sonra yarislarda kafasi sürekli kanama yapmasina ragmen devam etmesi onun cesaretini gostermeye yeter bence.

        2. tabiki sizi kıyaslamıyorum siz kim lauda ya da başka bir pilot kim? keza bende aynı şekilde öyleyim ancak yaptığın yorum çok saygısızca geldiği için öyle bir cevap verdim.

          1. Kimi_Raikko_Forza avatarı
            Kimi_Raikko_Forza

            Saygısızca bir şey göremiyorum yorumumda memur zihniyetinden kastım çok fazla hesap kitap yapmasıydı. Hem saygısızca bir yorum yaptım diyelim karşılığı sizin yorumunuz gibi saygısızca mı olmalı? Bakkala gidebilir misin falan? Olmamalı ama oluyor F1 pilotlarıyla nasıl bir değilsek yorum yapan şahıslarda bir değil. Neyse uzatmamak lazım kolay gelsin.

            1. kısasa kısas hayatın ana kuralıdır. tabiki denk değiliz.

    2. ya tamamda artık pilotlar neredeyse kurşun geçirmez araçlarla yarışıyor 🙂 1976 ile 2014’te ki korku oranını karşılaştırmanın neresi mantıklı ben anlayamadım… koy herhangi bir pilotu 1976 yılındaki araca, yolla yeşil cehenneme, bak bakalım kimse korkmadan 2 tur atabiliyo mu 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir