Felipe Massa İle Çok Özel Söyleşi

yazar:

kategori:

İnsanlar Michael Schumacher’in bencil takım arkadaşı olduğunu söylerdi ancak sen takım arkadaşıyken o oldukça cömertti. Bu konuda ne düşünüyorsun? Seni sevdi mi ve iyi mi anlaştınız?

Felipe Massa: Evet kesinlikle. Öncelikle ben her zaman tüm takım arkadaşlarıma ve özellikle Michael’e karşı çok adil oldum. Benim için o pist üstünde kesinlikle rakipti. Her zaman onu mağlup etmek istedim. Ancak o farklı birisiydi ve özel gibiydi. Onu rakipten çok ağabeyimmiş gibi izliyordum. Özelliklede 2006’da sezon başlangıcından sonra onun kısa süre sonra bırakacağını öğrendiğimde bu böyle oldu çünkü o bana kibar bir şekilde bunu açıklamıştı.

Her zaman bana karşı çok kibardı, her zaman hatta test pilotuyken bile benim kariyerimi düşündü. Bu Ferrari’de geleceğimin olacağı konusunda iyi bir örnekti ve Michael’in şampiyon olabilmesi için elimden gelen her şeyi yaptım. Ve aramızdaki ilişki aile gibiydi, hâlâ çok yakınız.

Düzenli olarak konuşmaya devam ediyor musunuz?

F.M. Evet oldukça düzenli. Her gün değil ancak her ay.

Ne hakkında konuşuyorsunuz, yarışlar, genel hayat ya da aile?

F.M.: Son zamanlarda onunla, çok ciddiye aldığı motorlar hakkında konuştum.

Onun seni, senin gibi küçük kardeş gibi gördüğünü düşünüyor musun?

F.M.: Evet, kesinlikle… Kardeşim ve ailem var ancak Michael ile olan hislerim oldukça bu şekilde.

Brezilya GP’nin ardından sabah kalktığında neler hissettin?

F.M.: Bir sonraki sabah bir şey hissetmedim çünkü uyuyordum. Oldukça geç kalktım.

Ancak kalktın ve ilk düşüncen…?

F.M.: İlk düşüncem yarışta neler olduğu konusundaydı. Ben yaşadıklarımın bana olumsuzluk katmasına sebep olan türde birisi değilim çünkü böyle olursa sinirli birisi olursunuz.

Bunu deneyim olarak görüyorum. Hayat bazen size beklemediğiniz şeyleri getirir ancak bunun bir  nedeni vardır.

Lewis Hamilton’a ilk senesinde olduklarına bakın ve sonra bir anda şampiyon oldu. Belki şampiyonluğu 2007’de daha fazla hak etmişti ancak hayat böyle.

Bu seni daha güçlü yaptı mı?

F.M.: KEsinlikle. Bunu özür olarak değil, beni daha güçlü kılacak bir örnek olarak görmem lazım.

Eğer kazanırsak birlikte kazanırız. Kaybedersek birlikte kaybederiz.Hata yaparsak birlikte hata yaparız. Hepsi bu.

Bu aynı zamanda şampiyonanın harika olduğunun bir kanıt, son viraja kadar mücadele ettik ve neredeyse kazandık. Ancak neredeyse yeterli değil. Yine de sezon içerisinde çok güçlü olduğumuzu gösterdik.

1950’lerde Alberto Ascari’nin başarmasından sonra ilk kez şampiyonluğu kendi evinde ilan eden isim olma şansına sahip olan ilk isim oldun. Bu sene eğer son yarışta bunuyapabilecek olsan bu kendi evinde olmayacak. Kendi evinde kazanabilmek için ne yapacaksın.

F.M.: Sondan bir önceki yarışta kazanmaya çalışmak iyi olur. Bunun için çalışacağım!

Kimi Raikkonen şampiyon olduğunda Ferrari takımı Jean Todt’un kontrolünde gibiydi. Şimdi Stefano Domenicali’nin takımı var. Bu sene Stefano altında 2. sene olacak ve takımın daha güçlü olacağını düşünüyormusun?

F.M.: Öyle olacağını düşünüyorum. Fikir ve yönümüz daha iyi olmak yolunda. Stefano!nun iyi çalıştığını gösterdiğini düşünüyorum. O oldukça sıkı çalışan birisi. Jean Todt’a göre tamamen farklı birisi ancak o iyi iş yapabileceğini gösterdi ve daha ilk senesinde çok başarılıydı. Umuyorum 2. senemizde daha iyi olabiliriz. Stefano ile harika bir ilişkim var. Onu yaptığı herşeyde destekliyorum.

Yeni araç hakkında hislerin neler? Bir çok değişiklik ile beklediğinden farklı mı?

F.M.:  Kesinlikle büyük değişim. Başlangıçta beklediğimizden çok farklıydı. Ancak bir kaç tur atınca araca alışıyorsunuz ve şu anda aracı sürerken çok rahatım ve yeni kurallara oldukça hızlı alışıyorum. Devasa farklılıkların olacağını düşünmüyorum.

Ferrari’nin Kimi ile KERS sorunu oldu, sen hiç sorun yaşadın mı?

F.M.: Benim de küçük bir sorunum oldu ancak KERS’i artık kullanamayacağımız gibi büyük bir sorun değildi. Ufak bir sorundu, belki de sızıntıydı.

Pil sızıntısı mı?

F.M.: Hayır, araçta sızıntı ancak belki de KERS’ten kaynaklandı.  Ancak küçük bir olaydı, dürüst olmak gerekirse beklediğimiz kadar büyük değildi. KERS başka alanlarda küçük sorunlara neden oluyordu ancak büyük değillerdi.

Güvenlik sorunu yaşamadın mı?

F.M.: Hayır şu an için olmadı. Her şey iyi gidiyor.

Araçtan farklı bir şekilde mi iniyorsun?

F.M.: Hayır çünkü pilotlar her zaman en güvenli yerden inerler. Belki sorun yaşarsanız… ancak biz sorun yaşamadık ve umarım yaşamayız. Ancak eğer araçtam çıkmanız gerekiyorsa zıplarsınız ve araç ile zemindeki plaka aynı anda dokunmazsınız.

Genel olarak KERS’le olmak mı ya da olmamak mı istersin?

F.M.:  Pilotlar her zaman daha fazla güç isterler ve KERS daha fazla güç veriyor bu yüzden isterim.

Yeni lastiklerde sorun yok mu? Isıtabiliyor musun?

F.M.Çok fazla lastik denedik ve Bahreyn’de 3 tür vardı. İkisi çok iyi çalışıyor ve diğerinin çalışma aralığı biraz geniş ve çalıştırmak biraz zordu.Ancak gideceğimiz pistte çalışmamız lazım, koşulları ve asfaltı bilmemiz lazım ve umarım sorun yaşamayız.

Ayarlanabilir ön kanatla test yaptınmı ve bu sistemden rahat mısın?

F.M.:  Evet, sorun yok.

Bu sene bir KERS düğmesi ve bir ön kanat düğmesi gibi ekstralar ile Playstation oynuyor gibi hissedeceğinizi düşünüyor musun?

F.M.: Ben çok fazla Playstation oynarım ve bu sorun olmayacak. Herşeyi oynmarım, Formula 1, GT5 ve futbol da.

Maranello’da simülatör var mı?

F.M.: Torino’da FIAT’ta simülatör var.

Bu Playstation’a göre nasıl, daha mı gelişmiş?

F.M.: Kesinlikle daha gelişmiş ancak grafik olarak o kadar değil. Playstation oynamak oldukça keyifverici ve eğlendirici.

Bu sene daha az yarış ve daha az test var. Zinde kalmak için ne yapacaksın?

F.M.: Araca girdiğinde ihtiyacın olan zindelik ve iyi form için kesinlikle çok odaklanmak lazım. Her zaman zinde olabilmek için test yaptığınızda 100 turdan fazla yapmanız gerekiyor. Belki de takıma daha yakın olmalıyız. Belki test yapmayacağız ancak aracın gelişimine birlikte olarak daha yakın olabiliriz.

Takıma yakın olmak pilotlar için daha önemli olacak. Herkes için durum aynı ve özellikle ekonomik kriz varken yeni kurallara alışmamız gerekiyor.  Motor sporlarının geleceği için bunları yapmamız lazımdı.

Bazı pilotlar daha fazla karting yapacaklarını söylediler. Sen de yapacak mısın?

F.M.: Evet kesinlikle. Kartingi seviyorum ve biraz daha fazla yapacağım.

 


Yorumlar

  1. sanrm sezon baslangıcından bır ay sonra falan ancak yetıstrrler:D

  2. anıl güner avatarı

    güzel bi söyleşi olmuş . bu arada playstation dan çok bahsedilmiş , acaba yeni F1 oyunu ne zaman çıkıcak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir