Montezemolo: “F1 Sonuçlarının Araç Satışında Etkisi Olmadı”

yazar:

kategori:

Ferrari’nin Formula 1’deki başarısızlıkları nedeniyle görevini bırakmak zorunda kalan eski başkan Luca di Montezemolo, Formula 1’deki pist üstündeki başarının araç satışlarını etkilemediğini söyledi.

Ferrari’nin başkanı olarak 23 sene geçiren ve takımın en başarılı başkanı olan Montezemolo, gelen baskılar üzerine İtalya GP’den sonra görevini bırakmak zorunda kaldı.

Montezemolo “Sık sık insanların ‘Daha fazla kazanırsan daha çok satarsın, kaybedersen daha az satarsın’ dediğini duyuyorum. Benim cevabım ise öyle değil. Ferrari’nin Amerika’da son 60 senede gösterdiği gelişimi düşünün. Formula 1 orada neredeyse hiç bilinmiyordu.”

“Ya da ‘Bir Alman sürücü alıp Almanya’da daha çok satın’ derler. Schumacher gibi bir isimle olağan üstü galibiyetler kazandık ancak Almanya’da daha fazla satış yapmadık.” dedi.

Montezemolo’nun görevini bırakması tüm İtalya’nın gündeminde. Juventus futbol takımının başkanı Andrea Agnelli, Ferrari’nin 2007’den beri şampiyon olmasında herkesin suçlu olduğunu söyledi ve şunları ekledi:

“Orta ya da uzun vadede yenilenme süreci başladığında bu herkesi içerir.”

“Ferrari nostaljik olmamalı ve liderlik açısından geleceğe yapıcı bir şekilde bakmalı.”

“Ferrari ve Juventus’un gelecek seneden itibaren birlikte kazanmasını umuyorum. Sporlarda mücadele eden herkesin galibiyetten başka hedefi olamaz.”

“Bu açıdan spor hem futbol sahasında hem de pistte acımasızdır.” dedi.


Yorumlar

“Montezemolo: “F1 Sonuçlarının Araç Satışında Etkisi Olmadı”” için 6 yanıt

  1. Monte hala yalan söylüyor.Buna inanmıyorum.Zaten araç satışı düşmese kovulmazdı.

    1. Belki de FIAT, çok iyi bir grafik yakalayan Ferrari’yi (Bu yılı baz alarak söylemiyorum, son 10-15 yılda ortaya çıkan bir gerçek bu) son yaşanan olayları da fırsat bilerek ele geçirmeye çalışmıştır?

      Monte’nin yalan söylediğini düşünmüyorum. Ferrari F1 takımında yaşananlarla beraber otoritesi sarsıldı ve bıraktırılmaya zorlandı. Çok dayanmaya çalıştı ama Monza’da yaşananlardan sonra yapacak bir şeyi kalmadı. Yoksa Ferrari F1’deki durumunun aksine finansal olarak hala başarılı bir marka, hem de çok başarılı.

      1. Fernando_Alonso_Diaz_2005 avatarı
        Fernando_Alonso_Diaz_2005

        Ferrari 2007 den bu yana sporda iyi yönetilmiyor şampiyon olan takımlarla aynı belkide daha fazla harcama yapan ama başarılı olamayan bir takım. Sen senede 200 veya 250 milyon euro harcayıp 100 veya 150 milyon euro harcayan Williams’a geçiliyorsan bu şirket için zarardır. 5-6 yıldır araba yapıyoruz uçak değil F1 motorun öne çıkması gereken bir spor olmalı diye serzeniş de bulunup motorun önemli olduğu sene en kötü motoru üreten firmanın başkanı olursan gönderilirsin. Fiat S.p.A Ferrarinin sahibi olduğu için herhangi bir fırsata ihtiyacı olmadan istediğini yapar.

      2. İlber Ortaylı çağırmak lazım.Fiat çok uzun bire süredir Ferrari’nin sahibidir.Onun için Montenin dili çok uzayınca koparıp eline verdiler.
        Ferrari Fiat’ın desteği olmadan F1’de bir gün bile kalamaz.Bu işin arka planında materyal araştırmaları vs devasa bir organizasyon var.Kimse sponsor gelirlerinden bahsetmesin bu iş çok pahalı.Sadece motor için Mercedes’in 500 milyon EURO harcadığı konuışuluyor.Ferrari 50 harcamamıştır.
        Ayrıca Ferrari yıllardır üretim adedini kısıtlı tutuyor.Talepten daha az araç üretiyor.Dolayısı ile satışların artması diye bir şey olamaz.Montenin kafası birazda onun için koparıldı.Fiat daha fazla üretim istiyor.Son beş yılda Ferrari şampiyon olsaydı çok daha fazla araç satılabilirdi.Tabii üretilebilmesi de lazım.

  2. Alıcısı dünden hazır araçları satmak kolay 🙂
    Kuruçeşme FerMAS(Ferrari Türkiye Distrübütörlerinden birisi-Koç Holding’e ait) da çalışan arkadaşım vardı. Eğer araç var ise anında satılıyor, yok ise 3 ay sonrasına İtalya’ya sipariş geçiliyor, tüm zenginler buna bile razı demişlerdi. Gelen müşterilerin çoğunu daha az satılan Maserati’ye yönlendirmeye çalışıyorlar demişti.

    Spyker gibi araçlar hiç puan alamadılar ama satışları normal.

    Alakasız bir yorum olmuş monte den…..

    1. Aslında bunu söylemiş adam. Bir ara haberi vardı. Ferrari anahtarlık ve saat satışından araba sattığından daha çok para kazanıyor diye. Ne gülmüştüm 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir