Whiting: “Sürücüler Startta Kumar Oynayabilirler”

yazar:

kategori:

FIA Yarış Yöneticisi Charlie Whiting, Formula 1 pilotlarının hatalı start ihtimalini kabul ederek start anında kumar oynayabileceklerini kabul etti.

İtalya yarışında Lewis Hamilton’un kırmızı ışıkların yanmasından 0.05 sn sonrasında kalkışa başlaması karşısında televizyondan bunu farkedenler şaşkınlıklarını dile getirmişti.

Auto Motor und Sport’un haberine göre Hamilton’un görsel olarak bunu başarması imkansız bir şey çünkü insanların minimum reaksiyon süresi daha uzun.

Atlerler koşu yaparken reaksiyon süreleri 100 mili saniyeden daha iyi olursa hatalı kalkış yapmış oluyorlar. Whiting, Formula 1’de durumun öyle olmadığını söyledi.

Whiting “Bizde durum atletlerde olduğu gibi değil. Biz de o şekilde davranan sürücü ceza riskiyle karşı karşıya olur.”

“Ancak o riski alıp tam olarak ışıklar söndüğünde kalkarsa o zaman şanslı olur.” dedi.


Yorumlar

“Whiting: “Sürücüler Startta Kumar Oynayabilirler”” için 11 yanıt

  1. Hangi kumar? start gaz pedalı hariç kontrollerinde sanki 🙂 Herşey ECU da planlanan şekilde satırlara göre işliyor. Burada ki pilotun reaksiyon yada hesapsız süreleri yada tesadüfler elektroniğin satırlarında çakılıp daha büyük farklar, handikaplar oluşmasına sebep olabiliyor. Startta ki mapping ile hemen sonrası yada bir sonra ki turun aynı olacağına kesinlikle inanmam, ciddi birileri söylese bile böyle düzey bugünün F1’inde anlatması bana zor olur.
    Vakti zamanında kalkış kontrolleri değiştirdiler güya gaz pedal açısını minicik hale dönüştürünce ne kadar önemi kaldı ki diye soruyor kendine insan. Bir nevi buton bastın yada çektin. Tabi yinede 2006-07 dönemine göre çok daha iyi olabilir pedal uygulaması o gün de bir buton hüviyetinden başka birşey olmadığını konuşuyorduk.
    (Zaten normal düzey driver’ların bu makineleri kullanamamasının sebepleri bunlar görerek, bilerek, tasarlayarak kullanmıyorsunuz. Kana işleyen refleksler, hisler sizi yürütüyor.)

    0.05 o kadar acayip gelmemeli insanlar bunu planlayarak, tasarlayarak, reaksiyon testine göre yapmıyorlar orada. Işıkların hareketlilik, geçiş süresi belli göz ile görüp yorumlamak şart değil. Zira 0.1 ila 0.6 manuel vites geçişleri de tabi sportunuz iyi bir şanzıman ve plate e sahipse üzerinde planlamadan beynin tahmini hareket sonuçları üretmesi ile gerçeğe dönüyor.
    İşte bu yüzden verdikleri atlet örneği yanlış.
    Işığa göre kalkış ve vites geçişi gibi durumlar big contra gibi durumlardan ekseriyetle aktivite olarak ayrılıyorlar. O hızlı kısa kontralarıda ilk karşılaşılan duruma reaksiyon süresi ile yapmıyorlar bir nevi otomatik olarak oluyor bitiyor. Zaten toparlayayım derken daha fazla hareket ile gereksiz hareket üretilmesi sonucu sürüşün daha büyük kaybı beyinsel düşünüp olarak gerçekleşmiyor. Anlatması zor tabi. Bu kısmı atlet örneğine daha benzer.
    Karman çorman oldu.:)

    1. Yazdığınız yorum ilginç ama gerçekten çok karışık olmuş, 3-4 kere okumak zorunda kaldım 🙂 Ancak ”hızlı kısa kontralarıda ilk karşılaşılan duruma reaksiyon süresi ile yapmıyorlar bir nevi otomatik olarak oluyor bitiyor” yorumunuzu referans olarak ele alırsam; Hiçbir şey olup bitmez, her durumun bir açıklaması ve gelişmesi vardır. Otomatik olup bitmesi de aslında reaksiyon süresi veya benzer adıyla refleks ile alakalı. pilotlar yeşil ışık yandığını gördükleri an ile gaza basmaları arasında geçen minimum bir süre var. Yani gözün hareketi görmesi, bu gördüğünü sinir yoluyla beyine iletmesi, beyinin algılaması, beyinin ne yapılacağına karar vermesi ve o kararı uygulamak için vücudun gerekli yerine komutu vermesi reaksiyon süresini oluşturuyor. Bu bizim gibi normal insanlarda atıyorum 0.8 sn ise F1 pilotlarında 0.2sndir. İnsan vücudu eğitimle ve konsantrasyonla bu iletimleri ve kararları odaklayabiliyor, geliştirebiliyor çünkü. Ancak bu iletim hızının da belirli bir sınırı olduğundan 0.05snlik bir reaksiyon süresi imkansız. Işık hızının bilinen fizikte hızı limitli çünkü. Sizin otomatik olup bitiyor dediğiniz şey de bu aslında, vücut aracın kaydığını hissediyor, gerekli iletimlerden sonra kontra veriliyor. Reflekste de bu süreç sizin farkında olmadığınız durumlarda gerçekleşiyor. Yani beyininiz yine durumları her duyudan analiz ediyor, ancak bu analiz hızını ve sürecini siz farkedemiyorsunuz.

      1. Işık hızının limitiyle alakası yok aslında pek. Sadece insanın sinir sistemiyle alakalı. Atletlerde 0.1 saniyelik reaksiyon payının verilmesinin sebebi tabancadan çıkan sesin 0.1 saniyede atletlerin kulağına gelmesi. 340 m/s hızla gidiyor ses, 0.1 saniyede de 34 metre ediyor bu işte. Ama ışık öyle değil, saniyede yaklaşık 300000000 m/s ile ilerleyen bir şey. Evrenin azami hız tabelası 😀 100 metre ötedeki tabeladaki ışığın pilotun gözüne gelme süresi 0,0000003 saniye, yani ışığın hızının kısıtladığı pek bir şey yok 😀

        1. Böylelikle haber yayınlandıktan 14 ay sonra sana yorum yazdırmış oldum 😀 😀 😀

    2. memo ferrarioğlu’yla yarışacak bir yorum doğrusu. hatta ne yarışması, tur bindirir.

      atletlerin sesi duyarak start alması ile pilotların ışığın söndüğünü görerek start alması neredeyse tamamen aynı şey. araç arkadan kaydığında kontra vermek içgüdüseldir ışıklar söndü git şeklinde değildir ve daha hızlıdır katılıyorum. ancak bunun 0.05 gibi olağanüstü bir hızda olması da imkansızdır.

      ışıkların geçiş süresi belli derken kırmızı ışıkların her yarış aynı sürede söndüğünü kastediyorsan da böyle bir durum yok.

  2. Cin 2010 du sanirim alonsoda boyle bi kumar oynamisti cok ufak bi farkla tutmamisti kumari cezayi yemisti.

  3. Maldonado ve Grosjean varken her startta kumar oynuyorlar zaten.

  4. Schumi Nerde Ben Orda avatarı
    Schumi Nerde Ben Orda

    Hamilton’un yaptığı şey ışıklar sönmeden anlık olarak debriyajı bıraktı araç hareket edene kadar 0.05 sn geçti ışıklardan sonra sonrada şimşek gibi start aldı ama RS Mode çalışmadığından (Race Start) araç yavaşmış gibi kalktı Alonso’da bunu iyi yapanlardan İspanya 2011

  5. Mehmet Günaydın avatarı
    Mehmet Günaydın

    Maldonado bunu 2012 Belçikada yapmıştı ama tutmamıştı.

  6. Aytunç Altındal (spä2000) avatarı
    Aytunç Altındal (spä2000)

    0.05
    Mantık dışı.

    Lewis Hamilton.

    1. OUTLAW RIDER™ avatarı
      OUTLAW RIDER™

      Lewis “extraordinary” Hamilton

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir