Mosley: F1 Daha Fazla Takımı Kaybedebilir

yazar:

kategori:

Eski FIA başkanı Max Mosley’e göre Formula 1’in yüksek masrafları yüzünden kapanan son takımlar Caterham ve Marussia olmayabilir.

2009’daki son başkanlık yılında Mosley 40 milyon sterlin’lik bir bütçe sınırı için çalışmış, ancak başarılı olamamıştı.

“Sonuçta onlar gittiler ve muhtemelen son da olmayacaklar. Artık adil bir rekabet olmuyor. Büyük sorun, büyük takımların Caterham ve Marussia’dan çok daha fazla paralarının olması. Sportif bir bakış açısından spor parayı eşit şekilde dağıtmalı ve takımlara ek olarak sponsorları bırakmalı.”

“Ferrari gibi bir takım her zaman Marussia’dan daha fazla sponsor çekecektir, ancak herkes temelde aynı parayla başlarsa, ki bu bütçe sınırı ile mümkün olabilir, her takımın harcadığını sınırlayabilirsiniz.”

Sauber ve Force India takımları bütçe sınırından başka alternatif göremediklerini belirtiyorlar.


Yorumlar

“Mosley: F1 Daha Fazla Takımı Kaybedebilir” için 13 yanıt

  1. formula 1 en zirveden en aşağı ilerliyor yıllarla beraber ve bu günleri arayacağız çünkü bakınca f1 in içindekilerin amacı daha çok para kazanmak geliştrimek ikinci planda bence

  2. Mercedes ve Red Bull 2008 ekonomik krizinden sonra Euro Bölgesinin en büyük ekonomisi olan Alman-Avusturya ekonomisine güvenip o kadar bol kepçe harcama yaptı ki başka takımların ekonomik rekabettesöz söyleme şansı kalmadı.

    Ferrari de para sayesinde varolmuş bir ekip fakat Mercedes ve Red Bull kadar bol kepçe harcayacak bir bütçeye asla sahip olamadılar. Olsalar bile o dönem Dünya yeni bir ekonomik gelişmişliğin başlangıcındaydı.Herkeste az çok para vardı. Şimdi Almanlar ve Avusturyalılar dışında kimsede para yok. George Bush denen fikirsiz bir adamın Iraka saldırmasından sonra Dünyada tüm ekonomiler çöktü. Düşünsenize 2004’te facebook kuruluyor, 2005’te you tube kuruluyor 2007’de ıphone icat oluyor ama ekonomiler 2008’de krize girmeye başlıyor.

    Bu krizde aman Formula 1 bitmesin diye Red Bull’un ve Mercedesin verdiği para ve tırnak içinde cukkalarla Formula 1- Bernie kurtulurken küçük takımlar Hrt’den itibaren bitmeye başladı. El cukka karşılığı Red Bull-Mercedes ; ekonomik krizden çıkıncaya kadar şampiyon olacak, sonra normale dönecek, geçmişte olduğu gibi Willaims,Ferrari ve Mclaren rekabete girecek. Formula 1 artık spor falan değil. Geçmişte de para öncelikti ama birçok kişi de para vardı. Şimdi Almanları çıkın kimsede para yok.

    Alışkanlık olmasa inanın sonucunu bildiğimiz sezonları, şampiyonları belli masa başı sporları izlemeye tenezzül etmeyiz fakat insan hali, iş,güç,stres,hayat yorgunluğu derken mutlu olduğumuz bir uğraş arıyoruz. Alışkanlık olduğu için Formula 1’i herşeye rağmen izliyoruz.

    1. Söylediklerini belki çoğu insan sevmeyecek ama dediklerinde %100 haklısın.

    2. Yavuz sen ekonomi yapma 🙂 yaptığın yorumların birçoğu isabetli değil sen seviyorsun böyle yazmayı eyvallah. 🙂
      – Scuderia halen F1 bütçesi ve geliri en yüksek olan takım. Redbull 4 yıl üst üste şampiyon olmasına rağmen Scuderia’dan daha fazla gelir elde edemiyor. İlk 3 yılın sonucunda bunu defalarca sorguladılar. F1 gridine hakim konumda asla değiller. Sürünen Ron ve Luca’dan etkili değillerdi.
      – Mercedes daha düne kadar Redbull ve Scuderia kadar bütçe ayırmıyordu yönetim kurulu haberlerini çok tartıştık burada.
      – Dünya ve avrupa da kriz olduğu biliniyor, almanya para babası değil ilerlemiyor geriliyor, global konumunu hızla kaybediyor bunu anlamak için bugüne ve libya müdahalesine bakmak yeterli, sadece avrupa içerisinde iyi konumdalar. Verdiğin örneklerin hepsi amerikan şirketi savaşı ve değişimi başlatan kazanır. Devletler ile otomotiv sanayii, msport. birebir yorumlanamaz. Para şuan İngiltere de ve Almanya da hatta döner para olarak Almanya ingiltereye yaklaşamıyor çünki ellerinde Sahte Müslüman, Arab Borsası, parası yok. Bu durum ise otomotive, pistlere yansımıyor görüldüğü üzere. Neyse bunlar buraların konusu değil bizde uzmanı değiliz.
      – Alman ve avrupa sanayisini ana kol olarak şuan otomotiv idare ediyor. MB, alman group’ları içerisinde şuan en fazla kayıp yaşayanı. Son 5-8 yıllık süreçte Bmw, VW group’larına göre gerilediler. F1’e ağırlık vermede bu 2020’ye kadar ki çözüm reçetesinin bir parçası. Audi grubu artık MB’i değil direk bmw’yi hedefine koyuyor. Alman sanayiinin kurtuluş reçetesi VW grubu sadece parayı basıp satın almaları ile halen Toyota grubunu geçebilmiş değil. Ancak Alman group’larının toplamı japon group’larının toplamını geçiyor.
      – Ferrari’nin fabrika, üretim krizini halledebilmesini, ayakta kalabilmesini sağlayan Fiat bir önce ki dönem ciddi krizler yaşadı. O sebeple bugün çok radikal uygulamalara gidiyorlar. Fiat kurtuluşu ve çözümü amerikalılar, amerikan piyasasında buldu. Ferrari’yi rahatlatan araç California’dır. Bak amerikalılar f1 ve avrupa clasmanlarında yoklar işte o sebeple reel piyasa ile F1 yorumlamak çok manalı değil.
      – Bernie’nin eli Mosley sonrası ve 10 yıl öncesine göre güçlü değil ve gücünü gittikçe kaybediyor millet parayı asıl cukka edenin o olduğunu sanıyor. O davaların sürmesinin nedenleri var adalet değil konu.
      – Motorsporları hiçbir zaman salt para meselesi olmadı Bugatti Veyron kafa dönemi bu periyota ait, böyle yaptılar o yüzden tüm seriler batıyor. Kapitalist vicdansızlıkları herşeyi çökertiyor.
      Göreceksiniz MB, 2 yıl üst üste şampiyon olabilse bile Scuderia’dan daha büyük sponsorluklar getiremeyecek. Toplam gelirde Scuderia’yı geçmeleri halen zor. Motorsporlarının düzelmesi, geçmişine dönmesi artık mümkün görünmüyor. Garajlardan çıkan bilişim kafaları, hackerlar, mühendis beylerin atıldığı, büyüttüğü garajlar devri çok eskide kaldı. Kati çözüm ise bunlarda. İnsanları sevdalısı, fanatiği yapan şeylerin hepsi bunlara, o günlerden arta kalan akıma ait bunun yok olduğunu hissettikçe elbette uzaklaşacaklar, yapaylaşacak mecra.

  3. Halen aynı saçma sapan çözümler F1’i bu hale getiren Mosley den de daha fazla isabetli açıklama beklenemezdi hani.
    Çözümler aslında çok basit ancak meblağın büyüklüğünden işlerine gelmiyor çocukken bizim de kandığımız insanlarda oluşturdukları bir algı var teknoloji merkezi olma zirvelerin ötesinde olma algısı bunu yıkmadıkça garajların ve etkileşimin önünü açamazlar, varlıklarını devamlı kılamazlar. Hiçbir motorsporu bu kadar pahalı ve erişilemez olmamalı. Sadece F1 değil tüm motorsporlarının gidişatı bu yönde makineler artık göze alınabileceklerin çok ötesinde pahalı seriler teker teker bundan bitiyor belki farketmiyor çoğunluk. Her seri 3-5 kişinin eline kalmış durumda onlar gidince başka 3-5 kişi bulup günü kurtarıyorlar nede olsa. Galaksiler arasında yarışmaya çalışıyor gibi görünüyor, uzay araçları hazırladıklarını sanıyorlar aslında işin doğası o kadar basit ki o basitlik zaten kendi içinde otomobillere göre merak uyandırıcı ve doyurucu.
    Tek tek seyirleri ile saymaya gerek yok tüm seriler dağılmaya doğru gidiyor yeni oluşturulan giriş serileri güçlükle ayakta tutulabiliyor insanların yarışma maliyeti tekil zenginliklerin üzerine çoktan çıkmış durumda artık sponsorların katlanabileceklerinden çok daha fazla para harcanması gerekiyor.
    Bu işi yapmak isteyenlere, sevdalılarına gerçekten yazık ancak yukardakiler cebini daha fazla doldurmaya devam edebildikleri için sıkıntı yok. Yoktu artık patlama noktasına geliyor sanırım.
    En son ne zaman bütçesi küçük bir takım yağmurda, çılgınlıkta büyükler yıkılınca birinci bitirebildi hatırlayan var mı Panis gibi adamların çıkma imkanı bitireli çok oluyor işte bu takımlar sadece böyle anlar için oradaydılar ancak kalmadı bunlar. Bunun ismi teknoloji değildir show sağlanamayınca. Dokunmatik çözümler dokunmatikler kadar verim, dayanıklılık sunar.

    1. Üçüncü dünya savaşında hangi silahlar kullanılacak bilmiyorum, ama dördüncü dünya savaşında insanlar taş ve sopalar kullanacaklar.

      Yazdıklarını okuyunca aklıma bu geldi.

      Bir sonraki F1 yarışı at arabalarıyla yapılacak.

      1. Bu sefer katılmıyorum +bin değil xtrabitciğim 🙂
        Ben izlemeye başladığımda hiç de böyle değildi ortam ve devamlı sonradan ayrıntısına vakit olduğum o hali özleyip duruyorum. 2000’lerin başında çok güzel kendimizi kandırdık o yine sürdürülebilirdi mantığı vardı heyecanı da vardı makinelerin arge’si 50 milyon $’a halledilebiliyordu. Şimdi birkaç ünitenin sadece kendisi bu rakamın yarısı bu işin bu şekilde mantığı yok.
        Bak nasıl olması yeterlidir hafta sonu 458 challenge inceleme, oturma imkanı buldum her yanına baktım, çektim dedim budur bu kadarı yeterlidir aynı şeyi FXX için yapamadım. O 458’ler ne GT1 ne GT2 ne GT3 seviyesinde heyecanla yarışmak, tribünleri alkışlatmak için herşeye sahiptiler (şuan ki F1 araçlarından daha fazla DB basabiliyorlar sadece egsoz ile motorlarında öyle pek birşey yok) ve öyle de oldu. İnsanlar eğlenecek birşey yine buldu en son da kalan adama her geçişinde gaz verdiler alkışladılar. Coşku bunlar. FXX, 599XX ise yollara göre uzay noktasında bu işin mantığını sorgulatıyor işte için titremesine rağmen. Birşeyler dünyada ki sadece birkaç kişi için yapılmaz yapılmamalı. Geç bunları zirve dediğin şey en fazla bu makinelerin 10-20 katı masrafında olmalı ama öyle değil 100 kattan fazla fark var işte bu mantık yürümez çakılıp duruyor.
        Birşeylere sadakati korusalardı işin zevkine önem verselerdi yine eskisi gibi her yarışa özel şanzıman hazırlasalar bile bu makineleri üretmek bu kadar pahalı olmazdı. WRC’den bu yüzden çekildi birileri kimse gerçek GT1 düzeyinde araç üretmek istemiyor LMP birkaç kişinin üretim eline kaldı sadece bir GT2 aracının revizyonlu yeni kasasını hazırlamak satabilme mantığını zorluyor artık. Avrupanın birçok makinesi ındycar dan daha pahalı aynen corvette’den pahalı olduğu gibi. Bu doğru bir iş değil. Sonucunda biz kendimizi avutmaya, beklentilere girmeye devam edelim işte o yüzden sonuç o yazdığın şey olacak. 350 milyar $’a savunma savaş jeti projesi olmaz yok öyle bi genişlik insanların aklı, beli çöküyor yavaş yavaş.

        1. Hem teknolojinin zirvesinde kalmak, hem de maliyetleri düşürmek mümkün görünmüyor. F1 bir şekilde şu turbo ve hibrid dönemine girmeliydi ama bunu tasarruf olarak değil, güç olarak kullanmalıydı.

          1. Bence mümkün. Sadece spec.’ler ile bile F1, LMP1, GT1 her zaman zirvede kalacak. LMP1 ile F1 arasında 3 kat fark olmasına gerek yok zevki sağlasınlar kimse 5k rpm farkını umursamaz. F1 her zaman zirvede değildi bence gerek de yok vakti zamanında belki daha pahalıydı ancak Can Am’den çok daha iyi sayılmaz sıralamada 1600Hp’yi yarış içerisinde 1300HP leri gördü o makineler. 90’ların F3000’i yine en ileri serilerden birisiydi ve rakamsal mukayesesi kıyaslanmaz. Jet itkililer hariç dünya hız rekorlarının çoğu 1970’lere kadar kırıldı zaten. Makinelerin ilerleme oranı artık çok düşük, ana neden güvenlik nedeniyle de maliyetlerin arttığı önlenemez bir konu ancak bu kadar pahalı olmamalı. R compund motorlar başka yerlerde kullanılabilmeli ve bilindik perf. motorların üzerine kurulabilmeli.

  4. mesela ali ağaoğlu benle eşit şartlardamı. bu sporda hayat gibi. ben inşşat sektöründe değilsem parası olmayanda spordan çekilsin yerine parası olan gelir.

  5. MichaelJackson avatarı
    MichaelJackson

    Bütçe sınırı aslında spor doğasına aykırı ama sadece 6-7 takım kalacak böyle giderse ve o zaman durum vahim olur.

    Planlamalar düzeltilmeli paraların dağıtımında adaletsizlik var dağıtılan paralar biraz daha yaklaştırılırsa daha fazla takım olur ve mücadeleler de yakınlaşır.

  6. Durum ciddi anlamda vahim…

  7. pissedasafart avatarı
    pissedasafart

    F1 zirve. bence hiç bi sınırın olmaması lazım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir