FIA, F1 Bütçe Sınırını Yeniden Değerlendiriyor

yazar:

kategori:

Formula 1’de sıkı bir bütçe sınırının yürürlüğe girmesinin, gelecek ay Dünya Motor Sporları Konseyi tarafından gözden geçirilecek yeni tasarruf tedbirlerinin bir parçası olduğuna inanılıyor.

FIA Cuma günü, şu andaki bağımsız takımların hayatta kalmasına ve sporun içine giren yeni takımların cesaretlendirilmesine yardım etmesi amacıyla 2010’da düşünülen radikal maliyet tasarrufları için zorladığını duyurdu.

Ekonomik krizin hâlâ kötü durumda olmasıyla FIA, hayatta kalmaları için takımların ihtiyacı olduğu bütçenin düşürülmesine yardımcı olmak istiyor.

Düşünülen senaryo ile sadece hâlâ müşteri arayan Honda Racing için değil, 2010’da gridde olması beklenen USF1 için de iyi bir gelecek sağlayacak.

Cuma günü FIA tarafından yayınlanan bildiri: “Formula 1 sponsorlarını ve büyük otomobil üreticilerini etkilemeye devam eden zor ekonomik koşullar konusunda FIA, 2010 için radikal teklifler hazırlıyor.”

“Eğer Dünya Motorsporları Koneyi tarafından benimsenirse yeni kurallar bir takıma, şu anki bütçelerin bir bölümü ile rekabet etme imkânı sağlacak olduğu gibi için araçların yerleşik takımlarınki ile başa çıkabilmesine de yarayacak”

“Bu kurallar, büyük otomobil üreticileri tarafından dengeli bir şekilde desteklenen yerleşik takımları etkilemeyecek ama 2010’da yeni takımların gridde bulunan mevcut boşlukları dooldurmasını sağlayacak ve herhangi bir takımın, şampiyonayı terk etmeye zorlanmasını daha aza indirgeyecek. Teklif, 17 Mart’ta Dünya Konseyi’ne sunulacak.”

Anlaşılan o ki tekliflerin içinde daha fazla standart parça, fabreika kısıtlamaları ve testlerde daha büyük kısıtlamalar yer alıyor.

Bununla birlikte yeniden bütçe sınırı içn de bir fikrin sunulacağı öne sürülüyor. Bu fikir geçmişte incelenmişti ama ne kadar iyi uygulanacağı konusunda şüpheli olan takımlar tarafından pek destek almamıştı.

FIA Başkanı Max Mosley, bu sene başlarında takımlar mektup yamış ve bir bütçe sınırı fikrinin, bir kez daha ciddi bir şekilde göz önüne alınması gerektiğini söylemişti.

Max Mosley: “Her bir takımın aynı miktarda paraya sahip olmasını böylelikle, başarının akli kabiliyetlerin bir fonksiyonu olmasını sağlayan bu fikir, büyük cekiciliğe sahip. Eğer uygun bir şekilde uygulanırsa, çok adil bir sistem olacak. Elbette bir görüş, rakiplerinden çok daha fazla paraya sahip olmak, daha büyük bir motora sahip olmak kada haksızca. Bunu FOTA ile görüşmek isteriz.”

Bir FIA sözcüsü, konunun ayrıntılarına girmek istemedi.

Sözcü: “Dünya Motorsporları Konseyi toplantısından önce konuşmam uygun olmaz”


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir