Fiat Başkanı: “Ferrari’nin Bu Formu Kabul Edilemez”

Fiat Başkanı Sergio Marchionne, Ferrari’nin Formula 1 takımının son dönemdeki başarısının kesinlikle kabul edilemez seviyede olduğunu söyledi.

Ferrari Başkanı Luca di Montezemolo’nun Monza’da cumartesi günü yaptığı “3 sene daha görevimin başında kalacağım” açıklamalarına kızan Marchionne, dünkü açıklamalarında sert bir şekilde Ferrari Başkanı Montezemolo ve Ferrari’nin durumunu eleştirdi.

Şirketin başında değişiklik gerekip gerekmediğinin sorulması üzerine Marchionne “Hayır, sadece bir şeylerin düzelmesi gerektiğini söylüyorum.”

“Yapmamız gereken bir şey araç satıp sonuçlarını almaktır. Bir diğer şey ise yaptığımız şeydeki gerekli olan bölüm; Formula 1’de kazanan bir Ferrari olmaktır.”

“Bu konu tartışılamaz ve tamamen açık hedef olmalıdır.”

“Bundan daha başka bir durumu kabul edemeyiz. Pilotlarımızın 7 ya da 12. sıralarda olmasını görmek istemem. Bunu istemiyorum, Fiat da istemiyor.” dedi.

Fiat Chrysler Otomobil şirketinin gelecek ay New York’ta hisselerini satışa çıkaracak olması nedeniyle çok geçmeden değişiklik yapılabilir.

Marchionne “Yıllardır Tifosi’yim. Ferrari’nin en iyi pilotlarla, garajdaki harika kişiler ve yetenekli mühendislerle bu durumda olması, 2008’den beri bir şey kazanamadığımızı görmek… Hayır.”

“Luca ve ben iyi arkadaşız ancak onun yorumlarını okuyunca… O tür şeyleri CEO olarak değil, kendime bile söyleyemem.”

“Kendimi tamamen gerekli olarak görüyorum ancak ben çok iyi bir şekilde, şirketin hizmetinde birisi olduğumu biliyorum.”

“Kendimizi kuralların üstüne koyamayız. Ferrari için önemli olan sadece finansal sonuçlar değil, aynı zamanda kazanmaktır.”

“Son 6 senedir en iyi sürücülere sahip olmamıza rağmen çok fazla zorlandık. Bakın, hem Alonso hem de Raikkonen dünya şampiyonu sürücüler.”

“Ancak biz şampiyon olamıyoruz… Bu yüzden çok üzgünüm. Uzun zamandır bu şekilde izliyoruz ve bunlar iyi şeyler değil.” dedi.


Yorumlar

“Fiat Başkanı: “Ferrari’nin Bu Formu Kabul Edilemez”” için 33 yanıt

  1. Bashgan büyük bashgan vur tekmeyi şu faşist dikdatöre…

    Monte herşeyi berbat etti, egosuna yenildi, şumi dönemi kadrosunun fişini çekti.Takımı italya milli takımına çevirdi, halada bunlara devam etmekte ve yine seneye mükemmel bir araba yapacaklarını söylemeye devam ediyor.O kadar iyi mühendis var, bunlar senin kadronda değil rakip takımlarda, kata kata James Allisonu kattın.Bundan sonra sırada kim kaldı?Sonunda sıra sana geldi bakalım kurtarabilecekmisin kelleni!!

  2. Ben ekonomi konusunda da Monte’nin başarılı olduğunu düşünmüyorum.Belki F1’de ekonomi olarak başarılı olmuş olabilir fakat araba satışında eskisine oranla bir düşüş olduğunu tahmin ediyorum.Başka bir yerde de Ekim ayında baskı artabilir diyordu.F1 araç satışınına önemli derecede etki eden bir spor ve Ferrari’nin kötüye gittiği açık.

  3. 6 senedir neredeydin be adam? Bir 2 sene daha başarısızlıkla geçirirsek etti 8 yıl. Bu koskoca 8 yılın hesabını şimdi kim verecek? Hadi hesap verdi diyelim ne olacak ki sonuçta 8 yıl geçmiş olacak ve biz bir başarı elde edememiş olacağız,

  4. takımı bence f1 in en umursamaz ve hımbıl adamının üzerine kurun seneyede o zaman görün neler olacak ferrari de 🙂

    1. Ferrari nin HIMBILI ile Redbull un DÜMBÜĞÜ 😀

  5. bazı şeylerin abartıldığını düşünüyorum. Sonuçta bir şampiyonada bir takım sürekli kazanacak diye bir durum yok. Ferrari 1950’den beri Formula 1’de yer alıyor ve 64 senelik tarihinde 15 kez pilotlar, 16 kez takımlar şampiyonluğu yaşamış.

    Luca di Montezemolo 1991’den beri Ferrari’nin başında yer alıyor. 23 senelik dönemde Ferrari toplam 6 pilotlar, 8 takımlar şampiyonluğu kazanmış. Kazanamadığı senelerin 7’sinde (97, 98, 99, 06, 08, 10, 12) öyle ya da böyle şampiyonluk mücadelesi vermiş.

    Ferrari Formula 1 tarihinin en başarılı takımıdır ve bu uzun süre değişmeyebilir. Ancak Ferrari Formula 1 tarihinin geneline baktığında, yarıştığı süreye kıyaslarsak o kadar da başarılı olamamıştır. Demek istediğim 2000’lerden sonra alınan art arda başarılar haricinde Ferrari;

    1950’lerde 4,
    1960’larda 2,
    1970’lerde 3,
    1980’lerde 0,
    1990’larda 0,
    2000’lerde 6

    olmak üzere 15 şampiyonluk kazanmış.

    Bu sadece Ferrari için geçerli değil. Her takımın ya da üreticinin öne çıktığı dönemler olmuştur. Öyle olmasaydı tüm seneleri tek takım domine edip şampiyon olsaydı ne anlamı kalırdı?

    Bu mini analiz Ferrari her zaman kazanmalıdır mantığında olanlara. Evet Ferrari kazanmalıdır ama hak edip emek sarfeden diğer takımlar da kazanmalıdır. Son senelerde takım olarak Red Bull hak etmişti. Bu sene ve muhtemelen önümüzdeki senelerde Mercedes kazanacaktır.

    Montezemolo başardıklarıyla Ferrari tarihinin en başarılı patronu olarak yer alacaktır. Aynı Schumacher’in asla unutulmaması gerektiği gibi. Ama tüm başarıları bu senenin Ferrari’nin uzun yıllardır en kötü sezonunu, hız olarak en yavaş sezonunu geçirdiği gerçeğini değiştirmez. 2009’da gelen kural değişikliğine tam olarak ayak uyduramadı Ferrari ve ne yazık ki yakın gelecekte bunu başarması pek mümkün görünmüyor.

    Mattiacci gelsin, Briatore gelsin hatta en önemlisi Newey gelsin hiç fark etmez. Ferrari’de öncelikle turbo motor döneminde en kötü motoru yapanlar bulunup gereken cezalar verilmeli ve değişiklikler yapılmalıdır. Bilirsiniz yeni bir dönem nasıl başlarsa hemen hemen öyle gider. Ferrari’de de artık Montezemolo değişip taze bir kan getirilmelidir ama her ne yapılırsa yapılsın, kimse yanlış anlamasın ama Ferrari’nin yakın gelecekte şampiyonluk şansı olduğuna inanmıyorum.

    Dönem aerodinami değil motor (güç ünitesi) dönemi. Newey gelsin hiç bir şey yapamaz demeyeceğim ama kayda değer bir şey yapamaz. Motorun öne çıkması nedeniyle Newey Red Bull’un Formula 1 takımından çekilmiyor mu? Çünkü yapabilecekleri kısıtlı.

    Gelecek senelerde Mercedes önde olmaya devam edecektir. Ha gelecek sene öncesinde Renault ve Ferrari motorunda gelişme tabi ki gösterecek ancak o dönemde Mercedes de olduğu yerde saymayacaktır. İllaki çeşitli iyileşmeler olacaktır. Önümüzdeki 4-5 senelik süreçte Mercedes’e göre Ferrari’nin şampiyonluk şansı Red Bull ve Williams’ın gerisinde. Hatta Honda umduğu gibi gelirse McLaren’in bile gerisindedir.

    Bir de Alonso’yu kaybederse ve yerine onun gibi birisini bulamazsa durumu daha da vahim olacaktır.

    1. Tüm seneleri tek takım domine edip kazansaydı ne olurdu diyorsun da 4-5 yıldır aynı senaryoyu izliyoruz biz.Tek takım domine etmiyor mu zaten? Üstelik eski kurallarla kazanabilseler eyvallah deriz fakat bu takımların kazanması için yeni kurallar getiriliyorsa orda dur demek gerekir.

      1. eski kurallarda başı çekenin yakalanması zor olduğu için kurallarda belli aralıklarla değişiklikler yapılarak başarının durdurulması hedeflenir. bu her zaman öyle olmuştur.

        1. O zaman 4 yıl da Mercedes üstünlüğü mü izlemek zorundayız.Bu dediklerinle uyuşmuyor tam tersine 1 takımın 4-5 seneyi domine etmesi anlamına geliyor.

          1. bu zorunluluğu ben getirmiyorum ya da bu durumdan hiç ama hiç hoşlanmıyorum. Ben sadece gördüklerime göre yorum yapıyorum. Ferrari’nin motor ya da aerodinamik açıdan şu anda Mercedes ile olan 1 saniyenin üzerindeki farkı kapatacak kadar başarılı bir ekibi yok. Çok büyük bir buluş olmazsa bunu yapabilecek kimse olmaz zaten. Bunun için Mercedes’in yerinde sayması lazım ama şu anda çoktan gelecek seneki projede oldukça gelişme kaydetmişlerdir.

    2. Hocam yazın ıcın tesekkurler cok detaylı ve guzel yazmıssın…Da sene 1950 ler 60 lar 80 ler degıl bundan kastım o senelerı gormedım ama en azından sunu soylemelıyım;artık araclar motorlarının uzerındekı koruyucu boyadan bıle hp kazanıyor gecen senelerde kers gıbı teknolojılerı ızledık vs vs…Her gecen gun yenı teknolojıler elde edılıyor motorlar gelısıyor ne bılım aerodınamı gelısıyor ama ferrarı buna ayak uyduramıyor..

      E pekı elınde sınırsız denılebılecek bır maddı kaynak ve kadro varken bu adeta surunen ferrarı nın durumu ne???

    3. Onur Gentas avatarı

      Abdullah bey, bu tür işlerde geçmiş başarıların önemi yoktur. Farkında değilmisiniz Ferrari F1 de artık çağın gerisinde kalmaya başladı. 2 süper pilot bile bunu örtemiyor. Bakın belki alakasız olacak ama Nokia gibi bir firmanın bu duruma gelmesinin sebebide aynıdır. Çağa uyamayan şirketlerin sonu bellidir. Montezemolo geçmişte birçok başarı kazandırmıştır takıma doğrudur fakat bu başarıların kredisini yeterince kullandı. Kan değişikliği ve ciddi bir yapılanmaya gitmeleri gerekiyor.

      1. aslında ben de bunu belirttim. Benim yazımın başında dikkat çekmek istediğim olay Ferrari’nin her dönem kazanıyormuş gibi lanse edilmesiydi 🙂

        Alt bölümlerde Ferrari’nin mevcut durumunun pek iyi olmadığını dile getirmeye çalıştım.

        “Mattiacci gelsin, Briatore gelsin hatta en önemlisi Newey gelsin hiç fark etmez. Ferrari’de öncelikle turbo motor döneminde en kötü motoru yapanlar bulunup gereken cezalar verilmeli ve değişiklikler yapılmalıdır. Bilirsiniz yeni bir dönem nasıl başlarsa hemen hemen öyle gider. Ferrari’de de artık Montezemolo değişip taze bir kan getirilmelidir ama her ne yapılırsa yapılsın, kimse yanlış anlamasın ama Ferrari’nin yakın gelecekte şampiyonluk şansı olduğuna inanmıyorum.”

        Montezemolo değişsin bence de. Bunu yukarıda da belirttim. Ama kim gelirse gelsin, kısa vadede başarı geleceğine inanmıyorum. Brawn Honda’nın başına geldikten sonra ne yapabildi? 2007’de ya da sonlarında katılmıştı sanırım ancak yeni dönem için iyi bir araç üretebildi. Aynı dönemin devamında Mercedes olunca tekrar geriden başladılar ve 3. senelerinde zar zor yarış kazanabilen bir ekip oluştu. Bu sene ise kurallar değişince meyvelerini aldılar.

        Newey de Red Bull’a geldiğinde kurallar sabitken ancak nadiren podyuma çıkabilecek bir araç üretebildi. en büyük atağı 2009’da yaptılar ve sonrasını domine ettiler.

        O açıdan Ferrari de bugün değişiklik yapsa, en kral teknik adamları getirse minimum 3 sene içerisinde başarı geleceğine inanmıyorum.

        1. Burak Karaküdük avatarı
          Burak Karaküdük

          evet seneye belki başarı gelmez ama bknz mattiaci 3 yıllık bir projeden bahsetti.adım adım gidilecektir.2015te podyum 2016 belki 2017de tamamen zirve mücadelesi verebilir ferrari.bana da öyle geliyor.seneye en fazla şu anki rb seviyesinde oluruz.ama mclaren den geri düşmeyiz diye tahmin ediyorum

    4. tabloya bide böyle bakınca pekte başarısız gibi dumuyo ama genede takımın hali içler acısı…

      1. benzer bir tabloyu ben hazırlamıştım da habere eklememişim 🙂

        1. 2000 den bu yana 6 pilot 7takımlar şampiyonluğu almış takımı başarısız sayamayaız ama en azından bİ Redbull bi Williams seviyesinde olması gerekirdi..

    5. Burak Karaküdük avatarı
      Burak Karaküdük

      güzel yorum olmuş Abdullah tebrik ediyorum.genellikle aynı düşünüyorum.daha evvelki yorumlarında ben de sürekli Ferrari kazansın,domine etsin mantığında olan kişilere aynı lafları söyledim.Her takımın durakladığı dönemler var.Hiçbir takım sürekli kazanamadı.Mc Laren şimdi çok mu iyi,Williams en son ne zaman kazandı?Bu örnekleri çoğaltabiliriz.Ancak bir değişim lazım.LDM artık bu işe çomak sokuyor.Şirket için çok mühim biri çünkü aşırı kar ettirdi o yüzden kovamadılar çünkü ticari zeka ve yönetim muazzam sadece işin f1 yanında çok saplantılı kaldı.

  6. Bunu neden 2012den sonra söylemedi onu anlamadım.2012’ye kadar 4-5 sene geçmişti.2009’da şampiyon Ferrari olsa neyse diyelim de o sene de Brawn almıştı şampiyonluğu.

  7. luca di monte gidenzi…

  8. Onur Gentas avatarı

    Başarısızlığa 1 sene bilemedin 2 sene hadi hiç bilemedin 3 sene tahammül edersin sonra olması gereken ceo’yu görevden almaktır. Bakın bütün küresel firmalarda durum böyledir. Ferraride şimdi önlem alınsa bile 2015 kaybedilmiştir birşey beklemeyin. Seneye RBR, McLaren ve Williams gene Ferrarinin önünde olacaklar diye düşünüyorum.

  9. kim uyandirdi baskani ??? neguzel uyuyordu yillardir 🙂

    1. 300milyon euro uykularını kacırmıs uyanmıss 😀

  10. Başkan gürlemiş yahu…Da bir iki üç dört değil be başkan…Koskoca ve up uzun altı seneee!!!Baktın takımda yanlış giden birşey var bunca sene beklemeye gerek varmıydı???

    Ferrarının performans ve takım olarak nereye dogru suruklendıgı benım gibi sıradan seyırcıler arafından bıle görülebilirken sen ve kadronun buna dur dıyememesı ve şimdi gürlemesi biraz abes bence…

    Yarıştıgınız ve yaptıgınız araba ferrarı be dostum…Sıradan araba uretıcı renault a bak…Bundan 10 sene once reno deyınce aklımıza ya TOROS ya R19 gelırdı adamlar cag atladı sankı zaman makınasıyla….Ferrarıye bakıyoruz her ınsanın hayalını susleyen aracın durumuna bak…

    Bu son 6 seneden ınsallah kendınıze cok ıyı ders cıkarmıssınızdır…

  11. jules bianchi fan club avatarı
    jules bianchi fan club

    Bu takımı bir tek Flavio Briatore şaha kaldırır. :))

  12. bu adamın da devri bitti geç kalınmış olsa bile..

    köklü değişimler şart.

  13. evet birilerinin masaya yumruğunu vurması gerekiyordu.

  14. en iyi mühendislerle çalışıyorsunuz da madem bu mühendislere b..ktan bir araba yapmalarını montezemolo mu söyledi ? 6 senedir ferrari kötü gidiyordu da 6 sene sonra mı konuşmaya başladın şov yapma başkanlık yap madem öyle bu konuşmaları daha önceden yapabilirdin monte sorun değil adam gibi mühendis yok takımda monte gitti diyelim takım şampiyonluğa mı oynayacak … bastırıp parayı adam gibi çalışacak işinin hakkını verecek adamları alın takıma ve montenin bırakmasından önce tombazis denen adamı kovarak başlayabilirsiniz ferrari bu konuşmaları yapana kadar newey yeni sözleşme imzalamadan önce parayı bastırıp onu alabilirdi takıma … montenin yanlışlarını görüp 6 sene bekleyip şimdi mi konuşuyorsunuz bırakın bu numaraları …

    1. Sana katılıyorum ama montezemolo da yaptığı yanlışların hesabını vermeli.

      1. bende öyle düşünüyorum ama bu adamın açıklaması komik değil mi 6 senedir nerdeydin ?

        1. Haklısın 4 sene de redbull un üstünlüğüyle geçmişken…

  15. Ferrari 6 yıldır hiçbir halta yaradığı yok montezemolo da bunun hesabını vermeli.

  16. OtonomAktor avatarı

    Konuş be helal sana başkan alin şu adami artik ferraride yapabileceği bir sey kalmadi çok açık bu artik.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir