Barcelona Testleri Dördüncü Gün Takım Özetleri

yazar:

kategori:

Toyota

Toyota yeni sezon hazırlıklarını bu hafta gerçekleştirilen Barcelona testlerinin son günü olan bugün tamamladı. Bu sabah havanın sisli olması hazırlıkların başlamasını geciktirse de güneşin kendisini göstermesiyle Catalunya pistindeki çalışmalar dün kaldığı yerden devam etti. Seans boyunca set up çalışmaları yapan Timo Glock için verimli bir gün oldu. 128 tur atan Alman pilot günü üçüncü sırada tamamlarken takımın hafta boyunca gerçekleştirdiği çalışmalar 500 turu geçti.

Glock son turunda yaşadığı mekanik arıza nedeniyle pist üzerinde durdu, takım sorunun kaynağını inceleyecek. Bugünün geride kalmasıyla birlikte Toyota kış testlerinin sonuna geldi. Takımın bir sonraki durağı 29 Mart’ta 2009 sezonunun ilk yarışının gerçekleştirileceği Melbourne olacak.

Timo Glock

” Bizim için iyi geçen kış testini bugün verimli bir şekilde noktaladık. Set up üzerinde daha fazla çalışmalara birlikte uzun sürüşler gerçekleştirdik ve her şey son tura kadar yolunda gidiyordu! Hala aracın genel görüntüsü oldukça güçlü ve iyi bir hız yakalamışa benziyoruz u yüzden Avustralya’yı sabırsızlıkla bekliyoruz. Elbette gerçek sonuçları cumartesi günü Melbourne’de göreceğiz fakat Toyota’daki herkes şimdiye kadar gerçekleştirilen çalışmalardan mutlu olabilir. İyi bir gelişme gösterdik ve ilk yarış için sabırsızlanıyoruz.”

Gerd Pfeiffer, Test Takımı Menajeri

” Sabahki sisin kalkmasının ardından kış testi programımızı sonlandırmak için bir başka verimli günü geride bıraktık. Timo çok sayıda durumu değerlendirdi ve TF109 ile çok syaıda tur atarak set up çalışması gerçekleştirdi. Son turunda pist üzerinde durdu bu yüzden şimdi sorunun ne olduğunu incelememiz gerekiyor. Fakat genel olarak olumlu ve tam olması gerektiği gibi bir kış sezonu geçirdik. Sınırlı zamanı en iyi şekilde kullandık, TF109 hızlı ve istikrarlı bir görüntü çizdi bu yüzden Melbourne’de başa güreşebileceğimize güveniyoruz.”

Red Bull

Barcelona’daki testlerin son gününde bugün direksiyonun başında Sebastian Vettel vardı. Takım bazı gelişim bölümlerinitest etti fakat genel olarak Melbourne’deki ilk yarış öncesi son set up çalışmalarına konsantre oldu.

4.655 kilometrelik Catalunya pistinde Vettel elde ettiği 1:20.576 ile dördüncü sırada yeraldı. Yarış mühendisi şefi Ian Morgan’ın değerlendirmesi şöyle: ” Genel olarak bu haftaki test dönemi oldukça iyi geçti. Kış boyunca gördüğümüz dayanıklılıktan memnunuz. Fakat Melbourne’de piste çıkana kadar gridde nerede olduğumuzu bilmek zor görünüyor. İlk yarışı iple şekiyoruz ve tekrar yarışmak için sabırsızlanıyoruz.”

Renault

Barcelona testlerine Renault adına bugün R29’un direksiyonda üçüncü gününü dolduran Fernando Alonso vardı. Sabah seansında sisli havanın oluşmasından dolayı nem ve görüş darlığı takımın çalışmalarını engelledi. Bununla birlikte sabah seansından sonra hava koşullarının ileşmesiyle birlikte takım aracın mekanik dengesinin gelişimini değerlendirdiği teknik programına geri döndü. Öğleden sonra zaman kaybetmelerine rağmen (motor arızası haber edilse de henüz takım tarafından doğrulanmadı) Alonso 64 tur tamamlamayı başardı.

Takım pazar günü başlayacak olan sezonun son testleri için Jerez’deki yerini alacak.

Fernando Alonso

” Öğleden sonraki seansın başlangıcında sorun yaşadı ve bu yüzden zaman kaybettik fakat genel olarak ilginç bir gün oldu ve aracı anlayışımızı geliştirdik. Bazı yeni gelişim çözümleri denedik ve bu yüzden bugün doğrudan doğruya performansımızla alakalı değildi fakat sezona başlarken aracın gelişimi için yeni fikirler keşfettik. Jerez’de gerçekleştireceğimiz son bir test dönemimiz var fakat genel olarak Melbourne’deki ilk yarışa hazır olduğumuzu düşünüyorum.”

Ferrari

Barcelona yakınlarında Catalunya pistinde Ferrari bugün kış testlerinin sonuna geldi. Bugün de pistte olan isim Felipe Massa’ydı. Brezilyalı pilot Ferrari F60 üzerinde set up ayarlama programı üzerinde çalıştı. 92 tur tamamlayan Massa 1:20.677 ile zaman çizelgesinde altıncı sırada yeraldı.

Bazı takımlar kış testlerine devam etmek için Jerez’e giderken Ferrari için kış testlerinin bugün son günüydü. Ferrari’nin bir dahaki piste ineceği tarih 27-29 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Melbourne’deki 2009 sezonun açılış yarışı Avustralya Grand Prix’i olacak.

BMW Sauber

BMW Sauber için sezon öncesi testlerin son günü bir saatten aşkın bir süre yoğun sis nedeniyle sekteye uğradı. Güneşin tekrar görünmesiyle birlikte Rober Kubica start procedürü, pit stop çalışmasının da yeraldığı yarış simülasyonu gerçekleştirdi.

Öğle yemeği arasının ardından Kubica, Avustralya Grand Prix için BMW Sauber F1.09’un üzerinde farklı set up çözümleri için çalışmalarına devam etti. Bugün attığı 134 turla birlikte dört günlük Barcelona testlerinde toplam 2.162 km yol katetmiş oldular. Kubica testlerin son gününü yedinci sırada tamamladı.

Testlerin ardında teknik koordinatör Willy Rampf genel bir değerlendirmede bulundu: ” Sezon öncesi son test günümüz oldukça verimli geçti. Aero konfigürasyonla birlikte aracın mekanik set up’ı üzerinde çalıştık. Ek olarak KERS sistemimizi geliştirdik. İkinci amacımız iki hafta sonra sezon ilk yarışının gerçekleştirileceği Avustralya Grand Prix’i için hazırlanmaktı. Salı günü Nick Heidfeld ile birlikte gerçek bir yarış gününü simüle ettik ve bugün çalışmamıza Robert Kubica ile kaldığımız yerden devam ettik, her iki pilotumuz da herhangi bir teknik sorun yaşamadan yarış mesafesini tamamladılar. Bu da bize BMW Sauber F1.09’un dayanıklılığı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağladı.”

Toro Rosso

Bazı takımlar için bugün kış testlerinin son günü olurken Scuderi Toro Rosso’nun yei aracı için ilk ve son test dönemi oldu. Dün iki yarış mesafesi üzerinde bir yol kateden Sebastien Buemi bugün aracın gelişim çalışmalarına devam etti ve sabah seansında programını tamamladı.

Takım pilotlar arasında değişiklik yapmaya karar verdi ve öğleden sonra direksiyona Sebastien Bourdais geçti. Fransız pilotun ilk iki günkü test seansında teknik sorunlar nedeniyle çalışması ciddi anlamda zarar görmesinden dolayı böyle bir değişiklik gerçekleştirildi. Bu sayede Bourdais daha fazla tur atma fırsatı yakalamış oldu, aracın başlangıçta yaşadığı sorunlar çözülmüş gibi görünüyor.

Buemi attığı 62 turla 1:21.013’lük bir derece elde etti ve günü dokuzuncu tamamladı. Takım arkadaşı Bourdais ise yalnızca 27 tur atabildi ve 1:21.629 ile on birinci sırada yeraldı.

Force India

Force India takımı kış testlerini bugün İspanya’nın Catalunya pistinde sonlandırdı. Giancarlo Fisichella programını yarış haftasonu simülasyonuna yakın bir şekilde gerçekleştirdi.

Sabahki sis nedeniyle çalışmaların geç başlamasının ardından Fisichella öğle yemeğinde önce başlangıç ayarlarıyla sıralama turları denemesi gerçekleştirdi. Öğleden sonra İtalyan pilot uzun sürüçler gerçekleştirdi ve tam bir yarış mesafesi katetti. Günün sonunda 141 tur tamamlayan Fisichella 1:21.045 ile on bir pilot içerisinde onuncı sırada yeraldı.

Takım artık Silverstone’a dönerek test dönemi boyunca elde ettikleri verileri birleştirerek Avustralya Grand Prix’i için son hazırlıklarına başlayacak. Tonio Liuzzi ikinci şasiyle salı günü Silverstone pistinde yer alacak.

Giancarlo Fisichella

” 141 turla birlikte iyi bir gün oldu. Bazı set up çalışmaları ve aracın oldukça dayanıklı olmasıyla doğru yolda ilerledik bu yüzden denge üzerinde çalışmaya başlamamız gerekiyor. Çok kötü değil yalnızca biraz daha fazla tutunma yakalamamız gerekiyor. Sabah pistin kalabalık olmasından dolayı en iyi zamanımızı gerçekleştiremedik yoksa bunu başarabilirdik belki 20.5 fakat genel olarak kendimi iyi hissediyorum. Oldukça cesaret verici, artık nerede geliştirmeye ihtiyacımız olduğunu biliyoruz.”

James Key, Teknik Müdür

” Sekiz günlük test haftasına yakışır bir son oldu. Hafta boyunca 2.000 km’den fazla yol katettik ve sezon formumuza başlamamız için çok güçlü temel bilgiler edindik. Çok büyük sorunlar olmadı ve araç şu anda oldukça dayanıklı bu yüzden performansımızı geliştirecek alanlara başlayabiliriz. Giancarlo herhangi bir sorun yaşamadan ikinci yarış mesafesini geride bıraktı ve her iki lastik bileşenini de denedi. Daha karakteristik sıcaklıklarda bugün çok iyi göründük ve uzun sürüşlerde başarılı olduğumuz görülüyor. Pilotlar mutlu görünüyor ve bu bağlamda bizi daha ileriye taşıyacak gelişmelere konsantre olabiliriz.”

McLaren Mercedes

Mclaren Mercedes takımı Katalunya testlerinin son gününde mekanik setup üzerine yoğunlaştı ve biraz gelişim göstermeyi başardı.

11 pilotun piste çıktığı son gün Hamilton 8. sırada yer aldı ancak bu tur zamanı en iyi zamanın 2 sn gerisinde kaldı. Hamilton haftanın en iyi 11. derecesini elde edebildi.

Takım, sezonun ilk yarışı Avustralya öncesinde son hazırlıklarını Jerez’de tamamlayacak.


Yorumlar

  1. kesinlikle evet renault arabayı dahada geliştirecektirr

  2. RENAUT BU 4 GÜNDE aracı geliştircektir alonsonun dediği gibi bis şuanda melborne hazırıs test eksiğims olmasına rahmen diğer takımlara göre(ferrari toyata bmw) şimdi sıra bisde 4 günde aracı daha geliştrcektr bismkiler

  3. 4 gün jerezde reno ve macca calısacak bakalım neler olacak

  4. sinan karan avatarı

    hehe hamiltona ne oldu yaw yan gelmiş..Herkes gıcıktı zaten bedduamı ettiler ne.ama mclaren bu hiç belli olmaz.ha bu arada scuderiaferrari seni tatmin edememişlerse durum kötü:)

  5. Abdullah Çelik tamam sende uzatma bir şeyi 🙂

  6. site yöneticileri mclarenci ya o yüzden mclaren resmi kullanmışlardır :)diğer günler de dikkat ettiyseniz çıkan haberlere göre buradaki haberde güncelleniyordu

  7. jerezin bu takımlara faydası olacakdır inşallah renault için iyi geçer jerez kos koa 3 gün neler yapılmazkii

  8. az'da olsa açıklama geldi neyse bakalım mclaren Jerez'de neler yapacak ne kadar gelişecek kapalı kutu olmaya devam ediyorlar ve beni şu ana kadar tatmin etmiş değiller.

  9. mclaren ile ilgili açıklamalar yok ama resmi var şaşırdım doğrusu…

  10. mclarenden açıklama yok neden acaba

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir