2014 Amerika GP – Hamilton Rosberg’i Geçti, Art Arda 5. Zaferini Kazandı!

2014 Formula 1 Şampiyonası’nın 17. yarışı olan Amerika GP’yi Mercedes pilotu Lewis Hamilton kazandı.

Austin yarışına 2. sıradan başlayan Hamilton, yarışın 25. turuna kadar lider takım arkadaşı Nico Rosberg’i takip etti. Ancak 25. turda cesur bir atak yapan Hamilton, liderliği ele geçirdi ve damalı bayrağı ilk sırada gören isim oldu.

Hamilton bu zafer ile pist üstünde takım arkadaşını 2. kez geçerek kazandı. Hamilton İtalya’da başlattığı galibiyet serisini sürdürdü ve art arda 5. kez kazanarak bu sene 10. zaferini kazanarak şampiyonadaki puan farkını 24’e çıkardı.

Dün sıralamalarda gösterdiği etkileyici performans ile pole pozisyonunu kazanan Nico Rosberg, yarışın başında ön bölümde kalmayı başardı. Ancak takım arkadaşına geçtikten sonra Rosberg tekrar yükselemedi ve bir kez daha 2. oldu. Böylece Mercedes bu sezon 10. kez duble sonucu elde etti ve 1988’de bunu yapan McLaren’in rekoruna ortak oldu.

Amerika’da podyumun son basamağını tamamlayan isim Red Bull’dan Daniel Ricciardı oldu, startta yavaş kalmasının ardından hem pist üstünde hem de pit stratejilerindeki başarılı hamleleri ile 3. sıraya kadar yükseldi.

Williams pilotu Felipe Massa ilk virajda 3. sıraya yükselmesinin ardından 2. pitlere kadar yerini korudu. Rahat bir şekilde 3. sırada giden Massa, 2. pitlere 1 tur geç girmesinin ardından yerini Ricciardo’ya kaptırdı ve podyumu kıl payı kaçırdı. Massa son turlarda aradaki farkı kapatsa da atak yapacak kadar Ricciardo’ya yaklaşamadı.

Williams’ın diğer pilotu Valtteri Bottas, 3. sıradan başladığı yarışta ilk virajda takım arkadaşına geçilmesinin ardından daha sonra Ricciardo’ya geçilmesiyle yarışı 5. sırada tamamladı.

Ferrari pilotu Fernando Alonso yarışı başladığı gibi 6. sırada tamamladı. Alonso önünde yer alan 5 pilottan oldukça yavaş bir yarış geçirdi.

McLaren’in çaylak pilotu Kevin Magnussen, ilk kez yarıştığı Amerika’da 7. olarak iyi puanlar kazandı.

Yarışa pit alanından başlayan Red Bull pilotu Sebastian Vettel, ilk turlarda performans anlamında çok yavaş kalmasına rağmen iyi bir yükseliş göstererek 8. olmayı başardı.

Son turlarda atağa kalkan Toro Rosso pilotu Jean Eric Vergne yarışı 9. sırada tamamlayacak gibi görünüyordu ancak son anda Lotus’tan Pastor Maldonado’ya geçilerek 10. sıraya geriledi. Ancak Maldonado yarıştaki 5 sn cezasını çekince yarışı 10. sırada tamamlamış oldu ve bu sene ilk puanını kazandı. Vergne ise Grosjean ile teması nedeniyle yarışın ardından incelenecek.

Romain Grosjean iyi bir yarışın ardından son turlarda yaşadığı sıkıntılarla birlikte 11. olarak puanı kıl payı kaçırırken onu aynı şekilde son turlarda lastiği bittiği için yavaşlayan McLaren sürücüsü Jenson Button takip etti.

2. pitlere girerken takım arkadaşının gerisinde 7. sırada olan Raikkonen, pitlerde 14. sıraya kadar geriledi. Yükseliş gerçekleştiremeyen Raikkonen ancak 13. sırada yarışı tamamladı.

18 aracın olduğu Amerika’da daha 2. turda Sergio Perez ile Adrian Sutil arasında yaşanan temas nedeniyle güvenlik aracı piste girdi. Yarışa güçlü bir şekilde başlayan Sauber pilotu Sutil, Perez’in iyimser atağı sonucu kendisine vurmasıyla yarışa erken veda etti.

Sezonun 18. yarışı olan Brezilya GP önümüzdeki hafta sonu Sao Paolo’da gerçekleştirilecek.

 

Poz Pilot Takım Fark
1 Lewis Hamilton Mercedes 1sa40m04.785s
2 Nico Rosberg Mercedes 4.314s
3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 25.560s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 26.924s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 30.992s
6 Fernando Alonso Ferrari 1m35.231s
7 Sebastian Vettel Red Bull/Renault 1m35.734s
8 Kevin Magnussen McLaren/Mercedes 1m40.682s
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso/Renault 1m43.863s
10 Pastor Maldonado Lotus/Renault 1m47.870s
11 Romain Grosjean Lotus/Renault 1 Lap
12 Jenson Button McLaren/Mercedes 1 Lap
13 Kimi Raikkonen Ferrari 1 Lap
14 Esteban Gutierrez Sauber/Ferrari 1 Lap
15 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 Lap
Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Retirement
Sergio Perez Force India/Mercedes Retirement
Adrian Sutil Sauber/Ferrari Retirement

Pilotlar:

Poz Pilot Puan
1 Lewis Hamilton 316
2 Nico Rosberg 292
3 Daniel Ricciardo 214
4 Valtteri Bottas 155
5 Sebastian Vettel 149
6 Fernando Alonso 149
7 Jenson Button 94
8 Felipe Massa 83
9 Nico Hulkenberg 76
10 Kevin Magnussen 53
11 Sergio Perez 47
12 Kimi Raikkonen 47
13 Jean-Eric Vergne 23
14 Romain Grosjean 8
15 Daniil Kvyat 8
16 Jules Bianchi 2
17 Pastor Maldonado 1
18 Adrian Sutil 0
19 Marcus Ericsson 0
20 Esteban Gutierrez 0
21 Max Chilton 0
22 Kamui Kobayashi 0

Takımlar:

Poz Takım Puan
1 Mercedes 608
2 Red Bull/Renault 363
3 Williams/Mercedes 238
4 Ferrari 196
5 McLaren/Mercedes 147
6 Force India/Mercedes 123
7 Toro Rosso/Renault 31
8 Lotus/Renault 9
9 Marussia/Ferrari 2
10 Sauber/Ferrari 0
11 Caterham/Renault 0

 


Yorumlar

“2014 Amerika GP – Hamilton Rosberg’i Geçti, Art Arda 5. Zaferini Kazandı!” için 166 yanıt

  1. Burak Karaküdük avatarı
    Burak Karaküdük

    Fena yarış değildi.Hamiltonu tebrik ederim.Gerçekten Rosbergi ezmeye başladı.Ondan daha iyi daha hızlı olduğunu gösteriyor.Belki bu puan tablasona bakıp ezdi diyemeyiz ama yarış kazanma,takım arkadaşına atak yapma,ve sıralamada puan olarak önde olma konusunda onu mağlup etti.Lider geçilen turlarda yine onu mağlup etti.Bu Rosbergi kalitesiz yapmaz sadece Hamilton kadar iyi olmadığını dşünmeme sebep olur.Gerçekten 2 senedir ona karşı açıkça üstün.Bu sene şampiyonluğun favori ismi.Dilerim son yarışta saçma sapan bir şey olmaz ve ipi göğüsler.2 kez son yarışa kalan şampiyonluk savaçlarında neler yaşadı hepimiz biliyoruz.

    Williamslar ve Red Bullun tek aracı podyumun son basamağı için savaştılar.Williams ekibi pitlerde biraz daha akıllı davransa bile Ricardo tahiminmce bırakmazdı.Ancak Massa her türlü yanlış seçim kurbanı oluyor diye düşünüyorum.Yani sırf Ferrari yıllarında değil bu durum genel olarak böyle.Bu da beni,Rob Smedley’in bazı şeyleri pilotuyla yanlış değerlendirdiği sonucunu düşündürmeye sevkediyor.Fanları sürekli bizdeki kötü yaırşlardan sonra takımın sövülmedik kadrosunu(bazıları hepsi değil) bırakmıyorlardı ama burda pek ortalarda yoklar.Neyse onlar için de Massa içinde parlak yarışlar olur sezonun kalanı ve önümüzdeki seneler umarım.

    Bizimkiler oldukça stabil gidiyor.Başladıkları yerde bitirip zar zor puan alabiliyorlar yada arkalarda sürünüyorlar.Zaten 15 yarış araç bitiyor ama biz bir aracımızla zor puan alıyoruz.Evet araç kötü ama bazı şeyler de en az araç kadar kötü.Neyse amacım burda kimseyi sinir etmek değil ama umarım Kimi sneeye toparlanır.Bu seneyi bir adapte senesi araç kötü bu kadar çıkıyor senesi olarak kabul edelim.Alonsoya zaten söyleyecek lafımız yok.Yarışa heyecan getiren 2 pilottan biriydi Grosjeanın inanılmaz günü ve Hamiltonun atağıyla.Bir şekilde puana sarılıyor ve aracın yapabileceğini belki fazlasını yapıyor.Fakat biz bu adamı kaybetmek üzereyiz.

    Son olarak iyi şekilde yarışan herkesi tebrik ederim

  2. Arkadaşlar Mercedes’in yarışlardaki telsiz konuşmalarına ulaşabileceğim bir yer var mı?

  3. Arkadaşlar herkes kimiye sallıyorda ne hakla biraz fren yapın be kardeşim tmm anladık alonso süperde bu sene ferrari motoru rezalet aeroda aynı ve üstelik araç önden kayıyor bunu alonso sever ama kimi sevmez ayrıca bu araç kalıp gibi alonso için tasarlanmış bilip bilmeden bi sallamayın ya

    1. Şİmdide önden kaymayı Alonsoya yerleştirdiniz 😀 kim sever önden kaymayı iyimisiniz siz ya, yakında Alonso bitik lasitkleride seviyor diyeceksiniz, işinize geleni anlarımda abi yuh artık ya bu nasıl bir analiz uydurmasıdır.

  4. Arkadaşlar herkes kimiye sallıyorda ne hakla biraz fren yapın be kardeşim tmm anladık alonso süperde bu sene ferrari motoru zeralet aeroda aynı ve üstelik araç önden kayıyor bunu alonso sever ama kimi sevmez ayrıca bu araç kalıp gibi alonso için tasarlanmış bilip bilmeden bi sallamayın ya

  5. Vetteli tebrik ediyorum ferraride başarılar.

  6. Murat AYDIN avatarı

    Bir yıldır Raikkonen’in aracındaki sorunları çözemeyen Ferrari’ye yazıklar olsun. Adamı ne hallere düşürdünüz. Yarış hakkında söylenecek bişey yok. Aracı iyi olan kazandı. Bu yıl 22 araçla koşulan ama sonucunun önceden 2 araçtan birinin kazanacağı bilinen yarışlar serisi izledik. Diğer 20 araç garnitür olarak kaldı. Formula1’in sözde “yeni çağı” berbat ötesiydi. Son dört yılın şampiyonu yerlerde sürünüyor. Alonso çırpınıyor. Rai sorunlarla boğuşuyor. Birkaç yeni yetme her yarış birisinin yarışını berbat ediyor. Ama sorunsuz ve en hızlı iki araca sahip Ham ve Ros şampiyonluk şovu yapıyor. Zaten her yarışta ikisinden birinin kazanacağı belli değil mi? Geçen yıl nerdeydi bu arkadaşlar? Kaç yarış kazandılar? Bırakınya böyle F1 olmaz. 22 pilot var 17 yarıştan 10’unu bir pilot kazanmış. Bu mu rekabet bu mu yeni çağ? Pilot izlemiyoruz ki motor izliyoruz ERS izliyoruz.

    1. Malesef haklısın, ki adamlar zorlamıyor bile, zorladıkları yarışlar sadece pitten yada sondan başladıklarıydı onlardada tıkır tıkır geçtiler, ki hamilton ve rosbergin araçlarına onboard cameralardan dikkatli baktığınızda, araçta öyle bir çekiş varki 4 ve üzeri viteslerde bile patinaja kalkıyor, muazzam bir güç elde etmiş MGP, birde bu patinaji tamamen asfalta ilettiklerini düşünsenize ? allahtan yer abasma kuvvetınden kaybediyorlar yoksa 2 tur bindiricek herfiler.

  7. Onur Gentas avatarı

    Dün ki yarış, sadece sıralama turlarına göre yorum yapan izleyicilere de sanırım artık daha dikkatli yorum yapmaları konusunda ders olmuştur. Sadece tek turluk performansa göre bütün haftasonunun nasıl geçeceğini söylemek son derece yanlış. Tabi ki de iki pilotta baskı altında ve bu son yarışa kadar devam edecek. En iyi idare edebilen ve arıza yaşamayan pilot şampiyonayı kazanacak. Tabi benim gönlüm Lewis’in sorunsuz yarışlar çıkarması ve şampiyon olmasından yana.

    Lewis’in son yarışlarda değişik bir strateji ile yarışmaya başladığını düşünüyorum. Nico’yu geçtiği son 3 yarışta (Sochi’yi katmıyorum) araya 2-3 saniye fark koyarak 25-30 tur takip ediyor ve sonra hızını arttırarak arkasına dayanıp geçiyor. Lewis’in pist dışında yanlış açıklamaları oluyor fakat pilotaj anlamında 2011 yılından sonra ciddi anlamda olgunlaştığını düşünüyorum.

    Yarış Sochi’den daha iyiydi açıkçası ben keyif aldım. Ferrari bildiğimiz gibi, Alonso’nun ittirmesiyle puanlar almaya devam ediyorlar. Raikkonen bu sene formsuz olabilir fakat dün ki kadar yavaş kalmasını da formsuzluğuna bağlamak yanlış olur. Bir şekilde sorun yaşadığı belli.

    RBR risk almayı seven bir takım. Bunun karşılığınıda genelde alıyor. Tabi bu kadar rahat hareket edebilmelerinin sebebi şampiyonluk mücadelesinin dışında olmaları. Öyle olmasa dün Vettel’in son pit stopunu yapmaları biraz sıkardı.

    Massa şansı yaver gitse stratejide sorun yaşıyor ve gene sıra kaybediyor. Gerçekten üzülüyorum bu adamın bu haline. Umarım seneye çok daha iyi yarışlarını izleriz.

    Vergne’i ayrı bir seviyorum ve RBR’nin neden bu adamı görmezden geldiğini anlamıyorum. Bir şans verilmeliydi, adam bu pilotajla nerdeyse Torro Rosso’da bile yarışamayacak durumda. Gerçekten yazık.

    1. Yorumun çok güzel eline saglık Onur…

      Lakinnn deynmeden gecemıyecegım bır hadıse var; redbull a alınan ve cogumuzun gelecegın sampıyonu dedıgı kvyat noldu ıkı yarıstır…fısss…Dun en cok rtl de orta kısım ve heyecan veren vergne ı gördüm…

      Vergne gercekten ıyı bır pılot ve bızım takımdan( Toro Rossodan) malesef cok daha ıyısını hakedıyor…

      Şimdi konu açılmışken Marko Paşa ya da ıkı veriştirmeden geçemıycem;Bu üstün ırk kafasındaki adam ve etrafındakı bırkac dalkavuk hokkabaz kendılerının yaptıgı herşeyi dogru kabul edıyorlar…Aslında matezschız de tost efendı de vergne ın takımda kalmasından yana oldugu haberlerını okumustum…

      Yanı bu sınek gıbı mide bulandıram Marko ortalıgı karıstıyor…

  8. Kara oğlana ve tarihin en zevkli geçişlerini yapan pilota TEBRİKLER zerre kadar haketmediği bir yarış olmadı bu sezon hayırlı olsun şampiyonluğu..
    Rosberg’ide tebrik etmek istiyorum Hamilton harıcınde kımseye geçilmedi sayılır sezon, en azından Webber vari bir görunum çizmedi, lakin hiç bir sezon Hamilton karsısında şansı olmaz malesef..

    Raikkonen malumunuz, ama bu yarış dibe vurdu çogu arkadasın dedıgı gıbı ekstra bir problem olmadıgı halde bu hallere düştüyse vay haline…. Alonso ‘ya zaten bağışıklık kazandık adamın yaptıkları gayet normal geliyor, başka biri yapsa bu araçla bu istikrarı şak şaktan elimiz şişerdi sanırım 😉

    Tuafıma giden tek şey, Vettel’i nedense bu yarış ciddi ciddi tebrik ettim ama hala sevmiyorum 😉

  9. Yine yarışı izleyemedim maalesef eş dost askere gidiyor onlara yemek verme gezdirme derken Rusya ve Amerakin Gp yi kaçırdık maalesef Brezilya grand prix’sini de kaçıracağım Milliyetim bakanlığının ayın 15-16 da ki ehliyet sınavını ayın 8-9 na aldığı için.

    Lewisi tebrik ederim harika bir performans ortaya koymuş anladığım kadarıyla 2013 sezonunun son dokuz yarışını da Vettel kazanmıştı bu senede son 7 yarışı Lewisin kazanamaması için hiç bir neden yok teknik arızalar temas vs hariç.

    İlk üçü tebrik ederim…

    1. Allah kolaylık versın…

      1. Amin çok teşekkür ederim cümlemize kolaylık versin Allah.

  10. Hamilton’a istikrarsız diyenler, Orda mısnız ?

    Bu çocuk bu sene şampiyon olur, ve Mercedes’le devam ederse, seneye de size bol bol “bu adam istikrarsız ama, ama, ama….” diye diye gene şampiyon olur.

    Rosberg mi, o zaten interlagos sonu dagilir, son hafta mucize aramak o kadar kolay degil.

    Bu sezon soyle kapanir. Hamilton ardarda 7. galibiyeti alir, 12’ler,
    Rosberg’de 2.liklerde 12ler.

    1. Hamilton istikrarsızdı, hem de çok fazla. Ama son iki yılda Rosberg’in kendisini gerçekten zorlaması Hamilton’un kendisini aşmasına yol açtı. Bence Hamilton artık eskisinden çok daha iyi bir pilot.

  11. Yusuf Hitay avatarı

    sıralamalardaki bariz fren sorunu hariç tüm haftanın en hızlı ismi yarışı kazanmış oldu. geçişin zor olduğu pistte gayet iyi bir atak ile liderliği alması güzeldi.

    daha önce söylediğim gibi 17. yarış geride kaldı ve ispanya dışında hiçbir pistte yarış temposunda rosberg belirgin şekilde daha hızlı olamadı. şu saatten sonra şampiyonanın bu şekilde bitip, hak edenin kupayı ulaşmasını temenni ederim.

    bu arada rosberg pole trophy ödülünü bu hafta garantilemiş oldu. rosberg’in çabuk lastik ısıtacak ayarlar seçip, yarış temposunda geride kaldığını düşünmekteyim. geçen yıl sıralama performansı olarak da açık şekilde mağlup olmuştu ancak özellikle şumi döneminden beri sıralama performansları yarış performanslarının önünde oluyor genelde.

    massa’nın podyumunu williams teknik ekibi yemiş bulundu bana kalırsa. ancak williams genel olarak bu tip downforce pistlerinde lastikleri çabuk tüketiyor.

    alonso son on tura doğru girilirken liderden 70 saniye civarında gerideydi yanlış hatırlamıyorsam ancak yarış sonunda 90 saniye civarı bir fark var. raikkonen’in yeni lastiklerle akıl almaz şekilde herkesten yavaş turlar atmasının sebebi belki de araç olabilir. yumuşak lastik çok çabuk bittiği tur zamanları bir anda düşmüş olabilir. gerçi alonso’nun zorlamak gibi bir derdi kalmadığı için yavaşlamış olma ihtimali de yüksek. eğer bir sorun yok ise gerçekten ilginçti raikkonen’in bu denli yavaş kalması.

    vettel’in 7. iken son birkaç tur kala pite girip bir ton araç geçip yine 7. olması enteresandı. madem atraksiyon arıyordunuz birkaç tur erken alsaydınız bari pite. 🙂

    perez saçma sapan bir dalışla hem sutil’in yarışı hem sauber’in geleceğini berbat etmiş oldu.

    açıkcası ben hafta marussia ve caterham’ı aramadım. force india’nın gösterdiği atılımı bir türlü gösteremediler ve bu halleriyle zaten yarışlara pek bir şey katmıyorlardı.

    bu pist sürmesi keyifli ancak yarışları sıkıcı geçen pistler kategorimde. 2009 öncesi kers’siz drs’siz pirelli’siz dönemde yarışılsa geçiş meçiş göremezdik.

    1. Yusuf Hitay avatarı

      birçok imla hatası ve anlamsız cümle olmuş. bünye bu kadar geç bir yarışa alışık değil sanırım 😛

    2. Alonso ‘son 2 turda çok büyük vibrasyon vardı neredeyse pisti bile görmüyordum tempomu ve arkadaki araçla olan aralığımı kontrol etmeye çalıştım. Ancak Vettel Mag’ı geçtiğinde bu büyük vibrasyonla hızlı sürmeye çalıştım’
      Raikkonen’ Önden kayma japonyanın aynısıydı. Bütün haftasonu uğraştık ama birtürlü kurtulamadık.’ Bu durumun lastiklerini çabuk bitirdiğini, belirli noktalarda yavaşlasa bile lastiğe bir faydasının olmadığını söylemiş.
      Raikkonen ayrıca ana probleminin Ferrari’nin sorunlarını net şekilde belirleyememesinden kaynaklandığını söylemiş.
      Ayrıca Alonso ile aynı sorunu yaşadıklarını ancak önden kayma durumunun Alonso’ya fazla etki etmediğini söylemiş.

  12. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Hamilton bu sezon ki 10. toplamda 32. galibiyetini kazandı. Tarihteki en başarılı Britanyalı pilot oldu. Galibiyet sayısında da Alonso’yu yakaladı.

    Şuan önünde zafer anlamında; Vettel(39), Senna(41), Prost(51) ve Schumacher(91) var. Tarihte en çok yarış kazanan Alonso ile beraber 5.pilot.

  13. Bu kadar berbat bu kadar sıkıcı bır formula ızlemedım.son 7-8 seneden berı kalıte her gecen gün bıraz daha düsüyor. Sezon basından ıtıbaren 2-3 yarıs sonrası kımın sampıyon olacagı bellı olan bır spor ızlıyoruz. Bu hangı sporda böyle allah askına. Bugün ılk defa kendımı enayı gıbı hıssettım. Her yarıs sonu bosa gecen 2 saat daha duygusunu tekrar hıssettım. Nerde o 2003 2004 yılları seste vardı rekabette araclarda zerafet vardı ıhtısamda hey gıdı günler hey

    1. hakkaten 2004’de iyi rekabet vardı şampiyonun kim olacağını ben son yarışın son turuna kadar tahmin edememiştim.

      F1 ses dışında gayet güzel gidiyor. şuanda birden örneğin 2005 kurallarına dönseler, tüm yarış ancak 1-2 geçiş ancak izleriz hızlı araçlar arasında, o da şanslıysak. araçların sürüşleri kolay olduğu için takım arkadaşları genellikle arka arkaya olur, yere yapışan ve TCli araçlar yüzünden gridin en iyi pilotu da olsan vasat pilotla pek farkın olmaz, pitler 10 saniyede ağır ağır yapılır.

      şimdi ise görüntüyü düzelttiler, mücadeleleri düzelttiler, lastikleri de düzelttiler sayılır, adamlar 2.5 saniyede 4 lastik değiştiriyor bu inanılmaz bir hız.

      önümüzdeki brezilya yarışı örneğin 2005 araçlarıyla yapılsa yarış boyunca 1-2 geçiş izleriz, bu ne yahu deyip sıkıntıdan patlarız. eminim.

    2. Züğürt tesellisi ile idare ediyoruz:

      “Geçiş bol.”

      Ben bu sporu hiçbir zaman “geçiş olsun” diye izlemediğimi hatırlamıyorum. Saf mücadele için yani %100 pilotaj için izliyordum. Şimdi ne var? Motorlar arası fark 2sn. DRS ile fark 30km/h. Sponsorlar (Alonso’cular alınmasın, Maldonado, Gutierrez’ciler varsa onlara sözüm..) ve tasarım kuralları ile beraber neticede elimize geçen: Sıfır yarış, sıfır götüntü, sıfır ses, sıfır mücadele, %100 zırva… Ha bir züğürt tesellimiz daha var takım içi çekişme, onunda gerçekliği 50 farklı açıdan tartışmaya açık, insanların hoşuna gitse de gitmese de…

      1. raikkonen vehbi avatarı
        raikkonen vehbi

        Bende yorumuna katılıp gerçek pilotaj ve gerçek f1 izlemek isteyenlere 2008 spa ilk 2 tur izleyip bu sezonki f1 i boşa izlediğinizin farkına varın sırf rai için bu saçma f1i izliyorm

        1. son 2 turu da izle orası da gerçek F1 🙂

          1. raikkonen vehbi avatarı
            raikkonen vehbi

            Evet inanılmaz f1 o iste ilk 2 tur bir başkaydi hamilton nun f1de çaresiz kaldığı ender anlardan biriydi

  14. alonsoyu abartiklarini dusunuyordum bugune kadar da oyle degilmis.
    bugun yarisi gozumu kirpmadam izledim. saskinliktan.
    kimi ekrana bile gelmeden surekli sira kaybediyordu. bunu da alttaki bardan takip edip moralimi alt ust ettim. kac yaris oldu bir degil iki degil uc degil. buradaki alonso taraftarlarinin kimi hakkindaki tum kanaatlari dogruymus. ne soyleseler haklilar

    1. İlluminati.

  15. Kimi Raikkonen: “I was hit early in the race. Then it went worse and worse. It was disaster.”

    1. yemezler.

      1. Niye? Aracın komple sarsılmasına sebep olan bir arka teker temasının mekanik aksamı her geçen zaman daha kötüye gidecek şekilde zedelemiş olma ihtimali yok mu? O tekerin açısı 1 milimetre değiştiği zaman ne olur biliyor musun?

        1. ben bilmiyorum. ne olur?

          1. 1) Tire Wear

            2) Excessive Vibration

            3) Extra effort being spent by the driver (tiredness)

            4) Low straight speed (Due to toe-in or toe-out condition)

            5) Low Grip

            and so on..

  16. Ayrıca Vettel’i de tebrik etmek lazım. Yarışın ortalarında boğuştuğu kontralar baya ciddiydi. Kaç kere yükseldi sayamadım.

  17. Bi kaç arkadaş seneye ferrariden umutluymuş yıkıldım o söze 😀 umutlarımız 2016ya 😀

  18. here was not much more I could do. We try to work , to work things out and we hope to do it sooner or later. At first I did not get hurt, then it is was getting worse . “

  19. rai hakkında bir iki cümle de ben edeyim. çok severim ama bitmiş okeye dönüyor. hadi bu yarışta sorunlu, önceki yarışta sorunlu da, be her yarış böyle olur mu ? massa bile açık takım emirlerine rağmen bu kadar ezilmedi. hadi takımı etrafında toplayan bir alonso vardı. ee adam ayrılacak, durum bırak aynı olmasını, daha da beter durumda. insan gerçekten üzülüyor.

  20. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
    ForzaFerrariForzaFelipe

    Hamilton’a tebrikler. Son 3 yarış performansıyla şampiyonluğu ne kadar hakettiğini, ne kadar istediğini gösterdi. Rosberg’e de tebrikler, yenildiği zamanlarda kem küm etmeyip sağa sola saldırmadığı için.

    Ek olarak Red Bull pit ekibini de kocaman tebrikler. Her şartta olursa olsun öne geçecek hamleyi, stratejiyi biliyorlar ve deniyorlar. Gridde açık ara bu kısımda en iyiler bence onlar. Williams’ları teker teker yediler adeta.

    Bizim için, yeter artık bu çile bitsin artık bu sene modundayız. Yeni sezon, yeni pilot kadrosu yeniden bir Ferrari’yle yeni umutlara inşallah.

  21. Bu sezonki yarışlardan keyif alan varmı arkadaşlar zerre keyif alamıyorumda ben.Ses desen yok görüntü desen yok heyecan desen oda yok.Raikkonen için izliyorum şu sporu ama 15 turdan sonra kapattım yarışı bu kadar sıkıcı olamazdı uykum geldi resmen.

  22. Yarış başta çok kötüydü ancak sonradan güzel çekişmeler izledik bence başta Alo-But çekişmesi ardından gelen diğer çekişmelerle gerçekten rekabet dolu bir yarış oldu. Vettel bugün gerçekten taktiksel açıdan iyi yönlendirildi ve de güzel bir sürüşle çok iyi puanlar aldı. Son turlardaki ataklarıyla yarışın yıldızı oldu. Vergne… bu adamın Toro Rosso’da koltuğunu kaybedebileceği konuşuluyor şaka gibi gerçekten.. Yorum yapmak dahi istemiyorum bu paralı pilotların hepsini alıp çöpe basacaksın.. Hamilton’a gelecek olursak başlarda yarışın böyle biteceğini düşündüm gerçekten ama adamım beni yanılttı. Rosberg’de bence çok iyi sürdü istikrarlıydı farkın artmasını engelledi ama işte adamda şampiyon kalitesi yok sevmesem de kötü bir sürücü olduğunu düşünmüyorum. Son olarak Raikkonen… Hakkinen’den sonra F1’i sevme nedenimdi gerçekten Ferrari’ye geçtiğinde çok kızmıştım sonra Hamilton diye bir çaylak çıktı onu sevdik. Raikkonen’de bu sene bir sıkıntı var anlam veremiyorum sezon başından beri yapılan komplo teorilerinede artık bir son verin Alonso’ya bu sene yenileceğini baştan beri düşünüyordum ancak bu kadar da değil. Raikkonen’in artık yaşlandığı apaçık ortada keşke hiç gelmeseydi Ferrari’ye içim acıdı bu sezon onu izlerken her neyse inşallah Hamilton şampiyon olacak bu sene..

  23. Raikkonen birden 3-4 sıra kaybetti.Tabi bizim eleştirdiğimiz F1 yayıncısı artık kimse Ferrari’yi göstermeye tenezzül etmedi.Bunu 1-2 defa değil 100lerce kez yaptılar son 4 senede.Artık hangi ülkenin yayın kuruluşu bilmiyorum ama Ferrari’ye karşı bir düşmanlıklarının olduğu kesin.

  24. Raikkonen’i taraftarlarının bu kadar gömmesine gerek yok.Evet belki çok iyi değildi ama çok da kötü olduğunu söyleyemem.Bugün Toro Rossolar bile Ferrariden hızlıydı.Ferrariden yavaş tek takım vardı o da Sauber.Haliyle de mücadele etmek pek kolay olmuyor.Evet sıralamada Ferrari önde olabilir ama yarışta aracın neresinin oynadığı belli değil.Araç hızlandıkça Raikkonenin performansı artacak da araç ne kadar hızlanır seneye onu bilemeyiz.

    1. fazla söze gerek yok bence raikkonen bitmiş kaç ay geçti hala tık yok bugün en kötü 9 veya 10. olması gerekti en azından mercedesten tur yememeliydi.gelecek sene muhtemelen vettelle kapışacak vettelle mücadelesindede böyle performans gösterirse kariyerine çok yazık etmiş olur.Demeçler birazdan gelince her şey belli olur.

  25. Benim hayatımda bu kadar kötü hissettiğim günler belkide bir elin parmağını geçmez.

    Kimi Raikkonen gibi bir pilotun, ve bir karakterin bu duruma düşmesi benim için büyük hayal kırıklığı.İki saat resmen can çekişdim, ağlayacak kadar dolmuş durumdayım.Böyle bir yetenek kaybolup gitti en mükemmel zamanlarını umursamaz oluşundan sağda solda harcadı.Biraz duygusal olsan bizim gibi olsan ne olurdu be.Sıradışı olman, herkes gibi olmaman belkide seni bu kadar çok sevdirdi ama böyle bir sonu ne sen nede senin hayranın olan milyonlarca kişi haketmedi……

    1. yahu bir durun sakin olun , herkes bi depresif modda.

      1. Bu haftalar İtalya medyası Kimi’yi çatır çatır yer başka birşey demeye gerek yok.

        1. amaç da oydu zaten bir şekilde kimi yi tahammül edilemeyecek kadar yavaş göstermek.

          1. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
            OtonomAktor #PrayForJules

            kimi saf mı takım beni yavaşlatıyor demez mi böyle bir durumda. komplo senaryolarını kenara bırakmak lazım bence. kimi yi çok severim ama durum ortada kabullenmek gerekir.

            1. Raikkonen kesinlikle pist dışına taştı.Fakat bizim yayıncı kuruluş yayınlamadı bile.Sonrada burda taraftarlarının suçlamalarını çekiyoruz.

              1. Malum mu oldu sana Raikkonen’in pist dışına taştığı?

              2. Yine saçma yorum yapmışsın.Bu ihtimaller arasında en mantıklısı Raikkonenin pist dışına taşmasıdır.Ama sen kafana göre takıl.Sana göre de Ferrari takımı bilerek yavaşlatıyordur.Ya da Santander yapmıştır.

            2. kimi nin açıklaması yok henüz. benimki ise sadece mantıklı bir teori. araçta rastgele(!) oluşan minimal bir motor arızası da bunlara sebep olmus olabilir.
              ama normal sekılde yavas olmadığı belli

          2. bırakın artık komplo teorileri üretmeyi ferrarinin işi gücü yokta raiyi tahammül edilemeyecek kadar yavaş mı gösterecek saçma bence ama şimdi raininde günahını almayalım demeçlerde her şey açıklanır

            1. bir şey soracağım ferrari nin işi gücü demişsin ama , ferrari sene başından beri hangi işi düzgün yapıyor? hem rai hem alo için?

              1. hiçbir işi doğru düzgün yapamıyor eyvallah ama maranellodaki bunca sıkıntı ve stres varken raikkonenin kasıtlı olarak yavaşlatılma teorisi çok ama çok saçma ferrari ilk önce battığı çukurdan çıkmaya çalışıyor çıkmaya çalıştıkça dahada debeleniyor ve batıyor araçla ilgili bir sürü iş güç varken raikkoneni yavaşlatma derdine mi düşünecek takım .

            2. ekonomik olarak yapılan bir oyun bu. sırf entrika olsun diye değil ki. yoksa niye kendi pilotunu yavaşlatıyor diyeyim.

          3. Sanmıyorum, bu yavaşlığın sebebi bence takım değil.Belki araçta sıkıntı vardı ancak S virajlı pistlerde, giriş ve çıkışları istediği gibi yapamadığı için çok zaman kaybetti, sert lastikleri Alonso kadar iyi kullanamadığı için pes etti psikolojik olarak tükendi artık.Motivasyonu bitti.

            Sanırım difüzorle ilgili birşeyler demiş ne, nasıl oldu ilerleyen günlerde göreceğiz.Ancak Alonso Vettel ikilisinede hazır olmalıyız.

            1. Alonso bu takımda yarışmaz.Boşuna Alonso-Vettel demeyin.Raikkonen-Vettel olacak işte.

            2. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
              Alonso.Diaz #ForzaJules

              Erendost
              Eki 29, 2014 at 15:32
              Ferrari eğer Alonso için şut kararı vermiş olmasaydı Vettel ile anlaşmazdı.

              lol

  26. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
    Alonso.Diaz #ForzaJules

    Hamilton’a tebrikler. Rosberg beklentimin altında kaldı. Ricciardo Williams’lara karşı iyi mücadele etti. Alonso fena değildi. Raikkonen yarış sonlarına doğru çok kötüydü. N’oldu da bu kadar yavaşladı bir türlü anlam veremedim. Vettel’in son pitten sonra yükselişi Çin 2013 vol2 oldu. Lotus’lar çok iyilerdi. Özellikle Maldonado’ya ayrı bir parantez açmak lazım 😀 . Adam Macaristan 2013’den bu yana ilk puanını aldı. Bu sezonu da her açıdan vasatın altın da geçiyor. Gerçekten bir enteresan oldu Maldonado’nun bu performansı 😀 . Grosjean iyi gidiyordu ama Vergne’in sert temaslı atağından sonra biraz düşüş yaşadı. Yine de yarış geneline bakıldığın da takım arkadaşıyla beraber iyi bir performans ortaya koydular. Her ikisine de tebrikler.

    1. Vettel’in son pit stop hamlesi 2013 Çinden ziyade 2012 Kanada ya benziyor. Geçen yıl Çin ‘de son turlarda uçuşa geçmişti ama sıra kazanamadı. Pitten çıktığında 4.ydü. Ama Hamilton’ı geçip podyum yapamamıştı.

      1. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
        Alonso.Diaz #ForzaJules

        Aslında yükselişten daha çok ben Vettel’in beklenmedik hızını vurgulamak istemiştim. Vettel 2013 Çin yarışın da 4 tur da 12 saniye birden kapatmıştı ve bu şaşırtıcı bir şeydi. Yanlış bilmiyorsam bu yarışta da 49.tur da pite girdi ve yine çok hızlı ve şaşırtıcı bir şekil de Alonso’nun arkasına kadar yükseldi. Açıkcası 4.pitinden sonra ben puan almasını bile beklemiyordum. Ama 1 tur daha olsa Alonso’yu da geçecekti. Bu yükseliş için hem Vettel hem de RBR pit duvarını tebrik etmek lazım.

        1. Rahat bir şekilde 7.olacakken Alonso’yu avlamak için bu kumarı oynuyor olmaları inanılmaz. Hem de önlerinde çok kısa bir sürede geçmeleri gereken 7 araç varken.
          Vettel pite geldiğinde ben de bir anlam veremedim ama eğer ki önünde Alonso olmasaydı Vettel bu riski almazdı. Rekabet böyle bir şey.

  27. ben anlamıyorum bu kadar yükleniliyor rai ye. ilk pitstoplarda 4 sn civarı olan fark birden açıldı , ekrana gelmeyen süre içerisinde 2 turda 3 araca geçildi. lotus lu gruba bile tutunamadı. bunu rai bitmiş diye yorumlamak acımasızlık olur. sorun var gibi duruyordu. bu sorunun birden ortaya çıkması insanı düşündürtmüyor değil tabi.
    rai yi yavaş göstertip alonso nun tazminatını ödememek için yapılan bir hamle de olabilir bu , yine söylüyorum.

    1. Yakıt tasarrufuyla ilgili bir sorun olabilir.Ferrari aracı herzaman ki gibi son 10 tura girilirken diğer takımlardan 3-4 litre fazla harcadı.

      1. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
        OtonomAktor #PrayForJules

        bir ara yarışta yakıt harcama listesi verilmişti baktığımda rainin aloya göre daha az harcadığını görmüştüm yakıtı. o ihtimal yok gibi yani.

    2. raikkonen yarışın sonlarına kadar 15 sn gerisindeydi alonsonun. bu aralarındaki kumaş farkından kaynaklanıyor. geri kalanında ise rai saldı bu kesin.
      öyle ilk turlardan sonra falan olmadı baya sonlardaydı.

      1. ekrana gelmeyen kısımda birden gro jev mal üçlüsüne geçildi. serhan acar da anlayamadı hatta yorum yapmadı.

        1. zaten ondan sora oldu olan. o ana kadar normal alonsonun 15 sn arkasında 8.ydi sanırım. snra alonso buttonu geçti. sonra rai yaydı işte. amacının bilemem ama bence isteyerek yaptı

          1. bana , ferrari kimi yi tahammül edilemeyecek kadar yavaş göstermek istedi gibi geliyor.

          2. 15 sn filan değil 3-4 saniye vardı, alo vet rai olmuştu sıralama rai pitten çıkmıştı, bir tur öncesinde alo vet i geçtmişti rai pitten çıkınca rai de vettel i geçer derken 3-4 tur vettelin arkasında dolandı sonra birden 12. oldu ne oldu orda onu göstermedi yayıncı

            1. hayır. 15 sn. eminim tekrar izle. istikrarlı bir şekilde 4-‘ten 15’e çıktı fark yavaş ama. normal yani. alonso pitten sonra hzlıydı. rai değildi.

              1. senin bahsettiğin kısım bizim bahsettiğimiz kısımdan sonraydı. 15 sn lik fark zaten ekrana gelmeyen kısımdan sonra açıldı

              2. raikkonen vehbi avatarı
                raikkonen vehbi

                Rai vetele yaklaşırken birdenbire herkesin arkasında kaldı alo farkı 4den 15snyeye çıktı o arada

    3. Nasıl raiyi yavaş gösterip alonsoya tazminat vermemek nedir? Mantığı anlamadım

      1. eğer alonso yu takımdan yollarlarsa yüklü bir tazminat gerekiyor. bildiğim kadarıyla raikkonen e ödenecek tazminat daha az olası bir durumda. takım da bunu görüyor ve alonso nun seneye koltuksuz kalma gibi bir durumu da var. anlıyacağın iki taraf da gülüyor. yani amaç öfkeyle kalkan alonso yu zararsız oturtmak.kabağı raikkonen e patlatmak. dediğim gibi rai yi tahammül edilemeyecek seviyede yavaş gösterip bir algı yönetimi yapıyor olabilirler. sitede bile herkes çöktü gördüğün üzere .

  28. Hamilton’a tebrik. Rosberg’in her pol alışında heyecanlanan tayfaya Monza ve Suzuka’dan sonra net bir cevap daha geldi. Umarım şu son yarışta bi saçmalık olmaz da şampiyon olur.

    Raikkonen Ferrari’den öcünü mü alıyor, ilk turda Perez’in temasından mı yavaş kaldı bilemedim şimdi.

    Adama telsizden “hadi Rai önde Button lastik sorunu yaşıyor zorlayabilirsin” dediler o andan itibaren Kvyat’a yol verme moduna girdi 😀 8 veya 9’u zorlar dedim yeni lastiklerle tam tersi oldu 😀

    Ama şunu söylemeliyim ki bu adamın standart performansı ile uzaktan yakından alakası olmayan bu ve bunun gibi birkaç yarıştan yola çıkarak “Rai emekliye ayrılsın yea” diyenler boş konuşuyorlar. Yada 10 yıl F1 aracı sürmüş adam yarışın yarısından itibaren 2sn fark yiyor, çok çok hızlı olması gereken lastiklerle en yavaş pilota dönüşüyor ne hikmetse.. Bana inandırıcı gelmiyor.

    1. biz de biliyoruz. 2009da da bundan şutlanmıştı. araç kötü anladık ama maksimumu al be arkadaş. para alıyorsun. 2009da da aynı şekilde geçilip duruyordu. yetti artık. kız gibi nazlı

      1. Aynı sezonu izlememişiz demek ki. 2009’un özellikle ikinci yarısı Kimi her zamanki Kimi’ydi.

    2. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      Iste gp2 aracıyla yarışan adama rai bitmiş dior millet verin altına redbulu pilotluk dersi versin

  29. Kötü ve sıkıcı bir yarış daha..

  30. perezin amacı neydi acaba sutile yazık oldu.

    1. Yine içinden geçmeye çalıştı Rai’nin. Yapıyodu az daha

    2. Çocukken arcade yarış oyunları oynarken bile gerçekçi olsun diye yapmıyordum Perez’in yaptığını 😀 Sonra sonra simülasyonlar icat oldu ama Perez gerçekte bile gerçekçi olamıyor 😀

  31. bir de bazı arkadaşlar Rosberg’e kötü diyorlar. Rosberg kötü yarışlar çıkarmıyor. Sadece Hamilton çıtayı bir kademe yükseltti 🙂 Rosberg de gayet iyi gidiyor bana göre. hakkını vermek lazım.

    1. tam da bunu yazacaktım. hamilton’a çok iyi, rosberg’e kötü yarış pilotu olduğunu gösterdi diyorsun.

      yani demeye çalıştığı şey rosberg kötü yarış pilotu, hamilton ondan geçebildi. peki o zaman hamilton neden iyi pilot diyorsun deyince de devreler karışıyor.

      1. Rosberg iyi bir sürücü. Hamilton ise ondan bir tık daha üst seviyede.

        Hamilton’a dağınık, istikrarsız diyorduk ama adam istikrar abidesi oldu. art arda 5 kez toplamda 10 yarış kazandı. Hızına istikrarı, yarış disiplinini de katınca ortaya böyle bir ürün çıktı.

  32. Berkhan Oğulcan Akçay avatarı
    Berkhan Oğulcan Akçay

    Yarışın başındaki Perez temasından dolayı araçta bir problem olmadıysa üzgünüm Kimi. Seneye yarışmana gerek yok.

    Muhteşem bir kariyer olabilirdi. Kendisi bu kadarını istedi.

    Elbette peşini bırakmayan şanssızlığı da.

  33. bir de raikkonen’e ne oldu? son pite girmeden önce yanlış görmediysem önündeki Alonso ile 3-4 sn gibi bir fark vardı. Ama çıktığında fark devasa olmuştu ve çok geride kaldı. Geride kalmasının yanında çok da yavaştı. Temas oldu ilk turda ama tüm yarış boyunca iyiydi, ta ki son bölümde yumuşak lastiklere geçene kadar. çok şaşırtıcıydı. Adı Raikkonen olmasaydı bu performans ile Raikkonen çoktan kıçına tekme yemişti. Bunun aracın Alonso’ya göre yapılmasıyla falan alakası yok. Durum hiç iç açıcı değil.

    1. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
      OtonomAktor #PrayForJules

      vettele geçildikten sonra sonda bir kere daha pite girdi sanırım yanlış görmediysem. kaç kez pit yaptı saymadım ama aşırı kötüydü. kazadan sonra iyi turlar attı sonra koptu. kvyata geçilirken üzüldüm haline. maldonadoya bile geçildi yazık vallahi.

      1. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
        OtonomAktor #PrayForJules

        ek olarak merakla bekliyorum raikkonenin yarış sonrası açıklamalarını. eğer bir problem olmadan bu kadar yavaş kaldıysa gururuyla emekliliğini ilan etse daha mantıklı onun için. harika bir kariyer geçmişi var ve o eski raikkonen kalsın bari aklımızda.

    2. pitlerde bir şey olmadı yaklaşık 20tur falan 1. pitlerden sonra 15 sn idi 3 tur falan sabit kaldı sonra arttı

    3. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      Ferrari gp2 moduna geçti ondan pistteki tüm f1 araçları raiyi tur bindirir gibi geçti

    4. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
      Alonso.Diaz #ForzaJules

      Raikkonen 2 pit stop yaptı. Alonso’la bire bir aynı strateji uygulandı. Son pitine 43.tur da girdi. Pite girmeden önce Alonso’la arasında 14-17 saniye fark vardı.

      1. ForzaFerrariForzaFelipe avatarı
        ForzaFerrariForzaFelipe

        Sanırım Rai 3 pit yaptı. 2 pite kadar ALO ile aynı stratejideydi ancak son stint için takılan opsiyon lastiklerinde problem yaşamış olabilir ki ciddi yavaştı ve pite geldi.

        1. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
          Alonso.Diaz #ForzaJules

          Doğrudur. Ben 43.turdan sonra yaptığı piti görmedim. Ama sıfır lastiklere sahip olmasına ve önündekiler de eski orta sert lastik olmasına rağmen onlara atak yapmayı bırak yaklaşamamış olması bile hem ilginç hem hayal kırıklığı. Valla Raikkonen’in açıklamaları merakla bekliyorum. Bakalım ne diyecek.

  34. Lewis-Hamilton avatarı
    Lewis-Hamilton

    Hamilton 24. tura kadar biraz yavaş göründü ve pitten sonra darbeyi vurdu,ben araçta sorun bekliyordum ama birşey olmadı.

    Maldonado rekorları alt üst etti tek heyecanım o idi zaten. Adamın üstüne sürüyor resmen 🙂

    Vergne’de iyi sürdü seneye koltuk için yarışıyor.

    Kısaca Hamilton’a tebrikler Kupayı da Şerif şapkasını da aldı 🙂

  35. F-one-Driver avatarı

    Lewis artık şampiyon diyebiliriz, artık komplolara da ihtimal vermiyorum, rosberg pist üstünde hamiltonu dururamadıkça şampiyon olamayacağını bilmeli, bariz şekilde hamilton yarışı kendi yönlendirdi, umarım rosberg ilerleyen yarışlarda şampiyonaya gölge düşürecek saçma sapan hareketler içine girmez, özellikle de son yarışta!!!! Düşünsenize spa benzeri bir olayın son yarışta olduğunu?!! Umarım temiz şekilde şampiyonayı sonlandırırlar…
    Bu arada amerikalılar çok acaip bunalmış ve tahminim dalga geçmişlerdir:)) Adamların kitlelere hitap eden bir sürü motor sporları serisi var iken elektrik süpürgesi sesli bir yığın otomobil ve sıfır mücadele onlara muhtemelen seneye bir daha gelmem dedirtmiştir:)

  36. Seneye Alonso-Vettel diyorsunuz da Alonso şu farkı gördükten sonra Ferrari’de kalır mı? Sorulacak soru bu.Hadi kalmayı düşündü diyelim Ferrarinin 1 senede bu farkı kapatabileceğini kendi de düşünmüyordur.

    1. F-one-Driver avatarı

      Umarım Alonso Lotus un ilk puanlarını almasıyla gaza gelip lotusun yolunu tutmaz:)))

      1. Valla seneye Lotus’a gitse hiç değilse 1 sene adam gibi yarışır Mercedes motoru da varken.Hiç değilse şampiyonada ilk 3te olur.Ferrari’de kalsa seneye çok daha rezil bir durum da olabilir.

        1. F-one-Driver avatarı

          Alonsonun çok sevineceksiniz dediği kararı redbull ihtimali olabilirmi acaba diye düşünmeye de başladım çünkü kvyat sıvamaya başladı, vetteyl hamlesine cevap Redbull tarafından Alonso olursa bu da çok sükse yapar, ve yine dediğin gibi mercedes motorlu lotus da ferrariden iyi bir ihtimal gibi, ortalık fazlasıyla kızışacak…

          1. 3 araç olursa dediğin büyük ihtimal gerçekleşir.Fakat 2 araç olunca bana zor ihtimal gibi geliyor.

    2. aynen. ferrari alonsoyu kovmuş gibi algılanmaya başlandı. halbuki alonso mclarenle görüştükten sonra ferrari blöfünü gördü diyelim

  37. Vettel iyi performans gösteri denilemez.Normal performanstı.Çünkü takım arkadaşı Williamsları geçerken kendisi de bir zahmet Red bulldan 1-2 saniye yavaş olan araçları geçsin.

    1. yav he he

  38. Güzel bir yarış olmasını bekliyordum. Başlarda sakin kalsa da zamanla çok eğlenceli bir hale geldi. Özellikle Alonso-Button çekişmesi, Ricciardo, Maldonado, Vergne ve Grosjean’ın geçişleri, Hamilton’un geçişi. Pist zaten kötü değil, bunun da katkısı oldu.

    Raikkonen ne yapıyordu anlamadım doğrusu. Aracında bir sorun yoksa bitmiş demektir. Ne olduğunu bilen varsa aydınlatsın.

    Massa’nın Bottas’ın önünde kalmasına da şaşırdım, tebrikler.

    1. Ek olarak Williams geçenlerde dediğim gibi pit stratejisi ile podyumu Red Bull’a verdi.

      1. Perez ile son arkadan temas var onun dışında araçta bir sorun yoktu (dışarıya görünen). Yarışlarda Rai veya Alo’dan bir telsiz konuşması duymuyoruz ki birşeyden şikayet etmiş diyelim. Kapalı kutu.

        Adam Alo’nun arkasındaydı 4sn fark olmuştu, benzin kullanımını gösterdiler, 1kg falan daha fazla benzini vardı. İyi dedim türbülansa girmeden benzin saklasın pitler için. Adam pitten bi çıktı o ara ne olduysa Alo ile arasında Gro-Button-Mag-Mal vardı. Pit çıkışımı geçildi, pisttemi geçildi ben göremedim.
        Sonrası malum. İzleyip durdu. Bakalım açıklama gelecek mi? Endişeliyim yani şu yarıştan sonra. Araç sorunlu falan filanda bu nedir ya. Kimsede sabır kalmadı artık. Bi ışık görsek başımızı eğip tamam deriz ama bu yarış cidden acaip koydu.

  39. Rosberg’in iyi bir tek tur ama kötü bir yarış pilotu olduğunu tekrar gördük. Çok büyük sürpriz olmazsa Hamilton’ın sonuna kadar hakettiği 2.şampiyonluğuna hayırlı olsun diyebiliriz.
    Ricciardo yine güzel bir sürüşle geride kalanların en iyisi oldu.
    Kimi Raikkonen’in umursamazlığını düşünürsek Ondan önce fanlarının unutmak isteyeceği bir sezon bitmek üzere. Tek iyi haber bu.
    Vettel kötü başladığı yarışa harika bir finiş verdi. 14.lükten 7.liğe sadece 5 turda çıktı. Yarım tur daha olsa Alonso’yu da aşağı alıyordu. Kesinlikle keyif verici bir sürüştü.
    Kvyat konusunda erken karar veren Red Bull bu kez baltayı taşa vurmuş gibi.
    Lotus’lar için harika başlayan yarış kabus gibi bitti.
    Mclaren de beklemediği kadar kötüydü.
    Son bir iddiam var. Massa en sevdiğim pilotların başında geliyor. Bu yarışta da tutuk Bottas ın önünde yer aldı ancak bu yıl iyi bir pilot ikilisine sahip olsalardı (Mercedes’in de izniyle) kesinlikle çok daha iyi yerde olurlardı. Genel kanı Red Bull un en hızlı 2.takım olduğu ancak Williams açık ara en hızlı 2.takım.

    1. Alonso.Diaz #ForzaJules avatarı
      Alonso.Diaz #ForzaJules

      Bence RBR’le Williams pistten piste göre yer değiştiriyolar. Bir pistte RBR daha hızlı olurken başka birin de Williams daha hızlı olabiliyor. Tıpkı 2012 sezonunda ki RBR ve McLaren arasında olanlar gibi. Williams pilotlarıyla ilgili bende sizin gibi düşünüyorum. Daha iyi pilotlarla daha iyi yerler de olabilirlerdi.

      1. Takvimin geneli Williams pistleri diyebiliriz. Kanada da Williams daha hızlıydı ama Red Bull kazandı mesela. Monaco da ise Red Bull Williams tan çok daha iyiydi.
        Geri kalan 2 yarışta Abu Dhabi de Williams, İnterlagos ta Red Bull daha hızlı olur.

  40. MSC-ALO-RAI avatarı

    Bir Ferrari pilotu tur yiyor, 13. oluyor, sondan üçüncü oluyor. Hangisi daha kötü bilemedim.

    Eski Rai nerede? Burada hali hazırda yarışıyor olmadığı çok açık. Sene başında araç tempolarına bakmaksızın Alonso ve Raikkonen’in mutlaka şampiyonluk potasında olacaklarını söylüyorduk.

    İlk yarışlar Rai’nin alışma dönemi falan diye geçiştirildi fakat bir senelik alışma dönemi olmaz. Massa dahi bu adamdan daha iyi yarışıyordu, en azından içinde bir hırs vardı. Bir de bizim bu cool’luktan ölecek adama bak, dünya ***inde değil.

    Raikkonen yeteneğine, sürüşüne, soğukkanlılığına, tavırlarına, sözlerine hayran olduğum bir adamdır. Raikkonen kişilik olarak hala aynı Raikkonen olsa da ben pistte artık eski Raikkonen’i göremiyorum. Bırakın 2000’leri, 2012’de bile bu adam Lotus ile gerçekten güzel işler başarıyordu.

    Ferrari Raikkonen ile devam etmez. Seneye kadro muhtemelen Alonso-Vettel. Raikkonen’in böyle ayrılıyor olmasına gönlüm razı değil, keşke daha iyi hatırlanacak olsaydı. Ama elden bir şey gelmiyor. Belki Mclaren’e geçer; fakat eskiden bilmem kaça katlayacağı Button’dan şu an daha mı iyi pilottur bu gerçekten tartışılır.

    1. açıklamaların gecikmesinden ve rainin bu günkü performansından da benim kanım alo-vettel ikilisi olacak gibi.

  41. Yarışan pilotlar arasında aynı araçla karaoglana tek kafa tutacak adam alonso oda ancak kafa tutar helal olsun sana bee artık şampiyon olamasanda şu rosbergin kaliteli olduğunu idda eden çekemeyenlere verdin cevabı

  42. FerrariFanTR avatarı

    seneye işimiz iş

  43. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Sene başından beridir diyorum ama bazı Raikkonen’ciler bana kızıyor. Ama bir kez daha diyorum:

    Raikkonen’in emekli olma zamanı gelmişte geçiyor. Araç kötüyse Raikkonen daha da kötü oluyor. Altında MP4-20, F2007, geçen yıl ki Lotus gibi araçlar olmayınca Raikkonen ekstra motive olamıyor ve rekabette silik kalıyor.

    Ferrari’nin yerinde olsam Alonso-Vettel ikilisi ile yarışırım. Ama Alonso ayrılmayı kafasına koyduğu için Vettel’in yanına genç ve aç bir pilot bulmalılar.

  44. OtonomAktor #PrayForJules avatarı
    OtonomAktor #PrayForJules

    ros ve ham arasındaki kalite farkı diyelim bugünkü galibiyet için. kedinin fare ile oyunu gibi istediğinde zorluyor geri düşse bile yetişiyor ve geçiyor. çok net ham şampiyonluğu hak ediyor.

    ricciardo ve massaya tebrikler. ric strateji olarak çok iyiydi yerinde ve zamanında iyi geçişler yaptı ve geri kalanın en iyisi oldu yine. massa da kirli taraftan kalkmasına rağmen bottastan daha iyi kalkıp geçti ve tecrübesiyle devam edip güzel puanlar aldılar bottas ile.

    alonso her zamanki gibi buttonla çekişmeleri seyir açısından iyiydi. raiden bariz iyi olduğu ortada. raikkonene yorum yapmıcam artık sanırım emekli olma zamanı gelmiş artık kabul etmek gerekir. son sıradan başlayan toro rossolu kvyata geçilince üzüldüm haline.
    buttonı pitler geride bıraktı temposu iyiydi fakat pitlerden istediği verimi alamadı sanırım puan bile alamadı yazık oldu. magnussen pek ortalarda gözükmeden buttondan daha şanslı şekilde iyi yerde bitirdi.

    vergn grojen maldonado kvyat iyi rebat ettiler orta sıralarda güzel çekişmeler gördük en azından tebrikler hepsine. bu arada maldonado ilk puanını aldı bu sene ne diyelim hayırlı olsun 😀

    seyir zevki orta bir yarıştı. bir sorun olmazsa şampiyon ham diyebiliriz hak eden ham olduğu ortada. bu saatten sonra ben f1 de sadece seneyenin kadrolarını merak eder oldum. bekleyip göreceğiz bakalım neler olacak.

  45. williams da massanın podyumunu 2. pitlerde yedi sanırım 🙂

    Hamilton’a tebrikler. şampiyonluğu istediğini sürekli olarak gösteriyor. Bu seneki kariyerine kadar göstermediği bir istikrar söz konusu. Cidden tebrikler. Rosberg iyiydi ancak Hamilton bir kademe daha hızlı olması sayesinde geçti.

    Sıkıcı bir yarış olsa da F1 standartlarında bir yarıştı. çok üst düzey yarışlar normal F1 standartı olmuyor zaten 🙂

  46. Kimi 1 ci turda darbe yedi arkadan

  47. Aras Tekiner #ForzaJules avatarı
    Aras Tekiner #ForzaJules

    Ferrari Williams’tan bile tur yiyecek kivama geldi sayilir. 65 saniye ney laan ? Allah kolaylik versin Seb ve Kimi’ye gelecek sezon 😀 Cok fazla söylenecek bisey yok, Hamilton bileginin hakkiyla kazandi Rosberg’ten birkac gömlek üstün oldugunu yine kanitladi. Alonso’nun gelecek sezon Williams’tan 65 saniye yemeyecek, galibiyet icin mücadele edecek bir aracta olmasi dilegiyle. Hayirli geceler…

  48. Lewise Tebrikler.tabi iki Mercedes arasında ki mücadele kıyaslandığında.rosbergi galiba 2.kez pistte geçti. Yarışa gelince fena değildi. Bir Ferrari kıçını yırtıyor mücadele ediyor diğer Ferrari öndeki lotuslarla Toro Rosso mücadelesini film izler gibi izliyor.mücadele eden de Ferrariden gitti gidiyor denilen bir pilot. Ne diyelim vardır bununda bir bahanesi.

  49. dance is dead avatarı
    dance is dead

    RAİ yarışın sonlarında Button’un arkasındaki GRO’lu MALDONADO’lu konvoya yetişmekte bile zorlandı.Hatta o arada Kvayt’dan da atak yedi. Büyük bir RAİ fanı olarak bu tablo inanılmaz üzdü beni tek kelimeyle savunulacak hiçbir yanı olmayan ”rezalet” bir performanstı.

  50. Hamilton burdan şampiyonluğu kazara Rosberg’e verirse gerçekten yazık olur. Sonuna kadar hak etti. Massa’nın 3. lüğünü pit ekibi yedi. Yarışın adamı bana göre Vetteldi. Alonso yine yapabileceğini yaptı. Raikkonenin ne yaptığı belli değil, bir pit daha yaptı sonlara doğru sorun mu vardı aracında bilemiyorum ama Ferrari ciddi anlamda Raikkoneni yollamayı düşünebilir bu performanla fazla kalamaz Kimi. Kariyerinin sonunu Mclarende tamamlasın bari gerçekten inanılmaz kötü performans gösteriyor.

    1. McLaren F1 (TEE) avatarı
      McLaren F1 (TEE)

      Bu Raikkonen geleceğine Button kalsın, hatta ve hatta çaylak bir pilot getirsinler daha iyi. En azından pilot pişer bahanemiz olur. Raikkonen’in Krom araçta görüp her yarış küfretmek istemem açıkçası.

      1. O adam sayesinde seviniyordunuz zamanında

  51. bir oyun açık edildi gibi geliyor bana. seneye ferraride vettel ve alonso olacağını açıklamış oldular. sebebini de rai nin performansı olarak gösterecekler.

    nasıl oluyorsa yarışın yarısına kadar olan kısımda alo rai farkı 4 sn lerde dolaşıyor. birden sanki araçta bir kablo koparmış gibi yavaşlıyor rai, 2 turda 3 araca geçiliyor.güzel oyun, tam tiyatroluk. şimdi gönül rahatlığıyla açıklayın alo gidecekti ama zorda kaldı , biz de böyle yaptık diye.

    iyi geceler…

    1. raikkonen vehbi avatarı
      raikkonen vehbi

      Rai daha geçen sezon ucuyodu yarışın ortasında n sonra gp2 moduna geçiş yptti ferrari ondan her tür 2sn yavaş giderek finişe gtrdi gp2 aracını

      1. Raiye fazla suç buluyorsunuz.Eminim Lotusta olsa daha iyi performans gösterirdi.Ferrari aracı resmen çöp.Her konuda.Red bullda ise en iyi şasi var.Bunu bir kez daha gördük.

        1. raikkonen vehbi avatarı
          raikkonen vehbi

          Raide sorun yok bn suçu ferrarinin sürünen aracında buluyrm

        2. İlk defa seni Raiyi savunurken görüyorum 😀

          1. Ben doğruları savunurum.Gerçekleri yazarım.Alonso geçiş yaparken resmen süründü.Bir de Vergne ve Maldonado Button’ı nasıl geçmiş ona bakın ve Ferrari-Renault motorunu kıyaslayın.Ya da Vettel-Alonso çekişmesine bakın hangi motor daha iyi onu söyleyin bana.Bu motorla elden daha fazlası gelmez.

  52. raikkonen vehbi avatarı
    raikkonen vehbi

    Rai gp2 aracıyla çıkmış piste kazayla alakası yok kariyerin de bu kadar atak yemedi 2sn yavaş giderek yarışmak nasıl 1 duygu acaba tek kelime ile yazık.

  53. Raikkonen f1 i kafada bitirmiş sanırım, tazminatını alıp bırakmak istiyor.

  54. Hamilton kimin patron olduğunu iyice hatırladı ve artık Rosberg’e hatırlatma zamanı geldiğini de gördü. Fırsatı değerlendirdi sadece.
    Tebrikler Hamilton.

  55. Şampiyonluk bizim.Kimin şampiyon olacağının hiç önemi yok.

  56. RAİ bu performansıyla dünyada TT olmayı başardı tebrikler ıceman

  57. Yarış güzeldi…Adamım vergne on numara pozısyonlar ve orta sıra heyecanı kattı…Gelecegın yıldızı kvyat ı göremıyoruz ıkı yarıstır ortalarda…

    Lotuslar bu haftasonu maksımumu verdı masallah 😀

    Hamılton sampıyon dıyebılırız..

  58. oha ya 70 sn yedik raikkoneni demiyorum bile.Yarışta içim cız etti be! ordaki adamlar orda nasıl öyle izlediler hiç mi utanma yok bunlarda ya off 🙁

  59. McLaren F1 (TEE) avatarı
    McLaren F1 (TEE)

    Hamilton griddeki en iyi pilot olduğunu bir kez daha kanıtladı. Startta yerini korudu, pitlere kadar DRS alanında dolaştı, pitten sonra 3.5 saniyelik farkı kapattı ve pist üstünde geçişini yaptı.

    Fark 25 puan. Hamilton son 2 yarışta 2. olsa dahi şampiyon olacak. Ama ben Hamilton’ın zorlamaya devam edeceğini biliyorum. Hamilton öyle aman yerimi koruyayım, burası iyi diyen bir pilot değil. Kaskını takıp, kokpite geçince sadece zafere odaklanan birisi.

    Go Karaoğlan Goooo! 😀

    1. ReyizHamilton avatarı
      ReyizHamilton

      ne kadar sevinsemde önümüzdeki yada son yarış yarış dışı kalacaktır

      1. benim de içimde böyle bir şüphe var rosberg podyumda hiç morali bozulmamış gibi geniş geniş konuşuyodu ya şampiyonluk sözü aldı ya da yenilgiyi hazmetti

      2. McLaren F1 (TEE) avatarı
        McLaren F1 (TEE)

        Dün böyle bir his vardı bende de ama bugün yanıldığımı çok iyi anladım. Pitler sorunsuz gerçekleşti, Hamilton’a açık açık benzin durumun iyi zorla dediler. Ben artık Mercedes’in Hamilton’a sabotaj yapacağı iddiasını aşırı bir teori olarak görüyorum.

        Rosberg’in performansı kötü. Mercedes’te bunu görüyor. Bu durumda gidip Rosberg’i şampiyon yapmak için saçma sapan sobatajlara asla kalkışmaz. Neredeyse herkes Hamilton’ın şampiyonluğu hakeden tek kişi olduğunda hemfikir. Mercedes, Hamilton’a sabotaj yaparsa küresel anlamda büyük bir prestij kaybına uğrar.

  60. 2004 ten beri hiç yarış kaçırmayan birisi olarak yarışın ilk 20 turunu izledim ve kapattım

    seneye de böyle olursa izlemeyi düşünmüyorum

  61. Takımlar pilotun biletini kesti derlerdi ya Alonso Ferrari’nin biletini çoktan kesti.Maalesef artık bu tabirleri kullanmak durumunda bırakıyorlar beni.Benim gibi Ferrari’yi inanılmaz seven bir insanı bile çıldırtır bunlar.Rosberg ise ilk bölümde hızlı olup 2.bölümde yavaş olmayı nasıl başardı anlayamadım.

  62. Kalite her zaman farkını gösterir.Rosberg şampiyon olabilmek için fazlasıyla narin ısırmayan bir pilot.
    Hamilton ise agresif bir avcı.
    Bu saatden sonra pilotaj farkı bariz ortadayken şampiyona Rosberg e giderse mekanik probl v.s gerçekten yazık olur.Geçmişte örneklerini gördük mekanik problemler yasayan pilotların rekabet edebilme sansı yoktur. Örn. Schumacher ki Hamilton onun yasadıklarının yarısın yasamadığı halde halen Rosberg sampiyonluk potasında bu yüzden umarım bu sefer performans kazanır.

  63. dance is dead avatarı
    dance is dead

    Bana göre 2014 Amerika GP RAİ’nin kariyeri boyunca gerçekleştirdiği en zayıf sürüş olarak kayıtlara geçti.

    1. Raikkonen zayıf değil ki.Ferrari motoru berbat.Yarışta gördük bu motorla geçiş imkansıza yakın.Alonso uzun düzlükten önceki son virajı öndeki araca 0.1 sn yakın dönmedikçe geçiş yapamadı.Ferrari aracı varken pilotları suçlamak anlamsız.Tabi Raikkonen iyi yarış çıkartmadı onu da belirtmek lazım.

      1. dance is dead avatarı
        dance is dead

        Geçiş yaparken zorlanabilirsin ama RAİ Button’un arkasındaki konvoya dahi yaklaşamadı yarışın sonunda. Bunun izahı yok maalesef bunu bir RAİ fanı olarak söylüyorum.

        1. Belki yakıt sorunu olmuştur.Çünkü yine en çok yakıt harcayan araç Ferrariydi.10 tur kala en az 3-4 litre fazla harcadığını görmüştüm.

        2. Çünkü dikkat edersen Alonso’da çok yavaşladı.Neredeyse Vettele geçilecekti.Büyük ihtimal yakıt için tasarruf yapmışlardır.

          1. Hayır yakıt tüketiminden değil. Hatta Hamilton’dan sonra Rai geliyordu yakıt tüketiminde.

            Son set lastiklerle 1 saniyenin üzerinde fark kapatması gerekirken 1sn üzerinde yavaşladı Rai. Pilot performansı veya yakıt tüketimiyle alakalı olmadığı kesin, Rai ilk turdaki çarpmanın yarış geçtikçe etkisinin arttığını söylemiş ondan olabilir. Gerçi bazı arkadaşlar “yemezler” falan demiş ama özellikle tekerlere gelen yandan darbelerin vibrasyon gibi gittikçe artan sorunlar yaratması olası…

            1. Tam bu açıklamayı yapacaktım yorumunu gördüm. Takoz perez saolsun, tabi araca uyumu da yoktu Rai’nin. Yani 12-13 tur saydım Alo 1.45’le dönerken Rai’nin 1.47 turlar attığı.. Sanırım 2 sn pilot yeteneğiyle açıklanamaz 🙂

  64. Ya anlamakta zorluk çekiyorum raikkonen sondan 3. oldu var mı böyle bir şey ya. ferrari bu pilota mı kaldı. hayretler içindeyim
    neyse hamilton ricciardo ve alonso ile arkalarda raikkonen hariç herkese tebrikler

    1. Sorulması gereken asıl soru, Raikkonen bu takıma mı kaldı?

  65. ReyizHamilton avatarı
    ReyizHamilton

    Kazanamaz demiştim ama kazandı dün rosberg çok kendinden emindi aldı boyunun ölçüsünü
    Karaoğlan kazandı

    1. Demiştik alır diye 😀

  66. Rosberg yine şaşırtmadı, Artık Hamilton sıralamalarda geçilsem bile yarışta nasıl olsa geçerim diye düşünüyordur sanırım. korkunç bir özgüven. İki pilot arasındaki bariz kalite farkı belki de ilk kez bu kadar bariz gözüktü. Adam resmen yarışta geçti, 2,5sn fark açtı ve yaklaştırmadı kendisine. Helal olsun HAM. Mercedes, Rosberg ile sözleşme uzatma konusunda hata yapıp yapmadığını sorguluyordur sanırım. Rosberg bence Vettel ayarında bile değil.

  67. Yarışı izlerken ağlayacaktım.

    1. Ben ağladım bile.Formula 1 i bana sevdiren Raikkonen benim için bu yarışla beraber bitti. Lotusa bile geçildi. Bence artık seneyede ferraride koltuk bulamaz. Cristian Horner’a bir kez daha tebrikler. Ferrari bence öncelikle bu adamı almalı.Hiç hata yaptığını görmedim.Ricardo ve Vetteli müthiş taktiklerle üst sıralara taşıdı helal olsun.Buton’un puan alamamasindan anlarsınız ne demek istedigimi.

  68. Aslansın hamilton bugün şansını çok az görüyodum ama enfes bir iş çıkardı go lewis go

  69. karaoğlanı seviyorum. tebrikler tebrikler.

  70. Tebrikler Hamilton.Dün o kadar söyledim geçemez diye fakat yanılttı beni.Ferrari’nin motor da o kadar berbat ki her yarış bunu yüzümüze çarpıyorlar.Renault motoru daha iyi bunu iddia ediyorum.Gerek hızlanma olsun gerek öndeki aracı takip olsun.Alonso bugün geçişleri yaparken çok zorlandı.Raikkonen’e ise bir şey demiyorum artık.Ne yaptı etti sonlarda bitirmeyi başardı.

  71. Konuşulacak pek bir şey yok yarış hakkında.
    Hamilton, Rosberg’e ayarı verdi yine. Kurtlar, çakalları çiğ çiğ yer. Hamilton, ABD’de Rosberg’i çiğ çiğ yer demiştim aylar önce.
    Yarış için eh işte deyip geçebilirim. Ne kötü ne iyi. Yine de son sezonlara bakarak çoğu piste göre az buçuk heyecan katan bir yarıştı. En azından spikerler iyi beyecan yaptılar 🙂

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir