FIA Şifreli Mesajları Çözmenin Zor Olacağını Kabul Ediyor

yazar:

kategori:

FIA teknik patronu Charlie Whiting önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek tam telsiz yasağı ile birlikte kodlanmış telsiz mesajlarını yakalamanın zor olacağını kabul etti.

FIA telsiz mesajlarında sürüş yardımı ve teknik mesajlarını yasaklamış, ancak Singapur GP öncesinde teknik mesajlara izin vermişti.

“Çok kolay olmayacağını kabul ediyorum. Bunun üzerinde kısa bir süre düşünmemiz gerekecek, çünkü bugün takımlara verilen liste gayet açık. Eğer çok karmaşık bir liste olsaydı bundan çok fırsat çıkabilirdi.”

“Dün bana söylendi, mesela ‘yağ transferi’ izin verilen bir mesaj, bir sürücüye ilk virajda yağ transferi denmesi ona 10. viraj için başka birşey denilmiş olması olabilir. Bunu ayıklaması zor olacak ancak zaman içinde başaracağımıza inanıyorum.”

FIA sportif kuralların 20.1 nolu maddesinde belirtildiği gibi sürücülerin aracı yalnız ve yardımsız sürebilmelerinin gerektiğine inanıyor.

“Bir ihlal yapıldığında ceza vermelisiniz, bizim işimiz bu. İhlal olduğunda hakemlere bu iletilecek ve onlar cezaya karar verecek.”

“Bu ceza basit bir para cezası olmayacak, sportif kuralların ihlali olduğu için muhtemelen zaman cezası olacaktır. Örneğin yarış içinde bu beş saniye cezası olabilir. Antrenmanda gerçekleştiyse grid cezası verilebilir. Ancak kesinlikle para cezası olmayacak.”

FIA sekiz kişilik bir takım oluşturmuş durumda ve bu ekip 22 aracın telsizlerini dinleyecek.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir