Villeneuve, Max Verstappen’in F1’e Girişine Müsade Eden Süperlisans Sistemini Eleştirdi

yazar:

kategori:

1997 Formula 1 Şampiyonu Jacques Villeneuve, 2015 Formula 1 sezonunda 17 yaşına girdiğinde Formula 1’de yarışacak olan Max Verstappen’in yarışmasına müsade eden süper lisans sistemini eleştirdi.

Şu anda 16 yaşında olan  Verstappen, henüz 16 yaşında ve karting kariyerinden sonra tek koltuklu yarış serilerinde henüz ilk sezonunu geçiriyor. Gelecek sene Toro Rosso’da yarışacak olan Verstappen son günlerin en çok konuşulan konularından birisi.

Villeneuve “Süper lisans almanın bir anlamı olmalı. Sadece 3000 km yapılarak bu iş olmamalı. Bu konuda yanlış olan bir şeyler var.”

“Bu hiç hak etmeden tüm hediyeleri almak gibi bir şey.  Ancak şu anda ‘genç olan daha iyidir’ düşüncesi hakim. Sıradaki adım ne? Başka bir takım sırf imajı için 15 yaşındaki birisiyle mi anlaşacak?”

“Bu bana göre yanlış bir yol. Sezar ve Napolyon en başından beri iyiydi ancak imparator olmak biraz zaman alıyor. Bunu inşaa ediyorsunuz. Daha yetenekli olduğunuz anlamına gelmiyor. Daha hızlı olabilirsiniz ancak zamanla bir şeyler öğrenirsiniz ve adam olursunuz.”

“O daha çocuk ve bu çok riskli. Bir çocuk çok iyi ve çok akıllı olsa da 16 yaşındayken ve üniversiteye gitmemişken en iyi hastaneye doktor olarak alınmaz.”

“Gerekenleri yapmalısınız. Bunu hak etmelisiniz çünkü yaptıklarınız sizin olgunlaştığınızı gösterir.”

“Onun gelişi Formula 1 için en kötü şey çünkü bunun iki etkisi olacak. Ya onu yok edecek ya da direkt başarılı olursa o zaman F1 anlamsız bir hale gelecek.”

“O zaman F1 ne olacak? Hiç bir şey. Kimse için iyi olmayacak.”

“Şu anda bu durum Red Bull için iyi reklam olabilir ancak 4 sene içerisinde onun kafasına Red Bull kaskı takmak daha iyi olurdu.” dedi.


Yorumlar

“Villeneuve, Max Verstappen’in F1’e Girişine Müsade Eden Süperlisans Sistemini Eleştirdi” için 14 yanıt

  1. pardon doğru yazıcaktım…

  2. vay be ınanılmaz ama ılk defa fogru ve tutarlı konusmus 😀

  3. Formula 1’e motor sporlarının zirvesi diyoruz. Sürücüleri de öyle olmalı. Bu çocuk gelip direkt olarak başarılı olursa cidden o zaman mevcut sürücülerin geçmişinin pek bir anlamı olmaz. Ya da şöyle diyeyim gp2 ya da gp3 gibi alt serilerin bir anlamı olmaz. Ya da Formula 1 araçlarının karting kullanımından bir farkı yoktur görüşü ortaya çıkabilir.

    Bu bir nevi birinci sınıfı okuyan çocuğun çok zeki diye direkt orta okula ya da liseye geçirilmesi gibi bir şey oluyor gibi.

    Ha önümüzde bir de Maldonado gibi örnekler de var. GP2 ve daha alt serilerde yıllarca yarışmasına rağmen hala çok kolay kazalar yapabiliyor… Bu da alt kategori deneyiminin her zaman işe yaramadığını gösteriyor. Hayırlısı olsun

  4. çok haklı.

  5. Son derece yanlış bir yorum. İmparatorluk örneği de doktorluk örneği de uçuk ve alakasız. Kıyaslama yapacaksan Formula 1 pilotu olmayı diğer sporlarla kıyaslayacaksın. Süs olsun diye mi yıllardır Formula 1’in bir spor olduğunu savunuyoruz? F1’in spor muamelesi görmesini istiyorsan önce kendi kafanda spor yerine koyacaksın.

    Sorarım size futbolda, basketbolda, veya başka herhangi bir sporda 16-17 yaşında olduğu için forma giymesine izin verilmeyen bir sporcu var mı? Yok. Aksine sahaya çıkmaya teşvik ediliyorlar. Bildiğimiz bütün büyük sporcular bu yaşlarda sahaya çıkıyorlar. Formula 1’de durum niye farklı olsun?

    Bu araçları doktor veya imparatorlar sürmüyor. Sporcular sürüyor.

    1. Villeneuve’ün verdiği örnekleri eleştirmişsin fakat senin verdiğin örnekler daha alakasız görünmekte.

      Formula 1 bir spor evet, fakat ne futbol nede basketbol gibi sporlarla bağdaşan temel yönü yok.

      Sen saatte 300 küsür km/h da araç kullanmakla, top sürmeyi bir tutuyorsan kusura bakma yanlış yorumu sen yapıyorsun. Burada yapılan saniyelik hatalar ile geri dönüşü olmayan ölümcül sonuçlar çıkabilir, hem genç yaştaki pilot için tehlike, hemde diğer deneyimliler için tehlike. Bu spor doğuşundan bu yana başlı başına bir tehlike.

      Son olarak, Villeneuve bu konudaki görüşümü resmi olarak dile dökmüş adeta, son derece haklı.

      1. Öncelikle F1’in diğer sporlarla bağdaşan yönü olmadığını zannediyorsan Formula 1’in neden spor olduğunu anlamamışsın demektir.

        F1’de milisaniyelik reaksiyonlar ne kadar önemli ise aynı şey diğer sporlar için de geçerli. Eğer ki sen futbolu top sürmek diyip küçümsüyorsan bu sporun ne kadar zorlayıcı olduğunu anlamamışsın demektir. Profesyonel sporcuların yaptığı senin mahalle maçlarında yaptığına benzemez.

        Ayrıca Formula 1 dünya üzerindeki en güvenli spor. Bütün sporlar yanlış ufak bir harekette bile senin sakatlanmanla sonuçlanır. 100m koşucuları dahil bütün sporcular kariyerleri boyunca birden fazla defa sakatlanırlar. Formula 1’de ise çoğu zaman araçtan ciddi bir yara almadan çıkarsın. Ölümcül F1 kazaları geçen binyılda kaldı. 17 yaşındaki bir pilotu araca koymak 17 yaşındaki bir futbolcuyu sahaya çıkarmaktan çok daha güvenli.

    2. Mc nickli arkadaşımıza katılmıyorum çünkü F1 motorsporlarının zirvesi olduğunu hatırlatmama gerek yok.Kaldı ki zikrettiğin sporların zirve noktaları olan NBA ve UEFA Şampiyonlar ligi gibi kulvarlarda 17 yaşlarında ”çocuklar” görmedik henüz

  6. villeneuve doğru konuşmuş. bozuk saat misali villeneuve ama haklı bu konuda.

  7. Red Bull’un yaptığı yangından mal kaçırmak, muhtemelen adamı takıma katabilmek için baştan koltuk önerdiler… En azından bir sene GP3 veya GP2 de pişse daha iyi olurdu diye düşünüyorum… ki Toro Rosso koltuğuna oturacak Felix da Costa ve Sainz Jnr. bünyelerinde bulunurken…

    Öte yandan F1 araçlarını kullanmak ‘Fiziksel olarak’ eskisinden kolay, bakalım neler yapabilecek

  8. helal olsun villeneuve, sonuna kadar haklı.

  9. Yarım yamalakta olsa birkaç doğru bir şeyler söyledi sonunda 😀
    Çocuk çok yetenekli olabilir fakat formula 3 le formula 1 arasında çok ciddi bi efor farkı vardır muhakkak testler yaptırıcaz diye söylediler ama ne kadar yaptırsalarda bir anda bukadar yükselmesi onun belkide alt serilerde öğreneceği bazı şeyleri öğrenmeden bodoslama girip afallamaz umarım.

  10. Villeneuve çok haklı. 16 yaşındaki bir çocugu F1’e sokmak çok tehlikeli piskolojik olarak üzerinde illaki bir baskı olacaktır bunu kaldırabilecek mi? hiç sanmıyorum.

  11. ilk defa doğru konuştu sanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir