11 – 12 Ekim’de Intercity İstanbul Park Rallycross Heyecanı !

Rallycross Dünya Ralli Şampiyonasına benzer olan araçlarla yaklaşık olarak 200 beygir güce sahip olan araçlarla yapılmaktadır.Rallycross şampiyonası popülerlik olarak kuzey ülkeleri,Hollanda,Belçika,Fransa ve olmazsa olmaz Büyük Britanya’da üst düzeydedir.Burada pistler hem toprak hem de asfalt bir parkur olacak şekilde özel olarak tasarlanır.

Rallycross ilk olarak 4 Şubat 1967 yılında Robert Reed tarafından ABC Televizyonu için ITV’s Dünya Sporları programı olarak Lydden pistinde Büyük Britanya’da gerçekleştirildi.İlk gerçekleşen Rallycross yarışı ise 1968 yılında yapıldı.Bud Smith tarafından gerçekleştirilen bu organizasyonu Porsche 911 ile Vic Elford kazandı.

Günümüzde yapılan Rallycross yarışlarında Türkiye temsilcisi Yiğit Timur.Gymkhana adı altında yaptığı şovlarıyla dünyada fenomen haline gelen Ken Block,daha önce Dünya Ralli Şampiyonasında yarışan Peter Solberg,efsane pilot Gilles Villeneuve’nin oğlu Jacques Villeneuve yarışmakta.

Malum son senelerin en büyük sorunu İstanbul parkta gerçekleşen organizasyonların yeterli oranda tanıtılamaması.Eminim ki birçok kişide şuan için bu organizasyonu duymamıştır.Ben dün basın lansmanına gözetmen olarak görevli gittim.Gösteri şovunu Türk pilot Yiğit Timur yaptı.Kendisi 2 tur attıktan sonra basın görevlilerini de yanına alarak onlara Rallycross pistinde gazlayarak güzel kareler verdi.Rallycross’ta alt kategorilerde yarışan Yiğit Timur’a yapılacak olan yarışlarda başarılar dilerim,umarım yakın zamanda daha üst kategorilerde onu görürüz.

Bu sene Türkiye’de ilk kez yapılacak olan Rallycross şampiyonası 11 – 12 Ekim günlerinde Intercity İstanbul parkta gerçekleşecek.Biletler Biletix’in kendi sitesinde satışa çıktı.Organizasyon gerçekten keyifli geçecek gibi gözüküyor.Hafta sonu için lastik yanığı,benzin kokusu ve tampon tampona bir mücadele izlemek istiyorsanız Intercity İstanbul parka bekleriz.


Yorumlar

“11 – 12 Ekim’de Intercity İstanbul Park Rallycross Heyecanı !” için 16 yanıt

  1. O değil de SBK gibi otobüs kaldırırlarsa harika olur. Yoksa oraya kadar trafik çekemem ben. Bilet parası kadar mazot gidiyor.

    Bu arada bizim Villeneuve işi çıktığından katılmıyormuş. Marcus Grönholm’ün de olacağını sanıyordum ama yokmuş. Biraz hevesim kaçtı ama belki giderim.

  2. vw-tdi-power avatarı

    Hiç takip etmediğim bir seri ama İstanbul Park’ta yarış var da ben gitmeyeceğim ? 😛

    Heyecanla bekliyorum bazı yarışları kaçıracağım maalesef ama keyifli olacağına eminim 🙂

  3. RX araçları 600,RX Lites araçları ise 310 HP

    aşağıdaki linklerde araçlarla ilgii detaylar var

    http://www.rallycrossrx.com/about
    http://www.rxlites.com/the-car/

  4. Rallycross araçları WRC veya üst group Rally araçlarına göre daha düşük güç ve setup’a sahipler. 170 ila 380 HP arasında setup’lı serileri var (HP’nin yüksek olması daha performanslı olduğunu göstermez). Daha hafifler ve şasileri de güvenlik katsayısı ihtiyacı düşüklüğünden daha zayıf. Daha temiz etaplarda (ekseriyetle modernize edilmiş asfalt pist) yarışıldığından da daha az güç ile yetinebiliyorlar.
    http://www.tosfed.org.tr/haberler/2832/control-4-global-rally-cross-ta.asp
    Bu gelen seri bu seri midir bilmiyorum ama bazı sınıf rally cross araçlarının şasi, giydirmesi burada üretiliyor avitaş yapıyor. Yerel de türkiyede kuvvetli bir seri değil araçları yurt dışı için hazırlıyorlar genelde.
    Volkan abinin geliştirdiği Volkicar da bir nevi rallycross aracı denilebilir yürüyen geometrisi daha zayıf olduğundan da daha düz, temiz alanlarda yarışabiliyor tabi. Güçlerde çok düşük…

  5. Birşeyler karalamıştık ama sanırım gönderimde sorun oldu tekrar gönderimde de yorum yapıldı dedi umarım panelde görüyordur arkadaşlar. 🙂 tekrar yazamıycam.

  6. Rallycross araçları WRC veya üst group Rally araçlarına göre daha düşük güç ve setup’a sahipler. 170 ila 380 HP arasında setup’lı serileri var (HP’nin yüksek olması daha performanslı olduğunu göstermez). Daha hafifler ve şasileri de güvenlik katsayısı ihtiyacı düşüklüğünden daha zayıf. Daha temiz etaplarda (ekseriyetle modernize edilmiş asfalt pist) yarışıldığından da daha az güç ile yetinebiliyorlar.
    http://www.tosfed.org.tr/haberler/2832/control-4-global-rally-cross-ta.asp
    Bu gelen seri bu seri midir bilmiyorum ama bazı sınıf rally cross araçlarının şasi, giydirmesi burada üretiliyor avitaş yapıyor. Yerel de türkiyede kuvvetli bir seri değil araçları yurt dışı için hazırlıyorlar genelde.
    Volkan abinin geliştirdiği Volkicar da bir nevi rallycross aracı denilebilir yürüyen geometrisi daha zayıf olduğundan da daha düz, temiz alanlarda yarışabiliyor tabi. Güçlerde çok düşük.

  7. Yarış pistte yapılmayacak o zaman istanbul park ‘a gitmeye ne gerek var. Bu açıdan saçmalık parası keza öyle.. Ben devamlı takip ediyorum gidicem F1den daha heyecanlı olacak

  8. Murat Aksoy avatarı

    Bilet 89TL. Eğer 4 tane alırsan tanesi 65TL den veriyor.

  9. ramazanda bende izliyordum ama sonradan izleyemez oldum,joker bölümü falan zevk katıyordu.Özellikle ken blockun olması çok iyiydi

  10. Tesekkurler bilgiler icin.

  11. Çok eğlenceli bir spor.WRC’den daha keyifli kesinlikie.Solberg şampiyonada 28 puanla lider olması lazım.Büyük ihtimalle de o kazanacak.

  12. Ramazan’da sahur yaparken NTVSpor’dan izlerdim. Seri hiç fena değil. Kızlarıysa süper 🙂

    1. Ramazan + sahur + kızlar ? 😀 çok ilginç bir üçleme oldu 😀

      1. 🙂
        Ramazan’da sahur, mecburi; sahurda televizyon, mecburi. Televizyonda ne varsa ona bakıyorsun. Starttan önce kızlar çıkıyor. “Mecburen” onlara da bakıyorsun 😉

  13. BurakBilgin avatarı

    Ben rallycross araçları daha güçlü diye biliyorum ralliden ama

    1. Erdim Şevket avatarı
      Erdim Şevket

      Vikipedi’de 200 beygir ürettiği yazıyor benimde Rallycross hakkında bilgim yok denecek kadar az yazıyı tanıtım amaçlı yazdım..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir